Gezondheidsklachten

Laatste Update: 18 januari 2017

Brandende Mond Syndroom

Bijna iedereen zal wel al eens zijn mond verbrand hebben aan een te hete maaltijd of koffie. En je kent dus waarschijnlijk wel het nare gevoel dat je daarna nog dagenlang moet verdragen. Een hele opluchting is het als die verbrande plek in je mond begint te genezen en dat gevoel terug wegtrekt. Maar stel je voor dat je dit brandende gevoel het hele jaar door hebt. Die aandoening bestaat en wordt het 'brandende mond syndroom' genoemd (BMS). Schade aan het zenuwstelsel tijdens de menopauze zou de oorzaak zijn volgens een artikel uit 2011 in het wetenschappelijke vakblad voor tandartsen 'General Dentistry'.

BMS treft ongeveer 5 procent van de bevolking en veroorzaakt een constant branderig gevoel, meestal aan de bovenkant van de tong, de onderste lip en op het gehemelte. “De precieze oorzaak van BMS is tot op vandaag onbekend maar onze bevindingen ondersteunen de theorie dat dit een neuropathische aandoening is,” aldus de onderzoeksleider Gary Klaser. “Om onbekende redenen lijkt het erop dat een patiënt met BMS zenuwen heeft die informatie niet correct versturen of verwerken, er is een kortsluiting in het zenuwstelsel en het brein kan de pijnreceptoren niet uitschakelen.”

Vooral vrouwen

Hoewel BMS beide geslachten kan treffen bevestigt de studie dat vrouwen er zeven maal vaker last van hebben, vooral in de jaren tijdens en na hun menopauze. “Voor een klein percentage vrouwen zijn het de hormonale veranderingen die ervoor zorgen dat hun smaaksensaties veranderen en ook de manier waarop ze pijn interpreteren,” zegt Klaser. Deze veranderingen kunnen het begin zijn van een proces dat uiteindelijk leidt tot BMS.”

Omdat er geen uiterlijke verschijnselen zijn is het vaak moeilijk voor (tand)artsen deze aandoening te herkennen en te behandelen. Zoals de meeste BMS-lijders ervoeren ook de patiënten in deze studie een brandend gevoel in de mond en dat soms jaren aan een stuk. Velen bezochten verschillenden artsen vooraleer ze een definitieve BMS-diagnose te horen kregen.

“Naast de getuigenissen over een brandend gevoel beschrijven de patiënten een droog, zanderig gevoel in de mond en een verandering in smaaksensaties,” zegt de woordvoerder van de Amerikaanse tandartsenvereniging. “Maar omdat veel artsen niet bekend zijn met BMS en geen uiterlijke symptomen kunnen vaststellen verlaten veel patiënten het artsenkabinet gefrustreerd en onbehandeld.”

Nog geen echte behandeling

Hoewel er momenteel geen enkele echte behandeling bestaat kunnen artsen die het syndroom kennen hun patiënten wel helpen om de symptomen beter te beheersen.

“BMS is dan wel geen zaak van leven of dood, het gaat wel om de kwaliteit van iemands leven,” aldus nog de woordvoerder. “Mensen die denken dat ze de symptomen van BMS vertonen kunnen dit dan ook best bespreken met hun tandarts of een arts die ervaring heeft met het syndroom.”

Medicatie, zowel topisch (extern) als oraal in te nemen bestaat, en kan helpen om de symptomen van BMS te verlichten. Raadpleeg dus best je arts of tandarts om te weten of er medicatie is die gepast is voor je.

Een paar methodes waarop patiënten de symptomen van BMS kunnen verlichten zonder medicatie zijn voldoende water drinken om de mond vochtig te houden. Verder kunnen ze best kruidig, heet, en zuur voedsel vermijden want die versterken de symptomen over het algemeen. Nog een tip is (suikervrije) kauwgom te kauwen om de speekselstroom te stimuleren en tabak en alcohol te vermijden; die zorgen enkel voor extra irritatie aan het mondweefsel.

Jullie reacties naar aanleiding van dit onderwerp zijn uiteraard weer welkom. Heb je zelf ervaring met dit syndroom of ken je mensen die het hebben? Herkende de arts of tandarts het meteen? En wat stelde hij of zij voor als behandeling? Laat het ons allemaal weten en laat hieronder je reactie achter!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo Jack, Het gaat over het, Brandende-Mond-Syndroom,!Het komt inderdaad wel eens voor ,vooral bij mensen die er gevoelig voor zijn!.Bij mensen die ál op vroegere leeftijd Diabetes kregen.Dankan zich op iets oudere leeftijd een aantasting van het zenuwstelsel voordoen,met name,,Neuropathie,,Deze ziekte uit zich in nare sensatie's in de huid,in de vorm van jeuken,kriebelen,maar ook vaak branden,dat kan inderdaad voorkomen op de tong,de wangen, vaak hevige dorst, droge mond maar ook in andere delen en ledematen van het lichaam kan het voorkomen,kriebelen, net of er vlieg op je arm of been loopt,koude rillingen,en zo meer,...Het is jammer genoeg een klacht die je zomaar niet kunt laten verdwijnen .De dokter kan je een medicijn voorschrijven.Ondertussen vaker drinken en een gezonde levensstijl er op nahouden!''

