De beste natuurlijke ontstekingsremmers

natuurlijke ontstekingsremmers

Op het moment dat je pijn hebt, en een paracetamol wil maar niet helpen, dan wil je graag wat sterkers. De gang naar de medicijnkast met bijvoorbeeld ibuprofen is dan snel gedaan. Dit soort sterkere pijnstillers en ontstekingsremmers vallen onder de NSAID’s. Deze afkorting staat voor Non-Steroïdal Anti Inflammatory Drug, oftewel niet-hormonale ontstekingsremmer.

Na het innemen van wat sterkers, is de oplossing vaak nabij: De ontsteking neemt af en/of de pijn wordt minder. Maar moet je daar wel zo blij mee zijn? Niet veel mensen weten dat er jaarlijks ongeveer 1100 mensen in het ziekenhuis belanden door foutief gebruik van de pijnstillers en ontstekingsremmers. Moeten we hier dan wel zo blij mee zijn?

Wat zijn NSAID’s of ontstekingsremmers?

Deze ontstekingsremmers, veel meer dan een eenvoudig paracetamolletje, waren tot 1990 alleen maar op recept verkrijgbaar vanwege de sterke werking en met name door de bijwerkingen met andere medicijnen en aandoeningen. Tegenwoordig kun je ze gewoon vrij verkrijgen bij iedere drogist om de hoek.

Sinds 2010 is zelfs de dosering van deze medicijnen fors verhoogd. Volgens veel huisartsen een groot probleem, want veel mensen lezen de bijsluiters niet goed, en eventuele informatie die van de apotheker komt wordt vaak niet goed begrepen of in de wind geslagen. Ook de reclames werken niet echt mee. Door de aanprijzende leuzen die vertellen dat je dit ‘gerust kunt kopen omdat het goede en sterke pijnstillers zijn’ denken veel mensen dat het onschuldige medicijnen zijn. Anders zou het toch wel op recept zijn? Natuurlijk, het zijn goede medicijnen, maar er schuilen ook gevaren achter het gebruik hiervan.

Door een verkeerd gebruik hiervan belanden jaarlijks meer dan 1100 mensen in het ziekenhuis met complicaties die vele malen erger waren dan het originele probleem.

Eén van de bekende bijwerkingen is dat ze slijmvliezen van de maag kan beschadigen, waardoor zweren kunnen ontstaan. Mensen nemen voor de pijn dan vaak een Ibuprofen, maar weten niet dat deze de werking van de bloedplaatjes sterk vertraagt, dus het bloed stolt veel minder snel. En als een patiënt dan ook nog eens bloedverdunners slikt in verband met een trombose, is het einde zoek.

Misschien een extreem verhaal, maar wist dat er jaarlijks tientallen patiënten overlijden aan maagbloedingen als gevolg hiervan?

De combinatie van NSAID’s met andere medicijnen en aandoeningen kan hele grote gevaren voor de gezondheid opleveren. Beslist niet iets wat de bedoeling kan zijn.

Om direct even wat recht te zetten: NSAID’s doen veel goed werk, maar een medicijn van die klasse zou niet vrij verkrijgbaar moeten zijn. Maar ook al zou het op recept te krijgen zijn, dan nog blijven de vervelende bijwerkingen.

Daarnaast kun je nooit preventief een Ibuprofen innemen. Dat werkt namelijk niet.

Natuurlijke ontstekingsremmers

Dit doet me denken aan de tijd dat ik een klein jongetje was, en iedere keer als ik ziek was kreeg ik een pilletje van mijn moeder, waarna ik weer beter werd.

Een vraag die ik meerdere keren aan mijn ouders gesteld heb: “Waarom dan niet gewoon iedere dag een pilletje innemen, dan zal niemand ooit meer ziek zijn”.  

Veel gelach van mijn ouders, maar ze konden me ook niet echt uitleggen waarom dat niet zou werken.

Maar wat zou dat toch mooi zijn om een ‘voorraadje’ ontstekingsremmende stoffen in je lichaam te hebben om sowieso te voorkomen dat ontstekingen zomaar de kop op kunnen steken.

Er zijn heel veel kruiden en voedingsstoffen die van nature een sterk ontstekingsremmende werking hebben, maar zonder de vervelende bijwerkingen en gevaren, zonder recept van je arts en zonder de wekelijkse gang naar de drogist.

Ik wil je een lijstje geven met de beste natuurlijke ontstekingsremmers. De eerste twee zijn adviezen met betrekking tot je voedingspatroon, en daarna komen de kruiden die je prima kunt gebruiken als vervanging van bijvoorbeeld Ibuprofen.

Voedingsadvies: Omega-3

Het verhaal over Omega-3 is misschien inmiddels wel bekend, maar het blijft één van de meest belangrijke manieren om sowieso onnodige ontstekingen zo veel mogelijk te voorkomen. Omega-3 is een hele sterke antioxidant en ontstekingsremmer. In feite dus ook een stof die ontstekingen kan voorkomen voordat ze zich sowieso gaan openbaren.

Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die met name bekend staan om hun beschermende werking tegen hart- en vaatziekten. Deze beschermende werking komt met name van het feit dat Omega-3 een hele sterke ontstekingsremmende werking heeft. Omega-3 kun je, zoals bekend, in grote hoeveelheden vinden in vette vis zoals forel, sardines, paling, zalm en makreel. Vissen kunnen een deel van Omega-3 vetzuren niet zelf aanmaken.

