Blaasontsteking

Laatste Update: 5 juni 2023

Blaasontsteking behandeling bij vrouwen: 16 natuurlijke tips

Er is een hoop geschreven op het internet over het onderwerp blaasontsteking. Niet zo verwonderlijk natuurlijk als je nagaat dat vrijwel elke vrouw weleens een of meerdere blaasontstekingen heeft.

TIP van OptimaleGezondheid:
Ontdek de kracht van zuivere en natuurlijke D-mannose - goed voor de blaas en een snelle oplossing bij urineweginfecties! Ga naar deze pagina

Het kan zelfs zo erg zijn dat je last krijgt van een blaasontsteking die eigenlijk nooit helemaal weggaat.

Dit kan komen omdat je resistent bent tegen de antibiotica die je huisarts voorschrijft, en je dus een andere soort antibiotica moet hebben om de bacterie te doden.

Of je hebt last van het interstitiele cystitis of IC, dit is een aandoening die erg veel lijkt op een blaasontsteking zij het dat de ontsteking niet door een bacterie veroorzaakt wordt, maar waarschijnlijk door een fout in je immuunsysteem wordt veroorzaakt, antibiotica helpt dan dus niet.

Bij aanhoudende klachten is het dus belangrijk dat je naar je huisarts gaat, vooral omdat een blaasontsteking die genegeerd wordt uit kan monden in een nierbekkenontsteking, een aandoening die veel gevaarlijker is dan alleen een blaasontsteking.

Echter, dit wil natuurlijk niet zeggen dat je aan de goden bent overgeleverd en je helemaal niets kan doen tegen een blaasontsteking. Integendeel, je kunt een heleboel doen om aan de ene kant te voorkomen dat je een blaasontsteking krijgt en aan de andere kant het lichaam helpt om zo snel mogelijk van de blaasontsteking te herstellen.

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat nu de veroorzaker van een blaasontsteking is.

Blaasontsteking oorzaak

De veroorzaker van een blaasontsteking is de E. coli bacterie die voorkomt in menselijke ontlasting. Het is zelfs een goede bacterie in de zin van dat het de bacterie is in je darmen die onder andere verantwoordelijk is voor het aanmaken van vitamine K.

Echter, kom je in aanraking met de E. coli bacterie buiten je darmen dan is deze bacterie ineens een stuk minder onschuldig en kan de bacterie leiden tot ontstekingen zoals een blaasontsteking.

En dat is nu precies de zwakke plek bij vrouwen, de combinatie van een hele korte urineweg, van het gaatje waaruit je plas komt tot aan de blaas is maar een paar centimeter en het feit dat de vagina en de anus direct naast elkaar liggen maakt het risico op besmetting erg groot.

Je draagt zelf de bacteriën in je die je een blaasontsteking kunnen bezorgen, dus de ziekmaker staat altijd klaar voor de aanval voor als je weerstand eens wat minder is.

Normaalgesproken zorgt de zuurgraad in je vagina ervoor dat deze bacterie gedood wordt. Op het moment dat de zuurgraad in de vagina dus wat minder zuur wordt dan krijgt de bacterie gelijk de kans om je blaas te grazen te nemen.

Tip 1 Gebruik geen zeep

De eerste tip die ik je wil geven is dat je niet gelijk in de super hygiënisch mode slaat en gelijk je vagina met zeep wassen elke keer als je naar het toilet gaat. Elke vorm van zeep en dergelijke zorgen er juist voor dat je de zuurbalans verstoort en je kan op een blaasontsteking alleen maar groter maakt!

Tip 2 Veeg de goede kant op

Je moet altijd naar achteren vegen ook al is dat een wat omslachtige beweging. Dus nooit na het plassen even snel van achter naar voren vegen, je veegt dan namelijk precies van je anus naar je plasbuis, precies wat je niet wilt.

Tip 3 Altijd plassen voor het slapen gaan

De logica die hier achter zit is dat je eventuele bacteriën uitplast in plaats van dat je ze de hele nacht de kans geeft om van de urinebuis naar je blaas te kruipen.

Tip 4 Na de seks altijd plassen

Tijdens de seks loop je ook extra risico dat de bacterie in contact komt met de plasbuis, dus na het seksen even plassen is een goede preventieve methode om het risico op besmetting kleiner te maken.