  1. Hallo Ada,

   Een gezondere leefstijl is wellicht niet de directe oplossing. Maar kan enorm bijdragen om klachten te verminderen. Zo had ik regelmatig aften in mijn mond (vrij veel). Door meer water te drinken, minder suiker en algemeen gezonder te eten zijn deze klachten een heel stuk afgenomen.

   Succes!

  2. Help ik weet niet meer wat ik moet doen,zijn er nog geen medicamenten voor brandende mond,ik heb al 5 jaar kouwgom in mijn mond,het verzacht maar het is niet goed voor mijn kaakbeenderen en maag

   1. Bij mij is het na 3 jaar overgang door het gebruik van perio-aid intensive
    care 0,12% chlorhexidine tandpasta wat ik moest gebruiken tegen tandvleesontsteking. Ik heb ook jaren kauwgom gebruikt. Succes

 2. Ik heb sinds een half jaar het bms syndroom. Het begint meesyal aan het eind van de ochtend en is 's avonds het heftigs. Van alles geprobeerd maar zonder resultaat. Stress zegt de dokter.
  Er zijn dagen dat je er gek van word. Wat verlichting geeft zijn ijsblokjes. Het schijnt dat het na een aantal maanen of jaren overgaat . Ik hop dan ook dat er op korte termijn medicijnen voor komen. Want het beheerst inderdaad je dagelijks leven.

  1. Bij mij is naastlichen planus ook bms vastgesteld door mond specialist in het LUMC.
   Vraag hoe kan ik er mee omgaan en wat is er aan te doen om te verlichten.

 3. ik hou van gezond eten heb diabethes 2,en zit ook met brandend mondsindroom pijnlijk zeg.

  ben blij er al iets over te kunnen lezen

  Groetjes

 4. Ik heb hier een aantal maanden last van gehad. Wat bij mij hielp: smeer een dot paradontax tandpasta op je tong laat dit 2 minuten inwerken ( het prikt enorm, maar even volhouden) doe dit 1 keer per dag. Poets daarnaast 2 x per dag met deze tandpasta. Bij mij verdween de pijn na 1,5 week en had ik mijn smaak weer terug.

 5. Ik heb ook regelmatig last van een brandende mond ,spoelen /drinken van aloë vera drank verzacht bij mij de pijn , te verkrijgen bij albert heijn en xenos , tropical aloë vera juice naturel , aloë vera werkt genezend , zit wel vruchtvlees in van de aloë vera plant , hoop dat het voor u ook de pijn verzacht

 6. Hoi, ik zelf al 3 jaar het BMS syndroom... Gewoon op een morgen begonnen... Doktersbezoeken , tandartsbezoeken... Zelfs naar Leuven geweest en niks of niemand kan me helpen . Nooit gaat de last weg, de smaak is anders. Enorm lastig en heel frustrerend, dus als iemand tips heeft of namen van medicatie die dit zouden verzachten ... Heel graag. Ik wens dit aan niemand toe

 7. Hallo allemaal , ik weet wat jullie voelen ik heb het zel lang gehad, maar sinds ik in Hongarije woon en daar bij een arts geweest ben ben ik er van genezen geloof het of niet maar werkelijk waar het heeft gehlpen en ik kan weer curry worsten en alles eten . Het spul is vies maar als je er mee doorgaat zul je zien dat het echt baat. de oplossing heet phlogosol http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/phlogosol_kulsoleges_oldat/1303

  klik dit maar eens aan en bekijk het groetjes patrick.

  1. Beste Patrick,

   Wat is het product juist? Mijn mama heeft er al meer dan 10 jaar last van en in Belgie kunnen ze haar niet helpen.
   is dit iets om te spoelen? Vrij verkrijgbaar?

   Dankuwel voor de info

   1. Wil je mij aub laten weten waar en wat ik moet kopen want ik wordt gek van die tongbrand
    help me aub want ik kan het niet meer aan .
    Lievr grtjs ,
    nadia

    1. Nadia, koop B12 van het merk Solgar (biologisch). Binnen vier uur was al mijn pijn weg, echt onwijs goed werkt het.

     succes!

  2. Beste

   Waar kan je dat product kopen want als ik naar de website ga is het allemaal in hongaars enz??
   Een collega van mij heef ter al jaren last van en niemand kan haar helpen.

   Mvg
   Sharon

  3. Goedemorgen Patrick,ik heb sinds een paar maanden daar ook last van.
   Ik lees dat jij iets gebruikt ,kan je mij daar wat meer over vertellen.En wat kost dat wat jij gebruikt?mvg lia

   1. Hallo, ik heb nog 3 flesjes PHLOGOSOL liggen. Ik heb ze gekocht in Hongarije voor €8.5 per stuk. ze waren vrij te kopen in de apotheek. Het is een middel tegen mondproblemen. Ik weet niet of je nog last hebt. Je mag me contacteren als je wil

    1. Hallo Ingrid ik wil graag een flesje phlogosol kopen ik ben 86 jaar en kan onmogelijk naar Hongarije

     Timmers Wilgenstraat 65 3530 Houthalen Limburg

  4. Hoi Patrick. Mijn Hongaars is niet zo goed . Kun je mij uitleggen in het Nederlands waar ik dit kan bestellen? Dank bij voorbaat. Het is een irritante en pijnlijke kwaal die ik sinds enkele maanden heb. Niets helpt tot zover. Groet RobR

 8. Beste Patrick,
  Op de side heb ik gelezen dat jij een middel hebt gevonden dat jou van het mondbranden hebt afgeholpen heeft.
  Ik heb inmiddels gekocht, mijn vraag is hoelang duurde het bij jou tot het over was.
  Graag hoor ik van jou.

