Brandend Maagzuur

Laatste Update: 4 juni 2023

12 Huismiddelen tegen brandend maagzuur

Pijn in de keel, het gevoel dat je moet overgeven of toch niet? Maagzuur moeten wegslikken zodra je bukt of iets raars ruikt. Brandend maagzuur is super vervelend.

TIP:
Wil je graag snel van brandend maagzuur af? Dit helpt op elk moment van de dag >>

Het houdt je uit je slaap, het zorgt ervoor dat je niet meer normaal kan bewegen en je loopt soms toch maar voor de zekerheid naar het toilet, terwijl dat helemaal niet nodig is of juist weer net wel.

Ken je dat gevoel dat je iets van de grond moet pakken en opeens speelt het op?

Of dat je net in slaap valt en opeens komt iets tot aan je nek?

Brandend maagzuur kan je op je werk ook nog eens uit je focus halen waardoor taken langer duren dan normaal en je extra stress krijgt. Door die extra stress krijg je alleen maar meer last van brandend maagzuur en zo ontstaat er een vicieuze cirkel.

Een levensstijl verandering is vaak wat wordt aangeraden om brandend maagzuur te verminderen. Bij tips tegen brandend maagzuur komt meestal vooral naar voren wat je moet laten staan en niet moet doen zodat je brandend maagzuur voorkomt. Maar een directe oplossing wordt vaak niet gegeven.

In eerste instantie denk je daarom misschien aan een pilletje om het brandend maagzuur te stoppen. De bijwerkingen van die pilletjes kunnen echter ernstiger zijn dan je denkt. De vorming van galstenen kan bijvoorbeeld bijdragen aan een alvleesklierontsteking, waardoor je weer diabetes kunt krijgen. Een kettingreactie die je wilt voorkomen.

Om toch op een gezonde wijze brandend maagzuur zo snel mogelijk te stoppen en te voorkomen heb ik 12 huismiddelen tegen brandend maagzuur voor je opgezocht. Test voor jezelf welke tips of welke combinatie van tips het beste werkt voor jou.

1.      Magere melk tegen brandend maagzuur

Melk is een goede tijdelijke oplossing om brandend maagzuur te verminderen. Echter, de vetten in melk stimuleren brandend maagzuur ook. Daarom kan deze eerste tip je afschrikken als je al melk hebt geprobeerd en dit helemaal geen goede oplossing bleek te zijn.

Daarom is het beter om een zo vet vrij mogelijke melk te drinken als je last hebt van brandend maagzuur en dan het liefst een klein kopje. Dus magere melk met 0,0% vet uit een klein kopje.

In melk zit namelijk calcium dat goed werkt tegen brandend maagzuur. Door de vetten zo veel mogelijk te verwijderen zorg je ervoor dat de calcium zijn werk zo optimaal mogelijk kan uitvoeren.

Speeksel en brandend maagzuur

Speeksel heeft eigenschappen die je maagzuur tot rust laten komen. Daarom is het stimuleren van meer speekselaanmaak een goede manier om brandend maagzuur te verminderen. Bovendien kun je het brandend maagzuur vaker wegslikken door het extra speeksel. Het speeksel neutraliseert de PH-waarde van je maagzuur waardoor het zich weer normaal gedraagt en in de maag blijft zitten.

2.      Kauw kauwgom tegen brandend maagzuur

Het speeksel in je mond heeft een zuurremmend effect. Door kauwgom te kauwen stimuleer je de aanmaak van meer speeksel en slik je vaker waardoor je het maagzuur in je maag houdt.

Zorg ervoor dat je suiker vrije kauwgom gebruikt om schade aan je tanden te voorkomen.

Uit een onderzoek bleek dat als mensen iets aten waar je gegarandeerd brandend maagzuur van kreeg en daarna kauwgom kauwden ze tot wel 2 uur later veel minder last hadden van brandend maagzuur dan de groep die geen kauwgom at. Zelfs de onderzoekers stonden hiervan versteld.

