Rosacea behandeling

Laatste Update: 27 februari 2017

Ontstekingen verminderen om rosacea te verminderen

Ontstekingen-verminderen-om-rosacea-te-verminderenRosacea is een ontstekingsziekte van de huid, dus is het logisch dat de consumptie van voedingsmiddelen, die een ontsteking kunnen verhogen, deze conditie alleen maar erger maakt. Toch komt de consumptie van inflammatoire voedingsmiddelen om verschillende redenen, waaronder het gemak van uit eten gaan bij fastfood restaurants, steeds vaker voor en het aantal bewerkte voedingsmiddelen in supermarkten die ravage aanrichten in het lichaam blijft ook met de dag stijgen.

Zelfs degenen die proberen door het uitvoeren van eigen onderzoek om het juiste voedsel te eten, worden vaak verward door subjectieve, tegenstrijdige of gewoon misleidende informatie, die ze vinden op het internet. Zoals gezegd, kan dit voor rosacea-patiënten extra frustrerend zijn omdat inflammatoire diëten een directe invloed op de intensiteit van rosacea hebben, een bestaande huidontsteking kunnen verergeren en de immuunreactie van de huid kunnen verstoren.

Je dieet: hoe dit van invloed is op jou en je rosacea

Wat je eet, heeft een grote invloed op je lijf, dat is beslist geen geheim. Maar er zijn bepaalde voedingsmiddelen die ontstekingen in je lichaam bevorderen. Ik zet de meest belangrijke even voor je op een rijtje.

Suiker (glucose)

Glucose is een suiker die in veel voedingsmiddelen en dranken zit. Het is noodzakelijk voor de energieproductie in alle cellen van het lichaam, maar het is ook een inflammatoire krachtcentrale. Het beïnvloedt nadelig de fysiologie en de functie van het gehele maagdarmkanaal zoals de maag en de darmen en tegelijkertijd interfereert het met de absorptie van goede ‘anti-inflammatoire’ voedingsmiddelen.

Het beïnvloedt ook negatief alle belangrijke organen in het lichaam, zoals de lever, de nieren, het hart en zelfs de neurotransmitters in de hersenen... Het is in verband gebracht met vele aandoeningen vanwege zijn vermogen om de productie van serotonine en dopamine, onze 'feel good transmitters' te blokkeren. Als zodanig moet de glucose-inname worden gecontroleerd en boven aan de lijst van inflammatoire voedingsmiddelen bij rosacea patiënten staan

Glucose heeft een diepgaand effect op rosacea

Houd in gedachten dat glucose een bloedvat verwijdt, wat van nature blozen veroorzaakt. Bovendien reageert glucose snel: binnen 20 minuten na het drinken van een blikje frisdrank, kunnen de inflammatoire effecten van glucose de gezichtshuid al bereiken. Als dit gebeurt, zal het roodheid en ontsteking van de huid in het gezicht veroorzaken. In feite is glucose één van de meest onbekende en verwarrende triggers voor rosacea.

Als je een maaltijd met vrienden aan het eten bent en enkele minuten na het drinken van een drankje begint te blozen, dan kan de belangrijkste boosdoener de frisdrank in je hand zijn. Om je eigen gevoeligheid voor glucose te testen, kun je je arts vragen om een glucose test te doen, waarbij je een oplossing met 70 gram glucose moet drinken en vervolgens twee uur lang om de 30 minuten wordt geprikt. Deze test zal de veranderingen in je glucose- en insulineniveaus (insuline is het hormoon dat nodig is om glucose naar de cellen te voeren) meten.

Chronische overtollige glucose kan ook leiden tot aanzienlijke schade aan de bloedvaten omdat het zich dan gaat binden aan de bloedvatcellen waardoor ze inactief worden of afsterven. Dit heet glycatie en kan leiden tot vasculaire hyperreactiviteit en telangiectasia. Op zijn beurt kan suiker ook een primaire rol bij de progressie van rosacea spelen.