  Groetjes Marion

  1. Beste Marion Sinds een maand of twee heb ik ook last van tongbranden en heb gelezen dat je het product phlogosol gekocht hebt en zou dit ook willen proberen mag ik vragen waar je het kan kopen en of het ook helpt bedankt alvast groetjes andrea

  2. Beste Marion ,
   Waar heb je phlogosol gekocht en heeft het geholpen.
   Ik al 20 jaar last van burning Mouth Syndroom en wordt steeds erger
   Niemand kan me helpen

   1. Hallo,
    Ik heb " flesje PHLOGOSOL meegebracht van Hongarije. Als je interesse hebt, mag je me steeds contacteren.

    1. Hoi hoi heb je toevalig nog een flesje tekoop heb echt last ervan heb gekeken maar len hem nergens bestellen

    2. Hallo Ingrid,ik heb al meer dan een jaar pijn in mijn mond soms ondraaglijk,help me aub Kan je me zo een flesje phlogosol verkopen,neem aub contact met me op grt

  3. Beste Marion
   Heb al 1 jaar last van BMS kan je mij zeggen waar U product gekocht hebt en of het daadwerkelijk geholpen heeft?
   Dank U

 9. Sinds een aantal jaren heb ik last van het zgn. Burning Mouth Syndrome. Een afschuwelijk vervelende aandoening, waarvan men zich niet kan voorstellen hoe naar dit is. Niets helpt: pijnstillers, kauwgom, druppels oregano-olie, noem maar op. Ik word er radeloos van. Eerst dacht ik (hoopte ik) dat hij tijdelijk was i.v.m. De overgang wellicht, maar na 3 jaar heb ik die hoop laten varen...

 10. Jammer dat Patrick hoopt wekt, maar vervolgens niet laat weten wat wij, als wanhopige bms-patiënten, kunnen doen. Want ik denk dat iedereen die hieraan lijdt wanhopig is. Kun jij zeggen, Marion, wat het is? Jij hebt het immers gekocht.

 11. Ik heb er ook al wat jaren last van...stop met gewone tandpasta te gebruiken en ga over op Zendium classic...als het heel erg is kan je soms een klodder in je mond doen dat geeft een tijdje verlichting.ik weet dat zodra ik met gewone tandpasta poets het zoweer terug is en best heel erg zelfs.

 12. Ja ook ik heb nu al vijf jaar bms ben bij heel veel dokters geweest en de uiteindelijke diagnose was onderlliggende depressie en met antiedepressiva bleek het wat te verminderen maar steeds als er zich stresstoestanden voordoen heb ik er weer meer last van het beheerd momenteel mn levenskwaliteit ik word er gewoon nog meer depressief van een cirkel waar je niet meer uitgeraakt

 13. De oplossing hiervoor zijn bepaalde anti depressiva. Ga maar eens zoeken, dan kom je er een paar tegen. Bij mij werkt het perfect.

  1. hallo maarion kun je dan ook zeggen welke antidepressiva? ik begrijp dat jij er al wat gebruikt hebt dus kun je dan zeggen welke

   1. Hallo Frans, ik heb amytrytiline gekregen.
    Dat heeft bij mij 1 week geholpen.
    Daarna is de pijn weer terug gekomen.
    Hopelijk heb jij meer succes.
    Waar ik een beetje baat bij heb is Camille thee .Wel de echte en niet de kant en klare zakjes

 14. nina,heb er 10 jaar mee geworsteld ,over al naar antwoorden gezocht,het enige dat helpt is een anti depressiva die best in werk op de zenuwen van de tong,en een tantpasta zoeken zonder muntsmaak,dat heeft me gered.

