Blaasontsteking

Laatste Update: 29 november 2016

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking, ook soms wel cystitis of urineblaasontsteking genoemd, is een pijnlijke en vervelende infectie aan het urine-systeem. Deze komen regelmatig voor bij vrouwen en veel minder bij mannen. Echter, de kans dat een man problemen krijgt met een blaasontsteking neemt toe naarmate hij ouder wordt, mede vanwege de toename van de prostaat grootte. Wat is een blaasontsteking precies, wat zijn de symptomen van een blaasontsteking, en wanneer is het problematisch genoeg om mee naar de dokter te moeten gaan?

Ons urine-systeem

Je weet ongetwijfeld dat ons urine-systeem (wat bestaat uit de urethra, blaas, ureters, en nieren) een belangrijke rol speelt bij het verwijderen van afval uit ons lichaam. Onze nieren bijvoorbeeld passen de samenstelling van veel verschillende stoffen in het lichaam aan en filteren afvalstoffen uit het bloed. De ureters of urineleiders bestaan uit dunne buisjes, hierdoor word de urine naar de blaas afgevoerd via de nieren waar het gefilterd is. De urine wordt dan in de blaas opgeslagen tot het moment dat we tijdens het urineren ervoor zorgen dat de urine via de plasbuis het lichaam verlaat.

Waarom meer vrouwen dan mannen?

Artsen zijn er niet precies zeker van waarom vrouwen vaker last hebben van blaasontstekingen dan mannen. Sommige artsen vermoeden dat dit zo is omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben, dit is de buis waardoor de urine uit de blaas wordt verplaatst. Deze relatief korte doorgang - slechts ongeveer 3.8 centimeter, maakt het voor bacteriën gemakkelijker om zich richting de blaas te verspreiden. De opening van de plasbuis van een vrouw ligt ook dicht bij zowel de vagina en de anus. Ook dit maakt het voor bacteriën van deze gebieden gemakkelijker om toegang te krijgen tot de urinewegen.

Meer informatie over blaasontstekingen

Blaasontstekingen zijn geen ernstige problemen indien ze meteen kunnen worden behandeld. Echter, de meeste mensen die een keer last hebben gehad van een blaasontsteking kunnen er gemakkelijk nog een keer last van krijgen. Hoewel het zelden voorkomt, kan dit leiden tot nier-infecties. Deze infecties kunnen leiden tot blijvende schade een de nieren. Mede hierdoor is het belangrijk om de onderliggende oorzaken van een blaasontsteking goed te behandelen en ervoor te zorgen dat de blaasontsteking in de toekomst niet meer terugkomt.

Bij ouderen is een blaasontsteking vaak moeilijk vast te stellen. De symptomen bij een blaasontsteking bij ouderen is vaak minder specifiek en mede hierdoor wordt het vaak afgeschreven als ‘gevolgen van de ouderdom’. Ouderen die plots incontinent zijn geworden of die lusteloos of verward reageren zouden altijd moeten worden gecontroleerd door een arts om te zien of ze misschien een eventuele blaasontsteking hebben.

Wat is de oorzaak van een blaasontsteking?

Blaasontstekingen kunnen erg ongemakkelijk aanvoelen en kunnen potentieel ernstig zijn. Maar voor de meeste vrouwen zijn ze ook weer vrij snel voorbij en zijn ze relatief onschuldig indien ze goed worden behandeld. Bij mannen kan een blaasontsteking een symptoom zijn van een onderliggende aandoening en is over het algemeen een reden tot bezorgdheid. Het kan de aanwezigheid van een obstructie van de urinewegen aangeven.

Onderzoek heeft aangetoond dat onbesneden jongens in hun eerste vijf levensjaren meer kans maken op een blaasontsteking omdat eventuele bacteriën zich kunnen verzamelen onder de voorhuid. In de afgelopen jaren kom meer en meer blaasontstekingen voor uit twee seksueel overdraagbare bacteriën: mycoplasma en chlamydia.

Het gebruik van katheters - buizen ingebracht in de blaas om deze te kunnen legen – kan ook leiden tot een potentiele infectie. Sommige mensen krijgen ook last van de symptomen van een blaasontsteking hoewel er geen daadwerkelijke infectie aanwezig is. Dit wordt interstitiële cystitis genoemd. Het is vaak een goedaardig probleem maar wel moeilijk te behandelen.

Wat verhoogt de kans op een blaasontsteking?

De meeste blaasontstekingen kunnen direct worden teruggeleid naar verschillende varianten van de E. coli bacteriën die normaal gesproken slechts in de darmen leven. Het is voor vrouwen mogelijk om een blaasontsteking te krijgen na seksueel contact. Vaginale geslachtsgemeenschap maakt het voor de bacteriën veel gemakkelijker om de blaas te bereiken via de urethra. Het risico op een blaasontsteking – soms ook wel met een knipoog de 'ontsteking van de wittebroodsweken' genoemd, stijgt wanneer de persoon vaker geslachtsgemeenschap heeft.

Ook zwangere vrouwen, van wie de urinewegen veranderen als reactie op extra hormonen en verhoogde nierfunctie, zijn extra gevoelig voor blaasontstekingen. Het gebruik van een diafragma en spermiciden, met of zonder condooms, verhoogt het risico op een blaasontsteking ook.

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?

Een blaasontsteking heeft verschillende symptomen, mede hierdoor kan het vrij moeilijk zijn om het probleem in het begin te identificeren. De volgende symptomen kunnen aangeven dat je een blaasontsteking hebt:

  • Een branderig gevoel bij het urineren. Dit is het meest voorkomende symptoom van een blaasontsteking
  • Frequente aandrang om te urineren
  • Ondanks dat je het gevoel hebt dat je veel moet urineren, kun je telkens slechts kleine hoeveelheden urine uitscheiden
  • De urine die je lichaam verlaat is troebel of bloederig met een sterke, vieze geur
  • Blaasspasme
  • Bij ouderen: lusteloosheid en / of geestelijke verwarring kunnen een teken zijn van een ernstige infectie van de urinewegen
  • Koorts of rillingen, dit betekend dat de infectie is toegetreden tot de nieren

Wanneer bel je de huisarts?

Hoewel een blaasontsteking vaak een probleem is dat vrij snel kan worden opgelost, is het wel belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Bij de volgende symptomen is het belangrijk de telefoon te pakken:

  • Wanneer je last hebt van de bovengenoemde symptomen van een blaasontsteking
  • De symptomen terugkeren nadat je de eerste behandeling hebt voltooid
  • Pijn bij het urineren die gepaard gaat met braken, koorts, koude rillingen, bloed in de urine, of buik- of rugpijn. Dit zou een eventueel levensbedreigende nierziekte kunnen aangeven, een prostaat infectie, een blaas-of nier tumor of een steen in de urine weg. Zoek onmiddellijk medische hulp.
  • Het brandende gevoel wordt begeleid door een afscheiding uit de vagina of penis. Dit kan een teken zijn van een seksueel overdraagbare ziekte, bekken ontstekingsziekte (PID), of andere ernstige infecties. Raadpleeg meteen een arts.
  • Je hebt last van aanhoudende pijn of moeite met urineren. Dit kan ook een teken zijn van een seksueel overdraagbare ziekte, een vaginale infectie, een niersteen, vergroting van de prostaat, of een blaas of prostaat tumor. Raadpleeg meteen een arts.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share