Brandend maagzuur het zorgt ervoor dat je minder kunt genieten van eten, slecht slaapt of zelfs bang bent om een boer te laten na een slok met koolzuurhoudende drank.
Daarbij is brandend maagzuur niet voor iedereen hetzelfde. De een krijgt er na het eten last van, de ander juist ’s ochtends of ’s avonds. Je kunt er behoorlijk last van hebben en het kan alledaagse handelingen verstoren waardoor alles net even mis gaat.
Daarom tips tegen brandend maagzuur en oprispingen.
Maagzuur en drinken
Van citrusvruchten kunnen sommige mensen last krijgen van zure oprispingen. Bijvoorbeeld van jus d’ orange. Ook van prik in je drinken kun je last krijgen van brandend maagzuur.
Tip 1: Vermijd zure dranken
Vruchtensappen kunnen de zuurwaarde van je maagzuur beïnvloeden waardoor je last krijgt van brandend maagzuur of oprispingen. Ondanks dat er nog geen onderzoeken zijn uitgevoerd naar het vermijden van citrussappen lijkt dit wel de oplossing als je last krijgt van brandend maagzuur na het nuttigen van sinaasappelsap.
Tip 2: Vermijd dranken met prik
Het gaat hierbij niet alleen om frisdrank met prik, maar ook om water met koolzuurgas. Er is namelijk uit onderzoek gebleken dat het drinken van deze dranken kan bijdragen aan brandend maagzuur en oprispingen.
Maagzuur chocola
Uit onderzoek blijkt dat in sommige gevallen chocola kan bijdragen aan brandend maagzuur en oprispingen. Bijvoorbeeld bij het nuttigen van meer dan 120 milliliter chocoladesiroop.
Tip 3: Vermijd chocola
Als jij vermoedt dat chocola de oorzaak is van brandend maagzuur is het belangrijk om te zien of het stoppen met eten van chocola helpt om ervan af te komen. Na zes weken kun je door chocola te eten testen of het echt chocola is die je de schuld kunt geven van je brandend maagzuur of niet. Anders moet je met een eetdagboek verder zoeken naar de veroorzaker van je brandend maagzuur.
Maagzuur stress
Stress is super vervelend omdat je er allerlei bijwerkingen van krijgt. Eén daarvan is brandend maagzuur. Uit wetenschappelijk onderzoek is zelfs gebleken dat stress en post-traumatische stress voor oprispingen kan zorgen. Daarom een paar tips om stress te verminderen.
Tip 4: Mediteer
Mediteren helpt je om te ontspannen en zelfs om het stressniveau in je bloed te verminderen. Dagelijks 10 minuten mediteren kan al helpen. Na een paar weken moet dit effect al zichtbaar zijn. Er zijn verschillende vormen van meditatie die je kunt uitproberen, maar bij alle vormen focus je je in eerste instantie op je ademhaling.
Bij de ene versie focus je je dan op je ademhaling en verder niets en bij de andere gaat het er juist om dat je je bewust wordt van je omgeving zodat je even in het hier en nu zit.
Als je mediteren lastig vind is yoga ook een goede oplossing, omdat je je dan ook op je vorm moet concentreren zodat je niet afgeleid raakt door rare gedachten die opeens in je opkomen (wat overigens heel normaal is).
Tip 5: Cognitieve Gedrags Therapie (CBT)
Vooral als je stress hebt overgehouden aan een trauma kan CBT helpen om minder stress te hebben. Een psycholoog kan je hierbij helpen en je hebt ook zelfhulpboeken om CBT toe te passen.
Tip 6: Ga eerder naar bed
Een andere manier om te ontstressen is door meer te slapen. Vooral als je nu minder dan 7 uur per nacht slaapt kan dat je stress versterken doordat je je overdag niet goed kunt concentreren waardoor je fouten gaat maken die bijdragen aan extra stress.
Door minimaal 8 uur per nacht te slapen verbeter je jouw energieniveau en concentratie overdag waardoor stressfactoren verminderd worden.
Maagzuur roken
Roken en maagzuur gaan bijna letterlijk hand in hand. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je van roken brandend maagzuur kunt krijgen en dat hoe langer je rookt hoe erger het wordt.
Het ergste is dat als je lang hebt gerookt je niet altijd van je brandend maagzuur af komt. Dit is dus schade die je veroorzaakt doordat je rookt. Daarom is het belangrijk om tijdig te stoppen met roken om erger te voorkomen.
