Fibromyalgie

Laatste Update: 20 januari 2021

Kan je sporten met fibromyalgie?

Het lijkt misschien onmogelijk om te gaan sporten wanneer je de gevolgen van fibromyalgie ervaart, maar het beoefenen van bepaalde soorten sport, kunnen een bijdrage leveren aan de vermindering van klachten bij fibromyalgie. Natuurlijk is het moeilijk om met de bijbehorende pijn en klachten te beginnen met sporten, maar uiteindelijk betaald dit zich dik terug.

Welke sporten zijn aan te raden?

Het spreekt voor zich dat niet alle sporten geschikt zijn  voor mensen met fibromyalgie. Sporten die teveel spierkracht eisen zijn natuurlijk uitgesloten, zelf hardlopen is te belastend. Wanneer je fibromyalgie hebt, zal je op zoek moeten gaan naar sporten waarbij je spieren/lichaam niet teveel worden belast.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeel dat aerobics goed werkt, maar dat krachttraining nog verder onderzocht moet worden(1).

Wandelen: Elke dag (of om de dag) 30 minuten wandelen is uitermate geschikt. Het belast de spieren weinig maar het hele lichaam "traint" wel mee.

Als je slechts 2 keer per week 15 minuten aan Nordic Walking doet (dat is met die "ski" stokken helpt dit al tegen fibromyalgie klachten(2).

Zwemmen: Je zal merken wanneer je gaat zwemmen dat je al je spieren tegelijk gebruik zonder dat je het doorhebt. Wanneer je aan het zwemmen bent, lijkt het alsof je minder zwaar bent. Elke beweging die je maakt lijk makkelijker. Dit komt omdat het water je lichaam draagt.

Drie keer per week 50 minuten zwemmen is al genoeg(3).

Waterfitness: Fitness met gewichten is vaak uitgesloten (mits een lage intensiteit), waarom doen we het dan niet in het water. Hierboven heb je gelezen dat je lichter bent in het water, dus ook de gewichten. De grotere zwembaden bieden dit aan onder begeleiding van een deskundige.

Yoga: Het wordt niet echt als sport beschouwt maar yoga kan veel betekenen voor fibromyalgiepatiënten.

Sport is goed voor elk dus ook voor mensen met deze aandoening. Je immuunsysteem en weerstand krijgt een boost en daarnaast voel jij je na het sporten beter!

Tips voor na het sporten

Normaal gesproken krijg je van het sporten niet zo snel spierpijn. Fibromyalgie patiënten hebben dagelijks last van klachten die sprekend lijken op spierpijn. Aan te raden is om te rekken en strekken voor en na het sporten. Hierdoor zullen je spieren tijdens het sporten minder belast worden. Het opwarmen van de spieren is een belangrijk proces in het tegengaan van de bijbehorende klachten.

Verder kan een sauna of een warm bad wonderen doen om je lichaam weer te laten ontspannen. Het is vooral belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Pas de intensiteit van de training aan, wanneer het te zwaar wordt of neem eens een dagje vrij.

Conlcusie
De bovenstaande sporten zullen de klachten van fibromyalgie verminderen. Naast sport en beweging heeft voeding ook nog eens een grote invloed op fibromyalgie. De bovenstaande sporten in combinatie met "fibromyalgie vriendelijke" voedingsmiddelen kunnen de fibromyalgie klachten enorm verminderen. Vooral de kleine aanpassingen zorgen zorgen grote effect op langer termijn. Er moet niet binnen 2 dagen enorme resultaten worden verwacht, maar op lange termijn is fibromyalgie met de onderstaande drie factoren goed te controleren:

  1. Anti stress management
  2. Speciale sport- bewegingsoefeningen
  3. Fibromyalgie vriendelijke voedingsmiddelen

Bronnen:

  1. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003786.pub2/abstract
  2. https://link.springer.com/article/10.1186/ar3159
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003999316001015

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Met fybromialgie kun je ook hardlopen en schaatsen. Krachtraining lukt ook. Goede begeleiding en vertrouwen in je eigen kunnen doen veel goed. Om de dag sporten. Het verbeterd de doorbloeding van je spieren ( minder pijn), verbeterd slaap en verbeterd de conditie.