Tip 5 Draag katoenen of wollen ondergoed

Om de zuurgraad van je vagina zoveel mogelijk in balans te houden moet je ondergoed goed kunnen luchten. Doordat je strak niet goed luchtend ondergoed draagt creëer je de ideale leefomgeving voor schimmels en bacteriën. Deze zorgen ervoor dat je eerste verdedigingslinie doorbroken wordt en de bacteriën dieper kunnen doordringen tot in je blaas.

Houdt je verdediging op peil en draag ondergoed dat goed lucht.

Blaasontsteking symptomen

Okee, je hebt alles gedaan om een blaasontsteking te voorkomen en toch krijg je een blaasontsteking, wat zijn dan de symptomen?

 • Pijn/brandend gevoel als je wilt plassen
 • Het gevoel dat je enorm nodig moet plassen en er komen maar een paar drupjes uit
 • Je vagina ruikt anders dan normaal
 • Urine ruikt sterk
 • Urine is donker van kleur
 • Urine ziet er troebel of melkachtig uit of bevat bloed
 • Pijn in je onderrug of bekken
 • Koorts

Je kunt ook een blaasontsteking hebben zonder datje deze symptomen hebt, of je hebt wel een infectie van je urinebuis maar gelukkig (nog)niet van je blaas. Maar meestal merk je het echt wel hoor als je een blaasontsteking hebt!

TIP van OptimaleGezondheid:
Ontdek de kracht van zuivere en natuurlijke D-mannose - goed voor de blaas en een snelle oplossing bij urineweginfecties! Ga naar deze pagina

Blaasontsteking behandeling

Nu zit je met een blaasontsteking en je wilt er zo snel mogelijk van af. Wat zijn dan je mogelijkheden? Je kunt besluiten om niets te doen en je lichaam zelf de infectie de baast te worden. Je kunt ook direct naar de huisarts gaan om zo snel mogelijk van de infectie af te komen.

Blaasontsteking antibiotica

De huisarts zal je een antibioticakuur voorschrijven om van de infectie af te komen. Dit betekent dat je een dag of vijf tot een week elke dag een pil moet slikken en de kuur helemaal moet afmaken, ook al wordt je er misselijk van of krijg je buikklachten, bij antibiotica moet je de kuur afmaken!

Dit is heel belangrijk want als je de kuur niet afmaakt loop je het risico dat de voorgeschreven antibiotica niet meer helpt tegen infecties.

Dit komt omdat bij elke niet afgemaakte kuur bacteriën zich gaan bewapenen tegen die antibiotica, dus alle bacteriën in je lichaam kunnen potentieel resistent worden. Jij en andereen kunnen besmet worden met deze bacterie en deze bacterie kan dan dus niet behandeld worden met antibiotica, of een soort antibiotica.

Een voorbeeld van zo’n resistente bacterie is MRSA.

Ook kan het o zijn dat de bacterie die bij jou voor de blaasontsteking zorgt al ongevoelig is voor een bepaalde soort antibiotica, dus dan moet je weer naar de huisarts zodat hij/zij je een andere soort antibiotica geeft.

Blaasontsteking verhelpen

Natuurlijk kun je een blaasontsteking gewoon proberen uit te zieken, in veel gevallen zal je immuunsysteem zelf de ontsteking ook wel de baas worden, maar je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van die vervelende blaasontsteking verlost zijn.

Daarom is het belangrijk dat je je lichaam zoveel mogelijk gaat helpen om van die bacterie in de blaas af te komen.

Wat je wilt bereiken is dat de bacterie weer uit je blaas verdwijnt, dat kun je op twee manieren bespoedigen. Ten eerste moet je zorgen dat je urine blijft stromen zodat de bacterie niet de kans krijgt om zich flink te vermenigvuldigen, je plast de bacterie er steeds weer uit.

Tip 6 houd je plas niet op

Hoe langer je het moment uitstelt om te gaan plassen, des te meer kans krijgt de bacterie om zich in je blaas te vermenigvuldigen. Om dat te voorkomen moet je regelmatig plassen, dit bevorder je ook door veel te drinken.

Tip 7 Pers je blaas helemaal leeg

Als je dan gaat plassen, hoewel het pijnlijk is, probeer de blaas dan helemaal leegte persen. Blijf een minuut langer op het toilet zitten en pers je blaas helemaal leeg totdat er echt geen drupje meer uitkomt.

Dit kleine beetje extra kan ervoor zorgen dat er nog minder bacteriën achterblijven in je blaas en de infectie dus sneller opgeruimd kan worden.

