Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 1 juli 2020

De beste natuurlijke ontstekingsremmers

natuurlijke ontstekingsremmers

Op het moment dat je pijn hebt, en een paracetamol wil maar niet helpen, dan wil je graag wat sterkers. De gang naar de medicijnkast met bijvoorbeeld ibuprofen is dan snel gedaan. Dit soort sterkere pijnstillers en ontstekingsremmers vallen onder de NSAID’s. Deze afkorting staat voor Non-Steroïdal Anti Inflammatory Drug, oftewel niet-hormonale ontstekingsremmer.

TIP van Robert Jan:
Wil je toch graag een veilig en natuurlijk supplement gebruiken zodat je snel van je ontsteking af bent? Deze heb je nodig >>

Na het innemen van wat sterkers, is de oplossing vaak nabij: De ontsteking neemt af en/of de pijn wordt minder. Maar moet je daar wel zo blij mee zijn? Niet veel mensen weten dat er jaarlijks ongeveer 1100 mensen in het ziekenhuis belanden door foutief gebruik van de pijnstillers en ontstekingsremmers. Moeten we hier dan wel zo blij mee zijn?

Wat zijn NSAID’s of ontstekingsremmers?

Deze ontstekingsremmers, veel meer dan een eenvoudig paracetamolletje, waren tot 1990 alleen maar op recept verkrijgbaar vanwege de sterke werking en met name door de bijwerkingen met andere medicijnen en aandoeningen. Tegenwoordig kun je ze gewoon vrij verkrijgen bij iedere drogist om de hoek.

Sinds 2010 is zelfs de dosering van deze medicijnen fors verhoogd. Volgens veel huisartsen een groot probleem, want veel mensen lezen de bijsluiters niet goed, en eventuele informatie die van de apotheker komt wordt vaak niet goed begrepen of in de wind geslagen. Ook de reclames werken niet echt mee. Door de aanprijzende leuzen die vertellen dat je dit ‘gerust kunt kopen omdat het goede en sterke pijnstillers zijn’ denken veel mensen dat het onschuldige medicijnen zijn. Anders zou het toch wel op recept zijn? Natuurlijk, het zijn goede medicijnen, maar er schuilen ook gevaren achter het gebruik hiervan.

Door een verkeerd gebruik hiervan belanden jaarlijks meer dan 1100 mensen in het ziekenhuis met complicaties die vele malen erger waren dan het originele probleem.

Eén van de bekende bijwerkingen is dat ze slijmvliezen van de maag kan beschadigen, waardoor zweren kunnen ontstaan. Mensen nemen voor de pijn dan vaak een Ibuprofen, maar weten niet dat deze de werking van de bloedplaatjes sterk vertraagt, dus het bloed stolt veel minder snel. En als een patiënt dan ook nog eens bloedverdunners slikt in verband met een trombose, is het einde zoek.

Misschien een extreem verhaal, maar wist dat er jaarlijks tientallen patiënten overlijden aan maagbloedingen als gevolg hiervan?

De combinatie van NSAID’s met andere medicijnen en aandoeningen kan hele grote gevaren voor de gezondheid opleveren. Beslist niet iets wat de bedoeling kan zijn.

Om direct even wat recht te zetten: NSAID’s doen veel goed werk, maar een medicijn van die klasse zou niet vrij verkrijgbaar moeten zijn. Maar ook al zou het op recept te krijgen zijn, dan nog blijven de vervelende bijwerkingen.

Daarnaast kun je nooit preventief een Ibuprofen innemen. Dat werkt namelijk niet.

Natuurlijke ontstekingsremmers

Dit doet me denken aan de tijd dat ik een klein jongetje was, en iedere keer als ik ziek was kreeg ik een pilletje van mijn moeder, waarna ik weer beter werd.

Een vraag die ik meerdere keren aan mijn ouders gesteld heb: “Waarom dan niet gewoon iedere dag een pilletje innemen, dan zal niemand ooit meer ziek zijn”.  

