Vakantie en Gezondheid

Laatste Update: 31 juli 2016

De 11 beste tips tegen muggen

De 11 beste tips tegen muggenDe 11 beste tips tegen muggen

De zomerperiode is een tijd om lekker veel buiten te zijn. Niet alleen in de vrije natuur, maar ook lekker in alle privacy van je eigen tuin. Privacy? Vaak niet, want op het moment dat je ontspannen in je luie stoel ligt te genieten van het zonnetje, begint het te zoemen rond je hoofd. Oh nee! Muggen!

Vaak ontkom je niet aan muggen. Het is een onderdeel van het leven als het mooi weer is. Maar toch kun je heel veel doen om te zorgen dat de muggen bij de buren blijven, en niet in jouw tuin blijven hangen. En ja, allemaal natuurlijke middeltjes, vaak op basis van producten die je waarschijnlijk al gewoon in de kast hebt liggen.

In dit artikel leg ik uit waarom muggen steken, wat ons zo aantrekkelijk maakt voor deze venijnige beestjes en wat je er tegen kunt doen. Als extra geef ik je een lijst van planten voor in de tuin. Planten waar de muggen beslist geen fan van zijn.

Steekmuggen in Nederland

Hoewel er duizenden soorten muggen op de wereld bestaan, zijn er in Nederland maar zo’n 25 verschillende soorten. Van deze groep, zijn er uiteindelijk maar een paar soorten muggen die ook daadwerkelijk steken. De mug die je het meeste tegenkomt in Nederland is de Culex Pipiens. Dit is waarschijnlijk de naam van die vervelende mug waar je afgelopen nacht van wakker hebt gelegen!

Zowel de vrouwtjesmuggen als de mannetjes muggen laven zich overdag aan het nectar van bloemen. Het is beslist een fabeltje dat muggen ons bloed nodig hebben om te overleven, om zich te voeden. Het zijn namelijk alléén maar de vrouwtjesmuggen die jouw bloed nodig hebben. Niet om zich te voeden, maar om voedingsstoffen uit jouw bloed te halen voor het voeden van de eitjes.

De mannetjesmuggen zullen je met rust laten.

Omdat het menselijke bloed te dik is voor de mug, spuit de mug eerst een soort bloedverdunner naar binnen, waarna ze het verdunde op kan slurpen. Naar aanleiding van deze, voor jet lichaam vreemde, stof, komen je witte bloedlichaampjes in actie. Het gevecht tussen de vreemde stof en de witte bloedlichaampjes zal uiteindelijk zorgen voor die vervelende bult. De bult is dus niet het gevolg van een gif wat door de steekmuggen overgebracht wordt.

Nog even twee interessante weetjes over steekmuggen:

  • Er bestaan heel veel fabels over het zoemende geluid. Het geluid komt van de vleugeltjes die met een ongelooflijke snelheid van 500 tot 600 keer per minuut op een neer gaan. Dit geluid fungeert als een lokroep. Op deze manier ‘horen’ de muggen elkaar. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes maken dit zoemend geluid, hoewel de toonhoogtes verschillen. Door te ‘luisteren’ naar de toonhoogte, weten de mannetjes en de vrouwtjes elkaar te vinden om te paren. Daarbij komt dat de mannetjes prima kunnen horen, en de vrouwtjes niet. Als je deze elementen combineert, dan kunnen de mannetjes perfect de ‘gewillige’ vrouwtjes vinden.
  • Om een wederzijds akkoord te krijgen om te paren, wordt er gecommuniceerd met de toonhoogte van het zoemende geluid. De dames voelen en horen (een beetje) als een mannetje in de buurt is. Als het vrouwtje open staat voor een bevruchting, dan verandert ze haar zoemende geluid. Het mannetje, die dit hoogstwaarschijnlijk wel ziet zitten, verandert ook de toon waarna ze al vliegend gaan paren. Hierbij wordt de snelheid van de vleugeltjes gesynchroniseerd. Daarnaast heeft iedere soort mug een eigen toonhoogte. Op deze manier wordt voorkomen dat muggen van verschillende ‘komaf’ met elkaar gaan paren.