Glucose veroorzaakt ook dat rode bloedcellen en bloedplaatjes ‘plakkerig’ worden en gaan samenklonteren in de bloedstroom. Dit heeft rechtstreeks invloed op de ernst van rosacea, omdat deze grote massa's van rode bloedcellen de bloedvaten kunnen vergroten en ze dichter naar het oppervlak kunnen duwen wat uiteindelijk kan leiden tot scheurtjes en beschadigingen. Bovendien kunnen deze plakkerige samengeklonterde rode bloedcellen de mate van roodheid in het gezicht verhogen, want er zal zo veel meer bloed door de oppervlakkige bloedvaten in de huid stromen, wat voor reacties zal zorgen.

Koolhydraten, jij en je huid

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zitten in een breed scala aan voedingsmiddelen zoals brood, bonen, melk, popcorn, aardappelen, koekjes, spaghetti, frisdranken, maïs en vruchten. Ze zijn er in verschillende vormen.

De basisbouwsteen van elk koolhydraat is een suikermolecuul, een eenvoudige eenheid van koolstof, waterstof en zuurstof. Zetmeel en vezels zijn essentiële ketens van suikermoleculen.

Niet alle koolhydraten zijn slecht voor het lichaam of rosacea

Vezels en zetmeel worden onderverdeeld in twee klassen koolhydraten - gemakkelijk verteerbare, laagwaardige koolhydraten en langzaam verteerbare, hoogwaardige koolhydraten.

Makkelijk verteerbare, geraffineerde koolhydraten worden ook wel enkelvoudige koolhydraten genoemd. Deze breken snel af in suiker en dat is, zoals besproken, slecht voor rosacea.

Slechte voedingsgewoonten die rijk zijn aan bewerkte voedingsmiddelen en lage kwaliteit koolhydraten zoals suikerhoudende ontbijtgranen, wit brood, witte rijst en (witte bloem) pasta's, soda en suikerhoudende dranken etc. produceren chronische ontstekingen en verergeren niet alleen de symptomen van rosacea, maar dragen ook bij aan de ontwikkeling van andere chronische ziekten en aandoeningen.

Langzaam verteerbare hoogwaardige complexe koolhydraten zoals volle granen, bonen, fruit, groenten en andere bronnen van koolhydraten die intact zijn, doen juist het tegenovergestelde - ze worden langzaam verteerd, helpen bij het controleren van de bloedsuiker en het cholesterol, bevorderen een goede gezondheid en zijn anti-inflammatoir, waardoor ze de symptomen van rosacea kunnen verminderen.

De snel verteerbare koolhydraten creëren vergelijkbare rosacea bijwerkingen als die vermeld zijn voor glucose. Diëten die rijk zijn aan slechte koolhydraten en bewerkt voedsel veroorzaken dilatatie en blozen, schade aan de bloedvatwanden door middel van glycosylering en verhogen door de samenklontering van rode bloedcellen de roodheid in het gezicht.

Je hebt koolhydraten in je dieet nodig... maar wel het juiste soort en in de juiste verhouding

Koolhydraten zijn zoals eerder vermeld een brandstof voor je lichaam en complexe koolhydraten helpen om je bloedsuiker en je cholesterol te controleren en zorgen voor de nodige vezels, die je helpen bij je spijsvertering. Indien verbruikt in de juiste verhoudingen helpen complexe koolhydraten je niet alleen om consistente glucoseniveaus te handhaven en te reguleren, maar kunnen ze ook een gezonde vasculaire gezondheid stimuleren.

Vetten en cholesterol: hoe zij bijdragen aan rosacea

Goede vetten: enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten zijn goed voor jou, je hart en helpen je om een goede cholesterol te handhaven.

Voorbeelden van bronnen van goede vetten zijn: koolzaad, zonnebloem- en sesamolie, avocado, olijven, noten en zaden en vette vis zoals zalm, tonijn en ja ook sardines zijn een goede bron van gezonde vetten.

Slechte vetten: verzadigde vetten en transvetten die bijdragen aan een blokkering in de slagaders en een slecht cholesterol.

Voorbeelden van bronnen van slechte vetten zijn: vet vlees (rund, varken, lam), hele vette zuivelproducten, gefrituurd voedsel, snoeprepen of bewerkt voedsel zoals snacks, koekjes en gebak.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een steroïde lipide (vet) in het bloed van dieren en is noodzakelijk voor een goede werking van onze celmembranen en de productie van hormonen, de hersenfunctie, stemmingen en energie.

