Hoge bloeddruk factoren

Laatste Update: 2 mei 2017

De link tussen hoge bloeddruk en ontstekingen

De reden waarom iemand een hoge bloeddruk krijgt lijkt soms heel grillig. Als je een te zwaar lichaamsgewicht hebt is er bijvoorbeeld een hogere kans op hoge bloeddruk. Toch zijn er mensen met een erg hoog BMI die helemaal nergens last van hebben, terwijl ze echt wel last hebben van overgewicht. Slanke mensen zouden minder kans op een hoge bloeddruk moeten hebben, maar in sommige gevallen kan een rank persoon toch last hebben van een hoge bloeddruk.

Reden genoeg om eens te kijken welke achterliggende oorzaak de aanwijzing kan zijn waarom mensen last krijgen van een hoge bloeddruk terwijl ze juist zo gezond lijken.

Onderzoekers van een groot ziekenhuis en de Harvard Medical School werkten samen aan een studie die werd gepubliceerd in de 'Journal of the American Medical Association'. Het ging om een bijzonder uitgebreide studie: meer dan 21.000 vrouwen van 45 jaar en ouder werden onderzocht. Gemiddeld werden de vrouwen ongeveer acht jaar gevolgd. Voor het begin van de studie had geen van deze vrouwen last van hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten.

Dokter Sesso, de arts die het onderzoek leidde, analyseerde eerst en vooral het bloed van de vrouwen om de waarde te kennen van het C-reactief proteïne. Dat deden ze omdat dit een goede indicator is voor de graad van ontstekingen in het lichaam. Over de gehele duur van het onderzoek ontwikkelde ongeveer een kwart van de vrouwelijke deelnemers hypertensie, een verhoogde bloeddruk.

Hoge waarde C-reactief proteïne

De onderzoekers keken of er bij deze groep misschien ook sprake was van een hoge waarde van het C-reactief proteïne. Ze maakten daarbij ook een correctie van hun cijfers voor andere risicofactoren zoals leeftijd, overgewicht, roken, alcoholconsumptie, gebruik van hormonen of eventueel het voorkomen van hartziektes, hoge cholesterol en diabetes in de familie.

En wat stelden ze vast? Dat er inderdaad een duidelijk verband was tussen hoge waardes voor het C-reactief proteïne en een verhoogde bloeddruk. Zelfs na het toepassen van de hierboven vermelde correcties hadden vrouwen met de hoogste indicator-waardes voor ontstekingen nog altijd 50% meer kans om last te krijgen van hoge bloeddruk dan vrouwen die de minste ontstekingen leken te hebben. De onderzoekers concluderen dan ook terecht dat er bewijs is dat ontstekingen een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van een hoge bloeddruk.

Welke verband tussen hoge bloeddruk en ontstekingen is er?

Dat er een verband is, is dus duidelijk. Maar hoe en waarom juist blijft de vraag. Ook dokter Sesso blijft voorzichtig en vindt vooral dat er meer onderzoek naar gedaan moet worden. Andere wetenschappers hebben echter de studie van dokter Sesso en zijn collega's al voorzien van commentaar met mogelijke oorzaken. Zo zegt professor Grundy van de Universiteit van Texas dat er misschien een verklaring ligt in het metabolisme.

Voorbeeld:

Een voorbeeld: Als iemand erg veel lichaamsvet heeft, kunnen stoffen vrijkomen uit vetcellen die ontstekingen kunnen veroorzaken. Andere factoren zoals een hoge slechte cholesterol of te weinig goede cholesterol, insuline-resistentie en diabetes kunnen aderwanden beschadigen en zo aan de basis liggen van een proces dat leidt tot ontstekingen. Wanneer al deze factoren samengaan spreken we van het metabolisme-syndroom en dan zijn de symptomen inderdaad vaak hart- en vaatproblemen, een hoge bloeddruk en ontstekingen.

Nog een mogelijke verklaring: roken als gemeenschappelijke boosdoener. Roken veroorzaakt immers zowel ontstekingen als een verhoogde bloeddruk. Ook is er de theorie dat misschien enkel het hebben van een hoge waarde aan C-reactieve proteïnes en niet zozeer de daaraan gekoppelde infecties door een complex proces oorzaak is van het dichtslibben van de aders en uiteindelijk leidt tot een verhoogde bloeddruk.

Wat moeten we met deze bevindingen?

