Kruiden en Planten

Laatste Update: 13 september 2018

Zelfgemaakte calendula zalf: Eerste hulp voor je huid!

Het kan gemakkelijk worden geoogst en worden geëxtraheerd en of de bloemen nu in een pot zitten of in een grote glazen vaas staan, het ziet er gewoon prachtig uit. Het kan worden gebruikt om crème, olie, gel, een kompres, tinctuur of thee van te maken of het kan worden gebruikt in een bad of in een stoombehandeling voor het gezicht. Het kan worden gegeten in salades en stoofschotels, het kan in tandpasta worden gebruikt of er kan mondwater van worden gemaakt. Het is ook zacht genoeg voor in producten voor baby's en voor ouderen!

Waar ik het over heb? Het is de magische en de krachtige calendula, inderdaad: die plant waar de Calendula Zalf van wordt gemaakt!

Calendula is een plant, die al eeuwenlang niet alleen voor sierdoeleinden maar ook voor culinaire, cosmetische en medicinale redenen wordt gebruikt. Zelfs als je niet helemaal zeker weet wat het is, ken je het waarschijnlijk wel als goudsbloemen. Deze plant behoort tot dezelfde familie als de goudsbloemen en wordt door veel mensen dan ook goudsbloem genoemd.

Calendula kan oraal worden ingenomen, maar meestal wordt het topisch toegepast. Deze bloem is populair geworden omdat het in vele natuurlijke gezondheidsproducten en huidverzorgingslijnen, die tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn, wordt gebruikt en het is in meer dan 200 verschillende lotions, shampoos en andere producten te vinden. Het is ook bewezen dat het een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen kan helpen verlichten en het is een krachtige antioxidant en behoort tot de sterkste antivirale kruiden. Bovendien helpt het gezondheidsproblemen, variërend van een huidontsteking tot krampen en zelfs kanker, te verbeteren!

7 verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van calendula zalf

 1. Calendula zalf heeft anti-inflammatoire eigenschappen

Calendula zalf heeft door de krachtige flavonoïden sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Deze plantaardige antioxidanten beschermen je cellen tegen schade die is aangericht door vrije radicalen en pro-inflammatoire verbindingen zoals C-reactief proteïne en cytokines.

Het ontstekingsremmende linolzuur wordt ook in hoge concentraties in calendula gevonden. De krachtige ontstekingsremmende eigenschappen maken het een krachtige remedie tegen allerlei soorten ontstekingsziekten, zoals luieruitslag, dermatitis, oorinfecties, zweren, keelpijn en nog veel meer. Oordruppels met calendula worden soms ook gebruikt om bij kinderen oorinfecties te behandelen.

 1. Calendula zalf kalmeert spierspasmen

Calendula kan helpen om spierkrampen te voorkomen en om spieren te ontspannen. Een onderzoek toonde aan dat het ruwe extract van de bloemen spontane spiercontracties kon verlichten. Dit onderzoek leverde bovendien een wetenschappelijke basis voor het traditionele gebruik van dit kruid tegen buikkrampen en obstipatie.

 1. Calendula zalf geneest zweren, wonden en aambeien

Uit onderzoeken, die langzaam genezende wonden en verschillende blootgestelde ulcera onderzochten, bleek dat het gebruik van op calendula gebaseerde gels en topische zalven de snelheid van het herstel en de genezing hielpen versnellen. In één onderzoek werd vastgesteld dat dieren die acht dagen lang werden behandeld met de behandeling wonden hadden die voor 90% dicht waren en dit was slechts 51% bij degenen die de op planten gebaseerde topische behandeling niet hadden gebruikt.

Zelfgemaakte calendula zalf: Eerste hulp voor je huid!