Fantastisch! De natuur is zo mooi!

Wat maakt ons zo aantrekkelijk voor muggen?

Is het jou wel eens opgevallen dat één of meerdere personen binnen een grotere groep altijd de pineut zijn? Je zit lekker buiten, en jij krijgt de volle laag, terwijl de persoon die naast je zit helemaal geen last heeft. Erg frustrerend natuurlijk, en steeds weer vraag je je af: “Waarom ik…?”

Net als mensen, hebben ook muggen hun voorkeuren. Er zijn een aantal factoren die voor de mug bepalend zijn of jij een lekker hapje bent, of niet. Een aantal van deze factoren kun je beïnvloeden, maar er zijn een paar waar je gewoon niks aan kunt doen. Jammer maar helaas: Dat is gewoon een kwestie van vette pech hebben!

De kleur van je kleding

Muggen bepalen hun slachtoffer op basis van geur en kleur. Hoewel je aan je geur niet altijd iets kunt doen, kun je aan je kleur wel degelijk iets doen. Muggen houden van donkere kleuren zoals zwart en donkerblauw. Vermijd dus kleding in deze kleuren. Trek iets aan wat licht van kleur is, het liefst wit of een pasteltint. Daarnaast kun je kiezen voor luchtige, ruim zittende, katoenen kleding. Op deze manier maak je jezelf minder aantrekkelijk voor de muggen, en het staat ook nog eens extra zomers!

Je bloedgroep

Uit een aantal onderzoeken is gebleken dat bepaalde typen bloedgroepen aantrekkelijker zijn voor muggen, dan andere typen. Bepaalde typen bloedgroepen scheiden meer suikers en sachariden uit via de huid, dan andere typen. En juist dat element zorgt er voor dat je extra aantrekkelijk wordt voor die vervelende stekers.

Al in 1972 is in een grootschalig onderzoek vastgesteld dat muggen de meeste voorkeur hebben voor mensen met bloedgroep type O. Nog sterker: Mensen met bloedgroep type O werden tijdens het onderzoek twee keer zo vaak gestoken dan mensen met bloedgroep type A. De mensen met bloedgroep type B vielen hier tussenin.

Heb jij bloedgroep type O? Dan kan dat een reden zijn dat jij meer wordt gestoken dan degene die naast je zit met bloedgroep type A.

Kooldioxide in je adem

Muggen zijn heel erg gefocust op geur. In de bovenkaak van de mug zitten receptoren die bijvoorbeeld kooldioxide kunnen detecteren. Hoe sterk deze receptoren zijn, blijkt wel uit het feit dat ze de kooldioxide waar kunnen nemen tot een afstand van wel 50 meter!

Kooldioxide adem je uit, en daar kun je niks aan veranderen. Maar als je kortademig bent, om wat voor reden dan ook, dan scheid je méér kooldioxide uit. Hierdoor zullen de muggen eerder op jou afkomen. Het is dus zaak om rustig te blijven en vooral rustig te ademen.

Dit is ook één van de belangrijkste redenen dat je hoofd heel vaak het doelwit is, met name ’s nachts. Niet alleen door het feit dat het hoofd tijdens het slapen vaak onbedekt is, maar vooral ook omdat je kooldioxide uitademt.

Melkzuur en andere stofjes

Naast de eerder besproken kooldioxide, ruiken de muggen ook heel veel andere stoffen. Niet op 50 meter, zoals de kooldioxide, maar op veel kortere afstand. Maar dat neemt niet weg dat dit wel het verschil uit kan maken of jij gebeten wordt, of je buurman.

Het gaat hier met name om de stoffen die in hele kleine hoeveelheden door je huid uitgescheiden worden. Denk hierbij aan urinezuur, ammoniak, steroïden, cholesterol en melkzuur.