Daarnaast ga je het zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor die bacterie, als je weet dat de bacterie een liefhebber is van zoet en een hekel heeft aan zuur dan heb je al een sterk middel in handen.

Je gaat je blaas zo zuur mogelijk maken! Dat kan je op verschillende natuurlijk manieren bereiken:

Tip 8 Blaasontsteking cranberry

Cranberry verhoogt de zuurgraad van je urine, tenminste als je minimaal elke dag twee grote glazen cranberry sap drinkt. Het scheelt dat cranberry sap sowieso wel gezond is, dus behalve de smaak zijn er niet echt nadelen verbonden aan twee glazen cranberry sap per dag.

Wel moet ik erbij vermelden dat net als alle andere vruchtendranken je een hele hoop suikers binnenkrijgt als je van die kant en klaar sapjes koopt. Deze vruchtensapjes zijn een stuk minder gezond dan gewoon zelf even een handvol cranberry’s door je smoothieblender te halen.

Het grote voordeel van zo’n smoothiemixer is dat je een zak ingevroren cranberry’s kunt kopen in de supermarkt, voordelig en veel gezonder omdat je alleen cranberry binnenkrijgt en niet een op basis van cranberry samengesteld drankje dat uit de fabriek komt, dat is meer cranberry ranja.

Daarbij bevatten cranberry een stofje dat proanthocyanidine heet. Dit stofje heeft de eigenschap dat het de bacterie in je blaas moeilijk maakt om zich te hechten aan de blaaswand, met als resultaat dat je de bacterie zonder grip zo weer uitplast, ideaal!

Tip 9 Blaasontsteking appelciderazijn

Appelciderazijn is ook een erg zure voeding, je verzuurt hiermee je urine. Daarnaast heeft appelciderazijn een hele sterke antibacteriële werking, het is een natuurlijk antibioticum.

Driemaal daags een theelepel in een glas water is voldoende.

Tip 10 Blaasontsteking vitamine C

Vitamine C is heel belangrijk voor je immuunsysteem als deze druk bezig is om een ontsteking te bestrijden. Je immuunsysteem is deze vitamine nodig om zijn werk goed te doen.

Op het moment dat je immuunsysteem op volle toeren draait dan verbruikt je lichaam ook veel vitaminen in dat proces.

Dus moet jij ervoor zorgen dat de aanvoer van vitamines optimaal is. Dus een 1000 milligram vitamine C supplement is op dat soort momenten echt belangrijk.

Ja, ik weet het op de verpakking staat dat vitamine C niet helpt tegen ontstekingen, maar dat moet wel onder Europese richtlijnen, anders zouden vitamine C supplementen onder medicijnwetgeving vallen en niet onder de ruimere wetgeving van voedingssupplementen.

Ook helpt vitamine C om de zuurgraad in je blaas te verhogen.

Tip 11 Blaasontsteking D-mannose

D-mannose is een soort natuurlijke antibiotica dat ook voorkomt in bosbessen en appels. Dit natuurlijke middeltje gaat eigenlijk heel vernuftig te werk. De bacterie hecht zich aan dit natuurlijke suiker, en vervolgens plas jij de D-mannose samen met de bacterie uit!

Het menselijk spijsverteringskanaal kan D-mannose niet verteren dus het komt in de urine terecht.

Tip 12 Blaasontsteking drinken

Dit is wellicht niet het meest prettige om te doen als je blaasontsteking hebt, immers het plassen doet zeer dus je gevoel zegt je dat je juist minder moet drinken. Maar het tegendeel is waar, je moet de urinewegen zoveel mogelijk doorspoelen om de bacterie er uit te krijgen, en dat kan maar op een manier, heel veel water drinken. Drink als je een blaasontsteking hebt ongeveer twee liter water per dag.

De laatste tip gaan over de meest gebruikte theesoorten om van een blaasontsteking af te komen, de een werkt omdat deze theesoort verzurend werkt, de ander omdat het een antibacteriële of zuiverende werking heeft, omdat erbij voorbeeld D-mannose inzit.

Tip 13 Blaasontsteking bosbessenthee

Bosbessen hebben als heilzame werking tegen blaasontsteking dat het heel veel antioxidanten bevat, 3 tot 4 keer meer dan groene thee. Deze antioxidanten versterken je immuunsysteem en bosbessen helpen daarbij ook nog tegen het innestelen van de bacterie in de wand van de blaas

Tip 12 Blaasontsteking brandnetelthee

Brandnetelthee is van oudsher al een remedie tegen kwalen aan de urinewegen, maar ook tegenwoordig wordt in onderzoeken aangetoond dat brandnetelwater, of in dit geval thee sterke antibacteriële eigenschappen bevat.

