Gezondheidsklachten

Laatste Update: 4 april 2017

Bronchitis, wat is het en wat doe je er aan?

Bronchitis

Het wordt heel vaak aangegeven als een infectie van de luchtwegen. Klopt helemaal, maar in feite hebben we het dan over bronchitis, een infectie van de vertakkingen van de luchtpijp. We noemen deze ook wel de bronchiën. De kortdurende bronchitis noemen we acute bronchitis, maar er is ook een langdurige, ongeneeslijke versie: Chronische bronchitis ofwel COPD. Hoe dit allemaal in elkaar steekt, lees je in dit artikel.

Wat is bronchitis?

Bronchitis kun je het beste omschrijven als een ontsteking van de vertakkingen van de luchtpijp, het deel wat zich in de longen bevindt. Deze vertakkingen, ook wel de bronchiën genoemd, zorgen er voor dat de lucht die je inademt in de longen komt, op de plekken waar het nodig is. Bij een bronchitis zijn deze vertakkingen ontstoken aan de binnenkant waardoor een zwelling ontstaat. Het mag duidelijk zijn dat een zwelling in de luchtpijp zorgt voor ademhalingsproblemen, er kan immers veel minder lucht door. Daardoor ga je moeilijker ademhalen en je hebt een ‘piepend’ geluid als je ademhaalt.

Daarnaast moet je door de irritatie van het slijmvlies in de bronchiën veel hoesten, waarmee je ook regelmatig slijm moet ophoesten. Het is normaal dat de bronchiën slijm aanmaken. Dit is een mechanisme van het lichaam om direct ingeademde rook- en stofdeeltjes te kunnen verwijderen. Maar als er sprake is van bronchitis, wordt de productie van dit slijm fors verhoogd, waardoor je automatisch dit slijm op gaat hoesten.

Een andere, heel vervelende, bijkomstigheid van bronchitis is het hoesten zelf. Niet alleen op dat moment vervelend, maar juist ook door de schade die het hoesten aan kan richten. In ernstige gevallen zal deze schade zich heel langzaam en moeilijk herstellen.

In de meeste gevallen is bronchitis het gevolg van een virale infectie, dat wil zeggen dat het binnen een paar dagen tot een week vanzelf weer over zal gaan.

Twee soorten bronchitis

Hoewel er natuurlijk heel veel varianten en tussenvormen van bronchitis zijn, wordt er door de medische wetenschap over het algemeen een onderscheid gemaakt in 2 soorten bronchitis:

Acute Bronchitis

De acute vorm van Bronchitis is vervelend, maar niet heel erg. Deze vorm kun je krijgen als gevolg van bijvoorbeeld een ziekte door een virus, of als je een flinke kou hebt opgelopen. In veel gevallen komt dit voor in combinatie met een (lichte)koorts. Patiënten zijn vaak zeer kortademig en moeten regelmatig hoesten. Tijdens dit hoesten komt sputum vrij. Daarnaast is er een gevoel van benauwdheid en pijn op de borst. Door het hoesten wordt de pijn op de borst erger gemaakt, omdat er hierdoor beschadigingen kunnen optreden. Deze interne beschadigingen door het hoesten herstellen niet snel en zeker niet gemakkelijk. Acute bronchitis manifesteert zich meestal na een infectie van de bovenste luchtwegen. Denk hierbij aan een gewone verkoudheid. Je krijgt dan te maken met koorts, vaak in combinatie met keelpijn, spierpijn, rugpijn, vermoeidheid, een loopneus, een verstopte neus en/of koude rillingen.

Chronische Bronchitis

Bij chronische bronchitis duurt het allemaal een stuk langer dan bij acute bronchitis. Je hebt dan waarschijnlijk al veel langer last van je longen en speciaal van je luchtpijpen, de bronchiën. Chronische bronchitis is niet een aandoening die na een weekje weer weg gaat. Integendeel! Je hoest veel, hebt een korte ademhaling en door het vele hoesten raken je luchtpijpen nog meer geïrriteerd en hoest je veel sputum uit. Ook is het mogelijk dat je geelgroen slijm ophoest. Chronische bronchitis valt onder de verzamelnaam COPD, wat staat voor de Engelse term Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Hieronder valt bijvoorbeeld ook longemfyseem.

