LAATSTE UPDATE: 25 december 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Aderverkalking door hoge bloeddruk?

Aderverkalking is een ernstige aandoening. Het komt ook vaak voor dat er tegelijkertijd sprake is van botontkalking en aderverkalking. Iets dat juist niet moet gebeuren. Om erachter te komen of aderverkalking door een hoge bloeddruk kan komen is het handig om eerst te weten wat aderverkalking nu precies is.

Wat is arteriosclerose

Arteriosclerose is een ander woord voor slagaderverharding. Door cholesterol en andere oorzaken worden de slagaders steeds harder en dikker, daarbij speelt ook de vorming van plak een grote rol in aderverkalking. Waardoor de doorgang waar het bloed doorheen stroomt vernauwt.

In de binnenkant van je aderen zijn er cellen die het endothelium worden genoemd. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor de vorm en het glad houden van de binnenkant van de aderen waardoor het bloed goed kan doorstromen. Als deze laag cellen beschadigd raakt kan er zich ook plaque vormen binnen de bloedvaten en kan dat naast de verdikking van de aderen ook zorgen voor een minder goede doorgang van het bloed.

Deze laag kan ook beschadigd raken door een hoge bloeddruk. Die schiet als het ware gaten in de cellen waardoor ze zich niet goed kunnen herstellen en hun werk niet goed kunnen doen. Daardoor kan ook plaque ontstaan.

De plaque wordt weer veroorzaakt door cholesterol dat in de beschadigde endothelium cellen achterblijft. In de gaten die de binnenste cellen achterlaten. Je witte bloedlichamen willen dit dan opruimen, maar dat gaat niet altijd even effectief waardoor er een plak ontstaat. Die de ader uiteindelijk zelfs kan afsluiten met een hartaanval of beroerte tot gevolg, maar eerst worden je aderen minder flexibel.

Dit betekent letterlijk dat je slagaders minder flexibel worden waardoor de elasticiteit vermindert.

Dit is ernstig omdat je elasticiteit van belang is als je meer bloed nodig hebt. Door die elasticiteit heb je minder snel last van een hoge bloeddruk op de wanden van je aderen. Wanneer je bijvoorbeeld sport, is het nodig dat er meer bloed door je aderen stroomt, maar dit proces wordt door arteriosclerose belemmerd.

Arteriosclerose mag niet worden verward met atherosclerose, dit zijn 2 verschillende dingen. Bij atherosclerose is er sprake van aderverkalking en wordt veroorzaakt door een atheroomplaat.

Arteriosclerose kan overal in je lichaam voorkomen, echter het been en de voet hebben het grootste risico om slagaderverharding te ontwikkelen. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het proces van arteriosclerose en in veel gevallen hebben wij zelf invloed op deze risicofactoren.

Hieronder een aantal risicofactoren:

Leeftijd: Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op arteriosclerose ontwikkeling. Naast alle andere kwaaltjes die bij het ouder worden horen, is een verminderde elasticiteit van de aderen ook een “kwaaltje” die niet onderschat mag worden.

Geslacht: Het mannelijk geslacht loopt een groter risico op arteriosclerose dan vrouwen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het proces van arteriosclerose wordt versneld door het hormoon testosteron wat vooral voorkomt bij mannen

Roken: De aanmaak en functionaliteit van bloedvezels wordt minder wanneer je veel rookt!
Hoge bloeddruk: Een hoge bloeddruk zorgt ervoor dat je hart harder moet werken om dezelfde hoeveelheid bloed door de aderen te laten pompen. Arteriosclerose is een gevolg van een langdurige hoge bloeddruk.

Cholesterol: Wanneer je LDL cholesterol waarde te groot is, kan dit zich gaan afzetten aan de binnenkant van het bloedvat. Niet alleen zal je bloeddruk hierdoor gaan stijgen, ook de kans op ontwikkelen van arteriosclerose is groter.

Weinig lichaamsbeweging: Wanneer je veel in beweging bent, zal je bloedsomloop in goede conditie zijn. Hierdoor zal de kans op arteriosclerose een stuk minder worden.

Wanneer je weinig beweegt, zal dit de bloedsomloop niet bevorderen waardoor vaatafsluitingen kunnen ontstaan. Ook resulteert dit weer in een hogere bloeddruk.