3.      Pepermunt tegen brandend maagzuur

Een pepermuntje zorgt er ook voor dat je meer speeksel aanmaakt en vaker slikt. Daarom kun je pepermunt ook gebruiken om brandend maagzuur en de kans daarop te verminderen. Het gaat dus echt om het stimuleren van de speekselaanmaak.

Misschien krijg je daarom juist wel een pepermuntje bij elk restaurant na het afrekenen. Het staat wel netter dan kauwgom en het excuus is natuurlijk de adem nadat je allerlei ingrediënten hebt gehad die daar niet altijd bevorderlijk voor zijn.

Thee en brandend maagzuur

Stress is een van de veroorzakers van brandend maagzuur, maar heb jij ooit een thee-momentje gehad waarbij je last had van brandend maagzuur?

Thee heeft een kalmerende werking die ervoor zorgt dat je even kunt ontstressen. Door thee te drinken met de juiste kruiden erin verlaag je ook de kans dat het brandend maagzuur terug komt. Ik beveel zelf aan om tussen de 3 en 5 koppen thee per dag te drinken.

4.      Muntthee tegen brandend maagzuur

Bij een onderzoek naar het verminderen van brandend maagzuur bij zwangere vrouwen kwam naar voren dat muntthee tussen de maaltijden door brandend maagzuur kan verminderen en voorkomen. Muntthee is daarom ook aan te raden om brandend maagzuur te verminderen.

TIP:
Wil je graag snel van brandend maagzuur af? Dit helpt op elk moment van de dag >>

5.      Kamille tegen brandend maagzuur

Kamille is een ontspannend kruid dat ook helpt tegen brandend maagzuur. Brandend maagzuur is soms ook het gevolg van spanning en stress. Door de ontspannende werking kan kamille thee daarom helpen tegen brandend maagzuur. Dus als de ene theesoort je niet heeft geholpen kun je de andere nog kiezen of voor een mix gaan.

6.      Zoethout tegen brandend maagzuur

Als de eerste twee theesoorten niet hebben geholpen kun je ook nog dagelijks 2 tot 5 koppen zoethout thee drinken om brandend maagzuur tegen te gaan.

Sommige Marokkaanse theesoorten hebben een heerlijke combinatie van muntthee en zoethout, waardoor het ideaal is om brandend maagzuur te verminderen en voorkomen.

Ook worden deze kruiden vaak gecombineerd met groene thee waardoor je ook daarvan de gezondheidsvoordelen hebt.

Voeding en brandend maagzuur

Te veel vet eten kan zorgen voor brandend maagzuur. Het is niet voor niets dat mensen rond de feestdagen veel last krijgen van brandend maagzuur, maar met de juiste kruiden en groente verlaag je de kans op klachten van brandend maagzuur.

TIP:
Wil je graag snel van brandend maagzuur af? Dit helpt op elk moment van de dag >>

7.      Karwijkruid tegen brandend maagzuur

Karwijkruid kan goed helpen tegen brandend maagzuur en andere maagklachten. Ook in combinatie met pepermuntolie in een capsule werkt het tegen brandend maagzuur en andere klachten. Karwijkruid wordt ook gebruikt om winderigheid tegen te gaan.

8.      Zomeralsem tegen brandend maagzuur

Zomeralsem wordt al decennia gebruikt door de Chinese geneeskunde en wordt ook steeds vaker onderzocht door de huidige medische industrie. Zomeralsem heeft een kalmerend effect waardoor het brandend maagzuur kan verminderen.

Je kunt ook capsules met zomeralsem krijgen.

9.      Mariadistel tegen brandend maagzuur

Mariadistel wordt voor meerdere klachten gebruikt waaronder brandend maagzuur. Je kunt hiervoor een extract in de vorm van een capsule krijgen.

Alle bovengenoemde kruiden kunnen een interactie hebben met medicatie en sommigen hebben ook bijwerkingen. Overleg daarom altijd met een arts voordat je de kruiden toevoegt aan je dieet.