Ons lichaam produceert van nature cholesterol, dat we nodig hebben om te functioneren terwijl we de overige cholesterol binnenkrijgen door het voedsel dat we eten.

Er zijn twee soorten cholesterol:

 • HDL: het ‘goede cholesterol’ dat je helpt om je bloedvaten gezond te houden en deze ook correct laat functioneren.
 • LDL: het ‘slechte cholesterol’ wat zich ophoopt in de slagaders en leidt tot een veelheid aan gezondheidsproblemen.

Hoe kunnen vetten en cholesterol bijdragen aan rosacea?

Overmatige consumptie van slechte vetten leidt tot verhoogde niveaus van slecht cholesterol (LDL), waarvan is aangetoond dat het het risico op hart- en vaatziekten, een beroerte, arteriosclerose, degeneratieve aandoeningen en inflammatoire aandoeningen waaronder vele huidaandoeningen kan verhogen. Hoewel cholesterol uit verzadigde en transvetten geen onmiddellijke impact op rosacea heeft, heeft het wel een cumulatief effect op de gezondheid van de bloedvaten en de ontsteking van de huid.

Overtollig cholesterol hoopt zich op in de wand van het bloedvat en zorgt ervoor dat bloedvaten ontstoken raken, verandert de functie en brengt schade toe aan belangrijke cellen.

Slecht cholesterol heeft een sterke affiniteit voor huidcellen, in het bijzonder ontstoken huidcellen in het gezicht. Cholesterol kan de aandoening zeker verslechteren. Rosacea patiënten moeten ruim onder de aanbevolen dagelijkse inname van cholesterol blijven om hun rosacea onder controle te kunnen houden.

Cholesterol ophoping onder de ogen

De afbeelding aan de linkerkant toont de ophoping van cholesterol onder de ogen. De gele bultjes worden veroorzaakt door een cholesterol geïnduceerde huidontsteking. Dit toont duidelijk de negatieve impact van cholesterol op de gezichtshuid. De meeste schaden en micro-ontstekingen vinden plaats onder het oppervlak van de huid, waardoor er een soort ontstekingscyclus ontstaat.

Verzadigde vetten: hoe ze een ontstekingsreactie in de huid triggeren en hun krachten bundelen met cholesterol om de zaken nog erger te maken.

Terwijl je altijd goed moet letten op je totale vetinname, moeten mensen die lijden aan rosacea bijzondere aandacht besteden aan hun inname van ‘verzadigde-’ en ‘transvetten’ - deze soorten vetten zijn de ergste boosdoeners voor een slechte gezondheid en de symptomen van rosacea.

Als je echt je dieet wilt veranderen in een dieet zonder vet en cholesterol, kies dan voor voedingsmiddelen die nul transvetten bevatten (de meeste hebben dit op de voorzijde van de verpakking of het label staan) en verminder je inname van verzadigd vet tijdens elke maaltijd tot minder dan 10% van de ADH. Verzadigde vetten en transvetten zijn niet alleen de oorzaak van ontstekingen in de bloedvaten en huidcellen maar leiden ook tot een chronische inflammatoire immuunrespons en ze stimuleren ook de afgifte van cholesterol uit de lever... wat het voor rosacea patiënten echt dubbel zo slecht maakt.

Deze twee vormen van cholesterol migreren naar de epidermis en kunnen de afgifte van bijna een dozijn pro-inflammatoire stoffen activeren als de vetniveaus te hoog zijn. Wanneer dit gebeurt, heb je bijna zeker de volgende dagen puistjes en roodheid van de huid. Je kunt dus beter die prime rib en kreeft met boter vervangen door een lekker gebakken of gegrilde zalm met citroen en geroosterde groenten.

Dieet, ontsteking en rosacea

Gezien de impact kan een fout dieet dus invloed hebben op je rosacea en gezondheid en daarom is het belangrijk om te streven naar een gezonde en evenwichtige voeding, die rijk is aan hoogwaardige voedingsmiddelen in plaats van te grijpen naar de dichtstbijzijnde zak chips met een hoog vetgehalte. 90% van je inspanning bij het aanpakken van rosacea bestaat uit of het nemen van de juiste medicatie of supplementen, maar dit kan snel worden ondermijnd door de 10% van je acties, zoals het eten van een slecht dieet. Uiteindelijk kan deze minderheid van acties leiden tot suboptimale resultaten.

