LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk Verlagen Tips

Alcoholvrije wijn heeft een bloeddruk verlagende werking

Van overmatig gebruik van alcohol is nog niet niemand gezonder geworden. Te veel alcohol is slecht voor je nieren, bloeddruk en dan heb ik het nog niet eens over de grote hoeveelheden hersencellen die er afsterven na het drinken van meer dan 2 glazen alcohol(1).

Te veel alcohol drinken is gewoon slecht voor je hele lichaam.

Dit klinkt aardig tegenstrijdig met het feit dat ik je ga vertellen in dit artikel.

Een lange tijd geleden heb ik een artikel geschreven dat alcohol een cholesterolverlagende werking heeft. Hiermee bedoel ik dat kleine gecontroleerde hoeveelheden alcohol de slechte cholesterolwaarden verlagen en de HDL-waarden verhogen (2). De hoeveelheid zal misschien niet verlagen, maar de verhouding is wel "gezonder" waardoor de kans op beschadigingen in de aderen afnemen.

Dit is erg belangrijk omdat beschadigingen in je aderen tot een hogere bloeddruk kunnen leiden. Dit komt doordat de beschadigingen een goede plaats zijn waar het cholesterol zich kan vastklampen waardoor er adervernauwing plaatsvindt en je bloed dus harder moet 'drukken' om van A naar B te komen.

Bovendien kunnen je endotheelcellen aan de binnenkant van je bloedvaten hun werk dan niet goed uitvoeren waardoor je aderen minder flexibel worden en je bloed dus ook minder de ruimte geven om door te stromen. Ergo, je krijgt een grotere druk op je aderen.

Als het cholesterol er niet gaat zitten is het nog steeds niet goed, want je lichaam gaat dan herstelwerkzaamheden uitvoeren. Hierdoor worden je aderen dikker, wat ertoe leidt dat de binnenkant van je aderen smaller wordt. Dezelfde hoeveelheid bloed moet dan door een nauwere doorgang waardoor er dus meer druk op je aderen ontstaat.

Welk type alcohol is gezond?

Het effect op het cholesterol en het daardoor indirecte effect op de bloeddruk brengt hoop aan de mensen die wel van een wijntje houden. Maar betekent het drinken van alcohol dan in het algemeen dat het geen kwaad kan voor je bloeddruk? Nee, zoals ik in het begin van het artikel al meldde kun je jezelf niet laveloos drinken met het excuus dat het goed is voor je gezondheid.

Sterke drank, zoals whisky, wodka en port, is gewoon niet gezond. Een biertje is wel lekker fris, maar kun je ook beter laten staan doordat het ook vol met andere stoffen zit die niet goed voor je zijn.

Als je al wilt drinken voor je gezondheid dan moet je echt gaan voor een glas rode wijn. Rode wijn wordt gemaakt van rode druiven. De stof die voor de rode kleur van de druiven zorgt is essentieel voor het verlagen van je bloeddruk, daarom helpen andere kleuren wijn niet(3).

Een kleine samenvatting waarom alcohol uit wijn nu wel goed is.

Polyfenolen

In wijn zit een anti-oxidant genaamd polyfenolen. Dit anti-oxidant ruimt vrije radicalen op uit je lichaam waardoor de kans op beschadigingen aan bijvoorbeeld de aderen verkleint worden. Hoge cholesterol en hoge bloeddruk kunnen de aderen beschadigen op lange termijn. De anti-oxidanten zullen dit proces dus tegengaan.

Een aantal dagen geleden is er een nieuw onderzoek aan het licht gekomen dat eigenlijk een vervolg is op deze kennis. Het nieuwe onderzoek laat zien dat anti-oxidanten uit alcoholvrije wijn (ook polyfenolen) een "nog" betere werking hebben om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen. De anti-oxidanten uit alcoholvrije wijn schijnen gewoon beter te werken!

Hoe?

Door de aanwezigheid van polyfenolen zal de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam toenemen. De bloedvaten zullen hierdoor ontspannen waardoor de bloeddruk zal verlagen, de kans op hartziekten daalt en de aderen zullen zich meer gaan ontspannen.

Daarbij is de interfererende invloed van het alcohol uit de wijn nu weggehaald doordat het om alcoholvrije wijn gaat. Hierdoor werkt alles gewoon beter omdat je niet de nadelige effecten van de alcohol hebt.

Hoeveel mag ik?

Door nu elke dagen liters (alcoholvrije) rode wijn te gaan drinken om dit proces extra te versnellen, behaal je geen voordeel. Dat is helaas niet hoe het werkt. Elke dag een glas alcoholvrije rode wijn te drinken schijnt de "sweetspot" te zijn voor het verlagen van je bloeddruk.

Natuurlijk zijn er ook weer vele onderzoekers het hier niet mee eens. Tot het tegendeel bewezen is, geloof ik hier wel in! Vanavond staat er voor mij een glas rode wijn op het programma!

Wel moet je opletten als je diabetes type 2 hebt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat voor mensen met diabetes type 2 het dagelijks drinken van 150 milliliter wijn geen bloeddrukverlagend effect had. Alleen bij een bepaald gen van de proefpersonen, die normaal nooit dronken, had het een bloeddrukverlagend effect. Dit onderzoek duurde zes maanden en de groep deelnemers at daarbij een mediterraans diner.

.

Tot slot...

Alcohol met mate drinken is gezond voor de verhouding van het goede en slechte cholesterol en daardoor indirect ook tegen een hoge bloeddruk. Door van je alcoholische versnapering rode wijn te maken, maak je hem ook een stuk gezonder. De polyfenolen in rode wijn hebben namelijk een beschermende functie wat betreft de ontspanningsmogelijkheden van je bloedvaten.

Je kunt de effecten nog sterker maken door alcoholvrije rode wijn te drinken. Hierdoor vallen alle nadelen van de alcohol weg. De sweetspot voor het verlagen van je bloeddruk met (alcoholvrije) rode wijn is een glas wijn per dag.

Echter, bij personen met Diabetes type 2 werkt dit niet. Alleen bij sommige genen werkt het wel. Het maakt de situatie er bij hen niet erger op, maar je moet wel in de gaten houden of er überhaupt een verbetering optreedt als je dit doet voor het behandelen van een hoge bloeddruk.

Bronnen:

http://circres.ahajournals.org/content/111/8/1065.short

http://ajh.oxfordjournals.org/content/early/2015/08/01/ajh.hpv126.short

 

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Top 10 bloeddruk verlagende kruiden

Top 10 bloeddruk verlagende kruiden

Abrikozen tegen hypertensie

Abrikozen tegen hypertensie

Het gezonde dieet bij hoge bloeddruk

Het gezonde dieet bij hoge bloeddruk

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share