10. Venkel tegen brandend maagzuur

Venkel is een groente die helpt tegen brandend maagzuur. Ook kun je de zaadjes van de bloemen gebruiken tegen brandend maagzuur. De zaadjes worden ook veel gebruikt om smaak toe te voegen aan een gerecht.

Er zijn speciale gerechten gebaseerd op venkel. Heerlijk en gezond smullen en dat met minder brandend maagzuur.

Geuren en brandend maagzuur

Net als thee hebben geuren vaak ook onverwacht helende eigenschappen. Wie kent het niet dat je verkouden bent en dat de geur van munt of basilicum ervoor zorgt dat je weer goed kunt ademen? Geuren hebben niet alleen effect op een verstopte neus, ze kunnen ook effect hebben op brandend maagzuur.

11. Engelwortel tegen brandend maagzuur

De geur van engelwortel wordt aanbevolen als aromatherapie tegen brandend maagzuur bij volwassenen. Het inhaleren van de geur kan je maag tot rust brengen. Het eten van engelwortel zorgt ervoor dat je alvleesklier wordt gestimuleerd om sappen aan te maken voor je maag.

12. Citroen balsem tegen brandend maagzuur

De geur van citroen heeft kalmerende effecten die brandend maagzuur verminderen. Dus een gezellige geurkaas met citroengeur kan al wonderen doen. Helpt dat niet? Dan kun je ook citroen in een kan water doen om die geuren te verspreiden of een schijfje citroen onder je neus houden.

Tot slot…

Brandend maagzuur is super vervelend en als je per direct een oplossing nodig hebt, heb je geen tijd om eerst je levensstijl om te gooien. Met deze huismiddelen tegen brandend maagzuur kun je al snelle stappen zetten terwijl je bezig bent met alternatieven om brandend maagzuur te verminderen.

Het stimuleren van de speekselaanmaak door kauwgom of munt kan al een goede eerste stap zijn om gedurende de dag minder last te hebben van brandend maagzuur waardoor jij je weer kunt focussen op je werk.

Ontspanning en werkzame kruiden kun je combineren met heerlijke theesoorten. Op die manier verminder je de kans op brandend maagzuur en geef je jezelf ontspanning.

Vooral het toevoegen van kruiden aan je voedingspatroon en het nemen van capsules helpt wat betreft voeding om brandend maagzuur te verminderen.

Als laatste kun je ook nog veel stappen zetten met aromatherapieën die zich richten op het verminderen van brandend maagzuur.

Naast deze huismiddelen tegen brandend maagzuur zijn er ook andere stappen mogelijk om brandend maagzuur te verminderen.

TIP:
Wil je graag snel van brandend maagzuur af? Dit helpt op elk moment van de dag >>

Bronnen:

http://www.webmd.com/heartburn-gerd/home-heartburn-remedies-natural-remedies-heartburn

https://ambertech.com/ambertech-angelica/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2036.2000.00873.x/full

http://www.jofamericanscience.org/journals/am-sci/am0804/017_8600am0804_132_143.pdf

http://www.wholehealthinsider.com/newsletter/take-heat-holiday-heartburn/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2036.2002.01339.x/full

http://www.foundhealth.com/heartburn-gerd/heartburn-gerd-and-licorice

http://www.livestrong.com/article/278624-fennel-seeds-heartburn/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. angelica druppels, is een kruidenmiddeltje helpt geweldig ochtends een paar dr een wat water erbij, voor het eerst sinds tijden rustige buik etc. en kan gewoon sporten zonder dat ik last heb van zuur

  1. Dankjewel voor deze aanvulling, Jolanda!

   Zijn er meer lezers die Angelica druppels gebruiken?

 2. Al jaren ernstige problemen gehad door brandend maagzuur! MAAR NU DE OPLOSSING!
  Gebruik voor ernstig maagzuur 1 half theelepeltje (baking soda). (Kleine rode pakje te vinden in de supermarkt)Los dit op in een HEEL KLEIN BEETJE! water.Je bent binnen enkele seconden van zelfs de ernstigste klachten af.Om eventuele nog aanwezige zuren in de slokdarm kwijt te raken drukt u met uw duim in het midden rif "net boven de maag" en stuwd u het laatste zuur sappen terug de maag in.
  U bent nu 100% van uw klachten af voor tenminste 24 uur.
  Persoonlijk vind ik dat geen een zuurremmer medicijn hier tegenop kan.

  1. Heel hartelijk dan voor het delen van jouw ervaring met baking soda. Wordt erg op prijs gesteld!

   Zijn er meer lezers die dezelfde oplossing toepassen, of toegepast hebben?

   1. Bakpoeder werkt verrassend genoeg, kopje thee gezet met een half theelepeltje bakpoeder. Binnen 5 minuten zijn de klachten zo goed als verdwenen.

  2. Naast bakzout heb je ook zuiveringszout of maagzout te krijgen bij drogisten groen-witte doosjes, dit werkt idd zeer snel en lang

  3. Geweldige tip, had het in huis en nooit eerder zo een heftige zuuraanval gehad. De baking soda werkte onmiddelijk, moest wat boeren en daarna rust! Top

 3. Hartelijk dank voor de tips! Hoe tegenstrijdig het ook mag klinken....aangelengde appelciderazijn werkt ook uitstekend.

 4. Het drinken van zoethout thee kan ook nadelige klachten geven n.l hoge bloeddruk het wordt afgeraden om meer dan 2 kopjes per dag te drinken .

 5. Eet gewoon een RAUWE aardappel...
  Na een minuutje of 20 ben je ervan af...
  Is niet heel erg lekker maar werkt wel...
  Met of zonder schil maakt niet uit...

 6. De maag staat voor langdurige onzekerheid , angst en stress, dus daar best iets aan doen...Mijn vader gebruikte ook maagzout, Andrews was dat toen. Weet niet of dat nog bestaat.

  1. Denk niet dat 'Andrew's Maagzout' nog bestaat, maar ik kan me vergissen.

   Iemand anders die hier een lichtje op kan werpen?

 7. GEZOCHT GEZOCHT GEZOCHT GEZOCHT!

  Kandidaten voor Gezond Verstand gezocht (Omroep MAX)

  MAX is hard bezig met de voorbereidingen voor de wintereditie van Gezond Verstand, hét televisieprogramma waarin originele huis-, tuin- en keukenremedies worden getest. Hiervoor zijn we op korte termijn op zoek naar enthousiaste kandidaten die een remedie tegen brandend maagzuur willen testen!

  Heeft u last van bovengenoemde kwaal en bent u klaar met uw klachten? Mail dan naar [email protected] of bel naar de redactie op 020 6661823

 8. Ik snap niet dat ik hier nog niks gelezen heb over HET middel tegen brandend maagzuur. Dat is namelijk een stukje GEKOOKTE AARDAPPEL. Een aardappel overhouden na de maaltijd en in folie in de koelkast leggen. Hier peuzel je een stukje van op als je er snachts van wakker wordt. Overdag werkt het natuurlijk ook. Het is absoluut over

  1. Dank voor deze aanvulling, Marcha.

   Zijn er meer lezers die bekend zijn met dit huismiddeltje?

 9. Ooit het recept uit de kleine dokter van A vogel geprobeerd . Bij maagpijn en of maagzuur. Een rauwe schoongeboende aardappel in de sapcentrifuge doen en het rauwe sap op de nuchtere maag opdrinken.het helpt goed tegen maagpijn.
  Ook het kookwater van de aardappel afgieten en opdrinken.
  Rauwe havermout kauwen helpt ook. Ook kauwgom met pepermuntsmaak helpt.
  Van thee en kruidenthee krijg ik juist het zuur.
  Backing soda of Natrium bicarbonaat helpt ook direct nl. Half theelepeltje poeder in een borrelglaasje met warm water oplossen en dan drinken. Je voelt het in je maag bruisen en gaat ervan boeren. Het brandende maagzuur is dan voor een hele tijd weg,
  Als ik niets van dat alles bij de hand heb , dan neem ik gewoon een RENNIE.

