Zwangerschap en Voeding

Laatste Update: 29 februari 2016

De 20 beste tips tegen ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap

De 20 beste tips tegen ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschapDe term ochtendmisselijkheid is eigenlijk misleidend, gezien de misselijkheid kan optreden in de ochtend, middag, avond of midden in de nacht.

Ochtendmisselijkheid komt bij meer dan de helft van de zwangere vrouwen voor.

Sommige vrouwen hebben er maar af en toe last van, en dan ook maar een milde misselijkheid, terwijl anderen juist elke dag over de pot hangen.

Deze misselijkheid – hoewel het zeker wel vervelend is – is echter niets onnatuurlijks, het wordt namelijk gewoonweg veroorzaakt door een schommeling in je hormoonniveaus.

De meeste zwangere vrouwen hebben alleen de eerste drie maanden van de zwangerschap last van ochtendmisselijkheid. Hoewel het onvermijdelijk is indien je er aanleg voor hebt, zijn er talloze manieren om ochtendmisselijkheid te voorkomen.

In dit artikel laat ik je maar liefst 20 manieren zien om je misselijkheid te verlichten.

Laten we beginnen...

 1. Vermijd je triggers

De meest voorkomende die je moet elimineren om ochtendmisselijkheid te verlichten omvatten lichaamsgeuren (jazeker! Probeer er altijd voor te zorgen deodorant te dragen), oudbakken of overgebleven voedsel in de koelkast, de geur van het koffiezetapparaat, benzine, dampen van oplosmiddelen, afval, geparfumeerde cosmetica en toiletartikelen en een penetrante geur van bepaald voedsel dat je zit te koken.

Natuurlijk zijn de triggers voor iedereen anders, maar dit zijn de meest voorkomende geuren waar veel zwangere vrouwen van over hun nek gaan.

 1. Eet een kleinigheid voor het opstaan

Als je 's ochtends al misselijk begint te worden, is de kans groot dat deze misselijkheid de hele dag aanhoudt. Plaats daarom een aantal favoriete snacks naast je bed om ochtendmisselijkheid te verlichten. Moet je in het midden van de nacht eruit om te plassen, knabbel dan ook een beetje aan je snacks om ervoor te zorgen dat je niet misselijk wordt terwijl je op bent.

Snack de hele ochtend door indien nodig. Zelfs in de auto of op kantoor.

 1. Doe rustig aan in de ochtend

Als je niet hoeft op te staan op een vast tijdstip, doe het dan ook niet. Vraag je partner om op te staan ​​zonder je te storen, en wordt wakker wanneer je er klaar voor bent. Als dat betekent dat je wat langer slaapt, geen probleem. Je lichaam heeft nu alle rust nodig die het kan krijgen.

 1. Kleine snacks in plaats van grote maaltijden

Wist je dan een lage bloedsuikerspiegel kan leiden tot ochtendmisselijkheid? Een lage bloedsuikerspiegel kan ook optreden wanneer je wakker wordt of wanneer ga urenlang niet eet. Snack dus op voedzame mini-maaltijden gedurende de dag en houdt je maag tevreden en je bloedsuikerspiegel stabiel.

 1. Knabbel op voedsel dat vriendelijk is voor je maag

Omdat vetrijke, pittige ​​en sommige vezelrijke voedingsmiddelen moeilijker zijn om te verteren, is het beter licht verteerbaar voedsel te knabbelen om ochtendmisselijkheid te voorkomen, zoals verse sappen, smoothies, yoghurt en vetarme volkorengranen. Vermijd moeilijk te verteren vet voedsel en gefrituurd voedsel wanneer je last hebt van ochtendmisselijkheid, dit omvat onder andere ijs, patat en gebakken kip.

 1. Consumeer voldoende voedingsstoffen

Hoewel het niet klopt dat je voor twee hoeft te eten wanneer je zwanger bent (ook al wordt dit vaak gedacht), heb je wel extra voedingsstoffen nodig om de groei van je baby te bevorderen. Let wel: voedingsstoffen, dan hebben we het dus over vitaminen en mineralen, niet over voeding met extra veel energie. Onder andere avocado's, bonen, vetarme kaas, vis, notenboter, volkoren speltpasta, bruine rijst en kalkoen, evenals groene groenten zijn rijk aan voedingsstoffen.

