Blaasontsteking

Laatste Update: 18 januari 2017

Wat zijn de risicofactoren voor het krijgen van een blaasinfectie?

Blaasinfecties komen erg vaak voor bij vrouwen. Zo vaak zelfs, dat bij vrouwen na griep en verkoudheid, dit de meest voorkomende kwaal is. Maar wat maakt dat sommige vrouwen, en mannen trouwens soms ook, er vaker last van hebben dan anderen?

De risicofactoren voor vrouwen

De vorm van de vrouwelijke urinewegen. Het hogere risico dat vrouwen lopen valt grotendeels te verklaren doordat de vrouwelijke urethra slechts 8 cm lang is, waar die bij mannen al gauw 20 cm bedraagt. Fecale bacteriƫn bereiken daardoor gemakkelijker de opening van de urethra.

Seksueel gedrag. Hoewel blaasinfecties geen seksueel overdraagbare aandoeningen zijn vindt toch bijna 80 procent van de infecties plaats binnen de 24 uur na het hebben van seksuele betrekkingen. Het komt vaker voor bij vrouwen die na een periode van onthouding, frequent seks hebben. Ook bepaalde posities tijdens het vrijen kunnen de kans op blaasinfecties vergroten, de vrouw bovenop bijvoorbeeld.

Bepaalde types anticonceptiva kunnen ook de kans op blaasinfecties vergroten, zeker bij vrouwen die het diafragma gebruiken. Verder bevatten spermadodende gels vaak de chemische stof nonoxynol-9, deze stof is ook gelinkt aan een verhoogd risico op blaasinfecties.

Zwangerschap

De zwangerschap verhoogt op zich niet het risico voor het krijgen van blaasinfecties. En dat vrouwen vaak moeten gaan plassen is ook normaal tijdens een zwangerschap, doordat er meer druk op de blaas zit. Maar er is el een verhoogd risico dat een blaasinfectie een nierinfectie wordt. Daarom is het belangrijk dat vrouwen tijdens de zwangerschap extra getest worden op blaasinfecties.

De menopauze

Het risico op blaasinfecties wordt na de menopauze nog veel hoger. Dit komt doordat de hoeveelheid oestrogeen afneemt, waardoor de celwanden van de urinewegen dunner worden en zo minder gewapend zijn tegen bacteriƫle infecties. Minder oestrogeen betekent ook dat het vaginale immuunsysteem minder goed in staat zal zijn om zich van de e.coli bacterie, de veroorzaker van blaasinfecties, te ontdoen.

Allergieƫn

Vrouwen die allergisch zijn voor producten die vaak in zepen of vaginale crèmes voorkomen hebben ook vaker last van blaasinfecties. Dit zou komen doordat de allergieën kleine huidwondjes veroorzaken.

Antibiotica

Antibiotica vernietigen niet alleen slechte bacteriƫn, ook de beschermende bacteriƫn worden gedood. Hierdoor kan e.coli vrij spel krijgen en beginnen te woekeren in de vagina.

De risicofactoren voor mannen

Oudere mannen hebben soms ook te maken met blaasinfecties. Dit heeft dan vooral te maken met het feit dat ze meer prostaatproblemen hebben. Een vergroting van de prostaatklier kan de urinewegen blokkeren bijvoorbeeld. Een infectie van de prostaat kan soms ook tot een blaasontsteking leiden. Bij mannen zijn deze problemen, hoewel ze minder voorkomen, vaak toch ernstiger dan bij vrouwen en een opname in het ziekenhuis is soms dan ook nodig.

De risicofactoren bij kinderen

Bij kinderen komen blaasinfecties gelukkig zelden voor. Slechts bij 3 procent doet zich een infectie voor. In de eerste levensmaanden komen blaasinfecties vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Na het eerste jaar komen blaasinfecties bij ongeveer 8 procent van de meisjes en slechts bij 2 procent van de jongens voor. Een specifieke afwijking in de werking van de blaas, een vesicoureterale reflux genaamd, zorgt voor 50 procent van de blaasinfecties bij kinderen. Deze afwijking doet zich voor bij ongeveer 10 procent van alle kinderen.

Heb jij al eens een blaasinfectie gehad? Of heb je hier zelfs regelmatig last van? Herken je jezelf in de bovenstaande risicofactoren? Of heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share