 15. Ik ben nu 63 jaar en heb de afgelopen 7 jaar last gehad van BMS. De pijn was hevig en gedurende de eerste twee jaar zo erg dat ik niet normaal kon praten. Elke beweging of aanraking in mijn mond resulteerde in stekende vlammende pijnen welke zelfs zonder enige beweging vrijwel altijd aanwezig waren. Twee jaar was het leven heel zwaar en werd de pijn almaar heviger. Daarna volgden twee stabiele jaren waarbij normaal praten hoewel mogelijk maar door de constante pijnsteken nog steeds klonk als een flink aangeschoten man die zijn best deed verstaanbaar te zijn. Vanaf het vierde jaar ging het stapje voor stapje beter en pas sinds kort na zeven jaar is de pijn weg en heb ik weer een normaal leven. Ik schrijf dit op om anderen te helpen met een ervaring die ik helaas pas na ruim een half jaar heb opgedaan en waarmee het voor mij weer mogelijk werd om in ieder geval voor korte perioden per dag als een normaal mens te kunnen praten zonder dat de toehoorder stiekem dacht dat ik dronken was. Want dat was het beschamende. Het constante gevoel van stekende naalden in mijn mond was een klus om te doorstaan maar de sociale geïsoleerdheid die het tot gevolg had vond ik erger dan de pijn. Uiteraard had ik alle tips ook uitgeprobeerd die je zoal op sites zoals deze kunt vinden. Melk, ijs enz. Het hielp heel even en koffie en thee maakten het erger. En het enige wat voor mij werkelijk hielp? Dat was het fijnmalen van verse rode pepers tussen mijn kiezen. De brand die daardoor ontstond verdoofde het steken of deed deze simpelweg op de achtergrond verdwijnen. Wat de reden ook was de steken verminderden en maakten plaats voor een vaak misselijk makende hete gloed in mijn mond waardoor ik in ieder geval weer voor een poosje normaal kon praten zonder telkens afgeleid te worden door de felle onverwachte stekende naalden. Tip. NIET DOORSLIKKEN!! Het kan pittig zijn. Ik hoop dat iemand hier iets aan heeft.

 16. Zelf 7 jaar deze klachten gehad. Jullie lezen het goed GEHAD. Naar diverse natuurartsen ,KNO arts ben ik via mijn diëtisten bij de Mesologie terecht gekomen. Ik heb nu drie consulten gehad. Met voedingsadvies op basis van mijn lichaam en voedingssupplementen ben ik er vanaf. En ik hoef waarschijnlijk nog maar 3 maanden aan de supplementen en een eind consult. ZO BLIJ

 17. Mensen vragen naar een extra reactie van Patrick. Omdat ikzelf nu ook al enkele maanden geplaagd word door prikkels in mond, lippen en vooral de tong heb ik even gezocht. Phlogosol, bevat hexachlorofeen 1 mg. Dit is een antibacterieel middel dat eigenlijk in cosmetica met een maximum van 0,1 mg gebruikt wordt om bvb zweetklieren/geur te remmen. Het wordt ook in cosmetica handzepen en dergelijke gebruikt, als bacteriën remmer. Het kan inderdaad ook voor huidaandoeningen gebruikt worden, helaas is bij baby's gebleken dat een overdosis onherstelbare hersenschade kan opleveren. Bron, boekje over ziekenhuishygiëne. Misschien even google gebruiken voordat je aan dit product begint. niet om te kopen in Hongarije, maar om te kijken of het je dit risico waard is.

 18. Sinds een week of 6 heb ik nu ook BSM. Vreselijk, In het begin was het lang niet zo erg en kon ik me al die reacties nauwelijks voorstellen, De tandarts stuurt me naar de huisarts en de huisarts naar de tandarts. De tandarts kende bsm wel. Hij schreef me het spoelmiddel Period Aid 0,012 voor. Twee keer per dag na tandenpoetsen en niet langer dan 14 dagen achtereen. Na anderhalve week zonder resultaat gestopt omdat het veel pijn deed. Heb nu de 0,005 % variant maar ook die brandt. Ik doe het wel 1x per dag maar dan heel even. Ook moest ik Elmex (groen) gebruiken maar niets helpt. Oral B ook niet. Alles doet pijn, vooral ook de mondhoeken. Smeren smeren en nog eens smeren met Labello en vaseline. Wie heeft inmiddels HET middel gevonden..

 19. Bij mij us het enkele maanden geleden begonnen.dacht dat ik gzk werd.Heb heel veel dokters bezocht niemand die me kon helpen.Uiteindelijk naar leuven gegaan en medicatie gekregen van dr Politis hij heeft er ervaring mee.Ik neem 2x per dag redomex en liponixx in en de pijn is eindelijk weg.Heb heeeel veel traantjes gelaten ......

  1. Hallo Carla, hoelang neem je die medicatie al ?
   En zijn er bijwerkingen zoals sufheid ?
   Ik heb al 8 jaar BMS.....heb een jaar Rivotril genomen.....in het begin hielp dat, maar nu niet meer...vrijdag ga ik terug naar Leuven en hopelijk kunnen ze mij helpen want word er zot van...

  2. Hallo Carla ik heb al 10 jaar deze hel ik hoop dat je nog bereikbaar bent en mij kan zeggen of de behandeling geholpen heeft bij dokter polities in belgie

 20. Laat bij mondbrandde altijd B12 controleren En vraag de uitslag op.er is een grijs gebied van 140 tot 250 waarin verder onderzoek nodig is zie de website van stichting b12 tekort voor meer info

 21. Tjonge jonge dat is niet mis wat mensen moeten doorstaan met deze kwaal. Zelf heb ik sinds 2 maanden last van een zere tong. En dan het puntje rechts aan de bovenzijde. Het voelt daar heel schraal aan en alles bijt er in, zelfs water. Het is echt een ramp die mijn kwaliteit van leven heeft verslechterd. Ook het spreken wordt er door bemoeilijkt doordat dan mijn tong tegen mijn gehemelte aankomt. Ik weet wel heel goed hoe het gekomen is.