Hoe deze stofjes zich tot elkaar verhouden, is voor iedereen verschillend. Waarschijnlijk is dit voor een groot deel genetisch bepaalt.

Met name het melkzuur, is erg belangrijk. Als je je heel erg inspant, dan kunnen je spieren verzuren. Dit melkzuur zal je lichaam voor een deel via de huid verlaten. Muggen hebben een hele scherpe ‘neus’ voor melkzuur, en zullen jou dus als eerste steken.

Je moet je dus kalm houden, en niet te veel inspannen.

Bacteriën op je huid

Hoe veel je ook doucht en schrobt, er zitten altijd bacteriën op je huid. Dat is ook maar goed, want deze helpen je huid gezond te houden. Maar uit onderzoek is gebleken dat sommige soorten bacteriën aantrekkelijker voor muggen zijn, dan andere soorten. Neem bijvoorbeeld de Staphylococcus epidermidis. Iedereen heeft deze op de huid zitten. Ze vormen een natuurlijke barrière, op je huid, tegen ongewenste indringers van buitenaf. Muggen worden heel snel aangetrokken door deze bacterie.

Maar deze bacterie kan in sommige gevallen in grotere getale aanwezig zijn dan normaal. Met name mensen die een verminderde weerstand hebben. Denk hierbij aan pasgeboren baby’s, ouderen, mensen die op de één of andere manier al ziek zijn. Maar ook alcoholisten en drugsverslaafden hebben een slechte weerstand, dus veel Staphylococcus epidermidis op de huid.

Niet alleen tegen de muggen, maar juist ook voor je algemene gezondheid, is het van groot belang om een sterk en gezond immuunsysteem te hebben.

Muggen houden van zwangere vrouwen!

Ook zijn zwangere vrouwen veel gevoeliger voor muggensteken dan niet-zwangere vrouwen. Je zou zeggen dat het wel eens te maken zou kunnen hebben met de veranderende hormoonhuishouding, maar dat is niet waar. De verklaring is veel eenvoudiger: Zwangere vrouwen zijn meer kortademig, en hebben een iets hogere lichaamstemperatuur. Het zijn deze twee factoren die de muggen aan kan trekken.

Beweging en warmte

Muggen worden aangetrokken door zowel beweging als door warmte. Ben je dus lekker aan het sporten waardoor je veel beweegt en je lichaamstemperatuur stijgt, dan ben je een welkom hapje voor de muggen. Daarnaast ben je na het sporten ook nog eens kortademig, dus produceer je veel kooldioxide: Hét prefecte hapje!

Oud zweet versus nieuw zweet

Er wordt altijd aangenomen dat muggen worden aangetrokken door het zweet. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de muggen niet worden aangetrokken door het zweet zelf, maar door stoffen die worden geproduceerd door de bacteriën die in het zweet zitten.

Het klinkt misschien raar, maar zweet is van nature volledig geurloos. Vers zweet ruik je bijna niet. Maar naarmate het zweet langer op je lichaam blijft hangen, zorgen de bacteriën voor allerlei geurtjes. Juist, de bekende zweetgeur. En het is juist die geur waar de muggen dol op zijn.

Muggen zijn bijvoorbeeld ook dol op zweetvoeten, in de meeste gevallen ‘oud’ zweet, dus barstensvol geur-producerende bacteriën. En als je een paar stinkende zweetsokken buiten hangt, zul je zien dat de muggen hierdoor aangetrokken worden, en proberen te steken in de sokken. Zonder resultaat…

Dus, vers zweet is niet erg, en zal geen muggen aantrekken. Het oude zweet zal, door de specifieke geur, juist wél de muggen aantrekken.

De 11 natuurlijke tips tegen steekmuggen

muggen tips

Eén van de meest bekende commerciële producten tegen muggen is DEET. De meesten van ons hebben dit wel in huis. DEET is bewezen effectief tegen muggen en het is vrij verkrijgbaar.