Hieronder vind je een lijstje met de meest belangrijke ontstekingsremmende voedingsmiddelen, en toepassingen van voedingsmiddelen bij een externe behandeling:

Lijnzaad

De allereerste in de lijst met huismiddeltjes tegen rosacea is lijnzaad. Het heeft anti-inflammatoire eigenschappen, die kunnen helpen om roodheid en zwelling in verband met rosacea te verminderen. Bovendien bevat lijnzaad ook een breed scala aan essentiële vetzuren die helpen om de geïrriteerde huid te verzachten. Er zijn een paar eenvoudige stappen die je kunt nemen als het gaat om de behandeling van rosacea om te kunnen profiteren van de medische eigenschappen van lijnzaad.

Allereerst kun je drie keer per dag een theelepel lijnzaadolie innemen. Dit zal de ontsteking, die wordt veroorzaakt door deze specifieke huidaandoening, verminderen. Voor het beste resultaat, herhaal je het proces gedurende ten minste twee maanden. Je kunt zo ook symptomen zoals roodheid en zwelling geassocieerd met rosacea onder controle houden en je moet lijnzaad gaan beschouwen als een belangrijke bron van voedingsstoffen en essentiële oliën in je voeding. Jezelf goed gehydrateerd houden, speelt ook een belangrijke rol bij het regelen van de primaire symptomen van deze aandoening. Daarom moet je proberen om een gezonde hoeveelheid water te drinken en het liefst moet je dit over de gehele dag verspreiden. Tegelijkertijd moet je triggers zoals chocolade, parfums, hete baden, blootstelling aan de zon, koud weer of gezichtscrubs vermijden.

Kurkuma

Naast de therapeutische en antibacteriële eigenschappen is kurkuma van nature ook antiseptisch. Hierdoor zal regelmatig gebruik van dit wonderbaarlijke kruid ontsteking en roodheid, geassocieerd met rosacea, zichtbaar verminderen. Er zijn een aantal mogelijkheden om kurkuma als behandeling voor rosacea te gebruiken, maar deze manieren geven de beste resultaten.

Allereerst, meng je een theelepel yoghurt met een theelepel kurkuma en honing. Daarna zorg je ervoor dat je de huid grondig reinigt. Breng dit mengsel over het hele gezicht aan als een soort masker en laat het ongeveer een half uur intrekken. Daarna kun je het afspoelen met warm water en je huid met een schone handdoek droogdeppen. Herhaal dit proces elke dag totdat de symptomen van rosacea beginnen te vervagen. Nog een goede manier om te profiteren van de medische eigenschappen van kurkuma is om het te drinken. Je kunt een theelepel kurkuma toevoegen aan een glas melk of water. Drink dit mengsel twee keer per dag totdat je resultaten begint te zien.

Appelazijn

Een ander middel in onze lijst met de meest effectieve huismiddeltjes tegen rosacea is appelazijn. Het heeft net als alle middeltjes in deze lijst ook anti-inflammatoire eigenschappen. Appelazijn bevat echter ook nog actieve ingrediënten die kunnen helpen om een gezond pH-niveau in je lichaam te behouden. Bovendien werkt het als een natuurlijk ontsmettingsmiddel en doodt het bacteriën en gist op het oppervlak van de huid. Om te kunnen profiteren van de medische eigenschappen, volg je deze eenvoudige stappen.

Eerst en vooral meng je een theelepel appelazijn met een glas gefilterd water. Je kunt ook een eetlepel honing aan de drank toevoegen, om het wat te zoeten, maar dat is helemaal aan jou. Drink dit mengsel twee keer per dag, één keer in de ochtend en één keer in de avond, ongeveer een half uur voordat je naar bed gaat. Afhankelijk van hoe ernstig de conditie is, kun je dit proces zes tot acht weken herhalen.

