Brandend Maagzuur: Waarom maagzuurremmers de klachten erger maken

2017-01-16T08:58:57+01:00oktober 22nd, 2013|Brandend Maagzuur|16 Reacties

Laatste update: door

Brandend Maagzuur: Waarom maagzuurremmers de klachten erger maken

In deel 1 van de brandend maagzuur special heb ik het al kort gehad over de rol van medicatie en brandend maagzuur. In dit artikel wil ik het gaan hebben over waarom medicatie tegen zuurbranden in werkelijkheid de klachten erger kunnen maken.

Indien je maagzuurremmers neemt kan het de volgende gebeuren:

 • de kans op een bacteriële overgroei neemt drastisch toe
 • verminderde absorptie waardoor je lichaam niet alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt
 • verminderde weerstand tegen infecties, bacteriën en virussen
 • verhoogt risico op het ontwikkelen van ziekte en aandoeningen
 • Zoals je kunt zien zijn de mogelijke klachten niet mis! Vandaar dat je heel goed moet afwegen of het wel verstandig is om medicatie te blijven nemen. Overleg dit dan ook altijd goed met je arts.

Bacteriële overgroei mag niet onderschat worden

Maagzuur heeft als functie om bacteriën te doden zodat er integrale balans heerst in je lichaam. Echter, bij langdurig gebruik van maagzuurremmers neemt de hoeveelheid maagzuur af. Dit heeft als consequentie dat het voor bacteriën gemakkelijker wordt om te overleven.

Sterker nog, je maag en het maagzuur is een barrière om je te beschermen tegen bacteriën aanwezig in voedingsmiddelen. Normaal gesproken heeft het maagzuur een PH van <3. Wanneer je medicatie neemt wordt het PH niveau verhoogt waardoor het voor bacteriën makkelijker wordt om te overleven.

Een maag met maagzuur onder de 3 PH is een perfecte omgeving voor bacteriën om zich te vestigen.

Dit heeft weer als gevolg dat de absorptie van o.a. koolhydraten, eiwitten en vetten (daarover meer) ook verminderd wordt waardoor de druk toeneemt op het sluitspiertje (scheiding tussen de maag en slokdarm). Hierdoor werkt het sluitspiertje minder goed waardoor er eenvoudiger maagzuur in de slokdarm kan komen, aldus zuurbranden!

Zo zie je dat medicatie tegen brandend maagzuur zelfs voor meer klachten kan zorgen!

Schematisch ziet het er zo uit:

proces brandend maagzuur

Naast de bekende maagzuurremmers heb je ook middelen op basis van calciumcarbonaat en magnesiumsubcarbonaat. Deze tref je aan in de drogisterij en worden door heel veel mensen genomen. In Amerika staat medicatie tegen maagzuurklachten op plaatst nummer 18. In Nederland kon ik een dergelijke lijst niet vinden, maar één ding is duidelijk.

Veel mensen nemen medicatie op basis van calciumcarbonaat. Voor een uitleg om welke medicatie het gaat, neem dan een kijkje op apotheek.nl.

Bijwerkingen kunnen o.a. zijn gasvorming in de maag doordat de calciumcarbonaat en magnesiumsubcarbonaat voor luchtvorming zorgt in je lichaam. [pullquote]Lees altijd de bijsluiter door van eventuele medicijnen![/pullquote]Daarnaast kun je klachten krijgen zoals diarree en verstoppingen. Op lange termijn kan er zelfs klachten zoals een prikkelbare darm optreden. .

Tekort aan belangrijke nutriënten

Voldoende maagzuur is essentieel voor je gezondheid. Een tekort aan maagzuur kan overigens ook voor huidklachten zorgen. Er zijn bewijzen dat mensen met rosacea een tekort hebben aan maagzuur, waardoor huidklachten naar voren komen. Bij een normale spijsvertering wordt het voedsel afgebroken en o.a. maagzuur vervult daar een essentiële rol.

Indien er een tekort is kan het proces niet optimaal verlopen waardoor er ook een tekort kan ontstaan bij de opname van nutriënten. Op lange termijn kan dit voor een heel scala aan gezondheidsklachten zorgen!

Met name is maagzuur belangrijk bij de vertering van de macro nutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten). Maar hier stopt het niet, wanneer de vertering van voedingsmiddelen met de macro nutriënten niet optimaal verloopt, krijgen we ook niet voldoende micro nutriënten binnen (vitamines en mineralen).

Een gezond voedingspatroon moet daarom ook altijd bestaan uit de juiste balans tussen deze nutriënten. In de praktijk betekent dit meer groente eten, beetje fruit, voldoende volkorenproducten (zoals speltbrood), af en toe mager vlees, 2x vette vis per week en magere zuivelproducten.