Als pindakaas op dit moment minder aantrekkelijk voor je klinkt, probeer dan eens amandelboter en verdeel dit dun op crackers, speltbrood, appelschijfjes of stengels bleekselderij.

 1. Vermijd voedingsmiddelen die je uitdrogen

Vermijd erg zoute of zure voedingsmiddelen om te voorkomen dat te veel speeksel in een lege maag terecht komt. Een lege maag is overgevoelig voor speeksel en misselijkheid is dan een natuurlijk gevolg.

Je kunt ochtendmisselijkheid verlichten door je maagwand eerst met melk of yoghurt te omhullen voordat je voedsel eet dat je speeksel te sterk stimuleert, zoals zoute voedingsmiddelen, of droge voedingsmiddelen zoals crackers.

Probeer pepermunt of kauwgom om de misselijkheid tegen te gaan, maar niet op een lege maag.

Eet voedingsmiddelen met een hoog watergehalte om uitdroging die misselijkheid verergert te verlichten. Je moet ook meloenen, druiven, bevroren fruit, sla, appels, peren, selderij en rabarber uitproberen.

 1. Neem extra vitaminen samen met je maaltijd

Vitaminetabletten kunnen een (relatief onbekende) oorzaak van misselijkheid en ochtendmisselijkheid zijn – maar dit is makkelijk te vermijden door ze samen met je maaltijd te nemen en dus niet op een lege maag.

 1. Complexe koolhydraten zijn beter dan vet om misselijkheid tegen te gaan

Complexe koolhydraten fungeren als kleine energiecapsules die met de tijd worden afgegeven, dat wil zeggen dus niet allemaal tegelijk.

Doordat deze energie langzaam in je bloedbaan vrijgelaten wordt, kan dit helpen om je eetlust in bedwang te houden. Je kunt hiervoor het beste kiezen voor glutenvrije granen zoals havermout en bruine rijst. Vetrijke voedingsmiddelen liggen je echter vaak zwaar op de maag, wat kan resulteren in misselijkheid.

 1. Houd het bij je favorieten

Maak een lijst van voedingsmiddelen die jou persoonlijk helpen om ochtendmisselijkheid te verlichten. Hoewel deze lijst kan veranderen, kan het helpen voorkomen dat bepaalde triggers die je ziek maken.

 1. Voorkom een lege maag

Ongeacht of je het gevoel hebt iets te willen eten of niet, zorg ervoor dat je altijd iets eet, als is het maar een snack. Als je namelijk niet eet, vult je maag zich met meer zuur en kan je bloedsuikerspiegel te veel zakken. Dit kan allebei resulteren in ochtendmisselijkheid.

 1. Houd jezelf bezig

Bezoek vrienden, ga naar een film, relax op de bank, maak een wandeling tijdens de lunch of ga naar een park met vrienden. Elke verandering van omgeving kan voor afleiding zorgen – iets wat je zeker nodig zult hebben wanneer andere tips niet goed werken.

 1. Wees altijd goed voorbereid

Als je weet wat je stoort, zorg dan voor omwegen om de dingen die je misselijkheid veroorzaken te vermijden. Bijvoorbeeld:

Als geuren tijdens het koken je storen, overweeg dan om te extra porties te koken op de dagen dat je je goed voelt, en vervolgens vries je de maaltijden in voor dagen waarop je het niet kunt uithouden in de keuken.

Je kunt ook wat meer kant-en-klare producten kopen. Dit is verre van ideaal, maar als dat ervoor zorgt dat je een fatsoenlijke maaltijd eet in plaats van een bak ijs, is het nog altijd een betere keuze.

Word je uitgenodigd bij iemand anders, biedt dan aan om je eigen gerecht mee te nemen en zorg ervoor dat het iets is dat je niet misselijk maakt.

Zorg er tevens voor altijd een snack bij de hand te hebben. Neem bijvoorbeeld een appel of iets anders gemakkelijks mee zodra je de deur uitgaat, zodat je nooit honger hebt onderweg en dan gedwongen bent misselijkheid te doorstaan vanwege een lege maag.

