Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Constitutioneel Eczeem

Laatste Update: 21 september 2021

Constitutioneel eczeem behandelingen

3 behandelingen tegen constitutioneel eczeem

In een vorige artikel heb ik over constitutioneel eczeem verteld. Hierin heb ik vermeld dat er 3 verschillende behandelingen zijn voor deze vorm van eczeem. Op dit moment is er nog geen geneesmiddel van deze vorm van eczeem, wel zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van constitutioneel eczeem onder controle te krijgen.

Hieronder nogmaals de 3 verschillende soorten behandelingen:

 1. Uitloop de prikkels van constitutioneel eczeem
 2. Huidverzorging
 3. Medicinale creme’s/ medicijnen.

Behandeling 1: Ontloop de prikkels van constitutioneel eczeem

Veel mensen krijgen de "flare-ups" zonder enige vorm van aankondiging of enige reden. Maar in sommige gevallen worden de flare-ups geprikkels door verschillende factoren. Door deze factoren te ontlopen kun je zelf grotendeels je eigen eczeem flare-ups onder controle houden(1). Hieronder de verschillende prikkels die de flare-ups van constitutioneel eczeem kunnen veroorzaken:

 • Ontloop zeep en bubbelbaden wanneer je gaat douchen/ jezelf gaat wassen.  Dit kan namelijk ervoor zorgen dat je huid uitdroogt. Gebruik je wel zeep, zorg dan dat je altijd alle zeep-resten wegspoelt!
 • Ik weet dat het moeilijk is, maar probeer zo weinig mogelijk te krabben. Door te krabben kan het is de meeste gevallen alleen maar erger worden. Zorg altijd dat je nagels zo klein mogelijk zijn.
 • Draag altijd katoenen kleding en zorg dat dit niet te strak zit.
 • Ontwijk grote temperatuurverschillen zoals extreem koud of erg warm. Dit is niet goed voor je huid. Mensen die constitutioneel eczeem hebben, hebben sowieso een wat tedere huid, zorg daarom extra goed voor je huid.
 • Wanneer jij je kleding wast, zorg dan dat dit goed gebeurt en dat alle bacteriën verdwenen zijn. Maak gebruik van speciaal wasmiddel.
 • Stof staat ook bekend als grote prikkel voor mensen met eczeem
 • Bepaalde voedingsmiddelen zullen je ook niet helpen in de strijd tegen constitutioneel eczeem. (Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis recepten tegen eczeem)
 • Stress en je gemoedsrust kan ook eczeem prikkelen.

Behandeling 2: Huidverzorging en constitutioneel eczeem

Mensen met constitutioneel hebben over het algemeen een erg droge huid. Daarom is het belangrijk dat je extra goed voor je huid zorgt. Niet alle creme's en middeltjes zullen evengoed werken, wees daarom altijd bewust wat juist wel en wat juist niet werkt.

Je eigen huid verzorgen is een allerdaagse handeling tegen het aanpakken van je eigen eczeem. Je dokter kan je inlichten wat goed werkt om je huid goed te verzorgen.

 • Als regel: Dikkere creme's werken over het algemeen beter dan dunnere creme's. Wanneer je liever dunnere creme's gebruikt, zul je deze wel vaker moeten aanbrengen.
 • Je kunt niet genoeg je huid verzorgen: Doe dit zo vaak mogelijk
 • Gebruik creme's en huidverzorging producten zo vaak mogelijk.
 • Ook voor tijdens het douchen bestaan er verschillende verzorgingsproducten
 • Wanneer je klaar bent met douchen, gebruik dan een zachte handdoek. Ook "veeg" jezelf niet droog, "dep" jezelf droog.
 • Gebruik verzorgingsproducten ook voordat je gaat slapen.
 • Verminder huisstofmijt(2).

Behandeling 3: Medicijnen en constitutioneel eczeem

Er bestaan ook verschillende medicijnen tegen constitutioneel eczeem(3). Wanneer je deze wilt gebruiken, is het van groot belang dat je dit altijd doet in overleg met je eigen huisarts. Veel van deze medicijnen hebben namelijk erg veel bijwerkingen. Niet alle medicijnen werken voor iedereen, en ook zullen de bijwerkingen onderling kunnen verschillen.

Niet iedereen wil deze eczeem medicijnen gebruiken, omdat is veel gevallen de bijwerkingen erger zijn dan het probleem zelf. Daarom is men steeds vaker op zoek naar een alternatieve behandeling voor constitutioneel eczeem.

Voor meer informatie over eczeem behandelingen: eczeem behandeling

Of kijk verder op de blog voor eczeem!

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1468-3083.2012.04636.x
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4782813/
 3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jdv.14888

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share