Wat te doen tegen hooikoorts

2017-01-18T07:40:23+01:00augustus 7th, 2013|Gezondheidsklachten|12 Reacties

Laatste update: door

Wat te doen tegen hooikoorts

Hooikoorts, ook wel allergische rhinitis genoemd, veroorzaakt symptomen die een beetje op een verkoudheid lijken. Denk bijvoorbeeld aan een loopneus, jeukende ogen, verstopte neus, vaak niezen en druk op de schedelholte. Maar in tegenstelling tot een gewone verkoudheid wordt hooikoorts niet veroorzaakt door een virus.

Hooikoorts wordt veroorzaakt door een allergische reactie op openlucht of binnenshuis allergenen, denk hierbij aan pollen, huisstofmijt of huidschilfers van huisdieren.

Hooikoorts kan ervoor zorgen dat jij je ellendig voelt en kan de prestaties op het werk of school beïnvloeden. Daarnaast is het erg vervelend bij de vrijetijdsbesteding. Maar gelukkig hoef je deze vervelende symptomen niet gewoon te accepteren. Door meer te leren over hooikoorts kun jij je er ook beter tegen wapenen.

De symptomen van hooikoorts

Hooikoorts symptomen beginnen meestal gelijk nadat je bent blootgesteld aan een bepaalde allergie-veroorzakende stof (een allergeen). Bij hooikoorts kun je de volgende symptomen verwachten:

  • Loopneus en verstopte neus
  • Tranende of jeukende ogen
  • Vaak moeten niezen
  • Vaak moeten hoesten
  • Jeukende neus, een jeukend dak van de mond of de keel
  • Druk op de schedelholte en gezichtspijn
  • Opgezwollen, blauw-gekleurde huid onder de ogen
  • Verminderd gevoel van geur of smaak

De tijd van het jaar is vaak een belangrijke factor

Voor veel mensen beginnen de hooikoorts symptomen of worden ze duidelijk erger op een bepaald moment van het jaar. Dit wordt veroorzaakt door het stuifmeel van bomen, gras of onkruid. Deze beginnen allemaal op verschillende tijdstippen te bloeien.

Als iemand extra gevoelig is voor allergenen, zoals huisstofmijt, kakkerlakken, schimmels of huisdieren huidschilfers dan is het zelfs mogelijk dat je het hele jaar door last hebt van deze symptomen. Veel mensen hebben het hele jaar door allergische problemen, maar deze symptomen worden dan vaak erger gedurende bepaalde tijden van het jaar.

Leeftijd is ook een factor

Hoewel hooikoorts op elke leeftijd kan beginnen is het wel aannemelijker dat deze allergische reactie bij mensen tijdens de kindertijd of vroege volwassenheid ontwikkelt. Het is gebruikelijk dat de ernst van hooikoorts symptomen door de jaren heen veranderen. Voor de meeste mensen worden hooikoortsproblemen steeds langzaam minder. Dit hele verminderingsproces kan wel tientallen jaren duren.

Is het hooikoorts of is het verkoudheid?

Klachten en symptomen tussen de twee kunnen verschillend zijn. Dankzij deze gemakkelijke tabel is het simpel om te zien op het nu om een verkoudheid gaat of toch om hooikoorts.

  Hooikoorts Verkoudheid
Klachten en symptomen Loopneus met dunne, waterige afscheiding, geen koorts Loopneus met waterige of dikke gele afscheiding, pijn in het lichaam, lichte verhoging
Begint na Onmiddellijk na blootstelling aan allergenen 1-3 dagen na blootstelling aan een verkoudheidsvirus
Duur Zolang je blootgesteld wordt aan allergenen 3-7 dagen

Oorzaak

 Tijdens het proces wat sensitisatie wordt genoemd identificeert ons immuunsysteem ten onrechte een onschadelijke stof in de lucht als iets dat schadelijk