  Een tandarts wilde me verdoven voor een wortelkanaalbehandeling. Ik zag de injectienaald waaraan een flinke druppel hing mijn mond naderen. De druppel viel er natuurlijk af en kwam op het puntje van mijn tong terecht en brandde heftig in. Ik schrok me dood maar kon niet praten doordat mijn mond in een soort klem lag. Ik dacht ach dat kan gebeuren en de pijn zal wel snel verdwijnen.

  Helaas niet. De pijn is nog precies hetzelfde als toen het gebeurde en zit exact op die plek waar de druppel viel. Tot nu toe heb ik het geaccepteerd omdat het volgens de tandarts wel zou verdwijnen. Ik vermoed dat er een tongzenuw is beschadigd (dat denkt ook mijn huisarts) door die verdovingstroep ( loncarti) maar of daar nog iets aan te doen is is een tweede.

 22. Heeft er nog iemand ervaring met het product phlogosol en waar kan men dat kopen
  Heb al 20 jaar brandende mondsyndroom en het wordt altijd maar erger, niemand kan me helpen. Het is verschrikkelijk.

 23. Beste
  Heb al 1 jaar last van BMS en er is niet veel dat mij helpt, ben naar verschillende hospitalen geweest, 2 in Aalst, 1 in Ternat en zelfs naar Leuven, tevergeefs!Ben nu bezig met iemand, alternatieve geneeskunde een dieet, geen suikers, geen zuren en geen melkproducten, geen alcohol, geen koffie enkel Alpro,plat water en gember producten.Ik drink uit mijn eigen niet en ben gestopt met roken al enige tijd, hoop dat het ooit zal beteren maar is nog te vroeg daarvoor!

 24. ik ben net gestart met bioresonantie, ben na de intake nog 1 keer geweest maar, kan er nog niets over zeggen maar houd jullie op de hoogte

  1. Dank je wel, Frans. Ik wacht je berichtjes even af.
   In ieder geval heel veel succes!

 25. inmiddels 3 sessies gehad bij bioresonantie..........de dame denkt dat het door geirriteerde slijmvliezen in mijn lichaam komt, naast het aanpassen van mijn voedingsgewoontes, en proberen te stoppen met roken, geen varkensvlees, minder suiker, minder alcohol,schrijft ze me van het merk Orthica ortiflox en orthisept voor tegen ongunstige bacterien en schimmels in de darmen. dit moet ik nog bestellen dus weet niet of het werkt.dit moet ik een maand gebruiken 2 x daags en kijken hoe het werkt. WOrdt vervolgd

 26. 2 jaar terug heb ik na het plaatsen van vaste brug mondbranden gekregen.
  na veel onderzoeken blijk ik allergisch te zijn voor kobalt en chroom dit zit verwerkt in vast brug.
  heb ondertussen brug eens terug laten verwijderen,het verbeterde dagelijks maar na 4 weken kwam het brandend gevoel nog veel erger terug en dat terwijl ik terug mijn oud gebit droeg.
  De vaste brug staat er nu terug weer in en het gaat op en af.
  Het is moeilijk om hier mee om te gaan.
  Het is dus duidelijk niet alleen de allergie die meespeelt in dit verhaal.
  Men kan de legering in Nederland laten titaniseren,wie heeft hier ervaring mee ook in België?
  mijn tandarts is daar geen voorstander van en ik weet ook dat het probleen dan niet volledig zal opgelost zijn.
  Sommige dagen is het echt onleefbaar,ik begin er echt depressief van te worden.
  Heeft iemand raad?

  1. Ook ik heb het na het plaatsen van een brug gekregen,in ijdels nu al vijf jaar
   Maar niemand gelooft me,en soms is het niet te houden zo veel brand het!

 27. Ik, Mari Anne, ben in de jaren 80 [1985] genezen van BMS. Het duurde ruim een jaar na allerlei onderzoeken voordat de diagnose BMS gesteld werd. Ik kreeg een vriend op mijn pad, die mij adviseerde de sappenkuur te doen van Dokter. L.Kunst [toen ik te horen kreeg van de specialist in het AMC dat hij mij niet verder kon helpen, dan er mee te leren leven] Die vriend was bij dokter Kunst op consult geweest voor 'zijn' migraine en kreeg het advies een ontgiftingskuur te doen met symbiontentherapie [probioticakuur met een mooi woord nu genoemd]. Ik heb toentertijd de sappenkuur gedaan met medeweten van mijn huisarts en ben genezen van BMS, door in 1985 de sappenkuur 4 x te herhalen en tegelijkertijd de darmen te voorzien van de juiste bacterien [symbiontentherapie] . De sappenkuur is bij mij op te vragen, de moeite waard om het te proberen. In april heb ik de sappenkuur na 33 jaar weer eens uitgevoerd maar dan slechts 1 week volledig sappen ipv 4 weken volledig sappen toen ik BMS had. Nu heb ik echter geen gezondheidsklachten. Ik voel me wel fitter dan voordat ik in april 2018 met de sappenkuur begon.

  1. Ik heb sinds een half jaar bmw en wil dolgraag je sappenluur proberen...

   Alvast bedankt
   Bianca

  2. Beste Mari Anne,

   Zou je mij die sappenkuur op willen sturen, ik heb al 14 jaar last van mondbranden, is in de Loo vd jaren wel wat milder geworden, maar nog steeds last.

