• Zelfgemaakte calendula zalf: Eerste hulp voor je huid!

Zelfgemaakte calendula zalf: Eerste hulp voor je huid!

2018-09-13T17:28:18+01:00september 19th, 2018|Kruiden en Planten|0 Reacties

Het kan gemakkelijk worden geoogst en worden geëxtraheerd en of de bloemen nu in een pot zitten of in een grote glazen vaas staan, het ziet er gewoon prachtig uit. Het kan worden gebruikt om crème, olie, gel, een kompres, tinctuur of thee van te maken of het kan worden gebruikt in een bad of in een stoombehandeling voor het gezicht. Het kan worden gegeten in salades en stoofschotels, het kan in tandpasta worden gebruikt of er kan mondwater van worden gemaakt. Het is ook zacht genoeg voor in producten voor baby's en voor ouderen!

Waar ik het over heb? Het is de magische en de krachtige calendula, inderdaad: die plant waar de Calendula Zalf van wordt gemaakt!

Calendula is een plant, die al eeuwenlang niet alleen voor sierdoeleinden maar ook voor culinaire, cosmetische en medicinale redenen wordt gebruikt. Zelfs als je niet helemaal zeker weet wat het is, ken je het waarschijnlijk wel als goudsbloemen. Deze plant behoort tot dezelfde familie als de goudsbloemen en wordt door veel mensen dan ook goudsbloem genoemd.

Calendula kan oraal worden ingenomen, maar meestal wordt het topisch toegepast. Deze bloem is populair geworden omdat het in vele natuurlijke gezondheidsproducten en huidverzorgingslijnen, die tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn, wordt gebruikt en het is in meer dan 200 verschillende lotions, shampoos en andere producten te vinden. Het is ook bewezen dat het een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen kan helpen verlichten en het is een krachtige antioxidant en behoort tot de sterkste antivirale kruiden. Bovendien helpt het gezondheidsproblemen, variërend van een huidontsteking tot krampen en zelfs kanker, te verbeteren!

7 verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van calendula zalf

  1. Calendula zalf heeft anti-inflammatoire eigenschappen

Calendula zalf heeft door de krachtige flavonoïden sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Deze plantaardige antioxidanten beschermen je cellen tegen schade die is aangericht door vrije radicalen en pro-inflammatoire verbindingen zoals C-reactief proteïne en cytokines.

Het ontstekingsremmende linolzuur wordt ook in hoge concentraties in calendula gevonden. De krachtige ontstekingsremmende eigenschappen maken het een krachtige remedie tegen allerlei soorten ontstekingsziekten, zoals luieruitslag, dermatitis, oorinfecties, zweren, keelpijn en nog veel meer. Oordruppels met calendula worden soms ook gebruikt om bij kinderen oorinfecties te behandelen.

  1. Calendula zalf kalmeert spierspasmen

Calendula kan helpen om spierkrampen te voorkomen en om spieren te ontspannen. Een onderzoek toonde aan dat het ruwe extract van de bloemen spontane spiercontracties kon verlichten. Dit onderzoek leverde bovendien een wetenschappelijke basis voor het traditionele gebruik van dit kruid tegen buikkrampen en obstipatie.

  1. Calendula zalf geneest zweren, wonden en aambeien

Uit onderzoeken, die langzaam genezende wonden en verschillende blootgestelde ulcera onderzochten, bleek dat het gebruik van op calendula gebaseerde gels en topis