Ondanks alle voordelen van DEET, en de bewezen positieve werking tegen die vervelende muggen en andere vliegende beestjes, geven veel mensen de voorkeur aan natuurlijke oplossingen. DEET is namelijk een sterk chemisch product met een indrukwekkende lijst met mogelijke bijwerkingen, met name voor kinderen.

DEET wordt namelijk regelmatig in verband gebracht met geheugenverlies, hoofdpijn, gevoel van zwakte, extreme vermoeidheid, pijn in spieren en gewrichten, en kortademigheid.

Ik hoef hier geen pleidooi te houden over de effectiviteit van DEET. Dat is alom bekend. Maar de mogelijke effecten op je gezondheid zijn indrukwekkend.

Daarom geef ik de voorkeur aan natuurlijke oplossingen, waarvan sommigen zelfs nog effectiever zijn dan de beroemde DEET:

Anti-mug tip 1: Rozemarijn op de barbecue

Natuurlijk slaan de muggen toe als we aan het barbecueën zijn. Deze tip is dan heel gemakkelijk uit te voeren: Pak een paar taken rozemarijn, en leg deze direct op de kolen van de barbecue. Niet alleen zal het de muggen weghouden, in ieder geval rondom de barbecue, maar het geeft ook nog eens een extra lekkere smaak aan het eten.

Anti-mug tip 2: Draag lichte kleuren

We hebben het al eerder gezien in dit artikel: Muggen houden van donkere kleuren. Trek dus niet dat leuke zwarte of donkerblauwe shirtje aan, maar kies voor lichte kleuren, bij voorkeur wit. Kies ook voor ruim zittende kleding, bij voorkeur van katoen. Niet alleen goed tegen de muggen, want dit soort kleding is ook erg aangenaam op een zwoele zomeravond.

Anti-mug tip 3: Blijf rustig

Hoe minder je beweegt, hoe minder je zweet, hoe rustiger je ademt. Muggen worden aangetrokken door de kooldioxide in je adem, zweetstoffen op je huid en beweging. Rustig blijven is één van de remedies om zo weinig mogelijk last van muggen te hebben.

Anti-mug tip 4: Vermijd stilstaand water in je omgeving

Het is een oplossing voor de langere termijn, maar het meest effectief om toe te passen: Je tuin, én dat van de buren, controleren op stilstaand water.

De vrouwtjesmuggen leggen hun eitjes in stilstaand water, dus zonder stilstaand water zullen de vrouwtjes hun heil elders zoeken en heb jij hier geen last meer van. Ook zullen er geen nieuwe muggen meer zijn.

Controleer alle punten rondom je huis waar stilstaand water aanwezig is. Denk hierbij aan vogelbadjes, tuingereedschap, smerige goten, waterton, waterbakken voor de hond of kat, plasjes water etc. Het meeste kun je waarschijnlijk gewoon legen en op laten drogen. Smerige goten moet je schoonmaken, zodat er niet meer water in blijft staan. In het geval van een waterton, kun je hier een muggengaas overheen spannen. Hierbij moeten de mazen dusdanig klein zijn, dat een volwassen mug er niet doorheen kan kruipen.

Anti-mug tip 5: Vleermuizen

In de stad zul je ze niet vaak tegenkomen, maar op het platteland kun je voordeel hebben van de aanwezigheid van vleermuizen. Vleermuizen zijn hele nuttige dieren. Wist jij dat vleermuizen per dag tot wel duizend muggen kunnen eten?

Maak je tuin dus aantrekkelijk voor vleermuizen, zodat deze iedere nacht het grootste deel van de muggen kunnen verorberen.

Anti-mug tip 6: Drink Apple Cider Vinegar

Appel Cider Azijn is bijna een magisch middeltje. En het schijnt ook nog eens te helpen in de strijd tegen steekmuggen. Als je appelazijn drinkt, schijnt je huid een andere geur te krijgen, wat de steekmuggen af zal stoten.

Voeg één of twee eetlepels Appel Cider Azijn toe aan een halve liter water, en drink dit op. Om het een beetje zoeter te maken, kun je er wat honing aan toevoegen.

