• blaasontsteking

Wat is een blaasontsteking?

2016-11-29T11:20:34+01:00mei 1st, 2013|Blaasontsteking|0 Reacties

Laatste update: door

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking, ook soms wel cystitis of urineblaasontsteking genoemd, is een pijnlijke en vervelende infectie aan het urine-systeem. Deze komen regelmatig voor bij vrouwen en veel minder bij mannen. Echter, de kans dat een man problemen krijgt met een blaasontsteking neemt toe naarmate hij ouder wordt, mede vanwege de toename van de prostaat grootte. Wat is een blaasontsteking precies, wat zijn de symptomen van een blaasontsteking, en wanneer is het problematisch genoeg om mee naar de dokter te moeten gaan?

Ons urine-systeem

Je weet ongetwijfeld dat ons urine-systeem (wat bestaat uit de urethra, blaas, ureters, en nieren) een belangrijke rol speelt bij het verwijderen van afval uit ons lichaam. Onze nieren bijvoorbeeld passen de samenstelling van veel verschillende stoffen in het lichaam aan en filteren afvalstoffen uit het bloed. De ureters of urineleiders bestaan uit dunne buisjes, hierdoor word de urine naar de blaas afgevoerd via de nieren waar het gefilterd is. De urine wordt dan in de blaas opgeslagen tot het moment dat we tijdens het urineren ervoor zorgen dat de urine via de plasbuis het lichaam verlaat.

Waarom meer vrouwen dan mannen?

Artsen zijn er niet precies zeker van waarom vrouwen vaker last hebben van blaasontstekingen dan mannen. Sommige artsen vermoeden dat dit zo is omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben, dit is de buis waardoor de urine uit de blaas wordt verplaatst. Deze relatief korte doorgang - slechts ongeveer 3.8 centimeter, maakt het voor bacteriën gemakkelijker om zich richting de blaas te verspreiden. De opening van de plasbuis van een vrouw ligt ook dicht bij zowel de vagina en de anus. Ook dit maakt het voor bacteriën van deze gebieden gemakkelijker om toegang te krijgen tot de urinewegen.

Meer informatie over blaasontstekingen

Blaasontstekingen zijn geen ernstige problemen indien ze meteen kunnen worden behandeld. Echter, de meeste mensen die een keer last hebben gehad van een blaasontsteking kunnen er gemakkelijk nog een keer last van krijgen. Hoewel het zelden voorkomt, kan dit leiden tot nier-infecties. Deze infecties kunnen leiden tot blijvende schade een de nieren. Mede hierdoor is het belangrijk om de onderliggende oorzaken van een blaasontsteking goed te behandelen en ervoor te zorgen dat de blaasontsteking in de toekomst niet meer terugkomt.

Bij ouderen is een blaasontsteking vaak moeilijk vast te stellen. De symptomen bij een blaasontsteking bij ouderen is vaak minder specifiek en mede hierdoor wordt het vaak afgeschreven als ‘gevolgen van de ouderdom’. Ouderen die plots incontinent zijn geworden of die lusteloos of verward reageren zouden altijd moeten worden gecontroleerd door een arts om te zien of ze misschien een eventuele blaasontsteking hebben.

Wat is de oorzaak van een blaasontsteking?

Blaasontstekingen kunnen erg ongemakkelijk aanvoelen en kunnen potentie