• is brood gezond?

Is het eten van brood nu wel of niet gezond?

2016-11-10T12:01:06+01:00mei 29th, 2012|Voedingsadvies|24 Reacties

Laatste update: door

Is brood eten nu gezond of ongezond?

Ik vind het heerlijk om een sneetje brood met wat kaas te eten. Ik vind het zelfs zo lekker dat ik er wel een stuk of 4 achter elkaar kan eten, misschien zelfs wel meer. Van jongs af aan heb ik altijd veel brood gegeten en eigenlijk heb ik er zelf nooit problemen mee gehad.

Toch hoor ik veel mensen zeggen dat brood ongezond is. Dit trok natuurlijk mijn aandacht. Ik zocht een beetje op het internet en zoals bij elk gezondheidsonderwerp is ook hier veel onduidelijkheid over.

Wat nu…

Overzicht

Ik ga in dit artikel de voordelen en de nadelen van brood (en de verschillende soorten brood) aan je voorleggen. Wanneer je dit overzicht hebt doorgenomen zul je begrijpen dat het ligt aan de manier waarop je er mee omgaat of brood wel of niet goed voor je is.

Verschillende soorten brood

Allereerst zal ik je een rijtje geven met verschillende soorten brood. Van een aantal soorten kunnen we direct al wel vermelden dat ze in de categorie ongezond vallen. Waarschijnlijk hoef ik hierover niet eens uitleg te geven.

Verschillende soorten brood

  • Witbrood
  • Melkbrood
  • Roggebrood
  • Volkorenbrood
  • Meergranenbrood
  • Zuurdesembrood


Dit zijn slechts de meest bekende soorten brood. Er zijn er nog wel tientallen andere soorten, echter dit zijn vooral varianten op de bovenstaande broden.
Om een duidelijk overzicht te krijgen van wat nu wel of niet gezond is zal ik de bovenstaande soorten één voor één kort behandelen.

Witbrood

Per definitie is witbrood niet direct ongezond, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken. Echter witbrood bevat lang niet zo veel goede voedingsmiddelen als bijvoorbeeld bruin brood. Normaal gesproken moeten we ongeveer 40 voedingsvezels per dag binnenkrijgen. Wanneer we dit alleen met witbrood willen bereiken, zullen we ongeveer één heel brood per dag moeten verorberen! Dit lijkt me een beetje overdreven.

Daarnaast bevat witbrood geen ijzer maar wel meer calorieën dan bruin brood.

Ons lichaam kan simpelweg niet echt veel met witbrood (wat betreft voedingswaarden) en daarom kunnen we dit zien als ongezond.

Melkbrood

Melkbrood is hetzelfde als witbrood, echter in plaats van water worden er eieren en melk aan het deeg toegevoegd. Dit brood bevat dus meer eiwitten dan normaal witbrood. Het bevat extra calcium en ijzer door de toevoeging van melk en eieren, maar het blijf een erg "mager" brood qua voedingswaarden.

Is dit direct beter dan witbrood? Nee, dit kunnen we niet stellen. Daarbij hebben sommige mensen een lactose intolerantie en voor diegene is het dus zeker geen optie.

Roggebrood

Roggebrood valt in principe niet echt onder de categorie brood, omdat het compleet andere ingrediënten bevat dan normaal brood.

Roggebrood wordt op een veel lagere baktemperatuur gebakken dan bijvoorbeeld bruinbrood. Hierdoor is dit brood een stuk gezonder. Bij hogere temperaturen kunnen er kankerverwekkende stoffen zoals acrylamide ontstaan.

Roggebrood is zeer voedzaam, bevat veel vitaminen en mineralen en is EXTREEM rijk aan vezels.

Volkorenbrood

Volkorenbrood bevat erg veel voedingsvezels, dit komt omdat er tijdens het bakproces gebruik wordt gemaakt van volkorenmeel in plaats van normaal "vezelarm" meel.  Volkorenbrood heeft een goede invloed op de darmwerking door de vele vezels en heeft als extra eigenschap dat het ldl (slecht)