Schimmelinfectie

Laatste Update: 14 november 2022

Blijvende schade door de candida schimmel

De meeste voorkomende vorm van blijvende schade is die van een litteken. Ik durf bijna wel te stellen dat iedereen wel littekens heeft, of dit nu groot is of klein. Kleine verwondingen van de huid kunnen voor 100% worden herstelt. Maar wanneer deze verwondingen te groot zijn, zullen dit resulteren in blijvende schade is de vorm van een littekens.

Er zijn veel verschillende vormen van blijvende schade zoals littekens, psychische schade en lichamelijk interne schade.

De candida schimmel lijkt onschuldig omdat deze bij iedereen in het lichaam zit. Maar toch kan deze schimmel zorgen voor blijven schade. Niet in de vorm van een litteken natuurlijk, maar wel op een manier te veel meer irritatie kan opleveren dan een litteken.

Blijvende schade door schimmelinfectie

De schimmelinfectie afkomstig van de candida schimmel kan voor permanente schade zorgen. Helemaal wanneer deze infectie zich doorzet tot de vorm van candida overgroei.

Er zijn meerdere vormen van de schimmelinfectie die permanente schade kunnen veroorzaken, eigenlijk zijn alle schimmelinfectie (spruw, vaginale schimmelinfectie, schimmelinfectie aan de penis etc.) gevaarlijk wanneer deze onbehandeld blijven.

Over wat voor schade praten we eigenlijk
Hoeveel schade kan een kleine schimmel nu eigenlijk veroorzaken? Nou, dit is zeker niet mis.

Wanneer een candida infectie onbehandeld blijft kan dit een permanente dreun geven aan bijvoorbeeld je immuunsysteem. Je zou dit kunnen als alsof je immuunsysteem nooit meer voor de volle 100% zou kunnen werken.

Dit zal betekenen dat de kans op ziek worden aanzienlijk groter wordt en dat het langer duurt voordat je geneest. Daarnaast zal je sneller medicijnen nodig hebben en zelfs kleine verwondingen kunnen zorgen voor grote infectie. Je immuunsysteem in je lichaams's grootste vriend.

In het artikel hierboven (immuunsysteem) kun je lezen dat een infectie je immuunsysteem omlaag haalt. Daarnaast kan het ook nog eens zorgen voor blijvende schade. De infectie slaat dus alsware 2 vliegen in 1 klap.

Maag, darmen, keel
Niet alleen je immuunsysteem kan een klap krijgen. Je darmen, maag en keel kunnen ook gemakkelijk schade oplopen.

Zo kan candida in de mond zorgen voor schade aan je speekselklieren waardoor je vaker last hebt van een droge mond en dat kan weer voor andere infecties zorgen (1).

Wanneer je candida schimmel bijvoorbeeld te lang zich doorontwikkeld in je maag en darmen kunnen deze overgevoelig raken en minder goed voeding verteren.

Mensen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van het prikkelbare darm syndroom doordat candida te lang in de darmen heeft gewoed (2).

Darmklachten en brandend maagzuur zijn 2 van de meeste voorkomende gevolgen van blijvende schade van een candida schimmel. Je keel kan bijvoorbeeld constant branderig aanvoelen, zonder dat je ziek bent (3).

Blijvende schade beperken?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Maar wanneer je te laat met behandelen begint, kan de schade al zijn aangericht. net als met littekens, kan je ook deze schade niet voor 100% genezen. Daarom heet het ook permanente schade.

Wel zijn een kleine dingen die je kan doen om de klachten te verminderen zodat het geheel wat dragelijker wordt. Allereerst zal je preventieve maatregelen moeten nemen zodat de schimmelinfectie nooit meer terug komt. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien je immuunsysteem beschadigd is geraakt is het moeilijk om jezelf te beschermen.

Ten 2de kan je de organen die blijven blijvende schade (maagzuur en darmklachten) hebben geleden ontzien. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van gezonde voeding eten waardoor deze minder belast worden.

Voor meer tips over voeding en schimmels, klik dan op de link hieronder.
Wat wel/niet eten bij een schimmelinfectie

Bronnen:

 1. https://www.mdpi.com/2077-0383/10/1/97
 2. https://journals.lww.com/eurojgh/Abstract/2005/01000/Yeast_metabolic_products,_yeast_antigens_and.5.aspx
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8384755/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. kan iemand mij ook vertellen of er een directe link is tussen het hebben van een schimmelinfectie en het ontstaan van een blaasontsteking? Mijn huisarts ontkent deze mogelijkheid, net als een aantal andere mogelijkheden die ik op deze of andere sites tegen kom (heb allerlei allergiën, ben vaak ziek, obstipathie en heb allerlei huidproblemen terwijl ik eerder nooit wat mankeerde). Waarschijnlijk komt mijn schimmelinfectie constant terug wegens de pil. Als ik weer veel schimmels heb, heb ik vaak ook een blaasontsteking. Deze wordt uiteraard behandeld door antibiotica...

  1. De directe link is naar mijn mening dat een blaasontsteking behandeld wordt met een antibioticakuur. Vervolgens zorgt een antibioticakuur ervoor dat je weer een groter risico loopt op het ontwikkelen van een schimmelinfectie. Hoe zit het overigens met je voedingspatroon / immuunsysteem? Een verminderde weerstand moet eerst opgelost worden zodat je niet constant last blijft houden.