Ze krijgen dit in hun systeem door het eten van algen. Over het algemeen wordt aangenomen dat een gemiddelde hoeveelheid van 450 mg. per dag voldoende is om de omega-3 haar werk te laten doen.  Dit kun je bereiken door tweemaal per week vis te eten, waarvan eenmaal vette vis.

Maar door alléén maar omega-3 in je voedingspatroon op te nemen, ben je er nog lang niet. Omega-6 heeft indirect invloed op de werking van de omega-3. Het is hiervoor erg belangrijk dat de verhouding Omega-3 en Omega-6 in balans is. In ons hedendaagse voedingspatroon krijgen we meer dan genoeg Omega-6 binnen. Het is dus zaak om de inname van Omega-6 naar beneden te brengen, en de hoeveelheid Omega-3 op te schroeven. Dit alles om de juiste balans te krijgen tussen deze twee, zodat de Omega-3 ongehinderd haar werk kan doen.

Wil je hier meer over weten? Lees dan even verder: Omega-3 en 6: Het belang van de juiste balans 

Voedingsadvies: Anti-oxidanten

Ok, dit is een inkopper. Maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen dat het eten van verse groenten en fruit van ongekend belang is voor je anti-oxidanten. Wat zijn anti-oxidanten ook alweer? Dit zijn stoffen die in staat zijn om vrijeradicalen te neutraliseren en af te voeren uit het lichaam. En vrije radicalen zijn in de meeste gevallen verantwoordelijk voor het ontstaan van ontstekingen, waar dan ook in het lichaam.

De groenten waar je de meeste antioxidanten in zult vinden, en die dus regelmatig op je menu zouden moeten staan: broccoli, spruitjes, spinazie, tomaat, grapefruit, kiwi en nog veel anderen. De lijst is te lang voor de dit artikel. Wil je meer weten over de werking van anti-oxidanten in groenten en fruit? Lees dan even verder: Antioxidanten tegen vrije radicalen en een te hoog cholesterol.

Kruiden: Duivelsklauw

Duivelsklauw is een erg veelzijdig kruid en heeft naast een belangrijke ontstekingsremmende werking ook nog een pijnstillende werking. Prima vervanger voor paracetamol en Ibuprofen dus! Deze plantaardige oplossing heeft deze eigenschappen, in combinatie met het feit dat de oedemen worden tegengegaan, een ontkrampende werking heeft en het kraakbeen beschermd. Heel veel fytotherapeuten gebruiken de duivelsklauw al bij veel aandoeningen waarbij het remmen van ontstekingen belangrijk is. Overigens moet ik er wel bij vermelden dat de duivelsklauw niet bij alle aandoeningen werkt, zoals bij acute artritis en chronische polyartritis.

Kruiden: Boswellia Serrata

Uit de bast van de boom Boswellia Serrata wordt hars vrijgelaten door in de bast te kerven. Na ongeveer 3 weken vormen zich korrels uit deze combinatie van gomhars en olie. Deze korrels kunnen dan geoogst worden. Deze korrels zijn dan direct beschikbaar als wierookkorrels. Maar het zijn juist deze korrels die in het oude India de basis vormden van een oude, plantaardige, oplossing tegen verschillende ontstekingsreacties in het lichaam.

De werking hiervan is farmacologisch onderzocht, en krijgt steeds meer en meer bekendheid in Europa. Maar let er wel op dat de werking hiervan nog niet voldoende onderzocht is. Vooralsnog denken de wetenschappers dat Boswellia Serrata maar deels door het lichaam opgenomen wordt, en ook de bijwerkingen en eventuele gevolgen op lange termijn zijn nog niet voldoende onderzocht. Overleg met een Fytotherapeut als je dit middel wilt gebruiken.

Kruiden: Kurkuma Longa

Kurkuma, of geelwortel, is tegenwoordig één van de meest gezonde en krachtige voedingssupplementen die we kennen. Inmiddels is het heel erg populair geworden, met name door de goede beschikbaarheid en de gemakkelijke verwerking. Je kunt het overal in toepassen: In de dressingsaus, in een smoothie of gewoon in een (vlees)saus. Er zijn op het internet heel veel recepten te vinden waarin Kurkuma verwerkt is, dus daaraan beslist géén gebrek!

Naast de sterke ontstekingsremmende werking, heeft Kurkuma nog meer helende eigenschappen: het is een alternatief voor antidepressiva, een prima aanvulling in een afval-dieet, het beschermt de lever en helpt de lever bij het regenereren en helpt je lichaam om te ontgiften, om er maar even paar te noemen.

Als je meer wilt weten over geneeskrachtige planten en kruiden, en waar deze voor kunnen dienen, lees dan even verder: Geneeskrachtige planten:

Welke klachten kan ik genezen?

Tot slot…

Het gebruik van kruiden en geneeskrachtige planten is erg populair geworden, mede door de oneindige hoeveelheid informatie op het internet. Ondanks het feit dat deze in veel gevallen geen of weinig bijwerkingen hebben, is het toch raadzaam om dit te overleggen met je arts. Eventueel kun je een Fytotherapeut inschakelen.

Met name deze laatste kan jou op een verantwoorde manier alle ins en outs vertellen over veilig gebruik en de meest effectieve toepassing.