Voor betere resultaten kun je de hoeveelheid appelazijn verhogen tot twee eetlepels. Een andere manier om appelazijn te gebruiken is in verdunde vorm. Voeg twee eetlepels azijn toe aan ongeveer acht eetlepels water. Je kunt dit mengsel rechtstreeks aanbrengen op het getroffen gebied. Laat het gedurende ongeveer tien minuten intrekken en spoel af met warm water. Herhaal dit proces tweemaal per dag, gedurende twee maanden lang. Indien de klachten aanhouden moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je arts.

Aloë vera

De meeste mensen gebruiken aloë vera gel om brandwonden te behandelen. Je kunt ook profiteren van de wonderbaarlijke eigenschappen van aloe vera gel als je last hebt van roodheid, die wordt geassocieerd met rosacea. Het kan de huid kalmeren en fungeert als een anti-inflammatoir middel dat de irritatie vermindert. Aloë vera kun je inwendig of uitwendig gebruiken om je te ontdoen van de ongewenste symptomen van rosacea.

Ontstekingen-verminderen-om-rosacea-te-verminderen

Een geweldige manier om Aloë Vera te gebruiken als behandeling voor ongewenste rosacea symptomen is door de frisse gel rechtstreeks te extraheren uit de bladeren. Je kunt het op het getroffen gebied wrijven, totdat de huid het volledig heeft geabsorbeerd. Als je deze natuurlijke zelfgemaakte behandeling twee maanden gebruikt, zullen de rosacea symptomen zoals zwelling en roodheid volledig verdwijnen. Een andere manier om Aloë Vera te gebruiken is om een eetlepel vers sap te mengen met wat water en dit tweemaal daags te drinken. Dit zal het lichaam ontgiften en het genezingsproces versnellen. Probeer dit een paar maanden lang om blijvende resultaten te krijgen.

Groene thee

De voordelen voor de gezondheid van groene thee zijn bijna bij iedereen wel bekend en door de geweldige anti-inflammatoire eigenschappen mag groene thee natuurlijk niet ontbreken op het lijstje met huismiddeltjes tegen rosacea. Het is een natuurlijke antioxidant en heeft ook fyto-beschermende eigenschappen, die zeer effectief de ongewenste symptomen, die worden geassocieerd met rosacea, te verminderen. Groene thee vermindert de reactie van de huid op schadelijk ultraviolet licht en voorkomt dat puistjes en pukkels zich verder ontwikkelen in het getroffen gebied. De beste manier om het meeste van groene thee te profiteren is om rechtstreeks op het getroffen gebied koude kompressen toe te passen.

Hiervoor moet je twee kopjes groene thee zetten en deze voor ongeveer een half uur laten afkoelen in de koelkast. Dep met een schone handdoek of met een lapje in de koude thee en leg de doek voor maximaal 15 minuten op de getroffen huid. Je kunt dit twee keer per dag, een paar maanden lang herhalen om de ontsteking en de roodheid van de huid te laten verdwijnen. Een andere manier om te profiteren van de medische eigenschappen van groene thee is om ten minste tweemaal per dag een kopje te drinken. Op deze manier zul je jezelf goed gehydrateerd houden en je lichaam zal een extra boost antioxidanten krijgen, die het kan gebruiken om het genezingsproces te versnellen.

Kompres van kamillethee

Naast zijn anti-inflammatoire eigenschappen bevat kamillethee ook werkzame ingrediënten zoals terpenen en flavonoïden. Deze hebben een kalmerende werking op de aangetaste huid en kunnen dus de zwelling en de roodheid, die wordt geassocieerd met rosacea verminderen. De beste manier om te kunnen profiteren van de medische eigenschappen van kamillethee is om koude kompressen rechtstreeks op het getroffen gebied toe te passen.

Zet om te beginnen ongeveer drie kopjes kamillethee en plaats dit in de koelkast om ze af te laten koelen. Vervolgens giet je de inhoud in een grote kom en controleer je nog een keer of de vloeistof echt goed koud is. Dep een schone handdoek of een stukje stof in de vloeistof en wring de overtollige kamillethee uit. Je kunt het nu direct toepassen op het getroffen gebied en het ongeveer 15 minuten laten intrekken. Herhaal dit proces maar liefst vier keer per dag, totdat je verbetering begint te merken. Het is echter ook mogelijk dat je allergisch bent voor kamille. Doe van tevoren een kleine test op je hand, om eventuele complicaties te voorkomen.

