Schimmelinfectie

Laatste Update: 7 augustus 2022

De link tussen candida en diabetes

Onlangs kreeg ik de vraag of er een verband bestaat tussen een candida infectie en diabetes. Vaak wanneer een specialist verwacht dat er pre diabetes of diabetes type 2 wordt de vraag gesteld of je last hebt gehad van een candida infectie.

In dit artikel leer je of er daadwerkelijk een verband tussen de twee aandoeningen bestaat. En of een regelmatige candida infectie kan duiden op een probleem met de bloedsuikerspiegels!

Candida verborgen symptoom van diabetes?

Symptomen die vaak geassocieerd worden met candida-infecties zijn onder andere hypoglykemie en insulineresistentie. Deze komen bij veel mensen samen voor. Hypoglycemie wil zeggen een lage bloedsuiker en insuline-resistentie is een hoge bloedsuikerspiegel. Wanneer men deze symptomen te lang onbehandeld laat kunnen ze zich ontwikkelen tot diabetes. Maar wat is dan het verband met candida?

Om dit te ontdekken, moeten we meer weten over hoe candida juist functioneert in ons lichaam. Candida heeft het verbazingwekkende vermogen zich aan te passen aan de verschillende leefomgevingen die de organen en weefsels in ons lichaam bieden.

Bij afwezigheid van suikers schakelt de schimmel over naar het verbranden van vet als belangrijkste energiebron om op voort te broeden. Vandaar dat als de 'anti-candida diëten' die alleen gebaseerd zijn op het verminderen van suikers behoorlijk nutteloos zijn, een totaaloplossing is vereist.

Candida kan dus zoals gezegd goed gedijen in omgevingen rijk aan suiker en zal daarbij gebruikmaken van alle suikers die het kan vinden. Ondertussen zal de schimmel verder de condities helpen creëren die het mogelijk maken te blijven groeien en zich verder te verspreiden.

Het belang van Secteted Aspartylproteasen

Het belangrijkste mechanisme waardoor candida weefselafbraak veroorzaakt in het menselijk lichaam is via een groep protease-enzymen de zogenaamde Secteted aspartylproteasen (SAP). Protease enzymen zijn verantwoordelijk voor de afbraak van eiwitten en eiwitstructuren. SAP's worden ook beschouwd als het belangrijkste mechanisme achter de virulentie van candida of achter de pathogeniteit van de schimmel - hoe deze zich verspreidt in het lichaam en schade veroorzaakt.

Onderzoekers van de universiteit van Californië, San Diego ontdekten dat protease-enzymen kunnen leiden tot diabetes, hoge bloeddruk, en onderdrukking van het immuunsysteem (3 veel voorkomende symptomen van candida-infecties). Ze creëren diabetes door het vernietigen van de receptoren op cellen die insuline aan zich binden. Insuline is een hormoon geproduceerd door de alvleesklier.

Het werkt als een sleutel die aan een receptor hecht op cellen, en die vervolgens de poorten opent in de celwand waardoor suiker de cel kan binnenkomen en kan worden gebruikt als brandstof. Zonder inname van insuline en zonder deze receptoren, blijft de suiker in het bloed en als deze blijft opbouwen leidt dit tot problemen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Door deze SAP's, kan candida de op eiwitten gebaseerde receptoren op de celwanden vernietigen, met als gevolg dat er hogere niveaus van suiker in het lichaam ontstaan. Exact dezelfde SAP-enzymen kunnen de hechtplaatsen op witte bloedcellen vernietigen. Deze hechtplaatsen dienen om het witte bloedcellen mogelijk te maken de bloedbaan te verlaten en zich in te schakelen in weefsels waar een infectie plaatsvindt met het oog op het herstel van deze weefsels. Er lijkt ook een verband te zijn tussen deze SAP's en hypertensie, een hoge bloeddruk.

Hoe dit mechanisme juist werkt is echter nog niet volledig duidelijk.

Echter, gezegd moet worden dat er zeker een verband bestaat tussen een candida infectie en diabetes. Doordat er meer suikers in het lichaam aanwezig is ontstaat er een suikerrijjke omgeving waar de schimmel op kan functioneren.

Indien je vaak last hebt van een schimmelinfectie is het belangrijk om tevens je bloedsuikerspiegels te laten meten. Want (pre) diabetes kan één van de onderliggende oorzaken zijn!

Heb je zelf nog een aanvulling op dit artikel of een vraag? Laat dan hieronder een reactie achter, interactie op de blog vind ik altijd belangrijk.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Wellicht interessant om te noemen dat er 'andersom ook eenrelatie is. Als diabetes type 1 patiënt weet ik uit ervaring dat ik na hoge bloedwaarden (>13) die langer aanhouden (>12u) ik er op kan rekenen dat ik candidaklachhten en schimmelinfecties ontwikkel. Denk aan huidproblemen, darmklachten of vaginale schimmelinfectie.

  Te hoge bloedsuikerwaarden zijn de ultieme omstandigheden voor candida om op te spelen.

 2. Zeer interessant artikel. Bedankt voor deze waardevolle informatie. Ik had nooit gedacht dat candida indirect weefselafbraak veroorzaakt in het menselijk lichaam.

  1. Ja, maar een vorm van gewicht verliezen wat niet goed voor je is.
   Gewicht verliezen is vet verbranden, en niet spieren afbreken of weefselafbraak!

 3. Beste Robert Jan,

  Je verwisselt een zeer essentieel onderdeel van de pathofysiologie: Candida Albicans is een gist, geen bacterie.

  Zie ook wikipedia; Candida albicans is een gist die leeft in het maag-darmstelsel en de tractus urogenitalis. Het leeft daar als een zogenaamde commensaal en berokkent gewoonlijk geen schade.

 4. Ik benngeboren met suikerziekte mijn moeder had zwangerschapssuiker het is onbehandeld,weer het sinds 3 jaar,ook een schommelende suikerwaarde dit alles is nooit naar gekeken ,nu met zelf prikken op glucose aan de hoge kant ,heb 2 maanden geleden van uroloog een pil van 1200 gekregen i.p.v 400 de gebruikelijke ik loop hier waarschijnlijk al mijn hele leven mee niet q dokter kon de link leggen na heel veel klachten ,alles nagekeken alles was altijd goed nooit aan candida gedacht en hyoerglicaemi dus is een heel.gepuzzel wat wel en wat niet eten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share