   Wellicht nuttig om even door te lezen:

   https://www.optimalegezondheid.com/verschillen-tussen-een-blaasontsteking-en-een-vaginale-schimmelinfectie/

   Groetjes,

   Jack

 2. Mijn man heeft een cva gehad en wordt verzorgd in zorghotel s'nachts krijgt mijn man een urinaal, die verschrikkelijk vies is, nu heeft mijn man een schimmelinfectie het ziet er niet uit ,zijn nu naar een dermatoloog gegaan nu krijgt mijn man daar medicijnen voor. Die urinaal wordt af en toe schoongemaakt(met de hand) .ik ben daar al maanden over aan het klagen tegen personeel .ze zijn er ook niet blij mee dat wij nu naar een dermatoloog zijn gegaan . Hoe moet ik dit nu verder aan pakken mijn man zijn linkerkant werkt niet meer nee, dus je bent afhankelijk hij is 67 jaar heeft nu ook ingegroeide nagels die behoorlijk aan het ontsteken zijn . Je wilt niet steeds zeuren ,maar dit moet toch niet kunnen.we gebben het zo druk ,en er wordt ook gezegd dat mijn man bevoorrecht is dat hij door verpleegkundige wordt verzorgd .zon antwoord doet toch pijn . Ik weet even hier niet mee om te gaan .

 3. Al sinds een week last van mijn keel voelde mijn grieperig, vermoeid en bleef met een hoestje lopen op gezet gevoel in de keel(lymklieren) rode keel en heb een blaar nu heeft Mijn vriend uit slag op de penis rode puntjes en wit pus de huisarts denkt aan een Schimmelinfectie .. Wij zelf dachten Herpus. Wat denkt u

  1. In jouw geval zou ik uitgaan van een schimmelinfectie, zoals de arts zegt.
   Je kunt vragen om een test, om zeker van je zaak te zijn. Alleen op deze manier kun je definitief de mogelijkheid van Herpes uitsluiten.

 4. Hey ik heb een scbimmelinfectie gehad op mijn penis. Nu zie ik nog rode stukken op de plek waar mijn voorhuid overheen valt. En hij ziet er rimpelig uit. Ik heb dan ook een maand gesmeerd met micazonol. Heb verder geen klachten meer maar het ziet er nog vreemd uit. Moet dit nog herstellen of is de infectie nog niet weg?

  1. Dit moet waarschijnlijk nog herstellen, Michael. Maar als je er twijfels over hebt, raad ik je aan om even een afspraak te maken met je behandelend arts. Ook al is het alleen maar om jezelf gerust te stellen!

 5. Wij lopen al heel lang(ca2jaar ) met verschillende problemen. Al veel onderzoeken gehad maar men vind niets… enkele weken terug heel mijn gezin een acute bronchitis/luchtweginfectie. En diarree en maagpijn. Antibiotica voor moeten nemen, zelfs een dubbele kuur,. Sedert dan komen er enkel problemen bij! Slijm in ontlasting, diarree, constipatie, slijm in keel. ‘S nachts stik ik precies. De ene dag lijkt het alsof ik aan’t genezende en de andere dag ben ik precies doodziek, net als de rest van het gezin! We nemen nu sedert 5 dagen opnieuw antibiotica maar dan nu tegen de parasieten. De eerste drie dagen leek ik te genezen maar nu op’t moment zit ik op de spoed in het hospitaal omdat ik zoveel slijm heb dat ik precies ga stikken . Maar de huisarts heeft mij doorverwezen omdat ze ten einde raad is en er op de longen geen slijm te horen was. Nochtans heb ik net slijm overgegeven. Aub, kan u helpen? Ik ben van Sint Niklaas en wil gerust consultatie betalen! Kan alleen niet langer wachten.
  Alvast bedankt
  Mvg, Kim

  1. Dag Kim, wat naar om te horen dat jullie met verschillende onderzoeken nog geen oorzaak hebben kunnen vinden. Bij het volgen van een antibiotica kuur kunnen zeker een aantal forse bijwerkingen optreden daarom wordt antibiotica alleen voorgeschreven als het echt niet anders kan. Het gebruik van antibiotica kan een impact hebben op de darmflora en kan een overgroei aan Candida soorten tot gevolg hebben doordat een antibiotica kuur niet alleen de slechte bacteriën dood maar ook de goede. Hierdoor is een antibioticakuur helaas één van de meest eenvoudige manieren om een schimmelinfectie te krijgen. Mocht je zelf het vermoeden hebben dat je Candida hebt dan zou je een probiotica kunnen nemen om de goede bacteriën weer aan te vullen. In dit artikelbesteed ik hier meer aandacht aan. Ook het eten van probiotische producten zoals yoghurt, zuurkool en kimchi kan helpen: ze bevatten een natuurlijke 'goede' bacterie die schimmelinfecties kunnen voorkomen. Daarnaast kun je door het eten van alkalische voeding intern je pH-niveau opnieuw omvormen tot een omgeving die op een natuurlijke manier schimmelinfecties weg houdt. Mocht je hier graag meer informatie over willen dan kan ik je verwijzen naar dit artikel. Ik hoop dat je met deze tips verder kunt. Heel veel sterkte Kim!

   Groetjes Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share