Calendula zalf wordt ook gebruikt om de stevigheid en de hydratatie van de huid te verbeteren. Nog indrukwekkender is dat het ook helpt om de bloedstroom en zuurstof naar de wonden en de geïnfecteerde gebieden te vergroten, waardoor het lichaam nieuw weefsel kan aanmaken en sneller kan genezen. Om deze reden kan het ook effectief zijn voor de bestrijding van aambeien. Veel crèmes en zalven zijn gemaakt om een effectieve natuurlijke verlichting voor deze lastige kwalen te bieden. Wanneer het als thee wordt ingenomen, kan het ook nuttig zijn om de symptomen van interne duodenale en maagzweren te verminderen.

 1. Helpt bij menstruatie

Het drinken van calendula-thee kan helpen om de menstruatiecyclus te induceren en het kan de pijnlijke bijwerkingen van menstruatie bij vrouwen, voornamelijk PMS-krampen verlichten. De aanwezigheid van grote hoeveelheden flavonoïden helpt de spieren te ontspannen en de bloedstroom te verbeteren en het verlicht daardoor de menstruatie. Het kan zelfs opvliegers verlichten.

 1. Bevat antimicrobiële en antivirale componenten

De zuren die in de oliën van deze plant te vinden zijn hebben, vooral wanneer ze verrijkt zijn met zonnebloemolie krachtige antimicrobiële en antivirale effecten. Van de oliën en de zuren in de plant is aangetoond dat het effectief kan zijn in het bestrijden van ziekteverwekkers, evenals candida-symptomen en zelfs antibioticaresistente bacteriestammen! Dit is een van de belangrijkste redenen waarom het tegenwoordig in veel antiseptische topische producten wordt gebruikt.

 1. Verbetert de mondgezondheid

Calendula is de afgelopen jaren vanwege de krachtige antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen een populair additief in tandpasta's en mondspoelingen geworden. Het helpt om ontsteking aan het tandvlees te verminderen en het helpt om gingivitis, gaatjes, plaque en meer te voorkomen. Het is ook een samentrekkend middel dat mondbacteriën helpt bestrijden en een gezonde mondomgeving bevordert.

 1. Ontmoedigt kanker

Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen kan calendula helpen om kanker en de irritatie als gevolg van kankerbehandelingen zoals chemotherapie en bestraling te helpen voorkomen. Onderzoeken met dieren hebben aangetoond dat het niet alleen de carcinogene activiteit in tumoren bestrijdt, maar dat het ook de lymfocyten, die vechten tegen infectieuze indringers activeert.

Volgens een onderzoek lijkt calendula voor het verminderen en het voorkomen van de incidentie van dermatitis die werd veroorzaakt door straling die werd gebruikt voor de behandeling van borstkanker effectiever te zijn dan typisch aanbevolen topische middelen.

Calendula kweken en gebruiken

Calendula groeit gemakkelijk overal waar het wordt geplant en het kan zelfs in potten worden gekweekt. In warmere klimaten bloeit het elke maand. Pluk de bloemen op het hoogtepunt van hun bloei, in de middag als het flink warm is en als alle dauw is verdampt. De plant cultiveert zodra de bloemen zijn geplukt meer bloemen, dus je kunt gerust elke drie dagen plukken zonder je zorgen te hoeven maken of de bloeiende plant het dan wel gaat redden. Pluk de bloemen alleen als je de plant voor medicinale doeleinden gaat gebruiken. Leg de bloemen, zonder ze te wassen op een theedoek of een stuk keukenpapier zodat ze volledig kunnen drogen. Laat ze dan volledig drogen en leg ze niet in direct zonlicht.

Door de International Herb Associationis Calendula in 2008 uitgeroepen tot het "Kruid van het Jaar" omdat het kan worden gebruikt voor het kleuren en op smaak brengen van drankjes en bouillon. Dit komt omdat het een houtachtige, aardachtige, bittere en enigszins zoete smaak heeft. Je kunt de verse bloemen ook gebruiken om er thee van te maken. De bloemen die worden gebruikt om mee te koken of voor cosmetisch en medicinaal gebruik zijn meestal de gedroogde calendula bloemen. Als het eenmaal is gedroogd, kan het, net als elk ander gedroogd kruid worden gebruikt in vele recepten. Het wordt vaak gebruikt als vervanging voor het extreem dure saffraan. Je vindt het ook in veel kruidenmengsels voor thee.