Tip 13 Blasontsteking berkenthee

De werkzame stof in berkenthee is ook weer de D-mannose, de natuurlijke suiker waar de E. coli zich aan bind zodat jij het uit kunt plassen. Daarnaast bevat de berk antibacteriële eigenschappen tegen zowel gram positieve als gram negatieve bacteriën, de E. coli bacterie is een van de gram negatieve bacteriën die door de unieke stoffen in berkenthee gedood worden.

Tip 14 Blaasontsteking rozenbottelthee

Rozenbottel is een zuur voedingsmiddel en zorgt ervoor dat je urine zuurder wordt, en daarmee maak je het voor de E.coli minder aantrekkelijk in je blaas. Daarnaast zit in rozenbottel allerlei antioxidante stoffen die je immuunsysteem helpen om de blaasontsteking tegen te gaan

Tip 15 Blaasontsteking heermoesthee

Heermoes bevat als werkzame stof ook D-mannose, het stofje dat ervoor zorgt dat de E. coli bacterie zich bindt en jij het kunt uitplassen.

Tip 16 Angocin

De werkzame stof in dit natuurlijke middel is de Oost-Indische kers, heilzame plant van het jaar 2013, en mierikswortel. Dit natuurlijke antibioticum kun je in zuigtabletten krijgen bij heel veel online drogisten.

Ik gebruik dit natuurlijke medicijn zelf tegen bijholteontsteking maar het helpt ook tegen blaasontsteking, ik vind Angocin echt een hele goede natuurlijke allrounder wat betreft het verminderen van ontstekingen.

Tot slot

Alle natuurlijke remedies die van oudsher gebruikt worden, worden tegenwoordig steeds vaker onderzocht en negen van de tien keer komen de wetenschappers inderdaad tot de conclusie dat er in deze bomen, vruchten en extracten daarvan inderdaad heilzame stoffen zitten die vaak sterke antibacteriële of schimmelwerende eigenschappen hebben. Dit is ook heel logisch want ook planten moeten zich net als mensen weren tegen schimmels en bacteriën.

Deze natuurlijke geneesmiddelen zijn als het ware het immuunsysteem van een plant of boom.

Je kunt dus je voordeel doen met middelen uit de natuur. Dat gezegd hebbende moet je natuurlijk niet blijven aanmodderen met natuurlijke middelen terwijl je niet beter wordt. Dat voel je zelf het beste aan.

Met (kleine) kinderen raadt ik je sowieso aan om naar de huisarts te gaan omdat jij moeilijk kan bepalen voor je kind of deze nu wel of niet ernstig ziek is. Laat dat aan de huisarts over, en ben je niet tevreden bezoek een tweede arts. Dat geldt trouwens ook voor jezelf, laat je niet afschepen!

Genezen met natuurlijke middelen is geen exacte wetenschap dus als je niet merkt dat het helpt dan zul je wel naar de huisarts moeten voor een antibioticakuur om de infectie te genezen en een nierbekkenontsteking te voorkomen.

Gelukkig hebben heel veel mensen wel direct baat bij de natuurlijke remedies tegen een blaasontsteking.

Succes!

TIP van OptimaleGezondheid:
Ontdek de kracht van zuivere en natuurlijke D-mannose - goed voor de blaas en een snelle oplossing bij urineweginfecties! Ga naar deze pagina

Bronnen:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022534707002522

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.2007.01680.x/abstract?userIsAuthenticated=false&deniedAccessCustomisedMessage=

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874103003490

https://www.researchgate.net/profile/Ashish_Thapliyal2/publication/249967689_Betula_utilis_A_Potential_Herbal_Medicine/links/0a85e53b5289cb1428000000.pdf

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22703292

http://www.idosi.org/wjas/wjas4%285%29/22.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Bedankt voor dit artikel!
  Ik kamp al een tijdje met een blaasonsteking, maar niks helpt.
  Ik heb al cranberrysap, veel water en pillen geprobeerd.
  Ik ga de theetjes uitproberen! Ben benieuwd of het helpt 🙂
  Zo niet hebben we gelukkig altijd nog de huisarts, maar liever geen antibiotica als dat niet nodig is!

  1. Je hebt gelijk dat je zo veel mogelijk het gebruik van antibiotica te vermijden. Dat kun je beter bewaren voor het moment dat het écht nodig is.