 1. Zorg voor minder stress

Onderzoek heeft aangetoond dat het beter is voor een baby in de baarmoeder om het constante spervuur ​​van stresshormonen te worden bespaard -en stress kan daarnaast ook bijdragen aan ochtendmisselijkheid.

Leren om stress te verminderen is een must wanneer je zwanger bent. Herinner jezelf eraan dat je baby het meest een gelukkige en goed uitgeruste moeder nodig heeft, zowel voor als na de geboorte.

 1. Probeer acupunctuur

Zowel Oosterse als Westerse artsen zijn op de hoogte van een drukpunt ongeveer twee duimbreedtes boven de vouw op de binnenzijde van de pols. Als dit drukpunt wordt gestimuleerd, kunnen misselijkheid en braken in verband met zwangerschap worden verlicht.

Mensen die lange tijd op zee blijven dragen bijvoorbeeld speciale bandjes, zodat ze niet zeeziek worden. Elke band bevat een knop die je kunt indrukken, en vervolgens wordt dit punt gestimuleerd. Deze banden zijn bewezen effectief en soms verkrijgbaar in de apotheek. Vraag ook zeker aan je arts of dit een optie is!

 1. Draag comfortabele kleding

Het dragen van losse kleding kan helpen om ochtendmisselijkheid te verlichten. Veel aanstaande moeders vinden dat druk op hun buik of nek niet alleen irritant is, maar ook misselijkheid kan veroorzaken.

 1. Zorg voor een rechte positie

Brandend maagzuur komt vaak samen met ochtendmisselijkheid voor. Dit branderige gevoel, veroorzaakt door het terugstromen van maagzuur in de onderste slokdarm, komt vaker voor tijdens de zwangerschap, wanneer de hormonen ervoor zorgen dat de maagwand kan ontspannen.

Voor brandend maagzuur is het beter om wat hoger te liggen in een rechte positie en niet helemaal plat. Liggend op je rug zorgt voor meer kans op brandend maagzuur. Ga ook niet gelijk liggen na het eten!

 1. Slaap, slaap, slaap

Het is maar goed dat de extreme behoefte aan slaap in de meeste gevallen samenvalt met de fase van ochtendmisselijkheid, dus zorg ervoor dat je ook zoveel mogelijk slaap binnenkrijgt.

 1. Eet je laatste maaltijd voordat je naar bed gaat

Eet voordat je naar bed gaat een maaltijd of snack, bij voorkeur fruit en complexe koolhydraten (bijvoorbeeld een klein bakje havermout) om ochtendmisselijkheid te voorkomen. Deze voedingsmiddelen zijn licht verteerbaar en zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel in de ochtend stabiel is.

Combineer deze maaltijd met wat zuivel, zoals bijvoorbeeld magere yoghurt. Zuivel helpt om in slaap te vallen en kan tevens misselijkheid voorkomen. Calcium kauwtabletten kunnen overigens ook genomen worden tijdens deze maaltijd, omdat ze bekend staan als natuurlijke maagzuurremmers.

 1. Zorg voor steun van partner en familie

Kies goed met wie je je ellende wilt delen. Je moeder, die het waarschijnlijk zelf heeft meegemaakt, begrijpt je problemen als geen ander. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk mensen om je heen hebt die je steunen en wat taken kunnen overnemen wanneer je zelf te misselijk bent om iets te doen!

Tot slot...

Ochtendmisselijkheid kan verschrikkelijk zijn, maar onthou dat het maar tijdelijk is. Nog maar enkele maanden en je hebt je langverwachte dochter of zoontje in je armen. Het lijkt nu wellicht ongelofelijk, maar wanneer het even allemaal tegenzit, onthou dan dat dit het meer dan waard is. Zodra je bevallen bent is namelijk alle ellende vergeten.

En intussen kun je je ochtendmisselijkheid zo goed mogelijk onder controle houden door de tips in dit artikel!

Succes!

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3676933/

http://www.wsj.com/articles/the-upside-to-morning-sickness-1406563253

https://www.midwiferytoday.com/articles/morningsicknessimpact.asp

http://www.news.cornell.edu/stories/2000/05/morning-sickness-protects-mothers-and-their-unborn

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share