Rugpijn

Laatste Update: 15 augustus 2017

Rugpijn: Wanneer moet je naar de huisarts?

Hoe weet je wanneer die vervelende pijn in je rug meer is dan je alleen aankunt? Deskundigen zijn het erover eens - als je rugpijn hebt in combinatie met één van de volgende symptomen, stop dan met het proberen van allerlei huismiddeltjes tegen rugpijn en ga op zoek naar hulp van een arts.

Er zijn een aantal waarschuwingssignalen waar artsen naar zoeken bij het diagnosticeren van een lage rugpijn. Het doel van deze waarschuwingssignalen is het detecteren van fracturen, tumoren of infecties aan de wervelkolom. Als je één van deze waarschuwingssignalen samen met rugpijn ervaart, raadpleeg dan zo snel mogelijk je arts.

Koorts

Natuurlijk kan je rug door de griep gewoon gevoelig en pijnlijk aanvoelen maar rugpijn die gepaard gaat met koorts kan ook een teken zijn van een ernstige infectie. Het is een indicatie voor iets meer systemisch.

Wat kun je verwachten? Je arts zal eerst een infectie willen uitsluiten. Als het wel een infectie is, kan er antibiotica worden voorgeschreven. Als je arts een infectie uitsluit, zal hij je een paar dagen rust adviseren. Soms kan rugpijn een gevolg, of een secundair gevolg, zijn van een infectie, die de koorts veroorzaakt. Maar als je je eenmaal beter voelt, raden de artsen je meestal aan om langzaam je dagelijkse activiteiten weer te hervatten. Het onnodig rusten van meer dan één of twee dagen kan je rugpijn juist erger maken.

Wanneer naar de huisarts met rugpijn?

Trauma

Als je een ernstig trauma hebt gehad, zoals een val of een auto-ongeluk of als je een relatief klein trauma hebt gehad en je ouder dan 50 jaar bent, zal je arts je rugpijn zeer serieus nemen. Als je ouder bent kan zelfs een lichte val al een breuk veroorzaken.

Wat kun je verwachten? Je arts zal waarschijnlijk een röntgenfoto laten maken om te kijken of je fracturen hebt. Als er geen fracturen worden gevonden, kun je je pijn met medicijnen beheren en langzaam met behulp van fysiotherapie herstellen.

Gevoelloosheid of tintelingen

Je denkt misschien dat je gevoelloosheid of een prikkelende tinteling kunt stoppen met medicijnen, maar dit is meestal een aanduiding van een zenuwirritatie of een andere schade en dit is vaak klinisch belangrijker dan je echte pijn. Als dat stekende gevoel niet zal weggaan, kan dat betekenen dat je één van de volgende aandoeningen ondervindt, zoals bijvoorbeeld een herniaire schijf of een spinale stenose, wat zenuwdruk kan veroorzaken. Als dit onbehandeld blijft, kan dat tot langdurige zenuwirritatie en schade leiden en zelfs tot permanente handicaps.

Wat kun je verwachten? Het is verstandig om eerst je huisarts te bezoeken voor een evaluatie. De behandeling zal afhankelijk van de diagnose variëren. Je arts kan extra testen afnemen om er zeker van te zijn dat de wervelkolom en de zenuwen in orde zijn.

Verlies van de darm- of blaasfunctie

Rugpijn gecombineerd met verlies van darm- of blaasbeheersing kan een teken zijn van een zeldzame maar ernstige aandoening, die ook wel het cauda equina syndroom wordt genoemd en waarbij de zenuwwortels in het onderste uiteinde van het ruggenmerg een of andere vorm van compressie hebben ondergaan en verlamd raken. Dit kan gebeuren als gevolg van een herniaire schijf, een breuk, een tumor, spinale stenose of een trauma aan de wervelkolom. De symptomen, die zich na verloop van tijd kunnen ontwikkelen, zijn onder andere gevoelloosheid en zwakte van de benen. Het cauda equina syndroom is een medische noodsituatie en vereist onmiddellijke aandacht.

Wat kun je verwachten? Om de druk, die de zenuwen beschadigd te verlichten en om de zenuwfunctie te behouden, zal je arts een procedure uitvoeren die een chirurgische decompressie wordt genoemd.

Medische geschiedenis van kanker, een onderdrukt immuunsysteem, osteoporose of chronisch steroïdebruik

Een geschiedenis van kanker zou ervoor kunnen zorgen dat je arts kanker als een mogelijke oorzaak voor je rugpijn wil uitsluiten. Immuunonderdrukking kan ertoe leiden dat je arts een infectie vermoedt als mogelijke oorzaak van je rugpijn. Een geschiedenis van osteoporose of chronisch steroïdebruik kan ertoe leiden dat je arts een fractuur als mogelijke oorzaak van je pijn verdenkt.

Wat kun je verwachten? Je huisarts zal waarschijnlijk een bloedonderzoek of een MRI laten uitvoeren ter controle van een tumor of een röntgenfoto laten maken om eventuele fracturen uit te sluiten. In geval van een infectie zul je antibiotica moeten gebruiken. Fracturen kunnen worden behandeld met medicatie, fysiotherapie en soms is er zelfs, om dit te herstellen, een operatie nodig. Pijnbeheersing van kanker, die zich heeft verspreid over de wervelkolom, kan chemomedicijnen en een stralingstherapie omvatten.