Symptomen van arteriosclerose

Zoals ik al eerder heb verteld, kan arteriosclerose overal in je lichaam voorkomen. De verschijnselen van arteriosclerose zijn natuurlijk afhankelijk van de plaats waar dit proces zich plaatsvindt en hoe erg de aderen zijn verhard.

Hersenen

Wanneer de slagaderen die de hersenen van bloed voorzien arteriosclerose beginnen te ontwikkelen zijn de verschijnselen niet mis.

Geheugenverlies, spraakproblemen en zelfs plaatselijke verlamming is mogelijk. Duizeligheid, hoofdpijn en evenwichtsstoornissen kunnen verschijnselen van een herseninfarct zijn.

Dus als je bijvoorbeeld midden in een gesprek merkt dat je verkeerde klanken gebruikt voor het zeggen van een bepaald woord kan dit duiden op aderverkalking.

Benen

Wanneer je benen te weinig bloed krijgt door arteriosclerose zal je na kleine inspanningen (lopen) erge zware benen hebben en zal er krampontwikkeling plaatsen vinden. Naarmate dit niet behandeld wordt, zal de kramp erger worden. Naast je benen kunnen ook je armen dezelfde verschijnselen ondervinden.

Dus stel dat je de trap op loopt en waar je normaal gesproken nooit last kreeg lijkt het nu net of je een paar uur hebt gelopen en krijg je last van krampen.

Hart

Wanneer je kransslagaders dichtslibben, kan het spierweefsel achter de desbetreffende verstopping gedeeltelijk of zelfs compleet afsterven. Benauwdheid, duizeligheid, hartkloppingen en buikkrampen zijn symptomen die een hartinfarct kunnen aanduiden.

Let hierop bij lichamelijke beweging die je nodig hebt, zoals lopen en traplopen. Arteriosclerose is vooral gevaarlijk als het gaat om het hart en de hersenen!

Behandeling van arteriosclerose

Men hoeft zich noch geen zorgen te maken wanneer de vernauwing/verharding van niet-ernstige aard is. Een gezonde lifestyle kan bijdragen aan het voorkomen en behandelen van arteriosclerose. Wanneer het niet ernstig is, kunnen bloedverdunnende medicijnen je helpen, mits je de risicofactoren zoals hoge bloeddruk en LDL cholesterol zoveel mogelijk ontloopt.

In ernstige gevallen moeten er operaties aan te pas komen. Een zogenaamde bypassoperatie dient als opleiding van de beschadigde aderen. Veel mensen met een dergelijke operatie denken dat dit voldoende is om arteriosclerose te voorkomen in de toekomst. Dit is echter niet waar.

Wanneer je een bypassoperatie hebt ondergaan, is het juist belangrijk op je levensstijl aan te passen.

Een andere vorm van behandeling is dotteren. Bij deze behandeling worden de aderen kunstmatig opgerekt door een soort ballonnetje.

Operaties hebben natuurlijk geen zin, wanneer je je levensstijl niet verandert. In 80% van alle gevallen van arteriosclerose is de oorzaak bekend. Een operatie zorgt voor een tijdelijke en plaatselijk oplossing. Mits je de levensstijl na de behandeling niet verandert en de risicofactoren niet uit het leven wegneemt (zoals hoge bloeddruk en roken) zal de kans op aderverharding blijven.

Een hoge bloeddruk kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid, het is dan ook belangrijk dat je zo snel mogelijk actie neemt om je bloeddruk te verlagen. Om je hierbij te helpen, heb ik het boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ geschreven. Dit staat vol met tips en advies over hoe je op een natuurlijke wijze je bloeddruk kunt verlagen.

Begin direct! Download mijn e-book hier!

Voorbeelden van levensstijlveranderingen die helpen tegen aderverkalking:

Voeding tegen aderverkalking

Door een mediteraan dieet aan te houden kun je hart- en vaatziekten voorkomen. Volgens het onderzoek is extra virgin olijfolie en noten toevoegen aan je dieet goed om hart- en vaatziekten, zoals aderverkalking te voorkomen. Ook veel vis, groente en fruit helpt hiertegen(1)(2).

Dit komt doordat deze dieten rijk zijn aan omega 3, kalium, calcium en magnesium dat belangrijke voedingsstoffen zijn voor het hebben van een lage bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan aderverkalking namelijk in de hand werken.