  3. Beste Mari Anne,ik heb er ook last van al meer dan 1jaar,zou u mij de sappenkuur kunnen toesturen.Alvast veel dank.E-mail convenshaak@telenet .be

 28. Ik heb hier ook al een jaartje last van. Ik neem nu een combinatie van vitamine B en Ravintsara, een homeopatisch middel dat je weerstand verbetert. Ik heb daar heel goede resultaten mee na 14 dagen. De pijn is niet weg maar mindert zienderogen, al na een paar dagen.

  1. Wat een pooi resultaat, Joske. Hou je me op de hoogte over de komende periode?

 29. Ik heb sinds een week last van BMS. Als je witte puntjes op je tong hebt, heb je en tekort aan B12. Dit ben ik gestart (nu twee dagen). Verder heb ik het middel PEA 100% Puur besteld. Dit blijkt ook goed te helpen. Als de klachten bij mij minder worden, zal ik dit terugkoppelen.

  Sterkte allemaal, het is echt vervelend.

 30. Beste allemaal,

  Ik heb vandaag B12 ontvangen van het merk Solgar. Binnen twee uur heb ik positieve effecten gemerkt. Na vier uur al mijn pijn weg! Super middel!

  1. Hey Gregory, ik heb nu bijna 2jaar brandend mond syndroom. Ik ben 31 jaar en heb 1 zoontje. Ik gebruikte rivotril. Maar als ik nog een kinderwens heb moet ik stoppen met die medicatie. Ik heb voor 's morgens lamictal,hele lage dosis. Ben daar ook voor naar Leuven geweest. Nu ik die limictal 's morgens neem en rivotril moet afbouwen heb ik weer enorm veel last!! Waar heb jij die b12 van solgar besteld? Ik weet niet hoe oud jij bent? Maar blijkbaar komt het vaker voor bij mensen boven de 40jaar? Alvast bedankt

 31. Hi mijn naam is Joëy en ik ben een vrouw. Ook bij mij is het Branderig Mond Syndroom vastgesteld. Gek wordt ik er van. Mijn vriendin zei dat ik CBD olie moest proberen. Uiteraard gelijk gekocht. G&W eigenmerk 5% gekocht.
  Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik geloof dat het werkt. Ik neem in de ochtend, middag en avond 2 druppels onder mijn tong. Laat het ff intrekken voor 30 sec en dan drink ik wat water. Geef het wel een paar dagen de tijd om in je systeem te komen.
  Succes allemaal

 32. Ik had als puber een woestijn tong nu al jaren last van een brandende tong en mond leef er elke dag mee dokter weet ervan wil geen medicijnen voorschrijven dus ik heb het maar geaccepteerd de ene dag is het erger dan de andere ondanks dat ik nu perio mondwater moet spoelen vanwege implantaten zetten en zelfs dat helpt niet maar soms is het wel erg vervelend met bepaalde gerechten die eigenlijk iets te gekruid zoals kip kerrie roti dan moet ik dat echt niet eten maar het is nu eenmaal niet anders

 33. Goede avond, Ik heb sinds vorige week vrijdag ook een gevoel van een brandende tong en keel. Daarnaast heb ik nog eens dat gevoel van een koud gehemelte gevoel. Is nu een week bezig en wordt er nu al echt vreselijk agressief van. Bij de dokter was mijn bloeduitslag perfect en andere testen ook. De dokter weet ook niet wat het is. Nu moet ik van de dokter eens mijn prothese uitlaten, voor verder onderzoek.
  Alle dagen vechten tegen dat voos koud gevoel neemt me zoveel energie weg. Ik sta soms op met hevige emoties van dit gevoel.
  Hopelijk komt er eens iemand met een oplossing voor iedereen die daar het lastig met heeft. In de late voormiddag kom het op, gaat dan eventjes weg en s' Avonds komt het terug op. Eten gaat ook heel moeilijk, omdat ik het gevoel heb niet te kunnen doorslikken, en verslik me regelmatig.

 34. Tob mijn mond,door de BMS kan ik geen implantaten krijgen in mijn bovenkaak.Allerlei spoelmiddelen gekocht zonder resultaat.
  Ook heb ik het sjogren syndroom.En ben ik herstellende van een depressie.

  Tonny.

 35. Hey Gregory, ik heb nu bijna 2jaar brandend mond syndroom. Ik ben 31 jaar en heb 1 zoontje. Ik gebruikte rivotril. Maar als ik nog een kinderwens heb moet ik stoppen met die medicatie. Ik heb voor 's morgens lamictal,hele lage dosis. Ben daar ook voor naar Leuven geweest. Nu ik die limictal 's morgens neem en rivotril moet afbouwen heb ik weer enorm veel last!! Waar heb jij die b12 van solgar besteld? Ik weet niet hoe oud jij bent? Maar blijkbaar komt het vaker voor bij mensen boven de 40jaar? Alvast bedankt

  1. Ik heb al meer dan 10 jaar mondbrand. Ben nu 43 en het wordt alleen maar erger. Ik ben al verschillende keren naar Leuven geweest. Ik neem nu al jaren Rivotril....het nam de pijn een klein beetje weg maar nu is het gewoon hels....zelfs zo erg dat ik soms niet meer verder wil. Gelukkig heb ik 2 kinderen waarvoor ik mij sterk moet houden.
   Ik vrees dat ik deze pijn voor de rest van mijn leven zal hebben en dat maakt het nog ondraaglijker.