Overigens moet je dit met een rietje drinken, omdat de appel cider azijn erg zuur is. Het zuur zal je tanden aantasten. Door met een rietje te drinken, vermijd je contact tussen het Appel Cider Azijn en je tanden.

Anti-mug tip 7: Lavendelolie

De geur van lavendel zal de muggen weghouden. Je kunt daarom lavendel in de tuin planten. Als je hier geen ruimte voor hebt, kun je ook lavendelolie op je huid smeren.

Je kunt deze olie zelf maken: Neem twee eetlepels plantaardige olie, zoals olijfolie, en voeg daar 30 druppels lavendelolie aan toe. Smeer hiermee je lichaam in. Voor jou en je omgeving zal het heerlijk ruiken, maar de muggen walgen hiervan en zullen je vermijden.

Anti-mug tip 8: Citronella kaarsen

Ook citronella is een erg effectief middel om de muggen ver weg te houden. Verderop in dit artikel zul je lezen dat je Citronella gewoon kunt planten. Maar je kunt natuurlijk ook de bekende citronella kaarsen kopen. Let er wel op dat er ook werkelijk citronella in de kaars verwerkt zit, want er zijn veel surrogaten op de markt die niet, of nauwelijks, effect hebben op de muggen.

Anti-mug tip 9: Ventilator

Muggen houden niet van bewegende lucht. Ze kunnen dan heel lastig vliegen en navigeren. Zet dus een ventilator op je terras, en laat deze heel rustig draaien. Niet alleen effectief tegen de muggen, maar ook verfrissend voor jezelf.

Anti-mug tip 10: Etherische olie

kattenkruidolie, citronella olie en de eerder genoemde lavendelolie zijn stuk voor stuk prima afweermiddelen tegen muggen. Smeer het op je huid, of gebruik één of meerdere olieverdampers. Het direct insmeren van de huid is het meest effectief.

Anti-mug tip 11: Knoflook

Knoflook is ontzettend goed voor de gezondheid, maar wordt vaak gemeden door de typische geur wat veel mensen afschrikt. Als je knoflook eet, scheidt je huid de geur van knoflook uit, waardoor je gemeden wordt door de muggen. Maar let op dat er ook een kans bestaat dat je gemeden wordt door andere mensen…

Ben je toch geprikt?

muggensteek behandeling

Hoeveel voorzorgsmaatregelen je ook neemt, er is altijd een kans dat je gestoken wordt. En dan? Er komt natuurlijk een grote bult, en het gaat ontzettend jeuken.

Hieronder een aantal natuurlijke middeltjes om de huid tot rust te brengen en de jeuk te verlichten.

Behandeling 1: Aloë Vera

Er is al heel veel geschreven over de heilzame werking van Aloë Vera. Ook voor de behandeling van een insectenbeet kan het heilzaam werken door de meer dan 130 actieve verbindingen en de 34 aminozuren die de Aloë Vera bevat. Het geeft rust en koelte aan de huid en de jeuk zal verminderen.

Behandeling 2: Calendula

Calendula is een kruid, en is je waarschijnlijk bekend van de Calendula zalf. Of je nu het verse kruid gebruikt, of de bekende zalf: Het werkt kalmerend en hydraterend voor je huid. Ook staat het kruid bekend om de verjongende eigenschappen.

Behandeling 3: Kamille

Kamille is van alle soorten kruiden, het middel wat het meeste rust geeft. In het geval van een insectenbeet kun je het direct op de huid smeren. Een andere toepassing, om jezelf tot rust te brengen, is een lekker kopje kamillethee. Maar dat wist je natuurlijk al.

Behandeling 4: Komkommer

Een middeltje uit grootmoeders tijd: Een flinke plak komkommer op de gebeten plek houden, zal de zwelling doen verminderen. Daarnaast geeft het wat koelte, tenminste als de komkommer uit de koelkast komt.