Even een paar feiten over COPD

Onder de verzamelnaam COPD vallen onder andere chronische bronchitis en longemfyseem. Deze twee termen worden niet vaak meer gebruikt. Over het algemeen worden deze longaandoeningen aangeduid met de verzamelnaam COPD. In Nederland zijn er ruim 300.000 mensen die COPD hebben, en daarnaast nog eenzelfde aantal die een ernstig verhoogd risico hebben op COPD. Stel je eens voor: Een aantal die gelijk staat aan alle inwoners van een stad als Den Haag! Het is een ongeneeslijke aandoening en staat te boek als de vierde doosoorzaak ter wereld. Van de patiënten zijn ruim 90% die roken. In veel gevallen openbaart COPD zich op latere leeftijd, maar door erfelijke oorzaken kan COPD zich ook eerder manifesteren.

Bijkomende symptomen van Bronchitis

We hebben het in de eerste paragraaf van dit artikel al even aangehaald: De symptomen van Bronchitis. Naast de bekende symptomen, en eerder besproken, symptomen zoals hoesten, sputum ophoesten, slijm ophoesten, kortademigheid, pijn op de borst etc. Zijn er nog een paar bijkomende symptomen die direct of indirect weer te maken hebben met bronchitis, met name de chronische variant:

  • Regelmatig terugkerende infecties van de bovenste luchtwegen
  • Een blauwige huidskleur als gevolg van een té laag gehalte aan zuurstof in het bloed (cyanose)
  • Enigszins opgezwollen voeten, benen en/of enkels (oedeem)

Is bronchitis besmettelijk of niet?

Om te bepalen of een bronchitis op dat moment besmettelijk is of niet, moeten we kijken naar de oorzaak van de bronchitis. Als de bronchitis wordt veroorzaakt door luchtvervuiling, ingeademde rook of een allergie, dan is deze natuurlijk niet besmettelijk. Maar als de bronchitis een gevolg is van een virale infectie of een bacteriële infectie, dan kunnen deze ziekteverwekkers natuurlijk overgedragen worden, en is dus besmettelijk. Met name door het vele hoesten, komen er heel veel onzichtbare speekseldeeltjes in de lucht, die allemaal de ziekteverwekkers in zich hebben. Als iemand anders dit dan ongemerkt inademt, kan deze persoon ook ziek worden. Maar dat hangt dan weer af van de weerstand van die betreffende persoon. Over het algemeen hebben mensen met een gezond immuunsysteem een prima weerstand tegen de bacterie. Mensen met een verminderde weerstand, zieken, ouderen, kinderen, zwangere vrouwen, kunnen vaak moeilijker de binnendringers uitschakelen waardoor deze groep al snel ook acute bronchitis zal krijgen. Een sterk en gezond immuunsysteem is dus hierin ook van belang. Vreemde binnendringers zullen nagenoeg direct worden vernietigd. Mensen met een verminderde weerstand hebben vaak een sterk verhoogde kans om besmet te worden.

Als je dus bronchitis hebt, is het belangrijk om in een zakdoek te hoesten. In je hand is ook een optie, maar deze moet je dan daarna wel wassen. Eerst in je hand hoesten en dan de bacterie doorgeven met een vriendelijke handdruk en een grote glimlach is ook niet echt netjes…

De behandeling van bronchitis

Natuurlijk is de uiteindelijke behandeling van de bronchitis heel erg afhankelijk van de oorzaak. In de meeste gevallen gaat het om een acute bronchitis als gevolg van een virale of bacteriële infectie. In dat geval zal de bronchitis na een paar dagen, maximaal een week, vanzelf weer over gaan. Als er in die tijd sprake is van spierpijn en/of koorts, kan een aspirine of een ibuprofen verlichting bieden. Als de koorts heel hardnekkig wordt, of als er bloed opgehoest wordt, moet direct de huisarts gewaarschuwd worden.