   Veel sterkte aan iedereen. De dag dat ik geen pijn meer zou hebben, zou de gelukkigste dag van mijn leven zijn.

   1. Dag Miranda, wat naar om te horen dat je zo veel last hebt van BMS Kijk anders even of een natuurdietist wat voor je kan betekenen. Zij kijken naar verschillende mogelijke oorzaken voordat ze overgaan tot behandeling. Wellicht kunnen zij een alternatieve behandelingen vinden die in jou geval beter aanslaat. Kijk hier voor meer informatie. Sterke Robert Jan

 36. Ik ben paradontaxtandpasta gaan gebruiken naar aanleiding van een tip hier en na ongeveer anderhalve week 2 keer per dag er mee poetsen is het branderige gevoel zo goed als weg. De eerste paar dagen smeerde ik ook voor het poetsen mijn tong in met de tandpasta en liet het 2 minuten inwerken.
  Ook ben ik vitamine B12 gaan slikken. Van solgar, verkrijgbaar bij oa Etos, vitaminstore en online. Wat het meest heeft geholpen weet ik natuurlijk niet maar zelf denk ik de tandpasta. Sterkte voor iedereen!

 37. Hallo,ik had ook last van brandend mond syndroom,,na een tip wreef ik voor het tandenpoetsen mijn tong in met tandpasta
  oral-b,na een drietal weken geen last meer,ik wrijf nog elke morgen voor het poetsen mijn tong in!Kleine moeite!Jammer genoeg helpt het niet tegen slechte smaak die ik af en toe heb!

 38. Als ik bovenstaande lees, dan komen mij die verhalen allemaal bekend voor. Ik heb al zo'n 7 jaren last van blaren op de tong en in de mond. De dermatoloog waar ik onder behandeling ben heeft mij bij het begin van de kwaal de mondpasta Triamcinolon 0,1 % DMD voorgeschreven om dat 's avonds voor het naar bed ga op de branderige plekken te smeren. Na een paar dagen zijn de plekken verdwenen. Daar is mee te leven, maar prettig is het niet. De kwaal ging er ook niet mee over. Omdat ik ook onder behandeling ben bij een UMC heb ik die klacht ook daar onder de aandacht gebracht. Ik kreeg voorgeschreven het medicijn Thalidomide. Ik kreeg wel bijwerkingen zoals vermoeidheid.Maar....... wonder boven wonder ik heb helemaal geen klachten meer sinds 7 febr.2019 j.l.
  De vlekken zijn niet meer terug gekomen terwijl het zo erg was, dat ik zelfs bijna niet meer kon praten en eten. Wat een opluchting.
  Het medicijn wordt ook verstrekt aan mensen die HIV, ASids en kanker hebben. Vroeger werd het medicijn in de jaren zestig voorgeschreven aan vrouwen die niet in verwachting konden komen. Helaas werden daar de zgn "Softenon" baby"s uit geboren. Ik wens jullie sterkte.

 39. Goede middag
  Ik kampte al enige tijd met een branderig gevoel ik mijn mond en aan de zijkant van mijn tong. De dokter heeft me onderzocht op (keel)kanker en Corona. Ikzelf had al gelezen over BMS maar heb dit niet vermeld aan de dokter. Ik dacht dat hij dat zelf zou zeggen, als het zo was ... Kanker en Corona sloot hij uit. Ik kreeg een voorschrift voor Imuni, ter verbetering van mijn imuniteit.
  Het branderige gevoel in mijn keel is ei zo na weg. Mijn tong blijft ontstoken aanvoelen.

  1. Hoi Christel,

   Daar is moeilijk iets over te zeggen. Misschien duurt het even voordat de Imuni het ontstoken gevoel van de tong doet verdwijnen? Je arts kan je hierover meer informatie geven. Mocht de Imuni uiteindelijk niet voldoende helpen dan zou je ook om aanvullende testen kunnen vragen om er achter te komen of er mogelijk een andere oorzaak zou kunnen zijn? Zou je ons kunnen laten weten hoe het met je gaat?

   Groeten, Robert Jan

 40. Ik heb al 17 maanden last van waarschijnlijk BMS.
  Vandaag nog langsgeweest in Leuven.Over de ganse periode al ongeveer 20 dokters bezocht.Niemand kan hulp bieden.Graag reactie

  1. de meeste dokters en tandartsen weten geen raad ,heb er zelf 10 jaar tegen gevochten,

   de meeste boosdoeners of triggers zijn de menopose ,en groot verdriet, misschien bij

   iedereen een beetje anders ,ook verandering van smaak een metaal achtige smaak, wat

   mij heeft geholpen is medicatie dat inwerkt op de zenuwen van de tong bv sulpiride eens

   bepreken met de huisarts ,alles vermijden die het nog erger maakt zoals tandpasta met

   een sterke munt smaak ,je moet zelf onder vinden wat het erger maakt, het is ongelooflijk

   lastig ik ben nu 12 jaar verder en ben er van af neem al lang geen medicatie meer .veel sterkte jeannine