Terwijl andere onderzoekers zich nu volop concentreren op het analyseren van het verband tussen hoge bloeddruk en ontstekingen, en hopelijk uitsluitsel kunnen geven over hoe dit proces juist in elkaar zit, kunnen we toch al een paar gevolgen aan het onderzoek van dokter Sesso verbinden.

Mensen met een hoge bloeddruk moeten eerst en vooral snel geïdentificeerd worden. Het is het beste om je hierop regelmatig te laten controleren. Daarnaast kun je ook een bloeddrukmeter aanschaffen die je thuis kunt gebruiken.

Verder moet er vaker getest worden op het C-reactief proteïne. Dit kan een goede voorspeller zijn van eventuele hart- en vaatziekten. Een groot deel van de bevolking krijgt nu eenmaal op een gegeven moment in hun leven te maken met een verhoogde bloeddruk. Door dan meteen te testen op infecties en ontstekingen kan er voor de juiste groep mensen meteen preventieve actie starten zodat we misschien minder slachtoffers zullen krijgen van hart- en vaatziekten in de toekomst.

Conclusie:

Als je zelf vermoed dat je last hebt van een hoge bloeddruk of je weet het al dan loont het de moeite bij je volgende bezoek aan je behandelende arts bovenstaande eens te bespreken.

Het onderzoek is dan misschien redelijk recent, je arts zal er ongetwijfeld al over gehoord hebben. Het is nog afwachten tot we meer duidelijkheid hebben vooraleer we echt juist weten welk mechanisme hier speelt maar in tussentijd kan je toch al een aantal preventieve maatregelen nemen mocht jij in de risico-groep blijken te vallen.

Tips voor het tegengaan van ontstekingen

Daarnaast kun je de volgende dingen doen om ontstekingen te voorkomen:

Eet minder toegevoegde suikers

Toegevoegde suikers zijn de reden waarom het lichaam last heeft van ontstekingen. Een hogere bloedsuiker zorgt namelijk voor meer ontstekingen in het lichaam en in het bloed. De toegevoegde suikers zijn vaak gefabriceerde suikersoorten waar het lichaam eigenlijk niets mee kan omdat het relatief nieuw is. Onze genen zijn daar nog niet op voorbereid waardoor het lichaam maar wat doet en alles verkeerd gaat.

De meeste toegevoegde suikers eindigen op -ose. Lees daarom altijd de etiketten in de supermarkt. Het zal je verbazen waar suiker aan wordt toegevoegd.

Eet minder transvetten

Transvetten zijn voor het lichaam net zo nieuw als suikers die eindigen op -ose en het lichaam weet ook bij transvetten niet zo goed wat het ermee moet doen. Vermijd daarom ook transvetten. Ook hier geldt dat je de etiketten in de supermarkt goed moet lezen.

Zit je met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Stuur ze ons door zodat wij of andere lezers je kunnen voorthelpen!

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Geachte heb met aandacht en met interesse de uitleg over hoge bloeddruk gelezen En gebruik van cayenne peper gelezen Ga het ook uitproberen heb al jaren 16 over 10 pillen van dokter maken mij nog zieker heb ook omeopatie geprobeerd maar het lukt niet zo best heb wel heel veel stres ik heb nu juist iriscopie laten doen en die mevrouw rade ook cayenne peper aan Ga het morgen halen in dieetwinkel Met dank voor de uitleg groetjes van Denise

 2. Ik heb al enkele jaren last van hoge bloeddruk en slik daar medicijnen voor. Ook heb ik al jaren last van hofdpijnen en oogpijn op het linkeroog. Enkele maanden geleden zijn uit mijn voorhoofdholte enkele poiliepen, ontstekinegn en cistes verwijderd. Nu heb ik last van lage bloeddruk. Kunnen de ontstekingen oorzaak van de hogebloeddruk zijn geweest? Dan zou ik dus de bloeddruk-medicatie moeten verminderen.
  Zou deze redenering juist kunnen zijn? Of is het medisch gezien onzin?

  1. Beste Cor,

   Het beste kun je je huisarts deze vraag stellen, dan kan hij gelijk kijken of je bloeddruk medicatie aangepast moet worden. Er zijn wel verbanden tussen hoge bloeddruk en ontstekingen, maar of deze bij jou de oorzaak waren van de hoge bloeddruk weet ik niet.

   Succes,
   Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share