Veel gelach van mijn ouders, maar ze konden me ook niet echt uitleggen waarom dat niet zou werken.

Maar wat zou dat toch mooi zijn om een ‘voorraadje’ ontstekingsremmende stoffen in je lichaam te hebben om sowieso te voorkomen dat ontstekingen zomaar de kop op kunnen steken.

Er zijn heel veel kruiden en voedingsstoffen die van nature een sterk ontstekingsremmende werking hebben, maar zonder de vervelende bijwerkingen en gevaren, zonder recept van je arts en zonder de wekelijkse gang naar de drogist.

Ik wil je een lijstje geven met de beste natuurlijke ontstekingsremmers. De eerste twee zijn adviezen met betrekking tot je voedingspatroon, en daarna komen de kruiden die je prima kunt gebruiken als vervanging van bijvoorbeeld Ibuprofen.

Voedingsadvies: Omega-3

Het verhaal over Omega-3 is misschien inmiddels wel bekend, maar het blijft één van de meest belangrijke manieren om sowieso onnodige ontstekingen zo veel mogelijk te voorkomen. Omega-3 is een hele sterke antioxidant en ontstekingsremmer. In feite dus ook een stof die ontstekingen kan voorkomen voordat ze zich sowieso gaan openbaren.

Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die met name bekend staan om hun beschermende werking tegen hart- en vaatziekten. Deze beschermende werking komt met name van het feit dat Omega-3 een hele sterke ontstekingsremmende werking heeft. Omega-3 kun je, zoals bekend, in grote hoeveelheden vinden in vette vis zoals forel, sardines, paling, zalm en makreel. Vissen kunnen een deel van Omega-3 vetzuren niet zelf aanmaken.

Ze krijgen dit in hun systeem door het eten van algen. Over het algemeen wordt aangenomen dat een gemiddelde hoeveelheid van 450 mg. per dag voldoende is om de omega-3 haar werk te laten doen.  Dit kun je bereiken door tweemaal per week vis te eten, waarvan eenmaal vette vis.

Maar door alléén maar omega-3 in je voedingspatroon op te nemen, ben je er nog lang niet. Omega-6 heeft indirect invloed op de werking van de omega-3. Het is hiervoor erg belangrijk dat de verhouding Omega-3 en Omega-6 in balans is. In ons hedendaagse voedingspatroon krijgen we meer dan genoeg Omega-6 binnen. Het is dus zaak om de inname van Omega-6 naar beneden te brengen, en de hoeveelheid Omega-3 op te schroeven. Dit alles om de juiste balans te krijgen tussen deze twee, zodat de Omega-3 ongehinderd haar werk kan doen.

Wil je hier meer over weten? Lees dan even verder: Omega-3 en 6: Het belang van de juiste balans 

Voedingsadvies: Anti-oxidanten

Ok, dit is een inkopper. Maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen dat het eten van verse groenten en fruit van ongekend belang is voor je anti-oxidanten. Wat zijn anti-oxidanten ook alweer? Dit zijn stoffen die in staat zijn om vrijeradicalen te neutraliseren en af te voeren uit het lichaam. En vrije radicalen zijn in de meeste gevallen verantwoordelijk voor het ontstaan van ontstekingen, waar dan ook in het lichaam.

De groenten waar je de meeste antioxidanten in zult vinden, en die dus regelmatig op je menu zouden moeten staan: broccoli, spruitjes, spinazie, tomaat, grapefruit, kiwi en nog veel anderen. De lijst is te lang voor de dit artikel. Wil je meer weten over de werking van anti-oxidanten in groenten en fruit? Lees dan even verder: Antioxidanten tegen vrije radicalen en een te hoog cholesterol.