Beweging tegen aderverkalking

Lichaamsbeweging kan aderverkalking voorkomen. Uit een zesjarig onderzoek blijkt dat mannen die regelmatig bewegen met een lage tot gemiddelde intensiteit later minder last hebben van aderverkalking dan mannen die dat niet doen(3).

Dus ga wandelen, fietsen of zwemmen om aderverkalking te voorkomen. Deze lichaamsbeweging is namelijk niet heel belastend, zoals interval training, maar wel effectief om aderverkalking tegen te gaan.

Bovendien stijgt je bloeddruk niet zo snel bij lichte lichaamsbeweging als bij intensieve lichaamsbeweging.Het is wel belangrijk dat je dan ook geen last hebt van een hoog cholesterol.

Vermindering van stress tegen aderverkalking

Stress is ook een grote veroorzaker van aderverkalking. Probeer daarom stress zoveel mogelijk te verminderen. Dit kan door een goede balans in werk en privé te maken en taken die beter verdeeld kunnen worden in het huishouden ook goed te verdelen.

Daarnaast werken meditatie en yoga ook goed tegen stress.

Bij meditatie is het belangrijk om je te focussen op je ademhaling en om te genieten van diepe ademteugen. Dan laat je alles even langs je heen gaan. Het is heel normaal als er dan toch gedachten opkomen. Die laat je dan toe en dan laat je ze weer gaan.

Vind je dit toch lastig? Dan is yoga ook een goede oplossing. Bovendien helpt yoga je ook om je flexibiliteit te verhogen en kun je je dan ook focussen op de pose in plaats van alles dat er om je heen gebeurt. Hierdoor kun je dit als minder raar ervaren, terwijl je toch de voordelen krijgt van meditatie en daarbij ook je spieren traint.

Tot slot…

Ja, een hoge bloeddruk kan leiden tot arteriosclerose. Arteriosclerose valt onder de term vaatziekten en deze staan al jaren op nummer 1 op de lijst van meeste voorkomende doodsoorzaken.

Hoge bloeddruk kan dus een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van arteriosclerose.

Een tijdelijke verhoging van de bloeddruk brengt geen gevolgen met zich mee, maar op lange termijn kan hoge bloeddruk je aderen blijvend beschadigen. Onbehandelde hoge bloeddruk kan leiden tot de nummer 1 doodsoorzaak in Nederland.

Voorkom een hoge bloeddruk daarom met gezonde voeding, beweging en vermindering van stress.

.

Bronnen:

  1. http://dadun.unav.edu/bitstream/10171/28216/2/MartinezNewEngland.pdf
  2. http://www.researchgate.net/profile/Cristina_Andres-Lacueva/publication/221980791_Virgin_olive_oil_and_nuts_as_key_foods_of_the_Mediterranean_diet_effects_on_inflammatory_biomakers_related_to_atherosclerosis/links/09e4150ed613d11fa9000000.pdf
  3. http://annals.org/article.aspx?articleid=717533

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Te Hoge Bloeddruk Behandelen

Te Hoge Bloeddruk Behandelen

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Uit nieuwsgierigheid heb ik het aantal gevallen van coronaire hartziekten eens opgezocht, ik citeer vanuit het Nationaal Kompas: "Op 1 januari 2007 waren er naar schatting 648.300 (95%-betrouwbaarheidsinterval: 541.800 - 771.700) mensen met een coronaire hartziekte"

    Ook al zijn de cijfers verouderd, nog steeds is dit inderdaad een belangrijk ziektebeeld in Nederland!

    Wat ik mij afvroeg: destijds stierven meer mannen dan vrouwen als gevolg van coronaire hartziekte, is dit tegenwoordig niet omgekeerd?

    1. Ik heb inderdaad ook gelezen dat tegenwoordig vrouwen vaker sterven aan coronaire hartziekten dan mannen. Dit zou kunnen zijn omdat de diagnose bij vrouwen wellicht niet goed gaat. Daarbij blijft het schrikbarend dat zo veel mensen hart- en vaatziekten krijgen. Ik ben van mening dat gezonde leefstijl zeker belangrijk is om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen! Bedankt voor uw reactie.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
1 Shares
Tweet
Pin1
Share