Diabetes en voeding

Laatste Update: 24 november 2023

Vitamine D en E bij diabetes

Dagelijks slikken miljoenen mensen miljoenen natuurlijke supplementen. Veel mensen weten niet eens wat ze slikken en waarvoor het dient! Maargoed, het feit is dat men al druk bezig is met de gezondheid en dat is al heel iets. Of het komt omdat men de "supplementen trend" volgt...

Voedingssupplementen kunnen een groot verschil maken bij verschillende aandoeningen. Ook diabetes klachten kunnen worden verminderd met behulp van supplementen.

In dit artikel zal ik vitamine D en vitamine E blootstellen en verklaren wat voor effect het heeft op de chronische aandoening diabetes. Meer dan 200 miljoen mensen wereldwijd hebben last van deze aandoening zonder dat men weet dat ze er zeker wel iets aan kunnen doen. Dit getal stijgt jaarlijks gestaag, het wordt hoog tijd dat we er daadwerkelijk bij stil gaan staan.

Insuline

Zowel mensen met diabetes type 1 en type 2 kunnen het hormoon insuline inspuiten zodat cellen energie kunnen opnemen uit bloedsuiker!

Het dagelijks inspuiten met insuline kan helpen, maar het dagelijks binnenkrijgen van de verschillende supplementen schijnt op lange termijn nog een vele betere werking te hebben. Is het zelfs mogelijk om insuline te vervangen door een goed voedingspatroon en supplementen? Dit is de vraag waar onderzoekers de komende jaren zich druk om gaan maken.

Vitamine D

Een onderzoek in Australië heeft aangetoond dat een tekort aan vitamine D de kans op ontwikkelen van diabetes 2x zo groot is.

Aan het begin van het onderzoek had niemand diabetes. Na 5 jaar werd opnieuw de bloedwaarden gemeten en blijkt dat bij mensen met een tekort aan vitamine D de kans 2x zo groot is om diabetes te ontwikkelen.

Heb je op dit moment wel prediabetes, maar nog geen diabetes? Dan kan het nemen van vitamine D supplementen voorkomen dat je daadwerkelijk last krijgt van diabetes (1).

Risicofactoren

Bij de metingen zijn algemene risicofactoren (leeftijd, erfelijkheid etc.) nog niet eens meegerekend. Wanneer dit wel het geval was, bleek de kans op diabetes nog groter te zijn bij mensen met een laag vitamine D gehalte. Dit betekent dus wanneer je familieleden hebt met diabetes dat je extra goed zal moeten opletten of je wel voldoende vitamine D binnenkrijgt.

Elke dag vitamine D slikken?

De aanbevolen hoeveelheid vitamine D per dag is afhankelijk van bijvoorbeeld de leeftijd. Mensen onder de 50 dienen ongeveer 2,5 microgram vitamine D binnen te krijgen. Mensen boven de 50 ongeveer 10 microgram.

Gemiddeld genomen blijkt het nogal lastig te zijn om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Een gezond evenwichtig voedingspatroon is van belang.

Mocht je familieleden hebben die met de aandoening diabetes rondlopen, kan het zeker geen kwaad (helemaal als je niet voldoende vitamine D binnenkrijgt) om dagelijks vitamine D supplementen te slikken.

Daarbij helpt dit ook om depressieve symptomen te verminderen als je last hebt van diabetes (2).

We kunnen vitamine D niet alleen uit supplementen halen. Beter is natuurlijk om dit te verkrijgen uit voeding. Vette vis en eieren bijvoorbeeld bevatten veel vitamine D

Vitamine E

Risicopatiënten zijn mensen die een verhoogde kans hebben op diabetes, bijvoorbeeld omdat ze erfelijk belast zijn. Ook mensen met overgewicht vallen onder deze categorie.

Een test heeft uitgewezen dat mensen die dagelijks voldoende vitamine E binnenkrijgen dat de kans op de ontwikkeling op diabetes (type 2) aanzienlijk verkleind wordt. Voor mensen die niet onder de risicogroep horen is het nog niet bekend of deze ook een verlaagde kans hebben op diabetes E. Dit wordt nog verder onderzocht.

Wel helpt vitamine E je om je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren als je al last hebt van diabetes. Vooral als je dit combineert met vitamine D supplementen en omega-3 supplementen (3).

Verhoogde leverfunctie

Voldoende vitamine E zorgt voor een betere leverfunctie waardoor de aanwezigheid van bepaalde enzymen wegblijft. Een grote hoeveelheid van de enzymen gaan gepaard met diabetes.

Moeilijk?

Hoe moeilijk is het om voldoende van beide vitaminen binnen te krijgen? Wanneer je weet dat het de kans op diabetes aanzienlijk verminderd (ook voor mensen die binnen de risicogroep horen) lijkt me dit niet echt heel erg lastig.

Vitamine uit voeding is altijd beter

Het is altijd beter om vitamine en mineralen uit voeding te halen. Dit omdat ons lichaam te beter, effectiever en sneller dat absorberen. Daarnaast bestaat de kans dat supplementen in de maag (door het maagzuur) worden vernietigd. Veel mensen weten dit niet. Het kan dus goed zijn dat ook jij supplementen slikt die eigenlijk geen toegevoegde waarde hebben, omdat ze niet eens opgenomen worden door je lichaam.

Bronnen:

  1. https://www.jabfm.org/content/35/6/1217
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36624711/
  3. https://www.mdpi.com/2072-6643/15/4/944

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Mag ik alle aanbevolen supplementen en kruiden van je "Diabetes de Baas Metode" gebruiken samen met mijn (bloedverdunners) en hart en vaat /bloeddruk/ Metformine medicijn?
    Alvast bedankt voor je reactie.
    m.v.g.
    Susan.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share