• brood en diabetes

Brood eten als je diabetes hebt

2016-11-28T11:51:17+01:00maart 4th, 2013|Diabetes en voeding|25 Reacties

Laatste update: door

Brood eten als je diabetes hebt

Vooraleer we je kunnen uitleggen waarom bepaald brood wel of niet gezond is moeten we je een woordje uitleg geven over de zogenaamde glycemische index en lading. De glycemische index is een eenvoudige manier om in cijfers te kunnen uitdrukken hoe de koolhydraten in bepaalde producten de waardes van glucose in het bloed kan beïnvloeden.

Als een voedingsproduct hoog scoort in deze index betekent dit dat het het koolhydraten bevat die een grote stijging in de glucosenwaardes veroorzaken. Het omgekeerde is waar voor producten die laag scoren op deze index.

De glycemische lading is een formule ontwikkeld door de universiteit van Harvard om de bloedsuiker-respons na een bepaalde maaltijd te kunnen voorspellen. De berekening is als volgt: je vermenigvuldigt de glycemische index-waarde van een product met het aantal koolhydraten per portie en deelt dit vervolgens door 100. Bijvoorbeeld: één kopje gekookte spaghetti heeft een GI-waarde van 41 en bevat 52 gram koolhydraten. De glycemische lading is dan 41 x 52 / 100 = 21.

Met behulp van deze index en formule kan je gemakkelijker en sneller de juiste voedingskeuzes maken.

Hoe zetmeel de bloedsuiker beïnvloedt

Het zetmeel uit koolhydraten kan je bloedsuiker op twee manieren doen stijgen:

  1. De vorm van het zetmeel: Zetmeel in rauw voedsel is opgeslagen in harde, compacte korrels die het moeilijk maken het te verteren. Vandaar dat je maagpijn en flatulentie zou krijgen mocht je bijvoorbeeld rauwe aardappelen eten. Het koken maakt dat de zetmeelkorrels zachter worden en veel makkelijker verteren. Doordat het makkelijk verteert kan het ook tot een snelle stijging van de bloedsuiker-spiegel leiden. Voedsel met veel van dit 'zachte' zetmeel zal dus hoog scoren op de GI-index.
  2. Het effect van de grootte van de deeltjes in je bloedsuiker:. Een andere factor die de bloedsuiker beïnvloedt is de grootte van de deeltjes in het voedsel dat we consumeren. Het malen van graan maakt deze deeltjes erg klein waardoor het gemakkelijker is voor onze enzymes om deze te verwerken. Daarom heeft brood met fijngemalen graan een hoge plaats op de GI-index.

Hoe vezels de bloedsuiker beïnvloeden

Ook het gehalte aan vezels in je voeding bepaalt de invloed  die deze heeft op je bloedsuiker. Maar het is niet zo eenvoudig: niet alle vezelrijk brood is goed voor je. Fijngemalen tarwevezels zijn erg klein en vertragen de opname van zetmeel dus niet. Zo zal volkorenbrood  met erg fijngemalen vezels toch een hoge GI-index klassering krijgen. Volkorenbrood waar de granen nog heel zijn, en de vezels dus ook, kan wel een barrière opwerpen voor de vertering van zetmeel en is dus wel goed voor je, ook als je aan diabetes lijdt.

Welk brood koop je dan best?

Wit brood

Wit brood wordt gemaakt van tarwebloem dat fijngemalen is en waar de zemelen en de kiem uit verwijdert worden. Bovendien wordt de bloem vaak ook nog eens gebleekt met chemische producten. Vezels, ijzer, en vitamines gaan in dit proces verloren Wit brood heeft een GI-score van 70 en is dus een slechte keuze voor diabetici, en eigenlijk voor iedereen.

Volkorenbrood

Volkorenbrood is gemaakt van (bijna) hele granen. De exacte samenstelling kan verschillen. Niet alle volkorenbrood is even goed of bevat dezelfde bestanddelen van het graan. Het grootste probleem is echter dat het meeste volkorenbrood gema