Dit kruid kan worden gekocht als een voedingssupplement, een tinctuur, een vloeibaar extract, als thee, als infusie, als zalf of als crème. Topische producten, waaronder shampoos en lotions, gebruiken gewoonlijk calendula-extract, dat kan worden gemaakt door de oliën door middel van stoomdestillatie uit de gedroogde bloemen te extraheren. Deze producten moeten altijd worden beschermd tegen licht en vocht en mogen drie jaar na de productie niet meer worden gebruikt.

Er is geen manier om 100% zuiver calendula-extract te vinden of te maken. Calendula-olie wordt geëxtraheerd door een olie van de bloemen te maken. Als het eenmaal goed is gedroogd en met een hoogwaardige dragende olie zoals extra vergine olijfolie of zonnebloemolie is gemengd duurt het gewoonlijk ongeveer een maand voordat de calendula grondig in de dragende olie is getrokken waardoor er een mooi, rijk gekleurd eindproduct ontstaat.

Voedingsfeiten & de geschiedenis van calendula

Calendula (Calendula officinalis) is een kruidachtige plant van het kleine geslacht Calendula die tot de Asteraceae familie behoort. Deze bloeiende, eenjarige plant komt van nature voor in West-Europa, Zuidoost-Azië en de rond de Middellandse Zee. Het is tegenwoordig een veel voorkomende plant in tuinen over de hele wereld en het bloeit gemakkelijk en bloeit overal waar het wordt geplant. Het kan daarna gemakkelijk worden gebruikt voor het maken van olie, thee en meer. De oranjegele bloembladen van de bloemen worden ook voor het maken van medicijnen en topische middelen gebruikt.

De felgele tot diep oranje bloemen verspreiden een licht honingaroma en zijn eetbaar. De smaak is kruidig en een beetje bitter. De bloembladen worden vaak gebruikt in salades of voor het garneren of kleuren van gerechten. Deze bloemblaadjes bevatten hoge niveaus van antioxidanten in de vorm van carotenoïden en flavonoïden. Calendula bevat zowel luteïne als bèta-caroteen, dat door het lichaam wordt opgenomen en kan worden omgezet in vitamine A. Het bevat ook vetzuren, waarbij de twee dominante vetzuren calendic en linolzuur zijn. Daarnaast zijn de kopjes van de bloem ook rijk aan zuurstofrijke oliën zoals monoterpenen en sesquiterpenen.

Dit kruid wordt al minstens sinds de 12e eeuw medicinaal gebruikt. Het werd oorspronkelijk door de Romeinen, die zich realiseerden dat de plant op de eerste dag van elke maand bloeide (calends) calendula genoemd. Het werd in Romeinse tuinen een symbool van geluk en het zorgde ook voor een voortdurende toevoer van bloemen en zachte bladeren - dus werd het regelmatig gebruikt om mee te koken en voor het maken van medicijnen.

De bloemen worden in India, waar ze worden gebruikt om beelden van goden mee te versieren, als heilig beschouwd. De Azteekse- en Maya beschavingen gebruikten ze vooral in religieuze ceremonies en tot op de dag van vandaag worden ze nog steeds tijdens processies op de Day of the Deadin Mexico toegepast.

De Duitsers gebruikten het in soepen en stoofschotels en als saffraanvervanger, waar ook de bijnaam ‘goudsbloem’ vandaan komt.

Zelf Calendula olie maken!

De antivirale eigenschappen van calendula maken het tot een therapeutisch en essentieel ingrediënt in Calendula Zalf en Calendula Olie. Gedroogde calendula is ook lekker en therapeutisch in al je eigen zelfgemaakte theemengsels.

Van begin tot eindproduct neemt dit volgende recept iets meer tijd in beslag, maar het is nog steeds supereenvoudig en je geduld meer dan waard. Ik heb het over het maken van je eigen zelfgemaakte calendula-geïnfundeerde olie!

Zelfgemaakte Calendula Olie

Bereidingstijd: 5 minuten/ wachttijd ongeveer 4 weken

Toepassingen: afhankelijk van hoeveel je op dat moment gebruikt, maar dit recept zal je waarschijnlijk maandenlang kunnen voorzien van Calendula olie.

Wat je nodig hebt:

 • 250 gram gedroogde calendula-bloemen
 • 15 milliliter biologische olijfolie
 • 1 glazen wekpot

Hoe je dit klaarspeelt:

 • Doe de gedroogde calendula-bloemen in een schone, droge glazen pot.
 • Giet dan voldoende olijfolie in de pot om de bloemen te bedekken. Schud de pot heen en weer en laat het een uurtje staan.
 • Daarna bedek je de olie met de calendula-bloemen die er gedeeltelijk in zullen zakken en er gedeeltelijk op zullen blijven drijven en aan de onderkant blijft er een laagje over zonder bloemen. Voeg indien nodig wat meer olie toe.
 • Roer het mengsel goed door, sluit de pot goed af en zet de pot dan op de warmste, zonnigste vensterbank.
 • Schud de pot eenmaal per dag even heen en weer.
 • Na 3 tot 6 weken, giet je het mengsel met de calendula-bloemen door een stuk kaasdoek. (Je zult weten dat je creatie klaar is als de olie geel begint te worden en er een nootachtige geur is ontstaan. Meestal is dit na vier weken)
 • Giet de gezeefde calendula-olie dan over in kleinere glazen flesjes (of laat deze in de pot zitten) en bewaar het daarna op een koele donkere plaats.

Nu heb je een geweldige, zelfgemaakte olie die je wanneer je maar wilt kunt gebruiken! Gebruik idealiter je zelfgemaakte calendula-olie binnen een jaar maar het liefst eerder.

Enkele waarschuwingen over calendula

Je mag als je allergisch bent voor planten die uit de Asteraceae/Compositae-familie komen geen calendula gebruiken. Andere planten in deze familie zijn bijvoorbeeld ambrosia, kamille en echinacea.

Vanwege de bevordering van de menstruatie wordt er geadviseerd dat zwangere vrouwen beter geen calendula-thee kunnen drinken en dat vrouwen die borstvoeding geven en zelfs vrouwen die zwanger willen worden het ook beter niet kunnen consumeren omdat het vanwege de zeer krachtige pro-menstruatie-effecten mogelijk een miskraam kan veroorzaken.

Calendula kan vanwege zijn spierontspannende vermogens mogelijk negatief interageren met sedativa en het kan beter ook niet worden gebruikt in combinatie met medicatie tegen diabetes en medicijnen voor de bloeddruk.

Tot slot…

Calendula heeft een zeer krachtig genezend effect en kan zowel topisch als oraal worden gebruikt. De heldere, prachtige kleuren van de calendulabloem komen door de krachtige flavonoïden die ons lichaam kunnen beschermen en kunnen genezen. Het is een geweldige natuurlijke remedie die zeer weinig bijwerkingen heeft.

De krachtige antioxidanten in deze kleine gele bloem kunnen vele inflammatoire gezondheidsproblemen verlichten of helpen voorkomen. Dit prachtige, zachte kruid kan in vele homeopathische en natuurlijke producten, variërend van thee tot crèmes worden gemengd. Bovendien is er ook aangetoond dat het anti-inflammatoire eigenschappen bezit. Het kan daardoor spierspasmen verlichten en zweren, wonden en aambeien verhelpen. Ook kan het de menstruatie bevorderen. Verder bevat het antimicrobiële en antivirale componenten; verbetert het de mondgezondheid en ontmoedigd het de ontwikkeling van kanker.


Bronnen

theherbalacademy.com/calendula-uses-our-14-favorite-recipes-and-remedies/

livingthenourishedlife.com/calendula-oil-recipe/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share