Dit komt omdat de oprispingen onder andere kunnen gebeuren tijdens een rokerskuch, die steeds erger wordt naarmate je langer rookt.
Ook het diep inhaleren van een sigaret kan voor brandend maagzuur zorgen of diep ademhalen in het algemeen als je een (ex) roker bent.
Tip 7: Stop met roken
Om erger brandend maagzuur te voorkomen is het belangrijk om te stoppen met roken. Om dit te laten slagen is het belangrijk om jezelf te belonen als je een bepaalde tijdsperiode bent gestopt. Als jij het al knap vindt dat je dag zonder sigaret bent doorgekomen kun je jezelf belonen met iets en als jij denkt dat een maand stoppen een wonder is dan beloon je jezelf na een maand.
Tip 8: Gebruik nicotine vervangers
Stoppen met roken kun je eenvoudiger maken door nicotine kauwgom of pleisters te gebruiken. Daarmee geef je je longen en maag al de kans om te herstellen van je rookgedrag, maar je krijgt nog wel je dagelijkse nicotine shotje ;).
Maagzuur alcohol
Net als bij roken gaat ook alcohol samen met brandend maagzuur en net als bij roken is het van belang om niet jarenlang een zware drinker te zijn. Dit komt omdat het naarmate je langer (zwaar) drinkt je door te stoppen met drinken geen significante vermindering meer hebt van brandend maagzuur.
Bij 43 procent van de mensen die veel alcohol drinken komt brandend maagzuur voor terwijl slechts 16 procent van niet drinkers hier last van hebben.
Tip 9: Stop met drinken
Ben jij iemand die regelmatig een fles drank achterover slaat in plaats van een paar glazen? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te stoppen met drinken (eventueel met begeleiding) om ergere schade aan je lichaam te voorkomen.
Tip 10: Drink nooit meer dan 2 (als vrouw 1) glazen alcohol per dag
Matige drinkers hebben minder last van brandend maagzuur dan zware drinkers. Drink daarom het liefst niet of anders als man maximaal 2 glazen alcohol of als vrouw 1 glas alcohol per dag.
Je kunt deze glazen niet optellen en dan in het weekend in een keer aan je quotum te komen, helaas werkt het met alcohol niet zo!
Maagzuur overgewicht
Overgewicht draagt ook bij aan brandend maagzuur. Uit onderzoek blijkt dat bij een BMI van boven de 30 punten je hier veel meer last van kunt krijgen. Afvallen kan helpen tegen brandend maagzuur als overgewicht hier de oorzaak van is.
Onderzoekers geven wel aan dat hier meer onderzoek naar moet worden uitgevoerd. Een crashdieet werkt in ieder geval niet.
Tip 11: Beweeg meer
Door meer te bewegen verbrand je meer calorieën waardoor je kunt gaan afvallen. Dagelijks 30 minuten bewegen kan al helpen. Zoals een dagelijkse wandeling van een half uur of dagelijks fietsen of zwemmen.
Tip 12: Gebruik gewichten
Krachttraining is één van de beste manieren om af te vallen doordat je spiermassa opbouwt die ook in rust meer energie verbrandt dan als je minder spieren hebt. Dagelijkse oefeningen met de kettlebell kunnen helpen om spieren op te bouwen.
Op Pinterest en Youtube kun je veel oefeningen vinden voor je krachttraining.
Wil je het veilig onder begeleiding doen? Dan kun je het beste naar een sportschool gaan waar instructeurs je de juiste houding leren.
Daar kun je ook meedoen aan groepslessen die je motivatie een uur kunnen vasthouden.
Tip 13: High Intensity Interval Training
Duursport wordt vaak gezien als een goede manier om af te vallen, maar interval training is eigenlijk het beste. Dit vergt namelijk meer inspanning van je lichaam waardoor je meer afvalt. Bij HIIT trainingen kun je ook krachttraining en cardio-oefeningen met elkaar afwisselen.
Tip 14: Intermittent fasting
Intermittent fasting is een manier om minder te eten en je lichaam aan te sporen om vet te verbranden in plaats van suiker. Bij intermittent fasting eet je een aantal uur per dag niet om je lichaam vet te laten verbranden in plaats van suiker die je normaal uit je voeding haalt. Hierdoor kun je ook afvallen. Het is niet de bedoeling dat je minder dan 1500 calorieën per dag eet. Na het vasten kun je weer normaal (het liefst gezond) eten.