Masker van havermout

Net als alle andere huismiddeltjes tegen rosacea bevat havermout anti-inflammatoire en anti-oxidante eigenschappen. Deze kunnen helpen om de jeuk te verminderen en de zwelling en roodheid, die worden geassocieerd met rosacea, te laten verdwijnen. Het is, als je deze eenvoudige stappen volgt, mogelijk om een zelfgemaakte behandeling van havermout te maken.

Allereerst meng je in een grote kom ongeveer 120ml water met 100 gram havermout. Meng alles samen totdat je een samenhangend deeg krijgt. Breng dit mengsel rechtstreeks aan op het getroffen gebied, maar wees voorzichtig dat je de huid niet kapot wrijft. Vervolgens kun je je een half uur met het havermoutmasker op je gezicht ontspannen. Daarna kun je het masker afspoelen met koud water. Gebruik een schone, zachte handdoek om de huid droog te deppen. Je kunt deze eenvoudige behandeling enkele dagen tweemaal per dag toepassen. Als de symptomen nog steeds niet weggaan, is het verstandig om contact op te nemen met je arts.

Zoethoutwortelpoeder

Afgezien van andere huismiddeltjes tegen rosacea is zoethout uiterst nuttig tegen roodheid, die gepaard gaat met deze huidaandoening. Bovendien heeft zoethoutextract een krachtige dosis anti-inflammatoire en verzachtende eigenschappen, die de ontwikkeling van gezonde huidcellen kan bevorderen. Tegelijkertijd vermindert het zoethoutextract aanzienlijk de huidirritatie, een van de meest voorkomende symptomen van rosacea.

Voor het beste resultaat meng je een eetlepel zoethoutpoeder met aloë vera gel en wat honing. Breng dit mengsel direct aan op het getroffen gebied en laat het ongeveer 15 minuten intrekken. Spoel je gezicht daarna af met warm water en dep de huid met een schone handdoek droog. Als je deze stappen volgt, zul je in staat zijn om in minder dan acht weken geweldige resultaten te bereiken.

Lotion met essentiële lavendelolie

Net als kurkuma en andere huismiddeltjes tegen rosacea op uit de lijst bevat lavendelolie ook antiseptische en anti-inflammatoire eigenschappen. Als gevolg daarvan maken veel mensen gebruik van essentiële lavendelolie om meerdere huidaandoeningen, waaronder rosacea, te behandelen. Je kunt met behulp van deze eenvoudige instructies je eigen lavendellotion thuis maken.

Allereerst meng je een druppel etherische lavendelolie met een eetlepel basisolie van je keuze. Voor het beste resultaat raden wij amandelolie aan. Je kunt dit mengsel rechtstreeks op het getroffen gebied toepassen en je kunt dit het beste vlak voor het naar bed gaan doen. Masseer de lotion in de huid, totdat deze volledig is geabsorbeerd. In de ochtend kun je je gezicht met warm water wassen en droog deppen met een schone handdoek. Je kunt het proces een aantal weken dagelijks herhalen om je te ontdoen van de ongewenste symptomen, die gepaard gaan met rosacea. Let wel op met het gebruik van lavendelolie omdat het bij sommige mensen huidirritatie kan veroorzaken.

Honing

Afgezien van andere huismiddeltjes op onze lijst heeft honing, naast natuurlijke antimicrobiële eigenschappen, ook krachtige anti-oxidante en anti-inflammatoire eigenschappen. Je kunt honing gebruiken om te voorkomen dat je een uitbraak krijgt en hier vind je enkele eenvoudige stappen om je te helpen.

Allereerst meng je een eetlepel olijfolie met een halve theelepel volle melk en twee eetlepels biologische honing. Je kunt dit mengsel rechtstreeks op het getroffen gebied aanbrengen en het maximaal tien minuten op de huid laten intrekken. Spoel je gezicht dan af met warm water en dep met een schoon handdoekje je gezicht droog. Herhaal dit proces voor de beste resultaten drie keer per week. Ook kun je de huid masseren met één of twee eetlepels rauwe honing. Daarna laat de honing ongeveer 20 minuten intrekken. Spoel je gezicht dan af met warm water en dep met een schone handdoekje je gezicht droog. Als je klaar bent, kun je een moisturizer aanbrengen.