Klapvoet

Als je tijdens het wandelen merkt dat je tenen over de grond sleuren of als je bewust je voet hoger moet optillen om het slepen te compenseren, heb je waarschijnlijk een klapvoet, wat een aandoening is die gepaard kan gaan met pijn in de rug. Een klapvoet is meestal een symptoom van een groter probleem aan de zenuwen (de zenuw die de spieren vertellen dat het de voet moet optillen kan beschadigd zijn) of er kan sprake zijn van een spierprobleem of een probleem met de hersenen.

Wat kun je verwachten? Het eerste wat je arts moet doen, is de onderliggende oorzaak van het slepen van je voeten ontdekken. Als je dokter bijvoorbeeld een herniaire schijf vermoedt, kan hij behandelingen zoals fysiotherapie en steroïde injecties voorstellen.

Nachtelijke rugpijn

Je hebt overdag nergens last van, maar zodra je hoofd op je kussen legt, begint je rug pijn te doen, waardoor je bijna onmogelijk kunt slapen. Klinkt dit je bekend in de oren? Pijn waarvan je midden in de nacht wakker wordt, kan een teken zijn van degeneratie of een verstuiking van de schijf of zelfs iets serieuzer zoals kanker of een tumor. Waar het op neerkomt: als je ’s nachts rugpijn ervaart, mag dat niet worden genegeerd. Maak dan zo spoedig mogelijk een afspraak met een arts.

Wat kun je verwachten? Je huisarts kan een bloedonderzoek of een MRI laten uitvoeren om te controleren of je een infectie of een tumor hebt.

Onverklaarbaar gewichtsverlies

Wanneer je onverwacht en onverklaarbaar gewichtsverlies ervaart, kan je arts infecties en tumoren als mogelijke oorzaken voor je rugpijn willen uitsluiten.

Wat kun je verwachten? Je huisarts kan een bloedonderzoek of een MRI laten uitvoeren om te controleren of je een infectie of een tumor hebt. Als deze testen negatief zijn, kun je pijnstillers krijgen totdat er andere testen zullen worden uitgevoerd om te bekijken of er voor jouw gewichtsverlies een andere onderliggende oorzaak is. Je kunt ook pijnstillers en fysiotherapie krijgen tegen je rugpijn.

Langdurige pijn (langer dan zes weken)

Omdat 90% van de rugpijngevallen binnen zes weken beter wordt, zal je arts eventuele onderliggende oorzaken willen onderzoeken als je pijn na zes weken nog steeds ernstig is.

Wat kun je verwachten? Na een evaluatie van je symptomen en een lichamelijk onderzoek, kan je huisarts een uitgebreid bloedonderzoek laten uitvoeren om hem te helpen bij het bepalen van een diagnose.

Hogere leeftijd

Als je ouder bent dan 70 jaar is er een verhoogd risico op infectie, tumoren en buikklachten, die pijn in je rug kunnen veroorzaken.

Wat kun je verwachten? Je arts kan diagnostische testen laten uitvoeren, waaronder een uitgebreid bloedonderzoek om zo de onderliggende oorzaken van je pijn uit te kunnen sluiten.

Tot slot…

Rugpijn is in de meeste gevallen gelukkig nooit heel erg. Pijnlijk en vervelend, maar vaak na een paar dagen weer verdwenen. Meestal het gevolg van foutief tillen of gewoon een verkeerde beweging.

Maar als je symptomen voelt die verder gaan dan alléén maar de rugpijn, dan is het noodzaak om zo snel mogelijk een afspraak te maken met je huisarts. Al was het alleen maar om bepaalde zaken uit te sluiten…

Bronnen

www.everydayhealth.com/back-pain/back-pain-treatment-doctor.aspx

www.thespinehealthinstitute.com/news-room/health-blog-news/5-signs-its-time-to-see-a-doctor-for-your-back-pain

health.clevelandclinic.org/2015/07/when-back-pain-means-more-than-a-back-problem/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik ervaar al jaren rugpijn. In de nachten word ik wakker van de pijn. Elke dag pijnstillers slikken.
    Ik ben wat zwaarder dus als ik bij de arts kom word er niet gekeken maar word er gezegt ga maar afvallen. Ik ben slank geweest en had het nog. Maakt wel dat je niet meer naar de arts gaat.

  2. Ik ben nu 67 en heb een kunstheup het weefsel geeft altijd chronische pijn, dat ben ik al 17 jaar gewend, maar de laatste 3 jaar heb ik in het najaar ongeveer 3 weken dat ik nauwelijks kan lopen van de pijn in m'n rug, dat trekt naar m,'n been...ik heb dan de rollator nodig om naar de keuken te komen. Ook gebruik ik een morfinepleister eens per week om mobiel te blijven. Vind het vreemd dat het in het najaar steeds terug komt.

    1. Ik heb daar geen verklaring voor, Marjo.
      Ik neem aan dat je de vraag ook al eens aan je behandelend arts hebt gesteld?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share