Kruiden: Duivelsklauw

Duivelsklauw is een erg veelzijdig kruid en heeft naast een belangrijke ontstekingsremmende werking ook nog een pijnstillende werking. Prima vervanger voor paracetamol en Ibuprofen dus! Deze plantaardige oplossing heeft deze eigenschappen, in combinatie met het feit dat de oedemen worden tegengegaan, een ontkrampende werking heeft en het kraakbeen beschermd. Heel veel fytotherapeuten gebruiken de duivelsklauw al bij veel aandoeningen waarbij het remmen van ontstekingen belangrijk is. Overigens moet ik er wel bij vermelden dat de duivelsklauw niet bij alle aandoeningen werkt, zoals bij acute artritis en chronische polyartritis.

Kruiden: Boswellia Serrata

Uit de bast van de boom Boswellia Serrata wordt hars vrijgelaten door in de bast te kerven. Na ongeveer 3 weken vormen zich korrels uit deze combinatie van gomhars en olie. Deze korrels kunnen dan geoogst worden. Deze korrels zijn dan direct beschikbaar als wierookkorrels. Maar het zijn juist deze korrels die in het oude India de basis vormden van een oude, plantaardige, oplossing tegen verschillende ontstekingsreacties in het lichaam.

De werking hiervan is farmacologisch onderzocht, en krijgt steeds meer en meer bekendheid in Europa. Maar let er wel op dat de werking hiervan nog niet voldoende onderzocht is. Vooralsnog denken de wetenschappers dat Boswellia Serrata maar deels door het lichaam opgenomen wordt, en ook de bijwerkingen en eventuele gevolgen op lange termijn zijn nog niet voldoende onderzocht. Overleg met een Fytotherapeut als je dit middel wilt gebruiken.

Kruiden: Kurkuma Longa

Kurkuma, of geelwortel, is tegenwoordig één van de meest gezonde en krachtige voedingssupplementen die we kennen. Inmiddels is het heel erg populair geworden, met name door de goede beschikbaarheid en de gemakkelijke verwerking. Je kunt het overal in toepassen: In de dressingsaus, in een smoothie of gewoon in een (vlees)saus. Er zijn op het internet heel veel recepten te vinden waarin Kurkuma verwerkt is, dus daaraan beslist géén gebrek!

Naast de sterke ontstekingsremmende werking, heeft Kurkuma nog meer helende eigenschappen: het is een alternatief voor antidepressiva, een prima aanvulling in een afval-dieet, het beschermt de lever en helpt de lever bij het regenereren en helpt je lichaam om te ontgiften, om er maar even paar te noemen.

Als je meer wilt weten over geneeskrachtige planten en kruiden, en waar deze voor kunnen dienen, lees dan even verder: Geneeskrachtige planten:

Welke klachten kan ik genezen?

Tot slot…

Het gebruik van kruiden en geneeskrachtige planten is erg populair geworden, mede door de oneindige hoeveelheid informatie op het internet. Ondanks het feit dat deze in veel gevallen geen of weinig bijwerkingen hebben, is het toch raadzaam om dit te overleggen met je arts. Eventueel kun je een Fytotherapeut inschakelen.

TIP van Robert Jan:
Wil je toch graag een veilig en natuurlijk supplement gebruiken zodat je snel van je ontsteking af bent? Deze heb je nodig >>

Met name deze laatste kan jou op een verantwoorde manier alle ins en outs vertellen over veilig gebruik en de meest effectieve toepassing.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Wanneer komt er eens een alternatief boek over natuurlijke geneeskrachten en bronnen zonder door te gaan met de farmaceutische industrieën te spekken? Je begint met een pijntje en je huisarts geeft je weer een gifpil-recept wat alleen maar je oorspronkelijke pijntje stopt. Dan komen achtereenvolgend de volgende pijnen en fysieke storingen waarvoor de pillenboeren je weer graag met je domme koppen hun toko zien betreden. Voor we het weten hebben we een hele batterij aan pillen welke zoveel rotzooi ook nog bevatten waardoor wanneer je dat allemaal in hun bijsluiters leest, pieker je er niet meer over die rommel nog te slikken. Ik heb al jaren geleden daarom de oorlog verklaard aan die pillenboeren en de ongeïnteresseerdheid van onze symptoom bestrijdende huisartsen. De oorzaak van fysieke klachten schijnt de huidige huisarts niet meer te interesseren. Aan die bestrijding immers wordt niets verdiend.
  Welke deskundige auteur waagt zich aan dit boekonderwerp?

  1. In Amerika zijn over de jaren heen al heel wat dokters die zich naar het alternatieve keerde... Verdwenen en/of vermoord... Natuurlijke manier brengt niets op voor de conventionele wereld. Ik heb borstkanker en laat mij niet behandelen... Ik schrijf ooit nog een boek hierover, das beloofd. Grtz. Minasan.

 2. je kunt beginnen met een arts te nemen die zich verder heeft geschoold in homeopathie en/of fytotherapie. Leer goed te luisteren naar je eigen lichaam en laat alle voor verwerkte levensmiddelen staan. Dan ben je al een end.

 3. Op het artikel en ononderstaande reactie wil toch even ageren.
  Ik ben er oprecht van overtuigd dat de doorsnee huisarts oprecht is in zijn pogingen om de client te genezen. Het menselijk lichaam is echter complex en het ligt niet altijd in zijn macht de bron van de problematiek te achterhalen. Symptoombestrijding is vaak het enige wat een arts u kan aanbieden.

  Het werkingmechanismen van de (natuurlijke) ontstekingsremmers is eveneens complex. In wezen begrijpen we er slechts een klein deel van. Daarbij kunnen natuurlijke ontstekingsremmers evenzeer dezelfde negatieve bijwerkingen hebben; ze werken doorgaans via dezelfde mechanismen als een NSAID.

  Boswella bijvoorbeeld is een onverstandige keus. Deze zal ik zeker niet omschrijven als één van de 'beste'.
  Boswella remt (evenals de tradionele pijnstiller) de COX-1. Net als Mangosteen ervaarde ik deze persoonlijk als erg gevaarlijk. Ik kreeg er een maagbloeding van.
  Verstandiger is een kruid dat voornamelijk werkt op de COX-2 of eventueel de 5-LOX en daarmee de onstekingscasde onderbreekt. Belangrijk hierbij is de aard van de ontsteking; chronisch/accuut. De engelse Wikipedia geeft hierover veel info.

  Natuurlijke ontstekingsremmers die ik zou aanbevelen zijn:
  1. Vitamine D. Het is niet heel bekend, maar Vitamine D is een sterke ontstekingsremmer. zeker aan te raden in de herfst/winter als er weinig zon is.
  2. Bromelain. Deze remt niet zozeer de werking van COX-2, maar meer de productie.
  3. Omega-3, Kurkuma en Duivelsklauw zijn al genoemd.
  4. Gember is een sterke ontstekingsremmer, maar niet voor langere termijn omdat deze ook werkt op de COX-1.

  Tenslotte een tip: begin niet lukraak met zelfmedicatie. Raadpleeg een arts en verdiep jezelf in de materie.
  Mocht je natuurlijke ontstekingsremmers willen gebruiken, dan kan je deze veel voordeliger bestellen via een website als iHerb. scheelt doorgaans de helft of nog meer bij gebruik van een dicount code (BIW478).

 4. Ik kamp al jaren aan sterke pijnen en ontstekingen in het gebied rond mijn kniegewrichten door artrose.
  Na een recentelijke foute wisselwerking tussen de ontstekingsremmer Ibuprofen en de anti conceptiepil waarbij mijn onderdruk ineens 120 was en ik niet goed werd ben ik extreem voorzichtig geworden. Op aanraden van de huisarts gestopt met beide middelen.
  Nu kreeg ik de sterkere pijnstiller Tramadol voorgeschreven en voelde daar vanuit mijn intuitie direct weerstand tegen vanwege de bijverschijnselen. Dit heeft mij doen besluiten ook dit middel niet in te nemen, beter mijn pijngrenzen te bewaken en op zoek te gaan naar voedingsmiddelen die ontstekingsremmemd werken. Ben ik bevooroordeeld? Misschien wel ja...... Maar ik beschouw pillen als lapmiddelen die de ware oorzaak niet wegnemen.
  De laatste optie in mijn geval zou een operatieve ingreep kunnen zijn die de stand van het been zou corrigeren, maar aangezien dat nog in de onderhandelfase zit hou ik mijn verwachtingpatroon daarin laag.....

 5. Visolie capsules in combinatie met boswellia serrata capsules zijn een uitstekend ontstekingswerend natuurlijk middel. Beide zijn te verkrijgen bij Smeets &Graas in nederland (produkten van goede kwaliteit!)

   1. De beste natuurlijke ontstekings remmer
    Is : manuka honey ( van cyclopower (mgo 400))
    ( ik heb ze gebruikt in capsule vorm )

    Ze waren net zo sterk als (broxil 500) die door de huis arts waren voor geschreven
    Maar na 2 dagen kreeg ik slijmvlies problemen ,enz,enz

    De cyclo power heeft geen bij werkingen en werkt bijna net zo snel duurt een dag of twee langer

    1. Bij alle ontstekingen geld :
     Een ontsteking is een conflict in jouw lichaam
     ( luister eens goed naar jouw lichaam , en stel je de vraag ( vragen ) waar wordt ik NIET
     Blij van.
     Welke dingen in jouw leven maken t zo dat je NIET blij bent .
     Volgende vraag die je jezelf stel is ; waar wordt ik BLIJ van, en wat zou er moeten veranderen ( werk,of iets anders in jouw leven)
     Luister goed naar je lichaam , en handel er naar ( hoe moeilijk t ook is )
     Neem eerst t belangrijkste probleem onder de loep , en ga daar mee aan de slag!
     Stuk voor stuk kom je verder .

     En met alle lichamelijke klachten geldt !
     AllEs hangt samen met t onbewust aangeleerd denken !!

     En klachten aan de linkerkant van jouw lichaam ( is gevoels zijde)
     En klachten aan de rechterkant van jouw lichaam ( is denken)

     En onthoud ; het herstellend vermogen van jouw lichaam is gigantisch

     Ga op zoek en vertrouw op je eigen gevoel
     En je zal zien dat je uiteindelijk de oplossing vind ( en die ligt vaak heel dicht bij )
     Handel altijd uit t gevoel waar jij blij van wordt !!

    2. Dankjewel voor deze aanvulling, Andre. Wordt erg op prijs gesteld.

     Zijn er meer lezers die hier ervaring mee hebben?

     1. Ja toch wel. Ik ben 65 en heb in mijn leven 1 of 2 keer een antibiotica kuur gevolgd. Een keer vanwege een zware angina en de 2e keer voor parodontitis. Dat werd me te link. Verder volg ik vooral de tips die Andre hierboven geeft; wat voelt nu goed om te doen en wat niet. Rust staat meestal bovenaan. Ruimte nemen om"ziek" te zijn. Mijn lichaam de tijd geven om te herstellen. Tot op heden heb ik nog alles zelf kunnen oplossen en mijn huisarts steunt me dat gelukkig in.

 6. Inderdaad wat Andre zegt is misschien wel waar... Maar het is ooooo zo moeilijk om dit zelf te doen... Een goeie therapeute zou kunnen helpen... maar zo iemand vinden.. geen idee...

 7. Ben ook op zoek naar natuurlijke pijnstillers. Heb hypermobiliteitssyndroom en fibromyalgie volgens de reumatoloog ( geen Ehlers Danlos volgens de geneticus) krijg van gewone pijnstillers heel hoge bloeddruk.
  Het is ook zenuwpijn maar tegen die pijnstillers die ook voor psychische klachten gebruikt worden ( die ik niet heb)kreeg ik spiertrekkingen van.
  Heb nu CBD druppels maar deze zijn best duur. Deze helpen wel redelijk.
  Ik wil nu kruiden gaan proberen, gifsla thee.

 8. Hallo Lezer .

  Ik ben al jaren op zoek naar een natuurlijke pijnstiller voor mijn Atrose in de kern van mijn Linkse voet .
  Ik neem elke dag 1 glucosamine mangaat , koper in .
  Maar ik zou graag een natuurlijke alternatief vinden .

  L.Bevaart .

 9. Even een reactie op André,

  Mijn therapeut is geschoold in de Chinese geneeskunde en meent idd. dat mijn leverpijnen en overige klachten ook van emotionele oorsprong kunnen zijn. ik ben zelf altijd sceptisch geweest over dit soort opvattingen, omdat het nogal zweverig overkomt, maar na vele overdenkingen tot de conclusie gekomen dat Chinese geneeskunde er al was toen wij hier nog in berenvellen rondliepen.

  Daar komt bij dat ik in tegenstelling tot in het ziekenhuis hier wel positieve resultaten mee heb bereikt.
  Ik redeneer veel en niet altijd in positieve zin.
  Men zegt hier in NL dikwijls: "Wat heb je op je lever". Dat brengt je toch tot de vraag waar dit gezegde vandaan komt. Kunnen fysieke klachten dan toch komen van een leven lang piekeren en Jeremiëren. Ik vermoed hoe langer hoe meer van wel. Stress veroorzaakt allerlei gezondheidsklachten, maar komt stress niet bijna altijd voort uit het denken?

  Ik weet dat niet iedereen gelovig is en dat moet ieder voor zich weten. Ik ben er echter van overtuigd dat we van God prachtige kruiden, groenten en mineralen hebben ontvangen die stuk voor stuk onze genezing kunnen bewerkstelligen of bevorderen.

  Helaas zijn veel van de werkzame stoffen in deze producten tegenwoordig gemanipuleerd of zelfs weggelaten. Bijv. druivenpitten uit druiven. Het betreft dan het stofje OPC (goed voor hart- en bloedvaten etc). Vandaar mijn advies zoveel mogelijk biologisch te eten en uw eten te controleren op voedingsstoffen. Vermijd a.u.b. conserveringsmiddelen en nagenoeg alles wat door de mens is toegevoegd.

  1. reactie op Ushi.
   Uw logen zijn verbonden met Uw hart en lever, ik vermoed dat Uw rechter long niet voor 100% werkt.
   Bioptron licht terapy doet wonderen met de longen, heb dit zelf onder vonden.
   Ik ben geboren met een rechter long die maar voor 30% werkte, altijd lever patiënt geweest tot ik een sessie met de bioptron lamp.heb gedaan, Nu 100% werkende longen.
   Pijn volledig weg, kan alles eten en drinken.
   Francisco M

 10. Goedemorgen, Bij mij is bij een echo Synovitis geconstateerd in mijn enkelgewricht.
  Als ik de bijsluiter lees van al die ontstekingsremmers schrik ik.
  Graag advies en ervaring van natuurlijke onstekingsremmers!

 11. Hallo allemaal, ik ben opzoek naar natuurlijke producten die goed zijn voor mijn lever en die goed samen gaan met bloedverdunners. Kurkuma, bevroren citroen in ons eten raspen (niet te veel) doen we al. In combinatie met zwarte peper. We eten veel knoflook. Wie kan mij daar bij helpen? Alvast bedankt. Al die chemische troep hoef ik niet meer met al die vervelende bijwerkingen.

 12. Ik krijg steeds nieuwe ontstekingen dan weer in mijn handen of in mijn voet. Het duurt een dag of twee en dan verplaatst het zich weer. Het bloed laat zien syndroom van Lupus en de biopt laat zien syndroom van Sweet. ik ben op zoek naar natuurlijke ontstekingsremmers

 13. Hallo. Ik heb zelf hypermobiliteitssyndroom , fibromyalgie , crohn (licht) en hidradenitis suppurativa. . Sinds kort gebruik ik natriumbicarbonaat oftewel baking soda van ''arms and hammer''. Iedere ochtend doe ik een afgestreken theelepeltje baking soda in een glas met water en drink ik dat op. Bij mij heeft dat veel baat bij vele klachten. Mvg Sebastiaan.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin4
Share