Kokosolie

Een andere, op onze lijst met huismiddeltjes tegen rosacea, die rijk is aan anti-oxidanten en anti-inflammatoire middelen is kokosolie. Een van de belangrijkste voordelen van kokosolie bij een rosacea uitbraak is dat het de pH van de huid reguleert en bacteriën en ziektekiemen, die een geïrriteerde huid veroorzaken, doodt.

Er zijn vele manieren waarop je kokosolie voor de behandeling van rosacea kunt gebruiken. Hier zijn een aantal manieren waarop je kunt profiteren van de medische eigenschappen die het biedt. Je kunt in plaats van je normale moisturizer kokosolie gebruiken. Giet een kleine hoeveelheid kokosolie in je handen en masseer het voorzichtig met zachte bewegingen in op de huid. Een complexer, maar werkzaam, recept is om twee eetlepels haver en een theelepel rauwe biologische honing aan een theelepel kokosolie toe te voegen. Meng deze ingrediënten in een kom goed door elkaar totdat je een pasta krijgt. Je kunt deze pasta rechtstreeks op het getroffen gebied toepassen en ongeveer vijf minuten laten intrekken. Spoel het dan af met lauw water en dep de huid met een schone handdoek droog. Herhaal dit proces drie keer per week, totdat de symptomen van rosacea beginnen te vervagen.

Het beheren van stress

Afgezien van de fysieke symptomen, ervaren veel mensen ook emotionele tegenslagen als gevolg van rosacea. Je kunt dit niet genezen met eenvoudige huismiddeltjes tegen rosacea. Je kunt echter wel proberen om de negatieve gedachten, die deze conditie van de huid veroorzaakt, te negeren. Daarom moet je proberen om positief te denken en jezelf af te leiden van het te veel denken over de symptomen en het uiterlijk.

Dit is echter niet genoeg. Combineer deze huismiddeltjes tegen rosacea met recreatieve activiteiten en dan zul je duidelijke resultaten merken. Als je stress ervaart, zal dit juist uitbraken van rosacea aanmoedigen. Vandaar dat je deze conditie beter kunt accepteren en nieuwe benaderingen en technieken, om je te ontdoen van de ongewenste stoornis, te omarmen. Elk van deze huismiddeltjes op onze lijst is zeer ontspannend en kan je helpen om je huid sneller te laten genezen. Letterlijk.

Zelfgemaakte verkoelende gezichtslotion

Etherische oliën en natuurlijke kruiden zijn eigenlijk de beste remedies tegen rosacea. Dit is de reden waarom je deze moet gebruiken om de huid sneller te genezen en om de ontsteking en pijnlijke symptomen, die gepaard gaan met deze huidaandoening, te verminderen. Lotions, in het bijzonder, werken geweldig voor dit doel. Voor deze lotion heb je 3 druppeltjes lavendelolie, een eetlepel hydrolaat, wat aloë vera gel, een eetlepel kamille hydrolaat, twee eetlepels rozenbottelolie en een druppel essentiële vetiverolie nodig.

Doe de rozenbottelolie en de aloë vera gel samen met de hydrosolen in een grote kom. Roer alle ingrediënten door elkaar en voeg de essentiële oliën toe. Meng alles door elkaar totdat je een egaal mengsel hebt. Vervolgens giet je de inhoud in een schoon bakje en bewaar je het in de koelkast. Roer het voor elk gebruik nog even goed door elkaar en gebruik het op het getroffen gebied twee keer per dag of zo vaak als je wilt.

Spray van toverhazelaar

Meestal is alcohol erg irriterend voor de zeer gevoelige huid. Daarom moet je huidverzorgingsproducten, die alcohol bevatten, vermijden. Toverhazelaar kan voor sommige mensen ook irriterend zijn. Dit is de reden waarom je, voordat je besluit om dit huismiddeltje te gebruiken, vooraf een test moet doen. Dit recept bevat toverhazelaar omdat het de bijzondere eigenschap heeft dat het de poriën van de huid kan verkleinen. Dit houdt bacteriën op afstand en voorkomt uitbraken van rosacea. Als je na de test merkt dat je huid hierop niet goed reageert, kun je beter een ander huismiddeltje tegen rosacea uit de lijst proberen.