Behandeling 5: Tea Tree Olie

Op de site hebben we al heel veel geschreven over Tea Tree Olie. Tea Tree olie is onder andere erg effectief bij het behandelen van allerlei soorten wondjes: Snijwonden, brandwonden, infecties en heel veel andere problemen met de huid. Voor een insectenbeet werkt dit ook, dankzij de schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen.

Behandeling 6: Munt

Munt geeft een verkoelend gevoel, en dat heb je nodig na een muggenbeet. Kies voor de verse bladeren van de muntplant. Als je die niet hebt, kun je natuurlijk altijd kiezen voor de essentiële munt olie.

Behandeling 7: Appel Cider Azijn

Appel Cider Azijn was al heel nuttig voor het verjagen van de muggen, dat hebben we zeerder al gelezen. Maar als je dan toch gepakt bent door een mug, dan kun je een beetje verdunde Appel Cider Azijn op de gebeten plek smeren. Ben je veel gebeten? Neem dan een bad met 2 kopjes Appel Cider Azijn. Door de zuurgraad helpt het de jeuk verlichten.

Extra: Planten die de muggen tegenhouden

Als een kleine bonus, wil ik je een aantal adviezen geven hoe je je tuin zo veel mogelijk mug bestendig kunt maken met planten en struiken waar de muggen beslist niet van houden. Heb jij een tuin en hou je van tuinieren? Lees dan snel verder hoe je je tuin in een ware burcht kunt veranderen, alleen maar door de juiste aanplant te kiezen!

Anti mug plant 1: Citronella

Natuurlijk heb je wel eens gehoord van Citronella. Het zit in zalfjes verwerkt, en natuurlijk in de bekende citronella kaarsen om de muggen op afstand te houden. Maar wist je dat de Citronella een vaste plant is? Het lijkt een klein op Pampusgras, maar dan veel kleiner en zonder pluimen. Het grote voordeel is dat de geur vele malen sterker is dan welke zalf of kaars dan ook.

Citronella is een heel gemakkelijke plant die je in de vaste grond kunt plaatsen. Je kunt de Citronella ook in een pot of een bak planten, om rondom je terras te zetten of om op een balkon te gebruiken.

Anti mug plant 2: Citroenmelisse

De citroenmelisse is ook een hele goede keuze als het om muggen gaat. Deze plant is familie van de munt-plant. Citroenmelisse is een heel gemakkelijke plant, en zal zelfs goed gedijen onder de zorg van iemand die géén groene vingers heeft!

Het is namelijk een winterharde plant, bestand tegen droogte en gedijt heel goed in de schaduw. Kan dus niet misgaan!

Let er wel op dat het een hele agressieve groeier is. Steek regelmatig delen af, om te voorkomen dat de citroenmelisse je hele tuin overneemt.

En als bonus, kun je de bladeren van de citroenmelisse ook nog eens drogen om later te gebruiken voor een heerlijk frisse kruidenthee!

Anti mug plant 3: Kattenkruid

Kattenkruid is wat minder bekend, maar zeker zo effectief tegen muggen. Sommigen beweren dat kattenkruid zelfs 10x effectiever is dan het bekende middeltje DEET. Ok, is wel heel veel, maar zelfs als het ‘maar’ 5 x zo effectief zou zijn, dan is dat nog steeds een fantastisch resultaat. Overigens worden extracten van kattenkruid heel vaak toegepast in anti-mug middeltjes, en dat is natuurlijk niet voor niets.

Als jij katten in huis hebt, dan zullen zij heel blij zijn met kattenkruid in de tuin. Maar let er wel op dat je het kattenkruid niet naast mooie bloemen of je moestuintje plant. Je katten zullen zich van plezier rollen in en om het kattenkruid, waardoor alles in de omgeving van het kattenkruid kapot zal gaan. Om dit te vermijden, is het de beste manier om het kattenkruid in een pot te planten.

