Psoriasis

Laatste Update: 7 maart 2022

De dode zee: werkt dit goed tegen psoriasis verschijnselen?

Potjes, poedertjes, zalven, pillen en crèmes. Vele van de behandelingsmethoden tegen psoriasis heb ik reeds op deze blog behandeld. Ik heb zelfs een apart artikel geschreven over een behandelen met vissen! Ja, ik kan concluderen dat er enorm veel manieren zijn om je klachten met deze aandoening te verminderen!Toch blijven er veel mensen met het probleem zitten. Veel van deze psoriasis behandelingen blijken niet te werken. En wanneer deze wel werken, komt het vaak naar een aantal weken 2 keer zo hard terug. Laatst las in een Engels artikel over de genezende werking van de dode zee. Veel huidaandoening (waaronder dus ook psoriasis) schijnen veel minder verschijnselen te tonen. Ik heb dit uitgezocht en hieronder alle bevinden!

Dode zee

Allereerst zal ik even een klein beetje over de dode zee vertellen. Het is direct al lastig om te schrijven in welk land dit meer ligt: Jordanië en Israël zijn de 2 landen die dit meer moeten delen! Het is het laagste gelegen meer in de hele wereld Wat zich tussen verschillende berggebieden bevindt.

Het allereerst wat de aandacht vraagt is de naam van het meer. Tot op heden is men er nog steeds niet van overtuigd, maar men denkt dat het meer de naam "de dode" heeft gekregen omdat er geen zichtbaar leven in voorkomt! In elke zee (groot of klein) leven honderden organismen, behalve in de dode zee (behalve op een microscopisch niveau). Jaarlijks worden er metingen verricht naar de waterspiegel van deze zee. 5 jaar geleden is er een meting verricht en toen der tijd las de waterspiegel op ongeveer 417,5 meter. Elk jaar daalt deze meting!

In dit meer bevindt zich de hoogste concentratie aan mineralen (hierdoor leeft er ook praktisch niets) en dit komt omdat al het binnenstromende water direct verdampt. De zout concentratie is zo hoog, dat het op de 3de plaatst staat van de meest zoute meren in de wereld (30% procent is zout).

Zout, mineralen en psoriasis

Je vraagt je misschien af wat nu juist de genezende werking is, en hoe dit werkt.

Men is er zo erg van overtuigd, dat er zelfs complete hotelarrangementen ontwikkeld zijn voor mensen met psoriasis die naar de dode zee willen om daar behandeld te worden. De combinatie tussen de hoge concentratie zout en zonlicht hebben een zeer positieve werking op de huid(1). Deze combinatie stimuleert het regeneratieproces van de huidcellen. Psoriasis ontstaat wanneer huidcellen te snel worden aangemaakt! De mineralen van de dode zee stimuleren de waterhuishouding van de huidcellen waardoor de te snelle aanmaak van nieuwe huidcellen gecontroleerd wordt.

Daarnaast is het ook nog eens een erg ontspannende ervaring wat goed voor je stress niveau is. Minder stress betekend ook indirect minder last van psoriasis verschijnselen(2).

Bent u geïnteresseerd in een dergelijk dode zee kuur, is het verstandig om eerst een "kleine" in Nederland te ondergaan. In sommige gevallen (slechte 10%) kan het juist negatief werken.

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0049017212000303
 2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13548506.2012.736625

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Omdat psoriasis een chronische aandoening is worden de verschijnselen bij ieder behandeling alleen maar onderdrukt. Nu is het de kunst om die behandeling te kiezen die de minste bijwerkingen heeft en het beste werkt. Dit is voor iedere psoriasispatiënt een zoektocht. Zelf heb ik mijn psoriasis, die 40 jaar geleden begon, behandeld met hormoonzalven, ditranol, puva en uv-b belichting. Zelfs heb ik een paar ziekenhuisopnames ondergaan. Alles met slechts tijdelijke verlichting.
  Nadat ik een documentaire had gezien waarin Koos Postema met een groepje Nederlanders ging kuren aan de Dode Zee, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben afgereisd naar Ein Bokek, het kuurdorp. Binnen 4 weken was al mijn psoriasis vertrokken, alleen door veel zon,
  regelmatig baden in de Dode Zee en smeren met vette zalven en olieen zonder medicijnen.
  Na de eerste kuur bleef het bijna 2 jaar weg. Ik heb inmiddels al meer dan 25 keer gekuurt. Gelukkig neemt mijn verzekering (Menzis) het grootste deel van de kosten van de kuur voor zijn rekening. Al meer dan 25 jaar is een Dode Zee kuur voor mij de oplossing. De enige bijwerking is dat je uitgerust, bruingebrand en zonder psoriasis na 3 of 4 weken weer naar huis terug keert.

  Op mijn website http://www.psor.nl staat er van alles te lezen en kun je foto's en filmpjes bekijken.

  Pieter

 2. Hallo,
  Even een reactie op bovenstaand artikel. Helaas zijn de ervaringen wat betreft psoriases niet voor iedereen hetzelfde. Mijn moeder inmiddels op 78 jarige leeftijd overleden had vanaf haar 18de in zeer heftige mate psoriases. In de eerste jaren werd er overwogen om haar bloed te vervangen (?) teneinde de ziekte te bestrijden. Daar psoriases gerelateerd zou zijn aan reuma en astma en zij die evt. zou kunnen krijgen als alternatief, is de mogelijkheid door mijn ouders verworpen. Wij emigreerde als gezin naar Australië, eens over de evenaar zou de ziekte verdwenen zijn werd door haar toenmalige specialist gezegd. Niets was minder waar en keerden wij met het voltallige gezin na drie jaar, een illusie armer, terug naar Nederland. Er was vanaf haar 18de, minimaal 1 ziekenhuis opname per jaar, in het begin 6 weken, later 3 á 4 weken met teerzalven, PUVA, 's zomers als de zon scheen elke dag in de zon, pillen als Ledertexaat en ook de Dode zee kwam er uiteindelijk aan te pas. Een week na thuiskomst stond ze weer vol. Er volgde meteen 6 weken opname in de" Veeger kliniek" te Nijmegen waar men ontdekte dat ze verspreid over het lichaam (kwaadaardige) kankerbultjes had. Deze werden verwijderd en bleef zij levenslang verder onder controle, in welke tijd er nog vele bultjes verwijderd zijn, al dan niet kwaadaardig. Psychisch is deze aandoening voor haar erg zwaar geweest, zij hoorde helaas bij die groep mensen die niet geholpen konden worden....Ik wens mensen met deze aandoening sterkte, ik heb van nabij meegemaakt wat het met je kan doen als mens. Groetjes Gerry.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share