Daarbij is het ook verstandig om te letten hoeveel calorieën je per dag binnenkrijgt. Onderzoek toont namelijk aan dat te veel calorieën gepaard gaat met overgewicht en zelfs maag- en darmklachten.

Oorzaak van verschillende klachten

Het mag duidelijk zijn dat medicatie tegen brandend maagzuur niet handig is om op lange termijn te gebruiken. Onderzoek laat zien dat een tekort aan maagzuur centraal staat om andere gezondheidsklachten te ontwikkelen.

Een aantal daarvan zijn:

 • Allergieën
 • Astma
 • Huidklachten
 • Prikkelbare darm syndroom
 • Auto-immuunsysteem ziektes
 • Maagzweer
 • Maagkanker / slokdarmkanker

Meer klachten, neem dan een kijkje op de pagina van leefbewust.com over maagzuurremmers

Voorlopige conclusie

Je zou denken wanneer je last hebt van brandend maagzuur dat je juist te veel aan maagzuur hebt. Echter, door het gebruik van medicatie tegen maagzuur is er eerder sprake van een tekort aan maagzuur. Dit heeft als gevolg dat er eenvoudiger bacteriële overgroei kan plaatsvinden waardoor je veel eenvoudiger te kampen krijgt met infecties.

Wel of niet doen?

De motivatie om maagzuurremmers te nemen is natuurlijk een tijdelijke verlichting van klachten. Daarnaast kan het je hele leven ontregelen omdat veel mensen last krijgen van zuurbranden na het eten. Maar dit is zeker geen lange termijn oplossing, aangezien de voordelen zeker niet opwegen tegen de mogelijke gezondheidsrisico’s.

Veel verstandiger is om te kijken waarom je überhaupt last hebt van brandend maagzuur. Het kan heel goed zijn dat het door je voedingspatroon komt. Hier ligt dan ook de oplossing om van zuurbranden af te komen zonder medicatie. In het volgende artikel (hieronder) ga ik de verschillende oplossingen behandelen om klachten te verminderen.

[hana-flv-player video="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/videos/maagzuurremmers.mp4" width="478" height="360" description="maagzuurremmers" player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Heb je zelf ervaring met het nemen van medicatie tegen brandend maagzuur? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

16 Reacties

 1. Patries Meijer 2 november 2013 om 09:15- Antwoorden

  Al jaren slik ik maagzuurremmers nadat het ziekenhuis had geconstateerd dat mijn maagklep niet goed afsluit en daarom door lekkend maagzuur mijn slokdarm ontstoken was. Een voortdurend ontstoken slokdarm kan leiden tot kanker vandaar de rest van mijn leven maagzuurremmers. Ik stop er liever vandaag nog mee dan morgen maar bij 1 dag een pil vergeten heb ik al een voortdurende slijmvorming in mijn keel. Als er een andere manier is om dit te voorkomen zonder maagzuurremmers dan hoor ik het graag.

 2. Saskia Meersschaert 2 november 2013 om 10:26- Antwoorden

  Hallo Jack,

  ik heb al zeker 20 jaar last van brandend maagzuur, opgeblazen gevoel enz. Ik heb 4 jaar aan 1 stuk zware maagzuurremmers genomen. Deze zomer heb ik dan besloten om jouw voedingsprincipes te gaan volgen want ik kreeg ook nog andere bijverschijnselen. In het begin was het zeer lastig om geen medicatie meer te nemen. Nu al veel beter hoewel ik er nog niet helemaal vanaf ben. Ik moet steeds enorm op mijn voeding letten, doe regelmatig sport, zorg voor niet teveel stress ... Gelukkig hoef ik nu niet langer elke dag de maagzuurremmers te nemen.
  Mvg Saskia

 3. Saskia Hermans 2 november 2013 om 11:24- Antwoorden

  Hallo Jack,
  Ik schrok nogal van dit artikel, gebruik al jaren
  Omeprazol voor scheurtje in middenrif, wat maagzuur
  Veroorzaakt, heb veel van die klachten die je omschreef
  En let al steeds meer op m'n voeding, veel biologisch
  Speltbrood , alleen snoep laten staan lukt nog niet echt,
  Maar kan ik dan zo stoppen met de omeprazol ?
  Heb het wel eens geprobeerd , maar kreeg zoveel last
  Dus toch maar weer genomen
  Bedankt alvast
  Groetjes
  Saskia

  • Robert Jan Hendriks 4 november 2013 om 12:05- Antwoorden

   Beste Saskia,

   Het lijkt mij het verstandigste om het langzaam aan af te bouwen.
   Je lichaam weet waarschijnlijk niet wat er gebeurt als je meteen stopt waardoor je bepaalde reacties gaat krijgen, met het afbouwen geef je, je lichaam de tijd om te wennen aan het feit dat je het uiteindelijk weg gaat laten. En zo zul je veel mindere last hebben van ontwenningsverschijnselen.
   Blijf goed naar je lichaam luisteren, en moch je echt serieuse klachten ervaren altijd even de huisarts raadplegen.