Bij een infectie van bacteriën kan er natuurlijk een antibioticum door de huisarts voorgeschreven worden. Klinkt misschien logisch, maar het is nog niet duidelijk aangetoond via onderzoek of dit soort medicijnen ook daadwerkelijk een positief effect hebben op de bronchitis. Over het algemeen zijn de artsen hierin erg terughoudend. Mede gezien het feit dat door overmatig, onnodig gebruik van antibiotica, sommige vormen van bacteriën resistent kunnen worden. Bij een andere aandoening, waarbij antibioticum effectiever zou zijn, en vaak noodzakelijk is, zal het medicijn dan niet meer werken. Dit is inmiddels een wereldwijd probleem geworden: De mogelijke resistentie van bacteriën door overmatig, en vaak onnodig, gebruik van antibiotica. Maar dat is een heel ander verhaal, wellicht iets voor een ander artikel!

Als er sprake is van een chronische bronchitis, hebben de medicijnen een heel andere functie. Chronische bronchitis is niet te genezen, dus zullen de medicijnen alleen een verlichting kunnen bieden. In de meeste gevallen wordt er behandeld met inhalatiemedicijnen (een puffer), waardoor de bronchiën wat wijder worden doordat ze zich gaan ontspannen.

Het behoeft geen betoog dat stoppen met roken natuurlijk een allereerste stap is, op het moment dat er chronische bronchitis wordt vastgesteld. Roken is voor een groot deel de oorzaak, en zal het na verloop van tijd alleen maar erger maken.

Borstvoeding biedt bescherming

Uit onderzoek is gebleken dat moedermelk voor ongeveer 80% bestaat uit zogenaamde macrofagen, cellen die in staat zijn om virussen, schimmels en bacteriën te doden. Op deze manier worden de baby’s die borstvoeding krijgen op een natuurlijke manier beschermd, onder andere tegen bronchitis. Flesvoeding, dus voeding met kunstmelk, biedt deze natuurlijke bescherming niet. In het algemeen, is het al veel langer bekend dat kinderen die borstvoeding krijgen, veel minder vatbaar zijn voor ziektes dan kinderen die met kunstmelk grootgebracht worden.

Conclusie

Acute bronchitis kun je niet altijd voorkomen, behalve dan je immuunsysteem in optimale conditie houden. Chronische bronchitis is een heel ander verhaal. Ruim 90% van de mensen die chronische bronchitis hebben, zijn rokers. Moet ik je nog meer redenen geven om te stoppen met roken?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Goed en duidelijk artikel over een aandoening die helaas veel voorkomt! Ik meen bijvoorbeeld dat chronische bronchitis ná astma behoort tot de meest voorkomende chronische aandoeningen bij kinderen. Hoewel bronchitis meestal als gevolg van een virus ontstaat, kan bronchitis ook een klacht zijn die wordt veroorzaakt door (allergische) astma, toch?

  2. Duidelijk verhaal en tot mijn schande moet ik bekennen dat ik zeker 25 jaar last heb gehad van chronische bronchitis. Minimaal 2x daags een pufje en minimaal een pakje sigaretten. Ik hield de ene kwaal met de andere in stand. Vanaf dag 1 dat ik stopte met roken is de chronische bronchitis verdwenen en tot mijn verbazing de pufjes helemaal niet meer nodig. Ben slechts 3 maandjes gestopt, maar zie dat roken voor mij geen optie meer is. Dit directe gevolg houdt mij super gemotiveerd (ondanks de 5 kilootjes die erbij op zitten)

  3. Jaren gerookt en sinds acht jaar gestopt omdat ik een man in een rolstoel tegenkwam in het winkelcentrum met een slangetje in zijn neus en een zuurstoffles aan zijn rolstoel. Op dat moment dacht ik zo wil ik niet oud worden.
    Dit was mijn reden om te stoppen!

