Het is nog steeds niet helemaal duidelijk waardoor diabetes kan optreden. Vanzelfsprekend zijn er duidelijke genetische componenten, maar dit betekent niet dat genen alleen een rol hebben.
Niet iedereen met een familiegeschiedenis van diabetes krijgen zelf ook diabetes. Sterker nog, zelfs bij een eencellige tweeling waarbij de één diabetes krijgt en de ander niet komt regelmatig voor.
Daarbij zijn er ook genoeg voorbeelden te vinden van mensen ZONDER enige familiegeschiedenis die last krijgen van diabetes.
Het is nog steeds niet duidelijk of een verminderde insuline productie of insuline werking uiteindelijk voor diabetes kan zorgen en de bloedsuikerspiegels uit balans brengen.
Het is dus zeker een aandoening dat niet door één simpele oorzaak geprikkeld wordt.
Het lijkt er wel sterk op dat omgevingsfactoren een grotere rol spelen bij de ontwikkeling van diabetes dan aanvankelijk werd gedacht. Met name het (over)gewicht en tekort aan lichamelijke beweging. Echter, niet iedereen met overgewicht of een ‘’ongezonde’’ leefstijl krijgen last van diabetes.
De uitdaging bij de behandeling van diabetes is om zowel te kijken naar de leefstijl factoren als de de individuele factoren van het individu. Deze worden helaas nog steeds te vaak over het hoofd gezien! Te snel worden alleen medicijnen voorgeschreven en niet een maatplan opgesteld hoe de persoon gezonder kan leven.
Aantal mensen met diabetes is toegenomen
Verschillende onderzoeken laten zien dat er relatief steeds meer mensen last krijgen van type 2. Het gevolg is dat er steeds meer nieuwe behandelingen op de markt komen. Er zijn medicijnen te krijgen die ervoor zorgen dat het lichaam meer insuline kan aanmaken. Aan de andere kant zijn er ook medicijnen om insuline toevoer efficiënter te laten verlopen in het lichaam.
Indien medicijnen niet toereikend zijn om de bloedsuikerspiegels onder controle te krijgen. Dan wordt er een alternatieve behandeltraject gestart om de insuline levels te laten stijgen en de bloedsuikerspiegels weer te laten dalen.
[pullquote]Maar dat betekent niet dat alleen medicijnen voldoende zijn![/pullquote]
Nummer 1 uitdaging bij het behandelen
De nummer 1 uitdaging bij het behandelen van diabetes zijn de individuele omstandigheden. Niet iedereen krijgt dezelfde medicijnen voorgeschreven zoals bij hoge bloeddruk of cholesterol. Daarbij kunnen artsen onderling ook andere behandelingen voorschrijven of in een andere volgorde.
Dit stukje maatwerk dat nodig is kan voor veel verwarring zorgen. Want een kennis met diabetes kan compleet andere medicijnen voorgeschreven krijgen.
Het beste advies hierbij is ook om goed samen te werken met je arts / professional om zodoende vast te stellen welke combinatie van medicijnen en leefstijl aanpassingen noodzakelijk zijn.
Elke aanpassing moet altijd goed gecontroleerd worden met regelmatige bloedsuikerspiegels metingen. Heel belangrijk is om de eventuele risico’s van diabetes goed in de gaten wordt gehouden. Risicofactoren zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol, hart- en vaatziekten etc.
Want deze aandoeningen kunnen optreden zonder dat je het door hebt, de symptomen zijn niet altijd duidelijk zichtbaar.
Combinatiebehandeling
De beste manier om diabetes onder controle te krijgen is door te starten met een combinatiebehandeling.. Want diabetes is een aandoening dat grotendeels onder controle gehouden moet worden door het individu zelf! Alles wat je dagelijks doet heeft invloed op de bloedsuikerspiegels. Vanzelfsprekend wat je eet, maar ook lichamelijke beweging of zelfs de hoeveelheid stress in je leven!
Professionals kunnen zeker hulp bieden met het opstellen van een persoonlijk behandelplan. Maar het is de persoon zelf die de noodzakelijke stappen dagelijks moet nemen. Dit maakt diabetes management een uitdaging voor veel mensen, omdat het eenvoudig is om terug te vallen in oude gewoontes, zelfs tegen beter weten in!
Het meest tegenstrijdige van diabetes is dat niet elke behandeling bij elke persoon even goed werkt. De individuele omstandigheden moeten altijd meegenomen worden in het opstellen van een actieplan. Zorg er daarom ook voor dat je compleet open bent en niks weglaat wanneer je een gesprek voert met je arts.
Kennis is macht
Het beste advies hierbij is om zelf een expert te worden over je gezondheid en diabetes. Zelf regelmatig je bloedsuikerspiegels meten, zelf de noodzakelijke leefstijl aanpassingen doorvoeren en regelmatig contact hebben met je arts en lotgenoten – zelfs als er van jouw kant veel aangedrongen moet worden.
Want het laatste wat je wilt is rondlopen met verhoogde bloedsuikerspiegels. Of te veel / te weinig insuline in je lichaam hebben doordat de voorgeschreven medicijnen niet goed aanslaan. Onderzoek laat namelijk zien dat de meerderheid van de mensen met diabetes niet succesvol zijn in het onder controle houden van de bloedsuikerspiegels - zelfs met medicijnen!
De volgende stap
Het kan zeker een schok zijn wanneer je te horen hebt gekregen dat je diabetes hebt. Naast nauw contact met je arts is het belangrijk om zelf ook een expert te worden. Want er zijn veel verschillende behandelingen op de markt – en de kans is groot dat niet alles even goed aanslaat.
Leven met diabetes kan in het begin moeilijk zijn, maar de aandoening goed onder controle krijgen is voor iedereen mogelijk.
Waarbij de focus ligt om je lichaam zo min mogelijk te belasten! Maar dat betekent niet dat diabetes je leven nadelig hoeft te beïnvloeden.
Sterker nog, door een gezonder en bewuster leven te hebben kun je je zelfs veel beter voelen dan ooit tevoren. Je bloedsuikerspiegels onder controle houden is de essentiële stap. Dit doe je door optimaal gebruik te maken van medicijnen en een zó gezond mogelijk leven te leiden.
Voor meer tips over diabetes (zowel traditioneel als natuurlijk) neem dan een kijkje op mijn blog – of laat hieronder een reactie achter!