Voor deze alcoholvrije toverhazelaar spray heb je nodig: 3 druppels geraniumolie, 6 druppels helichrysumolie, 8 druppels wierookolie en 4 druppels essentiële lavendelolie. Doe deze essentiële oliën in een spuitfles, bij voorkeur van glas en vul de rest van de fles met toverhazelaar toner. Schud krachtig door elkaar om alle ingrediënten goed te mengen. Voordat je dit mengsel direct op het getroffen gebied aanbrengt, moet je je gezicht eerst met warm water wassen. Spuit deze oplossing zo vaak als nodig is op de huid om jeuk en ontsteking, die worden geassocieerd met rosacea, te kalmeren. Misschien moet je eerst je arts raadplegen en bespreken of het veilig is voor jou om de toverhazelaar spray te gebruiken.

Stoombehandeling voor het gezicht

Soms is een stoombehandeling echt heerlijk als je lijdt aan de symptomen die worden veroorzaakt door rosacea. Bovendien is het ook een ontspannen manier om je conditie te behandelen. Voordat je je hoofd onder een handdoek steekt, is het voor de beste resultaten wel nodig om een speciale mix aan het kokende water toe te voegen. Gebruik dragende olie waaraan je 4 druppels wortelzaadolie, 8 druppels palmarosa essentiële olie, 4 druppels sinaasappelbloesemolie en 4 druppels essentiële lavendelolie aan toevoegt. Meng al deze ingrediënten met elkaar in een afgesloten fles en schud krachtig.

Voordat je verder gaat, moet je je gezicht goed wassen om de huid van eventuele bacteriën en microben te ontdoen. Vervolgens vul je een kom met 70ml kokend water en voeg je een eetlepel van de mix, die je net hebt gemaakt, toe. Bedek je hoofd met een handdoek en leun over de kom. Zorg ervoor dat je gezicht wel uit de buurt van het kokende water houdt en dat je je ogen sluit. Voor de volgende 15 minuten kun je je ontspannen en deze zelfgemaakte remedie zijn werk laten doen. Daarna spoel je je gezicht af met koud water en dep je de huid droog met een schone handdoek. Je kunt een vochtinbrengende crème gebruiken om de huid extra te voeden.

Tot slot…

Het hebben van rosacea hoeft niet te betekenen dat je je leven niet optimaal kunt leven. Het enige wat je hoeft te doen, is deze huismiddeltjes gebruiken en stress te vermijden om je rosacea onder controle te houden. Probeer ook om triggers te vermijden. Besteed extra aandacht aan je voedselinname want dan kun je de symptomen nog beter onder controle houden.

Vermijd ook ten koste van alles hitte en direct zonlicht. Deze 15 meest effectieve oplossingen voor thuis zullen je laten zien hoe je door middel van natuurlijke remedies deze ziekte kunt aanpakken. Ook zullen ze het immuunsysteem stimuleren en het genezingsproces van de beschadigde huidcellen versnellen. Om ervoor te zorgen dat je in de toekomst geen complicaties krijgt, kun je voordat je hiermee begint je arts raadplegen.

Het is je nu duidelijk dat er wel degelijk een verband is tussen wat je eet, en je gezondheid. In dit geval de Rosacea. Doe er je voordeel mee!

Bronnen:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22648215

www.belmarrahealth.com/rosacea-a-chronic-inflammatory-skin-condition-often-affects-middle-aged-and-elderly-2/

en.wikipedia.org/wiki/Rosacea

rosacea-research.org/wiki/index.php/Role_of_Inflammation

www.siumed.edu/~dking2/intro/inflam.htm

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hoi
  Ik heb een vraag?
  Is intermitted fasting er goed voor?
  En kun je een voorbeeld geven van een goed onbijt lunch avond eten
  Bedankt
  Groetjes Marieke

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share