Fototherapie is een relatief nieuwe behandeling voor verschillende huidaandoeningen bijvoorbeeld acne, rosacea, psoriasis maar ook verschillende soorten eczeem kunnen behandeld worden door middel van fototherapie. Het doel van deze behandeling is het behandelen van beschadigde huid door de huid bloot te stellen aan UV-licht(1). Zowel de klachten van contact eczeem als constitutioneel eczeem kunnen met behulp van “speciaal” licht worden verminderd.
In de meeste gevallen is dit niet de enige vorm van behandeling maar een onderdeel van het totale “plan” om de klachten onder controle te krijgen(2). Het komt vaker voor dat men ook nog bepaalde medicijnen gebruiken in combinatie met een speciaal voedingspatroon. Niet iedereen is gevoelig voor het ultraviolet licht en daarnaast hangt er ook nog een stevig prijskaartje aan vast. Ondanks de goede resultaten, gaat de behandeling ook gepaard met een aantal “grote” risico’s
Waarom zou ik fototherapie gebruiken?
Naast het feit dat niet iedereen de therapie kan ondergaan is het nogal tijdrovend. Tegenwoordig zijn er speciale “thuisbehandeling” maar deze worden niet begeleidt door professionals. De apparatuur voor de behandeling is erg duur en dus niet in elk ziekenhuis/ kliniek beschikbaar.
Minimaal moet men 3 keer per week richting de locatie waar behandeld wordt voor een aantal weken.
Waarom zou ik dit dan toch moeten doen?
De resultaten kunnen verbluffend zijn, in sommige gevallen kan het zelfs het eczeem totaal doen verdwijnen. Meer dan 75% van alle patiënten die deze vorm van therapie ondergaan, boekt aanzienlijke resultaten. De kans op huidinfecties wordt kleiner. Het komt vaak voor dat eczeem gepaard gaat met infecties.
Risico’s van fototherapie bij eczeem
Er zijn erg goede resultaten geboekt met behulp van fototherapie echter door de grote risico’s durft nog niet iedereen deze therapie te ondergaan. De huid van eczeempatiënten is erg gevoelig en door de jaren heen flink beschadigd geraakt en gevoeliger geworden. Fototherapie met behulp van UV-licht, vergroot de kans op huidkanker enorm.
Maar volgens wetenschappers wordt de therapie op een veilige manier toegepast(3).
Te veel zon is niet goed voor je en kan je huid blijvend beschadigen en de kans op huidkanker vergroten, net als fototherapie.
Dit is helaas niet het enige risico. Het is bewezen dat fototherapie (mits vaak gebruikt) de huid aanzienlijk kan verouderen.
Wanneer moet ik fototherapie gaan overwegen?
Deze therapie wordt vaak in een vergevorderd eczeem stadium gebruikt en gezien als “laatste” redmiddel. Niet iedereen heeft dezelfde positieve effecten en daarnaast mogen de risico’s niet onderschat worden. Sterker nog, bij een aantal procent kan de therapie zelf de klachten verergeren. Belangrijk is om voor jezelf de baten en klachten tegen elkaar te wegen. Ook wordt er vaak gekeken naar leeftijd, huidige levensstijl en vorige therapieën.
Soorten behandelingen
Er zijn 2 soorten behandeling namelijk:
1. UV-licht
2. PUVA
Bij de UV-licht behandeling wordt er gebruikt gemaakt van zowel UVA als UVB (respectievelijk ultraviolet B en ultraviolet B. PUVA staat eigenlijk voor een combinatie behandeling namelijk psoraleen + UV straling. Psoraleen zorgt ervoor dat de huid gevoeliger wordt voor de UV straling en dus een groter effect heeft. Deze medicatie kan op verschillende manieren worden toegediend, zowel capsules als en speciaal psoraleen bad zijn mogelijk. Echter deze vorm heeft vele bijwerkingen zoals misselijkheid, hoofdpijn, huidverbranding en jeuk.
"Natuurlijke eczeem behandeling"
[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/eczeem/Eczeem en fototherapie.mp4"
width="478"
height="360"
description="Eczeem en fototherapie"
player="5"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]
Bronnen: