Vooraleer we je kunnen uitleggen waarom bepaald brood wel of niet gezond is moeten we je een woordje uitleg geven over de zogenaamde glycemische index en lading. De glycemische index is een eenvoudige manier om in cijfers te kunnen uitdrukken hoe de koolhydraten in bepaalde producten de waardes van glucose in het bloed kan beïnvloeden.
Als een voedingsproduct hoog scoort in deze index betekent dit dat het het koolhydraten bevat die een grote stijging in de glucosenwaardes veroorzaken. Het omgekeerde is waar voor producten die laag scoren op deze index.
De glycemische lading is een formule ontwikkeld door de universiteit van Harvard om de bloedsuiker-respons na een bepaalde maaltijd te kunnen voorspellen. De berekening is als volgt: je vermenigvuldigt de glycemische index-waarde van een product met het aantal koolhydraten per portie en deelt dit vervolgens door 100. Bijvoorbeeld: één kopje gekookte spaghetti heeft een GI-waarde van 41 en bevat 52 gram koolhydraten. De glycemische lading is dan 41 x 52 / 100 = 21.
Met behulp van deze index en formule kan je gemakkelijker en sneller de juiste voedingskeuzes maken.
Hoe zetmeel de bloedsuiker beïnvloedt
Het zetmeel uit koolhydraten kan je bloedsuiker op twee manieren doen stijgen:
- De vorm van het zetmeel: Zetmeel in rauw voedsel is opgeslagen in harde, compacte korrels die het moeilijk maken het te verteren. Vandaar dat je maagpijn en flatulentie zou krijgen mocht je bijvoorbeeld rauwe aardappelen eten. Het koken maakt dat de zetmeelkorrels zachter worden en veel makkelijker verteren. Doordat het makkelijk verteert kan het ook tot een snelle stijging van de bloedsuiker-spiegel leiden. Voedsel met veel van dit 'zachte' zetmeel zal dus hoog scoren op de GI-index.
- Het effect van de grootte van de deeltjes in je bloedsuiker:. Een andere factor die de bloedsuiker beïnvloedt is de grootte van de deeltjes in het voedsel dat we consumeren. Het malen van graan maakt deze deeltjes erg klein waardoor het gemakkelijker is voor onze enzymes om deze te verwerken. Daarom heeft brood met fijngemalen graan een hoge plaats op de GI-index.
Hoe vezels de bloedsuiker beïnvloeden
Ook het gehalte aan vezels in je voeding bepaalt de invloed die deze heeft op je bloedsuiker. Maar het is niet zo eenvoudig: niet alle vezelrijk brood is goed voor je. Fijngemalen tarwevezels zijn erg klein en vertragen de opname van zetmeel dus niet. Zo zal volkorenbrood met erg fijngemalen vezels toch een hoge GI-index klassering krijgen. Volkorenbrood waar de granen nog heel zijn, en de vezels dus ook, kan wel een barrière opwerpen voor de vertering van zetmeel en is dus wel goed voor je, ook als je aan diabetes lijdt.
Welk brood koop je dan best?
Wit brood
Wit brood wordt gemaakt van tarwebloem dat fijngemalen is en waar de zemelen en de kiem uit verwijdert worden. Bovendien wordt de bloem vaak ook nog eens gebleekt met chemische producten. Vezels, ijzer, en vitamines gaan in dit proces verloren Wit brood heeft een GI-score van 70 en is dus een slechte keuze voor diabetici, en eigenlijk voor iedereen.
Volkorenbrood
Volkorenbrood is gemaakt van (bijna) hele granen. De exacte samenstelling kan verschillen. Niet alle volkorenbrood is even goed of bevat dezelfde bestanddelen van het graan. Het grootste probleem is echter dat het meeste volkorenbrood gemaakt wordt van graan dat gemalen wordt op stalen rollen. Hierdoor wordt het graan in zeer kleine deeltjes gemalen. En zoals je hierboven kon lezen wordt het zetmeel dan sneller verteerd. Dit soort brood scoort dan ook hoog op de GI-index.
Op steen gemalen brood
Op steen gemalen brood is gemaakt van 100% volkorenbloem. Dit bevat alle voedingsstoffen die in graan aanwezig zijn en bovendien blijven de vezels in dit proces beter intact. Dit soort brood is dan ook een goede keuze voor mensen met diabetes.
Roggebrood
Roggebrood bevat veel vezels die intact blijven en scoort daardoor laag op de GI-index (41). De enzymen kunnen het zetmeel moeilijk afbreken. Opnieuw een goede keuze dus als je suikerziekte hebt.
Zuurdesem-brood
Het meel van dit brood bevat een lactobacillus-cultuur en schimmel. De zuren hierin aanwezig vertragen het proces van vertering en dus ook de snelheid waarmee het zetmeel kan opgenomen worden. Dit brood krijgt een GI-index van 53 en een glycemische lading van 10. Relatief gezond met andere woorden.
