De hik, wat is het? En hoe kom ik er vanaf?

2017-04-04T09:47:44+01:00augustus 10th, 2013|Gezondheidsklachten|37 Reacties

Laatste update: door

De hik, wat is het? En hoe kom ik er vanaf?

Een hik, medisch beter bekend als singultus, is een plotselinge, onvrijwillige samentrekking van het middenrif dat op hetzelfde moment optreedt als een samentrekking van het strottenhoofd (larynx) en het compleet sluiten van de stemspleet, hierdoor wordt de inname van lucht tijdelijk geblokkeerd.

De stemspleet is het middelste deel van de larynx, hier bevinden zich de stembanden.

Wat is de hik precies?

Experts zijn niet er niet helemaal zeker van wat de oorzaak van de hik is en waarom we er last van krijgen. De meeste specialisten zijn het erover eens dat ze vaak worden veroorzaakt door kleine maagklachten. Echter, soms wordt er van de hik gezegd dat het een psychologische in plaats van een fysieke oorzaak heeft - maar helemaal zeker weet niemand het.

In de meeste gevallen, lost de hik zich binnen enkele minuten vanzelf weer op zonder enige behandeling. Echter, er zijn gevallen bekend van mensen die jaren last hadden van de hik, soms wel decennia lang. Er is zelfs een paus aan de hik overleden!

De medische definitie is: "Een middenrif spasme veroorzaakt een plotselinge inhalatie die wordt onderbroken door een spastische afsluiting van de glottis en hierna een geluid produceert."

Hikken, dat afzonderlijk of in vlagen op kan treden gebeurt over het algemeen ritmisch – dit betekent dat de pauze tussen elke hik relatief constant blijft. De meeste mensen hebben maar een klein beetje last van hikken. Het doet niet zozeer pijn, maar is vooral vervelend. Echter, langdurig hikken kan een ernstig medisch probleem zijn.

Op dat moment is er een behandeling nodig. Langdurige hik komt bij mannen veel vaker voor dan bij vrouwen. Bij aanvallen langer dan een maand, wordt de hik onhandelbaar genoemd.

Wat zijn de oorzaken van de hik?

Zoals eerder vermeld zijn medische experts er niet zeker van wat de mechanismen zijn die de hik veroorzaken of waarom we ineens last krijgen van de hik. Volgens verschillende onderzoeken en wat feedback van lezers hebben we de volgende omstandigheden, problemen en ziekten in kaart gebracht die voor een hoger risico op het ontwikkelen van de hik zorgen.