   Mocht je nog vragen hebben hoor ik ze graag,

   Succes!

 4. Greet Righard 13 april 2015 om 08:08- Antwoorden

  Goedemorgen ,
  Ik slik vanaf 1981 al Losec voor maagzuur na een maagoperatie (zweer aan de 12vingerdarm) daarnaast crestor.
  Ik ben erg hulpbehoevend geworden en ik geef echt de schuld aan de medicatie.
  Vooral spieren en gewrichten zicht aan de ogen ,darmklachten ,loop heel slecht .
  Nu ben ik gestopt en mijn eetpatroon helemaal aangepast .
  Zuurdesen brood en speltbrood heb ik ingevoerd ,geen kant en klare produkten , alles vers biologisch allemaal .
  Ben 14 dagen bezig en het bevalt me heel goed .Ook de medicatie slik ik al 14 dagen niet .
  Nu krijg ik helemaal het gevoel dat ik door de medicatie zo slecht ben geworden .
  Omdat ik toch iets van een beetje energie krijg,het haalt nog niet aan ,maar is geen neerwaartse lijn.
  Ik was al jaren geleden gestopt met rood vlees en dat is inmiddels alle vlees van dieren geworden,op vis en kip na.
  Ik stuur over 4 weken nog een keer een mail over het me verder is vergaan

  Groetjes Greet Righard

  • Robert Jan Hendriks 30 april 2015 om 18:43- Antwoorden

   Hallo Greet,

   Jij bent goed bezig zeg!
   Ik ben heel erg benieuwd naar het vervolg...

   Fijne dag en veel succes,
   Jack

  • margriet 29 februari 2016 om 15:08- Antwoorden

   Hoi misschien eens laten testen op b12 op celniveau,maagzuurremmers vernietigen b12 zoek het maar op ,heb er zelf ook last van alleen dat komt door iets anders ,succes groetjes Margriet

 5. hannie 12 augustus 2016 om 10:20- Antwoorden

  hallo Jack. ik slik per dag 3 pillen voor brandend maagzuur. heb ook veel pijn in mijn slokdarm. vanmorgen weer een drankje erbij gekregen. kan ik ook zonder medicijnen van het maagzuur afkomen? ik heb nl een middenrifbreuk. en pijn in mijn slokdarm. gr hannie.

  • Team OptimaleGezondheid 19 augustus 2016 om 18:11- Antwoorden

   Er zijn inderdaad mogelijkheden om brandend maagzuur onder controle te krijgen wonder medicijnen. Lees dit artikel maar eens: https://www.optimalegezondheid.com/natuurlijke-oplossingen-tegen-brandend-maagzuur/

   Je kunt heel veel informatie vinden over brandend maagzuur op mijn speciale blog hierover: https://www.optimalegezondheid.com/maagzuur/

   Let er wel op dat je niet zomaar kunt stoppen met medicijnen. Misschien wil je wel stoppen, maar overleg dit altijd met je behandelend arts.

   Heel veel succes, Hannie !

  • wendy 28 december 2016 om 16:10- Antwoorden

   Ik heb misschien wel een oplossing om van de tabletjes af te geraken.
   Ik drink nu al enkele maanden de kannekes van forever (op basis van aloë vera) en ik ben daar heel goed mee geholpen.
   Ik ben niet zo voor medicatie en tabletten want die lossen misschien even het probleem op maar wat met de rest dat je binnenkrijgt?
   Nu ik die kannekes ontdekt heb, heb ik geen pilletjes meer nodig 🙂
   En het is gezond 🙂

   • vercammen C 25 augustus 2019 om 08:47- Antwoorden

    Ik zou graag weten wat die kannekes zijn (op basis van aloe vera

 6. vercammen C 25 augustus 2019 om 08:47- Antwoorden

  Ik heb pantomed gekregen en heb enorme last van spierpijnen niet te houden en wil eingelijk graag op natuurlijke basis mijn probleem oplossen.
  Groetjes cis

  • Team OptimaleGezondheid 25 augustus 2019 om 15:11- Antwoorden

   Spierpijn is inderdaad 1 van de mogelijke bijwerkingen van Pantomed. Maar erg zeldzaam.
   Volgens de fabrikant kunnen 1 op de 1000 gebruikers hier last van krijgen.

   Erg jammer dat jij net die ene bent!

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
13 Shares
Tweet
Pin4
Share9