Tip 15: Pas je dieet aan
Overgewicht wordt vaak veroorzaakt door een ongezond dieet vol (toegevoegde) suikers en (trans)vetten. Door gezonder te eten en de suiker en vetrijke voeding te vervangen voor gezonde ingrediënten kun je afvallen. Dus in plaats van een mueslireep eet je een appel. In plaats van een bakje chips eet je een bakje wortels. In plaats van die pizza eet je vlees en twee porties groente. In plaats van wit brood eet je volkoren brood enzovoort enzovoort.
Het paleo-dieet wordt ook veel aangeraden om af te vallen.
Daarbij schrap je zuivel en granen uit je dieet. Dan eet je dus meer fruit, groenten, vlees, eieren en noten.
Maagzuur kauwen
Het niet goed kauwen van je voeding kan na het eten bijdragen aan oprispingen en brandend maagzuur.
Tip 16: Kauw je eten goed.
Om echt te genieten van de smaak in je voeding is het belangrijk dat het langer dan 1 seconde in je mond zit. Kauw je eten daarom goed voordat je het doorslikt. Zorg dat er geen harde stukken meer inzitten die tegen je slokdarm aandrukken als je het doorslikt. Goed kauwen betekent dat je wel tien keer moet kauwen, zo geniet je niet alleen meer van je eten, het wordt ook gemakkelijker verteerd en je eet ook minder veel!
Maagzuur melk
In sommige gevallen kun je last krijgen van maagzuur door het drinken van melk. Dit kan komen door een allergische reactie op koeienmelk.
Tip 17: Houd een eet dagboek bij
Weet je niet zeker of je een intolerantie hebt voor bepaalde voeding, maar merk je wel dat je na het eten vaak last hebt van brandend maagzuur? Dan is het verstandig om een eetdagboek bij te houden waarin je noteert wat je eet en drinkt en hoe je maag daarop reageert.
Op die manier kun je erachter komen of melk voor brandend maagzuur zorgt of juist iets anders.
Daarna kun je de voeding die jij nu echt verdenkt als oorzaak zes weken schrappen uit je dieet, daarna probeer je het nog 1 keer om te zien of je weer last krijgt van brandend maagzuur. Dan weet je het zeker.
Maagzuur medicijnen
Er zijn medicijnen tegen maagzuur en er zijn medicijnen die brandend maagzuur kunnen veroorzaken. Daarom heb ik twee tips voor mensen die medicijnen gebruiken of willen gebruiken.
Tip 18: Lees de bijsluiter op bijwerkingen
Gebruik jij medicatie voor een aandoening en heb je last van brandend maagzuur? Lees dan de bijsluiter op bijwerkingen om te controleren of het door de medicatie kan komen. Als je erg veel last hebt door de medicijnen kun je jouw arts vragen om een ander medicijn dat de bijwerking niet heeft of eventueel iets geven om het brandend maagzuur door de medicijnen te verminderen.
Tip 19: Gebruik de tips ook als je al wel medicijnen gebruikt
Gebruik jij alleen medicijnen voor je brandend maagzuur? Probeer dan ook de andere tips in dit artikel toe te passen zodat je eventueel met minder medicijnen kunt.
Overleg wel eerst met je arts voordat je jouw medicatie vermindert.
Medicijnen verhelpen vaak het onderliggende probleem niet, terwijl als je die oorzaak kunt vinden en weghalen je de medicatie misschien niet nodig hebt.
Maagzuur en sporten
Sporten kan aan de ene kant een verrijking zijn om van brandend maagzuur af te komen als je overgewicht hebt, aan de andere kant kan sporten brandend maagzuur en oprispingen veroorzaken.
Dit komt doordat je maag dan veel beweegt waardoor je maagzuur door elkaar geschud wordt.
Tip 20: Eet een uur voor het sporten niet
Eten vlak voordat je gaat sporten kan niet alleen voor steken in de zij zorgen. Het kan ook voor brandend maagzuur zorgen. Ik heb daarom de regel om in ieder geval een uur voor het sporten niet te eten.
Tip 21: Sport waarbij je maag niet veel beweegt
Helpt de vorige tip niet? Zoek dan een sport waarbij je maag minder beweegt. Rennen zorgt bijvoorbeeld voor klappen op de maag. In dat geval is fietsen een goed alternatief.