Anti mug plant 4: Goudsbloemen

De goudsbloem is een hele goede keuze om muggen zo veel mogelijk uit je tuin te weren. In de goudsbloem zit namelijk een mug-werende stof die ook heel vaak in commerciële producten wordt gebruikt. Het is overigens een hele mooie plant, die een weldadige aanvulling kan zijn in je border, of in een pot op het balkon.

Kleine tip: Plant goudsbloem naast je tomatenstokken om allerlei soorten insecten weg te houden bij je tomaten. Op deze manier hoef je je tomaten niet te delen…

Anti mug plant 5: Basilicum

Niet alleen is basilicum heerlijk om in de keuken te gebruiken, maar als plant heeft het ook nog de eigenschap om muggen te weren. In dit geval snijdt het mes dus aan twee kanten: Géén muggen en verse basilicum voor de keuken.

Er zijn verschillende soorten basilicum, maar gevoelsmatig denk ik dat de citroenbasilicum het meeste effect zal hebben. Maar je bent vrij om ook andere soorten te proberen, bijvoorbeeld de kaneel-basilicum. Uiteindelijk zullen ze allemaal de muggen weren, de ene basilicum wat effectiever dan de andere.

Anti mug plant 6: Lavendel

Lavendel is een prachtige plant. Paars bloeiend en met een zachte, kalmerende geur. Dat doet direct denken aan de grote lavendelvelden in Zuid-Frankrijk! De geur van Lavendel werkt ook als bestrijding tegen muggen. Daarnaast kun je heerlijke thee maken van de lavendel, of het in bosjes ophangen om je huis te vullen met de heerlijke aroma: Lekker voor jezelf, maar de muggen houden er niet van.

Anti mug plant 7: Pepermunt

De meeste insecten houden helemaal niet van de pepermunt geur, dus deze plant is ideaal. En als extra kun je de blaadjes van de pepermunt ook nog eens gebruiken als je toch nog gestoken bent. Pak een blaadje, en wrijf hiermee over de gestoken plek. Dit zal de plek kalmeren en de jeuk zal direct minder worden.

Anti mug plant 8: Rozemarijn

Rozemarijn is een prachtig bloeiende plant, en wordt door fijnproevers heel veel gebruikt om vleesgerechten een extra dimensie te geven. Met name lam en vis is heerlijk, als er een beetje rozemarijn is toegevoegd. Maar Rozemarijn is ook een prima plant om muggen uit je tuin te weren. Des te meer reden om deze aan je tuin toe te voegen!

Tot slot…

Muggen zijn een onderdeel van de natuur, en als we van de natuur willen genieten, moeten we die muggen er dus maar bij nemen. Vaak wordt dan al snel de spuitbus met een chemisch goedje uit de kast gehaald. Jammer, want dat brengt schade aan de natuur terwijl er prima alternatieven voorhanden zijn. Minstens zo effectief en sowieso veel goedkoper.

De muggen verjagen met geurtjes, dus op een natuurlijke manier, is een hele goede zaak. Op deze manier kan iedereen van de natuur genieten:

Jij in jouw tuin, en de muggen op een ander stekje…

Heb jij nog andere middeltjes om muggen te verjagen? Deel het met ons in een comment, onderaan de pagina.

Alvast bedankt!

Bronnen:

http://www.nwfdailynews.com/opinion/20160605/guest-column-important-tips-to-prevent-mosquito-breeding-and-biting

http://www.wildernesscollege.com/plants-that-repel-mosquitoes.html

http://www.cmmcp.org/5ds.htm

http://adventure.howstuffworks.com/outdoor-activities/hiking/deet3.htm

https://yucalandia.com/science-health-issues/deets-nastiness-extends-to-humans/

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik heb inderdaad bloedgroep O. Wat mij heeft geholpen is het regelmatig slikken van vitamine B12.

    1. Goede tip, Henk.

      Zijn er meer lezers die ervaring hebben met deze toepassing?

      1. Spuit 2 x p.w B12 al 2 jaar maar wordt nog steeds zowatek gestoken door muggen dus voor mij werkt dit dus totaal niet!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

24 Shares
Tweet
Pin
Share24