   Ik hoor graag over jouw ervaringen met de theetjes!

  2. Cranberry xtra forte van A. Vogel dubbele dosis nemen als je last begint te krijgen 2 x per dag.
   Zit niet alleen cranberry in maar ook beredruif en guldenroede. En dat doet het 'em denk ik! Ook het zoet laten (voor een tijd) is een must, probiotica slikken blijf ik ook nog even doen. Jaren chronisch last van blaasontstekingen. Ben dus ook steeds op zoek naar natuurlijke oplossingen

  1. Het is beter om even geen seks te hebben als je last hebt van een blaasontsteking. Niet alleen kan de seks pijnlijk zijn, maar de klachten kunnen ook nog eens erger worden. Dus even geduld tot het moment dat de pijn weg is en de ontsteking helemaal genezen is.

 2. Een goed omschreven artikel, ook ik kamp steeds met blaasontstekingen.
  Als ik problemen krijg met een blaasontsteking ga ik gelijk over om elke dag een vitamine C pil in te nemen. Tot nog toe helpt het mij goed.
  En elke dag een cranberrypil.

 3. Dank voor deze natuurljke tips! Na ontelbare blaasontstekingen ondanks de goede zorgen (antibioticas) vh urologisch centrum, heb ik de volgende tips:
  1) vermijd zoveel mogelijk suikers (reeds vermeld in uw artikel) maar zeer belangrijk!
  2) eet dagelijks 1 potje yogurt (gezonde darmflora, effectief tegen schimmels)
  3) neem de tijd voor het voorspel bij het liefdespel. Een vrouw heeft tijd nodig (zeker als je wat ouder wordt) om een natuurlijk glijmiddel te produceren of in de volksmond "nat" te worden. Dit geeft jou ook een natuurlijke bescherming tegen ontstekingen met of zonder bacteries
  4) Soms kan een te nauwe vagina, een oorzaak zijn van terugkerende infectie's. Bodembekkenspieroefeningen bij de kinesiste kunnen soelaas brengen. Te bespreken met gynecoloog.
  5) angst, bang zijn, stress kunnen de doorbloeding van de blaaswand verminderen, wat niet te goede komt van de immuniteit.
  Ik hoop van harte iemand met deze tips vooruit te geholpen te hebben!

 4. Bedankt voor de informatie.Ik heb al blaasondtekingen vanaf mijn 5 jaar en ik ben nu al 13 dus ik heb het al redelijk lang.en toch elke keer veel pijn.Ik ga meer thee drinken en water...cranberry heb ik al geprobeerd maar werkt niet bij mij.pilletjes ook niet.maar toch bedankt voor alle informatie...

  1. Beste Romy, de dochter van een vriendin had dit ook. Zij is uiteindelijk bij een osteopaat terecht gekomen. Haar bekken bleek scheef te staan en daardoor de blaas te irriteren. Na de behandeling van de osteopaat heeft zij geen last meer gehad van blaasontsteking.

  1. Als verpleegkundige kan ik je antwoorden dat dat het geval kan zijn. Ondanks dat een katheter zo steriel mogelijk wordt ingebracht ontkom je er niet aan dat er bacterien mee de urineweg/blaas worden ingenomen. Daardoor heb je per definitie een infectie bij het krijgen van een katheter

 5. Hallo
  Ik heb steeds een terugkerende blaasontsteking. Ik heb al vele middeltjes geprobeerd, echter moet ik dan toch overgaan op antibiotica. Ik ben al voor vele imun geworden. Ik lees hier over angocin, nu is mijn vraag: Waar koop/bestek je de angocin in België.
  Ik zou het graag eens proberen.

  1. Even goochelen, Annick. Er zijn vast webshops die dit verkopen. Misschien een Nederlandse of een Franse webshop?

 6. Ik had 8-10 keer peer jaar blaasontsteking. Een aantal jaren geleden las ik ergens dat suiker de bacterie die blaasontsteking veroorzaakt, stimuleert. Ik ben meteen radicaal gestopt met het eten van zoetigheid, geen koekjes, gebak, snoep of toetjes meer. Sindsdien heb ik nooit meer blaasontsteking gehad. Inmiddels vind ik zoetigheid niet eens lekker meer, je smaak verandert. Het enige dat ik nog wel eens neem is hele donkere chocola.

