Sport en fibromyalgie

Het lijkt misschien onmogelijk om te gaan sporten wanneer je de gevolgen van fibromyalgie ervaart, maar het beoefenen van bepaalde soorten sport, kunnen een bijdrage leveren aan de vermindering van klachten bij fibromyalgie. Natuurlijk is het moeilijk om met de bijbehorende pijn en klachten te beginnen met sporten, maar uiteindelijk betaald dit zich dik terug.

Welke sporten zijn aan te raden?

Het spreekt voor zich dat niet alle sporten geschikt zijn  voor mensen met fibromyalgie. Sporten die teveel spierkracht eisen zijn natuurlijk uitgesloten, zelf hardlopen is te belastend. Wanneer je fibromyalgie hebt, zal je op zoek moeten gaan naar sporten waarbij je spieren/lichaam niet teveel worden belast.

Wandelen: Elke dag (of om de dag) 30 minuten wandelen is uitermate geschikt. Het belast de spieren weinig maar het hele lichaam "traint" wel mee.

Zwemmen: Je zal merken wanneer je gaat zwemmen dat je al je spieren tegelijk gebruik zonder dat je het doorhebt. Wanneer je aan het zwemmen bent, lijkt het alsof je minder zwaar bent. Elke beweging die je maakt lijk makkelijker. Dit komt omdat het water je lichaam draagt.

Waterfitness: Fitness met gewichten is vaak uitgesloten (mits een lage intensiteit), waarom doen we het dan niet in het water. Hierboven heb je gelezen dat je lichter bent in het water, dus ook de gewichten. De grotere zwembaden bieden dit aan onder begeleiding van een deskundige.

Yoga: Het wordt niet echt als sport beschouwt maar yoga kan veel betekenen voor fibromyalgiepatiënten.

Sport is goed voor elk dus ook voor mensen met deze aandoening. Je immuunsysteem en weerstand krijgt een boost en daarnaast voel jij je na het sporten beter!

Tips voor na het sporten

Normaal gesproken krijg je van het sporten niet zo snel spierpijn. Fibromyalgie patiënten hebben dagelijks last van klachten die sprekend lijken op spierpijn. Aan te raden is om te rekken en strekken voor en na het sporten. Hierdoor zullen je spieren tijdens het sporten minder belast worden. Het opwarmen van de spieren is een belangrijk proces in het tegengaan van de bijbehorende klachten.

Verder kan een sauna of een warm bad wonderen doen om je lichaam weer te laten ontspannen. Het is vooral belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Pas de intensiteit van de training aan, wanneer het te zwaar wordt of neem eens een dagje vrij.

Conlcusie
De bovenstaande sporten zullen de klachten van fibromyalgie verminderen. Naast sport en beweging heeft voeding ook nog eens een grote invloed op fibromyalgie. De bovenstaande sporten in combinatie met "fibromyalgie vriendelijke" voedingsmiddelen kunnen de fibromyalgie klachten enorm verminderen. Vooral de kleine aanpassingen zorgen zorgen grote effect op langer termijn. Er moet niet binnen 2 dagen enorme resultaten worden verwacht, maar op lange termijn is fibromyalgie met de onderstaande drie factoren goed te controleren:

  1. Anti stress management
  2. Speciale sport- bewegingsoefeningen
  3. Fibromyalgie vriendelijke voedingsmiddelen