• hoge bloeddruk en ontstekingen

De link tussen hoge bloeddruk en ontstekingen

2017-05-02T12:11:25+01:00maart 24th, 2013|Hoge bloeddruk factoren|4 Reacties

Laatste update: door

De link tussen hoge bloeddruk en ontstekingen

De reden waarom iemand een hoge bloeddruk krijgt lijkt soms heel grillig. Als je een te zwaar lichaamsgewicht hebt is er bijvoorbeeld een hogere kans op hoge bloeddruk. Toch zijn er mensen met een erg hoog BMI die helemaal nergens last van hebben, terwijl ze echt wel last hebben van overgewicht. Slanke mensen zouden minder kans op een hoge bloeddruk moeten hebben, maar in sommige gevallen kan een rank persoon toch last hebben van een hoge bloeddruk.

Reden genoeg om eens te kijken welke achterliggende oorzaak de aanwijzing kan zijn waarom mensen last krijgen van een hoge bloeddruk terwijl ze juist zo gezond lijken.

Onderzoekers van een groot ziekenhuis en de Harvard Medical School werkten samen aan een studie die werd gepubliceerd in de 'Journal of the American Medical Association'. Het ging om een bijzonder uitgebreide studie: meer dan 21.000 vrouwen van 45 jaar en ouder werden onderzocht. Gemiddeld werden de vrouwen ongeveer acht jaar gevolgd. Voor het begin van de studie had geen van deze vrouwen last van hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten.

Dokter Sesso, de arts die het onderzoek leidde, analyseerde eerst en vooral het bloed van de vrouwen om de waarde te kennen van het C-reactief proteïne. Dat deden ze omdat dit een goede indicator is voor de graad van ontstekingen in het lichaam. Over de gehele duur van het onderzoek ontwikkelde ongeveer een kwart van de vrouwelijke deelnemers hypertensie, een verhoogde bloeddruk.

Hoge waarde C-reactief proteïne

De onderzoekers keken of er bij deze gro