Conclusie
Als je suikerziekte hebt moet je altijd je consumptie van brood matigen. Zelfs het gezondere brood met lage GI-waardes verhoogt je bloedsuiker en mag je dus niet teveel eten. Maar je moet brood ook niet volledig van je dieet schrappen. Industrieel gebakken en gemalen brood en wit brood zijn te mijden. Maar traditioneler geproduceert of biologisch volkorenbrood of roggebrood kan je wel op je menu laten.
Welk brood eet jij graag? En denk je dat dit brood past in een dieet voor diabetici? Of ben je niet helemaal zeker? Laat je vragen en reacties hier achter!
L.s
Spelt brood wordt hier niet genoemd, wat is hiervan de Gi waarde?
Beste Alfons,
De GI waarde van witmeel speltbrood is 74 en van volkoren speltbrood 63
Groetjes,
Ik ga in Frankrijk wonen. Het brood is heel lekker maar bijna altijd wit ! Een alternatief is er brood van kastanjemeel. Is dit beter ? of juist helemaal niet ?
Beste Rose,
Ik zal je aanraden om het brood zelf te gaan bakken, als de ingredienten niet in de winkel te koop zijn, kun je ze online kopen.
Groetjes
wat weet je over speltbrood, volkorenspelt, indien natuurlijk 100 ´% spelt ?
Ik heb zelf goede ervaringen met speltbrood (van een ambachtelijke bakker). Daarnaast kan eiwitbrood ook uitkomt bieden voor stabielere bloedsuikerspiegel. Heel belangrijk bij diabetes is om meer vezelrijk te eten voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
https://www.optimalegezondheid.com/hoe-gezond-is-speltbrood/
Succes!
is stokbrood gezond voor diabeten
Hallo Jan,
Stokbrood is 'gewoon' witbrood in een andere vorm. Dus voor stokbrood gelden dezelfde regels als voor normaal witbrood.
Fijn weekend,
Jack
Hoe komt het dat mijn suikerspiegel enorm de hoogte ingaat wanneer ik een stokbrood geeten heb
hoe komt het dat ik diarree krijg van volkoren en roggebrood
Normaal gesproken is dit erg tegenstrijdig. Als je voldoende vezels eet, is de kans op diarree heel erg klein.
Drink je genoeg water?
Wellicht is er een (andere) achterliggende oorzaak. Heb je dit 'probleem' al eens bij je huisarts neergelegd?
Mijn man zou op aanraden van zn dokter zoutloos brood moeten gebruiken ... wegens diabetes en nierinsuffiecentie ... maar hij merkt dat z'n bloedwaarden hoger zijn !
Onze bakker heeft alleen zoutloos wit - grijs -of donker tarwe brood !
Donker tarwe brood gekocht ... toch hogere bloedwaarden , is dit geen goede keuze geweest ? ?
In principe heb je een goede keuze gemaakt. Is er wellicht iets anders aan het voedingspatroon verandert wat hierin meegespeeld zou kunnen hebben?
Wat vinden jullie van de meergranenbol cereals van AH?
Even het etiket lezen, Tam.
Ik ken ze zelf niet, omdat ik ze altijd bij de echte bakker haal, of ik bak ze zelf.
ik eet zelf volkoren fijn of donker meergranen , groetjes Mildred .
Ik kreeg aan haverbrood van mijn zus , is dit ok ? Of toch beter volkorenbrood eten ?
Haverbrood lijkt me ook ok, Mark.
Zelfgemaakt door je zuster?
Zelf heb ik gekozen voor roggebrood van Bakker Bolhuis. Ik denk zelf dat dit wel ok is.
Hallo.
Is vollerkornbrood beter dan volkorenbrood
Vollerkornbrood: Heb het nog nooit gegeten, maar het lijkt me een slimme truc om de beschermde term 'volkorenbrood' te kopiëren.
Brood mag namelijk alleen volkorenbrood heten als het aan bepaalde (wettelijke) eisen voldoet. Dat geldt natuurlijk niet voor de naam 'vollerkornbrood'
Ik eet altijd krentebrood zonder spijs is dat niet goed als he diabetichs ben
Krentenbrood, zelfs zonder spijs, bevat veel suikers.
Hangt ook af van hoe je lijf hier direct op reageert.
Als je weinig merkt van een verhoging van je bloedsuikerspiegel, dan is het allemaal prima.
mag je als diabetes 2 geroosterd grof brood eten
Kies dan in ieder geval het meest gezonde brood, bijvoorbeeld grof volkoren van de échte bakker.
Beste,
Als ik in Frankrijk ben blijven mijn suikers veel lager nahet eten van de banquettes van de bakker. Brood geeft bijna geen verhoging. Hoe komt dit?
Gr.
Ronald
Dag Ronald, dat is inderdaad opmerkelijk, vermoedelijk gebruikt de bakker in Frankrijk graan met een lagere GI-waarde woordoor de bloedsuikerspiegel bijna niet wordt verhoogt. Wel fijn zeg zo'n bakker! Groeten Robert Jan.