Maagzuur zwangerschap
Een van de “bijwerkingen” van een zwangerschap is dat je last kunt hebben van brandend maagzuur, soms zelfs zo erg dat je ervan gaat overgeven. Dat is heel vervelend want je eet ook voor je kindje en dan kun je wéér proberen iets naar binnen te werken. Een onderzoek naar voeding en het effect op brandend maagzuur laat zien dat voeding effect heeft op oprispingen.
Daarom twee tips:
Tip 22: Eet minder pittige voeding
Uit het onderzoek bleek namelijk dat vrouwen significant vaker last hadden van oprispingen na het eten van pittige kruiden en pittig eten of als ze vaker dan drie keer per week pittig aten. Om dit te voorkomen (tijdens de zwangerschap) kun je dan het beste stoppen met het eten van pittige kruiden. Of in ieder geval daar maar maximaal twee dagen per week aan toe geven.
Tip 23: Eet meer groene groente
Groene groente, zoals broccoli, spinazie, sperziebonen en andere letterlijk groene groenten hebben juist een beschermend effect op oprispingen (tijdens de zwangerschap). Als je moeite hebt met eten is het toevoegen van groene groenten aan je dieet een goede manier om brandend maagzuur tegen te gaan.
De vrouwen die dagelijks groene groenten aten hadden het minst last van oprispingen.
Maagzuur en je maag
Ja dit klinkt misschien in eerste instantie een beetje raar, maar je maag kan verkeert in je lichaam zitten waardoor je last krijgt van brandend maagzuur. Dus heb je alle adviezen opgevolgd en heb je nog steeds last van brandend maagzuur vraag dan een echo of MRI scan aan om de locatie van je maag vast te stellen.
Je maag hoort namelijk onder je middenrif te zitten. In sommige gevallen gaat dit niet helemaal goed en steekt je maag erboven uit.
Echter, je slokdarm gaat normaalgesproken maar door een (relatief) klein gat door het middenrif als je maag daardoor gaat krijg je een soort zandloper-maag. Waardoor je last kunt krijgen van brandend maagzuur dat niet normaal te stoppen is.
Als het echt een super groot probleem is kan dit alleen operatief verholpen worden.
Dit is trouwens niet een zeldzame aandoening, naar schatting de helft van de mensen boven de 50 heeft in meer of mindere mate last van een maaghernia, die ook wel hernia hiata wordt genoemd.
Tip 24: Als niets helpt ga naar je arts
Blijvend maagzuur kan een symptoom zijn van iets anders zoals een zwangerschap, een maaghernia of astma. Daarbij kunnen aanhoudende oprispingen astma veroorzaken. Dit komt doordat de oprispingen ervoor zorgen dat je middenrif tegen je longen aan drukt. Ga daarom altijd naar een arts als brandend maagzuur niet overgaat om te achterhalen of je niet een andere medische toestand hebt.
Tot slot…
Voeding, beweging en je gewicht kunnen invloed hebben op brandend maagzuur en oprispingen. Door veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl kun je brandend maagzuur verminderen.
Lukt dit je niet op een natuurlijke manier? Dan is het belangrijk om naar een arts te gaan om te zien of er niet wat anders met je aan de hand is zoals een zwangerschap of maaghernia.
Daarbij is het voor de lange termijn heel belangrijk om brandend maagzuur met oprispingen te verminderen om astma te voorkomen.
Bronnen:
http://www.tropicalgastro.com/articles/35/3/gastroesophageal-reflux.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3512898/
http://adc.bmj.com/content/99/Suppl_2/A291.1.abstract
http://link.springer.com/article/10.1007/s10620-012-2377-z
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=410292
http://www.amjmed.com/article/S0002-9343%2801%2900817-8/abstract?cc=y=
ik heb sinds ik weer terug ben van vaklantie z zuur op mijn maag daar had ik nergens last van was in kreta kan het van het eten komen is best vervelend wanneer naar de dokter
groetjes dineke van zijp
Dit kan p^rima het gevolg zijn van het andere eten op Kreta. Heb ik zelf ook wel last van gehad na mijn laatste bezoek aan Griekenland.
Je kunt nog even aankijken, maar als je het niet meer vertrouwd, of als het erger wordt, dan toch maar even naar de huisarts.