    1. Jammer dat je eerst een confrontatie moet ervaren voordat je gaat stoppen. Je bent niet de enige die op deze manier gemotiveerd raken om te stoppen.
      Maar in ieder geval een hele goede beslissing, Mariel!

      Nu doorzetten!

  4. Mijn bronchitis die ik nu al drie keer heb ,vier jaar terug begonnen huis dokter zei moet van zelf over gaan tot dat ik geen lucht meer had en een long ontsteking werd, nooit gerookt,
    Nu al de tweede keer een antibiotica gehad bijna over maar nu weer terug , wat nu doen ,een jaar terug pretnison gehad was er toen zo van af ,

    1. Ik begrijp hier een beetje uit dat je dokter het hele probleem niet erg serieus neemt, of heb ik het fout?

      Als dat wel het geval is, zou ik een second opinion proberen. Kijken wat een andere arts hier van zegt. Wellicht dat deze je probleem wel serieus neemt, zodat er constructief naar een oplossing kan worden gezocht.

  5. Nou ik heb ook copd maar helaas gekregen vroeger door mannen op kantoor die rookten en ik als enige heb nog nooit gerookt. Meeroker geworden. Ben zelf altijd voorzichtig heel enkele keer glaasje wijn en verder niets. Ik baal want het wordt steeds heftiger. Nu 68 jaar

  6. ik heb door bronchitus astma gekregen, ben 65jaar en daar nooit last van gehad ongelooflijk toch, en nooit gerookt allerlei testen gehad in ziekenhuis nu is het aardig stabiel,is niet normaal sport al heel mijn leven 20 jaar gevoetbald en ruim 30 jaar hou me eigen bezig met hardlopen en marhathons gelopen,ik gebruik nu pufjes........................mijn vrouw heeft last van cpod en rookt wel en heeft het ontzettend benauwd en dat is toch een ander verhaal en is wel onder behandeling ik probeer ze ook een beetje te begeleiden maar valt niet mee ik hoop zeker dat het zeker goed kom..........ik zeg blijf er niet mee lopen en ga naar een arts!!!!

  7. Ik heb maar een kleine 4 jaar gerookt in mijn puberteit. Helaas door stress en te lang door blijven lopen met hoestklachten en benauwdheid op mijn 44e chron.bronchitis opgelopen. De HA vertelde dat het moest slijten. En zo was ik 3/4 jaar verder...Vind het soms best lastig te verkroppen. Maar met pufjes kom ik de dag goed door. Wel merk ik dat ik vatbaar ben voor verkoudheid en virusjes en dan krijg ik meteen een terugslag. Dan doet Foster voor mij ook niet genoeg. Mijn HA is geen antibiotica-voorschrijver maar soms maakt zo’n verkoudheid me ongerust en vraag ik me af of ik hierdoor niet sneller achteruit ga.

  8. Ik had dir vroeger pok , kwam steeds terug op ongeveer zelfde tijdstip in de winter, toen zei de dokter dat. Ik dit moest doorbreken door naar de zon te gaan op dat tijdstip , gedaan zn nooit meer last van gehad

  9. Maria
    Ik heb een hiatis hernia, hoge bloeddruk en chronische bronchitis/astma. De dokter gaf me ventalin en een puffer met steroid. Door de steroid werd mijn huid heel dun en bij de geringste stoot stroopte mijn huid van bv. mijn handen, blauwe plekken.Met de steroids ben Ik opgehouden. Ik hoest bijna de hele dag met ontzettend veel slijm. Ik moet het raam open zetten om genoeg zuurstof te krijgen.Niemand rookt thuis. Ik heb gerookt vanaf mijn18e tot mijn 34e. Nu ben Ik 75 en soms krijg Ik wat van dat gehoest. Ik neem Rucola sweets wat soms even helpt maar dan begint het weer.
    Het is zo'n irritatie ook vooral als Ik in gezelschap ben.
    Wat kan Ik nog meer proberen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

13 Shares
Tweet
Pin
Share13