 41. Ook ik heb een tijd lang last gehad van BMS. Na huisarts, bij KNO arts terechtgekomen en bij internist. Niets hielp, totdat ik op internet las dat een tekort aan vitamine B12 misschien de oorzaak kunnen zijn. Eerst goed navraag gedaan en gestart met een hele hoge dosis B12 (6000mq). Dit heb ik gehaald bij de gentiaan in Den Bosch. Maar dit kan ook via internet besteld worden. Na 14 dagen was ik nagenoeg van het mond randen af. Na een maand nergens last meer van. Dus gestopt. Na 3 maanden hetzelfde probleem. Dus weer begonnen en weer hielp het. Nu slik ik iedere 3 dagen 1 tabletje 6000 mq en heb nergens last van. Bijkomend voordeel: ben niet zo moe meer.

 42. Brandend mondsyndroom. Ben de eerste in het praktijk van huisarts. Nam het meteen serieus. Tip van hem. Sensodyne tandpasta gebruiken. Zodra ik merk na het eten van wat dan ook borstel ik de bovenkant van de tong. En verwijder meteen etensresten die de veregering teweeg bracht en het bregt verlichting. En zeker regelmatig water drinken.Het begon bij mij met smaakverschil . Geen soyasaus en kruiden kunnen verdragen. 3 maanden later een buikoperatie gevolgd dor een rugoperatie. Dag na rugoperatie smaak weg en brandend mond tot nu sinds 2019.

 43. Hoi, ik heb sinds pijn post-covid(dec2021) BMS vast gesteld door neuroloog. Maar niets aan te doen.
  Ik drink alleen maar water, ik krijg geen kruiden ect binnen. Het is sinds zo pijnlijk dat praten al pijn doet in de lippen.
  Eigenlijk het enige wat ik zo eet, is smorgens 2 gekookte eieren tussen de middag skyr, en s avonds bijna altijd macaroni zonder iets er door.
  Eet ik wat anders doet het gewoon zo veel pijn dat ook het ademhalen pijn doet.

  Wat kan ik anders nog eten

  1. Dag Wendy, ik kan me voorstellen dat het ontzettend frustrerend kan zijn om beperkt te zijn in wat je kunt eten en dat zelfs praten pijn doet.

   Enkele suggesties die je mogelijk kunt proberen zijn zacht en neutraal voedsel, zoals havermout, yoghurt zonder toevoegingen, appelmoes, en zachte kazen. Je kunt gestoomde groenten proberen zoals courgette, pompoen, en wortels die gemakkelijker te eten kunnen zijn en zijn vaak minder irriterend. Smoothies gemaakt van milde ingrediënten zoals banaan, havermelk, en wat spinazie kunnen voedzaam en verzachtend zijn. Aardappelpuree of puree van andere groenten kunnen een goede optie zijn zolang ze niet te heet en goed afgekoeld zijn. Zachte eiwitten zoals zachtgekookte kabeljauw of zalm, tofu, of goed gekookte kip kunnen ook een optie zijn.

   Het is belangrijk om je arts of diëtist te raadplegen voordat je je dieet aanpast, vooral omdat je al een beperkt dieet hebt. Zij kunnen je hopelijk helpen bij het vinden van voedingsmiddelen die minder pijnlijk zijn om te eten en die ervoor zorgen dat je toch de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

   Sterkte en ik hoop dat je iets vindt dat de pijn verlicht.

 44. Al jaren met vlagen veel last van mondbranden. Tegelijkertijd ook soms pijn in tong, die aanvoelt als zenuwpijn, en uitstraalt naar oor en kin.
  Klachten ongeveer 15 jaar geleden begonnen na plaatsen nieuw kunstgebit.
  Zowel tandarts als huisarts onderkennen het probleem, maar hebben geen ander advies als zuigen op een pepermuntje of/en innemem paracetemol.
  Laatste dagen zo heftig, dat het mijn welbevinden sterk negatief beinvloedt.

  1. Dag Willy, wat jammer om te horen dat je al zo lang last hebt van mondbranden en pijn. Het klinkt erg vervelend, vooral omdat het je welbevinden zo sterk negatief beïnvloedt. Het lijkt erop dat je symptomen overeenkomen met het Brandende Mond Syndroom (BMS), zoals beschreven in het artikel. Het is helaas zo dat veel tandartsen en huisartsen niet goed bekend zijn met deze aandoening, waardoor patiënten vaak onvoldoende geholpen worden.

   Misschien kan je overwegen om een specialist te raadplegen die meer ervaring heeft met BMS. Er zijn ook behandelingen die de symptomen kunnen verlichten, zoals medicatie of bepaalde veranderingen in je dagelijkse routine. Het vermijden van kruidig, heet en zuur voedsel kan bijvoorbeeld helpen, net als het drinken van voldoende water en het kauwen van suikervrije kauwgom om de speekselstroom te stimuleren.

   Hopelijk kun je met deze informatie en eventueel de hulp van een specialist een manier vinden om je klachten te verminderen. Sterkte!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share