• Alles over gistextract

Alles over gistextract

2019-06-06T14:43:43+01:00juni 7th, 2019|Supplementen|0 Reacties

Als je even kritisch door je keukenkastjes gaat, is de kans heel erg groot dat je heel veel producten zult vinden waar gistextract in verwerkt is. Nog sterker, ik denk niet eens dat je ver hoeft te zoeken, want in de meeste producten is wel een vorm van gistextract verwerkt.

Deze ingrediënten komen name veel voor in producten op basis van veel koolhydraten met een hartige smaak. Gezien de positieve reputatie van voedingsgist in het algemeen, en het feit dat bakkersgist ook in gebak en brood gebruikt wordt, geven de meeste mensen over het algemeen weinig aandacht aan dit ingrediënt. Het zit overal in, en dan met name in de bekende alledaagse producten, dus waarom zou daar een probleem mee kunnen zijn?

Maar wat is gistextract eigenlijk? Is het je vriend of is het je vijand? Is het allemaal wel zo goed als de voedingsindustrie beweert?

Om hier het juiste antwoord op te krijgen, moeten we even terug naar de basis. Naar de trigger in je brein waarom je iets lekker vindt en er ook van door blijft eten, in de meeste gevallen totdat de hele verpakking leeg is. En ja, dat is Glutamaat.

Waarom wij ‘hunkeren’ naar Glutamaat

Als kind herinner ik me nog heel goed de familiediners. Een paar keer per jaar kwam de hele familie samen in het (grote) huis van mijn grootouders om samen een weekend door te brengen. Natuurlijk veel activiteiten binnen en buiten, maar vooral eten. Lekker eten. Want koken was iets waar mijn grootmoeder heel erg goed in was. Heel veel verschillende dingen om te eten, maar wat mij het meeste bijgebleven is, was de grote schaal met gehaktballetjes. Heerlijk gekruid, langzaam gekookte, en perfect gebruind in de oven. Een ware traktatie!

Van al het heerlijke eten bleef altijd wel wat over voor de volgende dag, maar de gehaktballetjes waren altijd heel snel op. De hele familie, en dan met namen de kids, vochten bijna om de laatsten. Iedere keer hetzelfde verhaal. Maar waarom is dat toch? Wat maken die kleine gehaktballetjes zo onweerstaanbaar voor ons? Natuurlijk het feit dat grootmoeder deze gemaakt had, maar voor het grootste deel de aanwezigheid van (in dit geval natuurlijke) glutamaten.

De term ‘glutamaten’ verwijst naar de vele vormen van glutaminezuur.(1) Het is een aminozuur (de bouwsteen van eiwitten) dat van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en in ons lichaam. Kaas, melk, vlees, erwten, zeewier, en paddestoelen, zijn enkele van de voedingsmiddelen met veel glutamaat. Glutamaat is grotendeels verantwoordelijk voor de smaak van deze hartige voedingsmiddelen. Dit fenomeen wordt ook wel ‘de vijfde smaak’ genoemd, of ‘Umami’.

MSG is een kunstmatig gemaakte, en sterk geconcentreerde smaakversterker die bijna volledig bestaat uit glutamaten. (2) Het is zo geconcentreerd, dat slechts een paar druppeltjes de smaak van een gerecht drastisch kunnen veranderen.

Aan de andere kant is het dusdanig krachtig, dat het ook de gezondheid van bepaalde mensen drastisch kan veranderen. Mensen die hier gevoelig voor zijn, kunnen last krijgen van hele heftige reacties, waaronder hoofdpijn.

Wat maakt Glutamaat zo vreselijk krachtig?

Ingrediënten zoals