  2. Ik schijn fibromyalgie te hebben, al heb ik zelf twijfels bij de diagnose omdat men nooit de tenderpoints bekeken heeft. In elk geval wel veel pijn en vermoeidheid. Maar ik heb een fysiek zware baan waarbij ik veel op de fiets zit of loop. Daarnaast houd ik van hardlopen en doe dit ook graag. 10 km marathon in 54:34. Niets is onmogelijk.... Natuurlijk heb ik daarna een aantal dagen behoorlijk pijn, maar de geestelijke voldoening is fantastisch. Ik ervaar de laatste tijd wel erg veel de vermoeidheid maar dit kan deels ook komen door het einde van de winter. Als sport doe ik ook nog fitness en ik voel mij er lekker bij, al heb ik wel hele dagen last van spierpijn. Bij de meeste mensen worden die pijnen minder als je lichaam gewend raakt aan het trainen. Bij mij dus niet... Geeft niet. Ik ga gewoon door. Ik heb soms hele slechte dagen, waarbij de vermoeidheid mij werkelijk vloert. Maar op de goede dagen kan ik mijn baan en de hele wereld aan.

  3. Yoga is ongeschikt voor mij met fibro en hms.Word erg moe van de tip 'yoga' op elke website over hypermobiliteit en fibro. Met yoga ben je continue aan het doorstrekken. Geen enkele docent die je hierin zal begeleiden. Doorstrekken is de bedoeling van yoga. Ik denk dat het een hype is geworden om overal yoga te adviseren, want yoga is nu in en lijkt weinig belastend. Ik heb overigens jaren yoga gedaan. Werd er wel ontspannen van, maar verder heeft het me niets opgeleverd. Voor de ontspanning kun je ook prina meditatie doen, veel minder risicovol. Paardrijden wordt ook geadviseerd voor HMS. Leuk hoor, paardrijden. Maar dan 3 of 4 dagen niet kunnen functioneren op het werk, is ook niet de bedoeling he? Een fysio in het ziekenhuis vertelde me; er is slechts één ding mogelijk aan sport: accepteren dat er iets is voor mensen met fibro..

  4. Sporten is zeker goed bij fibromyalgie! De kunst is alleen om het goed en rustig aan op te bouwen. Nu ik zelf de voordelen ervan heb ervaren maak ik er mijn doel van om anderen hier ook bij de helpen. Op mijn blog schrijf ik hier wekelijks over en sinds kort ben ik ook als personal trainer aan het werk. Hopelijk kan ik zo anderen hetzelfde terug geven 🙂

    1. Hoi Ise,
      Waar kunnen wij jou blogs vinden?
      Mijn vriendin heeft ook fibromyalgie en zou best wat tips kunnen gebruiken van iemand die ervaring heeft met fybro.
      Mvg Carlo

  5. De beste raad die ik kan geven: "LUISTER NAAR JE LICHAAM". Dat betekent: grenzen bewaken! Niet overdrijven met bewegen, maar ook niet stilzitten en vastroesten. Intussen lukt me dat ( meestal).. Ik doe 1 keer in de week aquagym ( in verwarmd water). Verder fiets ik elke dag ( sinds kort elektrisch) , wandel ik regelmatig (langere afstanden met sticks) en loop ik op de crosstrainer (met electro musculaire stimulatie!). Warmte doet goed. In koude periodes maak ik graag gebruik van de infraroodsauna. Een warme douche helpt ook, maar slechts kortstondig. Stress en koude zijn triggers en dus te vermijden. Lang in eenzelfde houding zitten of staan is nefast. Suiker verergert mijn klachten. Regelmatig rustpauzes inlassen is cruciaal.

  6. Er staat in combinatie met de bovenstaande genoemde sporten. Wat wordt hiermee bedoeld? Er staab geen sporten genoemd buitenom rekken en strekken....

  7. Spreek voor jezelf! Beter kun je benoemen dat JIJ kunt hardlopen en schaatsen.
    En dat kracht training voor jou werkt. Prima!
    Maar dat is echt niet voor iedereen met fibromyalgie weg gelegd. En om de dag sporten is ook niet altijd haalbaar.
    Helaas is dat de realiteit voor velen.
    Bewegen is goed maar het blijft een persoonlijk verhaal. Het artikel geeft goed weer wat mensen met fibromyalgie kunnen uitproberen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share