 7. Hallo Robert Jan,

  Heel leuk geschreven artikel. Zelf drink ik sinds een jaar Buchuthee. Een kopje per dag en sinds die tijd geen enkele keer meer een blaasontsteking gehad. Misschien de moeite waard om het op te nemen in je lijstje met thee. Ze zijn dit jaar ook gestart met een Europees online onderzoek naar blaasontsteking. Ik weet niet of het zo mag delen maar als wil kan ik het adres wel geven.

 8. Waarschuwing!
  voor een blaasontsteking zonder symptonen.
  Ik had alleen hoge koorts maar voor de rest geen pijn. Dus veel te lang mee blijven lopen.
  Daardoor ben ik een week in het ziekenhuis beland. Mijn ontstekingswaarde was extreem hoog.
  Ze moesten mij flink wat antibiotica toedienen. Als dit mij tijdens een vakantie was overkomen had ik het waarschijnlijk niet overleefd. Nu slik ik dagelijks preventief Rotor cystiberry. Geen last meer gehad.

 9. Er is ook een edelsteen die uitstekend werkt om een blaasontsteking te voorkomen.
  Als je vaak last hebt van een hardnekkige blaasontsteking kun je preventief een Rode Jaspis
  bij je dragen in de broekzak of aan ketting om je nek.
  Enige tijd geleden kreeg ik een blaasontsteking, ik dacht "wat gek" bleek mijn Rode Jaspis uit
  broekzak te zijn gerold en lag onder mijn bed! De steen weer in mijn broekzak en een dag of 2
  flink water drinken en de klachten waren verdwenen! En gelukkig zonder antibiotica kuur!!
  Als je zo'n steen bij je draagt en je krijgt evengoed klachten kan het zijn dat de steen gereinigd moet
  worden, 2 uur in een kopje water met zeezout en dan een nacht in het licht van de volle maan of een
  paar uur in zonlicht en de steen is weer klaar voor gebruik.

 10. Mijn moeder van 83 is door 3x daags pure D-mannose te gebruiken van haar blaasontstekingen af gekomen en dat na 13 antibioticakuren binnen 1 jaar!. De laatsten volgden elkaar na 3 en na 2 weken op. Pure D-mannose en geen extra vitamine C. Een uitgebreide handleiding voor gebruik naarmate de frequentie van het aantal blaasontstekingen is te vinden op de site van Waterfall D-mannose.
  Voor mijn moeder die voor ze hier mee begon, elk half uur naar het toilet moest, heeft dit gelukkig perfect gewerkt.

  1. 13 kuren binnen een jaar....indrukwekkend!

   Ben blij dat er nu een afdoende oplossing is, Ragnhild!

   Zijn er meer lezers die hier ervaring mee hebben?

  2. hallo,
   hoe snel was er verbetering merkbaar tijdens een blaasontsteking met de behandeling met D mannose?

 11. Zodra het winter is krijg ik last van mijn onderrug en drang om te plassen. Nu ben ik er achter gekomen indien je onderrug pijn doet dat het van de nieren af komt en hierdoor ook blaasontsteking kan krijgen. Wat kan je er tegen doen? Moet de dokter mij verwijzen naar het ziekenhuis om mijn nieren na te laten kijken?

 12. hallo ik heb weer blaasonsteking helpt solgar cranberry capsules met d-mannose het anders toch maar weer naar de dokter.

  1. De capsules zullen zeker helpen, maar omdat je er NU last van hebt, toch maar even naar je huisarts. Overleg ook met je arts dat je een natuurlijke oplossing wilt, en geen medicatie.