  1. Dankjewel voor het delen van jouw ervaringen en de aanvullende tips, Yvonne!

 10. Ik ben zeer blij met de verschillende huismiddeltjes, zal er zeker gebruik van maken;
  Ik heb er al veel geprobeerd, soms helpt het en soms niet. Nu gebruik ik Riopan en ben er ook wel tevreden mee.
  Dank voor de tips.

 11. Was gezond en slank. Bewoog genoeg en at verstandig. Door langdurig de ziekte van Lyme te hebben, kwam mijn gezonde leefstijl onder vuur te liggen. Ik kwam snel aan. Door overgewicht kan er druk op de afsluiting tussen slokdarm en maag komen te staan, waardoor maagsappen uit de maag kunnen lekken. Gevolg is brandend maagzuur bij het draaien op je zij (bij mij de rechterzij). Dat verhindert goede slaap. Het hielp mij enorm om vijf kilo af te vallen. Gewoon door meer groente en fruit te eten, wat ik voorheen ook gedaan had. Maar dat lukte pas, toen ik mij minder ziek begon te voelen.
  Voor iedereen met een BMI van boven de dertig en brandend maagzuur, kan ik deze omstelling van eetgewoonten aanraden als mogelijk blijvende oplossing voor het brandende maagzuur.
  En natuurlijk geen koolzuurhoudende en zure dranken zoals sinaasappelsap drinken bij brandend maagzuur. Vettig, gesuikerd en scherp voedsel tijdelijk vermijden. Bij ernstige klachten, die zich zelfs door deze huismiddelen en aangepaste eetgewoonten niet laten verhelpen, toch echt wel even naar de dokter gaan!

  1. Hoi PJ,

   Probeer met kleinere hapjes te eten, rustig kauwen en dan doorslikken, ook helpt het om veel dranken te drinken waar geen koolzuur in zit. Meer water drinken helpt ook gasvorming af te breken. Je kan ook kruidenthee drinken, thee heeft een kalmerend effect op je lichaam en je spijsvertering. Succes!

   Groeten, Robert Jan

 12. Mijn maag ( reflux ) probleem is zo erg geworden ik al weken plat ( verhoogd ) lig van de vermoeidheid. Denk dat deze mijn slaap verstoort. Heb ernstige ademhalingsproblemen gekregen ervan lijkt wel astmatisch. Slijmen in keel, hoesten, overgeven, neus dicht. Jaren geleden werd er wel een maagbreuk vastgesteld met gastroscopie. Neem nochtans 2x omeprazole per dag.

 13. Vermijd vooral vettig eten,vet vlees ,worst,vette kaas ,koolzuurhoudend drinken en wees matig met alcohol.Eet met kleine hapjes en kauw het eten goed.Hoe meer speeksel in je maag komt hoe beter de vertering van voedsel werkt.Ook rauwe groenten eten zoals wortel, sla, komkommer kan goed helpen tegen maagzuur. Kook groenten zoals koolsoorten heel kort zodat ze nog een beetje knapperig zijn ,want last hebben van maagzuur duidt op eenLUIE MAAG en overtollig maagzuur.De maag moet WERKEN en dan zul je weinig last hebben van maagzuur.Ook overdag kleine beetjes eten [niet in een keer een volle pan eten naar binnen werken] kan helpen om de maag aktief te houden.En natuurlijk genoeg bewegen en wat sporten buiten in de frisse lucht is ook goed ,ook voor spieren en gewrichten.

 14. Dagelijks verschrikkelijk brandend maagzuur gehad vooral liggend. Tot ik er genoeg van had en midden in de nacht een citroen uitperste in een glas water en op dronk. Binnen de 2 minuten was ik er vanaf!! Vanaf toen altijd citroen en het werkt nog steeds!

  1. Hallo Erwin,
   Wat super om te horen dat citroen zo goed helpt tegen maagzuur, dat lijkt me een fijne verlossing!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

12 Shares
Tweet
Pin12
Share