 13. Ik had vroeger vaak last van blaasontsteking. Vaak was het dan in mum van tijd (in een halve dag) zo erg dat ik bloed plaste en bij de dokter antibiotica kon gaan halen. Maar gevoelig als ik ben voor vaginale schimmelinfecties leidde de antibiotica dus weer tot het volgende probleem en kon ik daar weer medicijnen voor halen. Op een gegeven moment had ik een vriend die me bij mijn laatste blaasontsteking enkele jaren terug heeft geleerd om tijdens een blaasontsteking 2 a 3 dagen lang 4 a 5 liter water per dag te drinken en wanneer je geplast hebt dus meteen een 0,3 tot 0,5 liter water te drinken. Ik was in 2 dagen van mijn blaasontsteking af. Toen ben ik ook gaan letten op mijn water inname. En concludeerde dat ik met mijn glazen van 0,2 liter op normale dagelijkse basis niet genoeg water binnen kreeg (je moet dan toch al gauw 10 glazen weg leuten op een dag). Ik heb halve liter bekers aangeschaft en drink dagelijks 4 bekers weg. Jarenlang geen last meer gehad van mijn blaas. Nu toch weer een blaasinfectie dus heb vandaag knetterveel water gedronken. Het voelt sowieso vind ik prettiger als je blaas vol zit door mega doseringen aan water om te plassen dan wanneer het een pijnlijk brandend miezerig straaltje is. Hopelijk werkt het nu weer. Weinig suikers helpt goed. Maar te panisch met suikers omgaan werkt weer averechts, genieten van het leven mag ook. Ik sla een taart op een verjaardag niet af, als ik op visite ergens ben gaat dat koekje bij de koffie er echt wel in en als iemand mee blijft eten is er echt wel een toetje die ik niet alleen aan de visite over laat en wanneer ik ongesteld ben is chocolade gewoon een stukje hemel in mijn persoonlijke hel. Maar ik snoep niet op dagelijkse basis, gewoon af en toe eens en eet over het algemeen gezond. Maar panisch omgaan met elk calorietje en koolhydraatje zie ik niet als een relaxte levensstijl en als ik mezelf van alles ontzeg waar ik trek in heb krijg ik alleen maar frustratie, frustratie is stress en zorgt ook voor problemen. Gezond leven, maar niet te panisch de lekkere dingen in het leven ontwijken. Geniet maar snoep met mate.

 14. Ik heb ook steeds last van blaasontstekingen en liever geen antibiotica voor mij want daar krijg ik steeds vaginale schimmelinfecties van die ook steeds weerkomen... ook al cranberriepillen gebruikt, helaas drink ik niet graag thee...

 15. Hoi ik had 3 maanden terug ineens met plassen als ik bijna klaar was dat het super zeer deed en ineens was het weg maar nu sinds 3 weken is het weer terug en nu sinds vandaag doet me onderrug heel erg pijn dus ben volop water gaan drinken want ik denk toch een blaasontsteking en me onderbuik is een beetje gevoelig morgen maar cranberry sap halen super tips hebben jullie bedankt xx

 16. Ik ben met appelciderazijn begonnen en meteen gaf dat verlichting, drink 2 grote glazen cranberrysap en eet een handje gedroogde cranberry’s met noten. Voel geen blaasontsteking meer.
  Maar hoelang moet ik die appelciderazijn drinken.
  Ik ga het nu 5/6 dagen dit doen, tot het weekend en laat dan maandag mijn urine weer controleren.
  Wat is jouw suggestie?

  1. Appelazijn kun je vrij lang doordrinken, mits met mate. Maar het is verstandig om in eerste instantie te nemen tot je volgende onderzoek, en daarna eventueel door te zetten of de dosis aan te passen.

 17. Ik heb ook jarenlang last gehad van blaasontsteking en vaginale infecties. Diverse keren bij gynaecologen en urlogen geweest en was niets te vinden. Na alle antibiotica en cranberrypillen en dmannose etc via een tip van een huisarts doorverwezen naar een bekkenbodemfysiotherapeut. Geen idee wat het was maar het zou kunnen komen dat ik niet goed uit plas door een niet goede werking van mijn bekkenbodemspieren. De fysiotherapeut is nooit zover gekomen want ze begon met buikmassages waardoor mijn darmen eindelijk rustig werden (altijd s avonds last van opgezette buik vol lucht) en vanaf de eerste buikmassage zijn zoveel van mijn klachten verdwenen. Darmen rustig en geen last meer van blaasontsteking of infectie. Heeft allemaal met elkaar te maken. Zeker het proberen waard!

 18. Sinds dat ik een relatie heb (1,5 jaar) al zo’n 15 keer een blaasontsteking of aandrang van een blaasontsteking gehad. Iedere keer maar weer urine afgeven bij de dokter (of huisartsenpost) en dan kwam er vaak uit dat ze wel wat ontstekingen zagen maar het nog geen blaasontsteking was. Maar zoals ik ondertussen “gewend” ben, komt de echte blaasontsteking een dag later, tot nu toe altijd zo geweest. Ik voel hem gewoon altijd opkomen en wil dit dan zo snel mogelijk verhelpen. Ik kreeg dan nog geen antibiotica maar moest het eerst op kweek worden gezet zodat ze me de juiste antibiotica kunnen voorschrijven. Ondertussen ook al resistent voor verschillende antibiotica... Ben een keer naar een andere dokter geweest waar zij erg schrokken van het aantal blaasontstekingen wat ik al heb gehad en waren ook verbaasd dat ik nog niet was doorgestuurd naar het ziekenhuis. Ik heb ook al echt van alles geprobeerd maar niks helpt. Ik heb gehoord dat salmiak ook kan helpen, dat ga ik dus nu uittesten. Ik merk dat het eigenlijk altijd opkomt na geslachtsgemeenschap. Al die blaasontstekingen en de angst om er weer een te krijgen vind ik ook niet echt prettig voor mijn relatie. Ik heb hierbij ook al alles geprobeerd en alle maatregelen genomen maar toch blijft het steeds terug komen. Don’t know what to do! 🙁

  1. Misschien helpt het om voor en na de seks even te douchen? Op die manier elimineer je al een deel van de bacteriën. En sowieso altijd plassen erna.

 19. Goedenavond, is de werking van de appels en de cranberry nog hetzelfde als ik deze samen in een blender doe om een smoothie te maken? Zo fijn om alle reacties te lezen, zoveel herkenning en goede tips.. Ik kamp momenteel alweer met mijn derde blaasontsteking in drie maanden 🙁 ... nu weer aan de antibiotica... maar dat ga ik nu veranderen met alle deze tips. Moet wat bij zitten wat dan toch helpt. Cranberry capsules slik ik al jaren, maar het lijkt dat deze nu niet meer voldoende helpen.

  1. Dat lijkt me helemaal geen probleem, Marianne. Ontzettend veel succes met het toepassen van de tips!

 20. Ik heb zins een paar dagen blaasontsteking. Toch als ik veel gedronken heb heb ik er geen last van. wel het gevoel dat ik veel moet plassen maar er komt niets. uit de huisarts heeft het op kweek gezet ook daar komt niks uit. dus ben nu Granberry gaan drinken en slik Cystiberry . hoop dat het helpt.

  1. Hoi Simone.
   Het beste is om je door te laten verwijzen naar een ziekenhuis deze hebben betere kweektesten dan een huisarts dit is mij namelijk ook overkomen ik verging van de pijn en uit de test kwam niets volgens arts was de urine schoon, nou mooi niet dit gebeurde ieder keer ik voelde mij een leugenaar. Toen naar de uroloog deze heeft mijn urine op kweek laten zetten en ik bleek wel degelijk een fikse blaasontsteking te hebben nog steeds ben ik onder behandeling want er is resistentie geconstateerd alle kuren gehad het komt om de 3/4 weken terug ook alle natuurmiddelen echter zonder resultaat om gek van te worden. Ik zou graag bacteriofagen therapie willen maar dat is hier weer niet mogelijk daarvoor moet ik naar Georgië daar wordt het al honderd jaar gebruikt en het helpt ook nog zie de uitzending van ZorgNu van 21 maart 2017.
   groetjes en heel veel sterkte!

 21. Graag wil ik nog een goede tip geven. : Ben in Indonesië de jungle mee ingegaan waar ze me een plantje aanwezen dat goed tegen blaasontsteking werkt. Het heet kattensnor / kuma kuchie / of javaanse thee. Is als gedroogd kruid bij de Tuinen of op internet te koop. Zelfs de uroloog stond pal achter deze thee. Je neemt kruiden in een thee ei, giet er kokend water op en laat het 15 min. trekken.

 22. Dank Jan van der Pluijm voor het idee, een nachtje azijn helpt werkelijk! Ik heb voor een voor dames iets gemakkelijker weg gekozen, een maandverband doordrenkt met (biologische) azijn. Lekker ruiken doet het niet, maar dat neem ik graag voor lief.

 23. Al jaren bekend met blaasontstekingen. Als kind chronisch gehad en sindsdien enorm gevoelig hiervoor. Heb het minstens 2x per jaar. Meestal zijn ze heel pijnlijk en zitten er bloedstolsels in mijn urine.. op dit moment heb ik een lichtere variant.. begonnen met cranberry en d-mannose en paracetamol tegen de pijn. Hielp overdag goed maar na een nacht slapen was het 's morgens weer een feest qua pijn.. op zoek naar alternatieven, want ik had geen zin in antibiotica.. beredruif capsules en buchu thee.. nu 2 dagen bezig en geen klachten meer... nog 1 dagje volhouden voor de zekerheid ☺ ik ben blij!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

25 Shares
Tweet
Pin25
Share