Diabetes Algemeen

Laatste Update: 31 juli 2017

De kans op complicaties bij diabetes

Diabetes is een vervelende chronische ziekte die voor allerlei complicaties kan zorgen. Dit kan je leven behoorlijk beïnvloeden in wat je wel en niet kunt doen. Zelfs het werken en je sociale leven kunnen door de complicaties van diabetes worden beïnvloed. Om te voorkomen dat je leven te veel beperkt wordt door complicaties die bij diabetes kunnen voorkomen ga ik in dit artikel in op de complicaties die kunnen optreden bij verschillende typen diabetes, complicaties bij chirurgische ingrepen terwijl je diabetes hebt en wat je allemaal kunt doen om zo min mogelijk last te hebben van deze complicaties.

Complicaties die bij beide typen diabetes voorkomen

De grootste complicatie die bij diabetes, of je nu diabetes type 1 of type 2 hebt, is de vermindering van de doorbloeding van het microvasculaire systeem. Dit gaat bijvoorbeeld over de allerkleinste bloedvaatjes, zoals in je huid en organen.

Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat je bijvoorbeeld last krijgt van een diabetesvoet en dat organen zodanig worden aangetast dat ze hun functie niet meer goed kunnen uitvoeren. De nieren zijn bijvoorbeeld organen die hier erg gevoelig voor zijn.

Wat te doen tegen verslechtering van het micro vasculaire systeem?

Om de kans op complicaties voor het micro vasculaire systeem te verminderen moet je wel andere stappen zetten als je last hebt van diabetes type 1 dan bij diabetes type 2.

Uit langdurig onderzoek blijk dat het voor mensen met diabetes type 1 vooral van belang is om de bloedsuikerwaarden laag te houden om deze complicatie te voorkomen of in ieder geval om er zo min mogelijk last van te hebben.

Bij diabetes type 2 zijn er echter meer stappen nodig om complicaties aan het micro vasculaire systeem te voorkomen. Ook bij diabetes type 2 is het belangrijk om de bloedsuikerspiegel laag te houden, daarnaast is het belangrijk om de bloeddruk op een gezond niveau te houden of krijgen en ook het laag houden van het cholesterol is van belang om deze complicaties bij diabetes type 2 te minimaliseren.

Complicaties bij diabetes type 1

Omdat het micro vasculaire systeem onder druk kan staan bij diabetes type 1 zijn er een aantal aandoeningen, of complicaties, die daaruit kunnen voortvloeien, namelijk een grotere kans op:

  • Nierziektes
  • Hart- en vaatziekten
  • Problemen met de zenuwen
  • Diabetesvoet
  • Oogproblemen
  • Huidinfecties
  • Tandvleesproblemen

Meet je bloedsuiker meerdere keren per dag

Zoals gezegd is het in de gaten houden van je bloedsuiker de beste manier om deze complicaties door complicaties aan het micro vasculaire systeem te voorkomen. Het is daarom belangrijk om je bloedsuiker meerdere keren per dag te controleren en ook om een gemiddelde bloedsuiker van een aantal maanden te controleren. In Nederland is het heel normaal om je bloedsuiker 4 keer per dag te controleren. In Duitsland zijn ze nog strenger in het aantal keer dat je je bloedsuiker moet meten, dit kan te maken hebben met de risico’s als je net een te lage bloedsuiker krijgt terwijl je 150 rijdt op de autobaan.

Voor de beste resultaten wil je een bloedsuikergemiddelde zien die past bij een persoon zonder diabetes.

Verzorg je voeten

Omdat je voeten erg gevoelig zijn voor schade, onder andere aan de zenuwen is het belangrijk om dagelijks je voeten te controleren om beschadigingen die je niet hebt gevoeld. Kleine wondjes en schaafwonden kunnen onopgemerkt blijven waardoor je ze niet goed verzorgt.

Daardoor kun je weer last krijgen van ontstekingen met alle gevolgen van dien.

Door dagelijks je voeten te controleren en wonden adequaat te behandelen, bijvoorbeeld door ze te ontsmetten en af te schermen met een pleister, voorkom je dat je vroegtijdig last krijgt van een diabetes voet.

Houd je voeten ook altijd schoon en gehydrateerd en knip je teennagels regelmatig. Draag sokken en schoenen die goed passen. Dit is niet meer iets waarop je kunt bezuinigen als je last hebt van diabetes type 1.

Verzorg je gebit

Ook de tandvleesproblemen kunnen bij mensen met diabetes type 1 sneller komen dan bij mensen zonder diabetes. Daarom is het extra belangrijk om je gebit goed te verzorgen. Een elektrische tandenborstel kan al veel doen en ook het regelmatig flossen of stoken van de tanden.

Vraag je tandarts om advies over welke borstel jij het beste kunt gebruiken en of je beter kunt flossen of tandenstoken.

Complicaties bij diabetes type 2

Bij diabetes type 2 heb je ook kans op het krijgen van een diabetische coma. Dit kan gebeuren doordat je bloedsuiker langdurig veel te hoog is en daardoor raak je uitgedroogd. Als je wekenlang veel last hebt van meer dorst dan normaal en veel vaker naar het toilet gaat is dit een signaal dat er wat aan de hand is.

Ga dan altijd naar je arts!

Voordat je in de coma raakt kun je de volgende symptomen ervaren doordat je uitgedroogd raakt.

  • Hoge koorts
  • Zwakheid
  • Slaperigheid
  • Veranderde mentale staat (unheimisch gevoel)
  • Hoofdpijn
  • Rusteloosheid
  • Opeens niet kunnen praten
  • Oogproblemen
  • Hallucinaties
  • Verlamming

Als je zelf niet meer naar een arts kunt kun je ook altijd 112 bellen.

Een infectie, hartaanval, nierfalen, maagzweerbloedingen, bloedprop en een ongecontroleerde bloedsuiker kunnen bijdragen aan uitdroging.

Als je arts de symptomen herkent, word je vaak in het ziekenhuis opgenomen om je hydratatieniveau te verbeteren en je krijgt kalium toegediend om het vocht juist weer vast te houden. Dit mineraal is erg belangrijk voor een gezonde vochtbalans. Als je te weinig vocht hebt houdt het vocht vast en als je te veel vocht hebt zorgt het er juist voor dat je het kwijtraakt.

Controleer je bloedsuiker regelmatig

Controleer je bloedsuiker regelmatig om een diabetes coma te voorkomen. Vooral als je ziet dat je bloedsuiker consistent te hoog is, is het van belang om je behandeling aan te passen. Ga dan altijd naar je arts en wacht hier niet mee.

Verbeter je slaap

Mensen met diabetes type 2 hebben ook vaker last van slaapproblemen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat diabetes type 2 vaak samengaat met overgewicht en overgewicht kan bijvoorbeeld zorgen voor slaapapneu. Het gewicht op je borstkas voorkomt dan dat je goed kunt ademhalen. Hierdoor kun je tijdens het slapen wakkerschrikken omdat je in ademnood komt. Of je slaapt gewoon heel slecht en bent de volgende dag niet uitgerust omdat je niet voldoende zuurstof in je lichaam hebt gekregen.

Om toch goed te kunnen slapen is het van belang dat je een goede slaaphygiëne hebt en om regelmatig te bewegen.

Complicaties bij een operatie als je diabetes hebt

Als je last hebt van diabetes is de kans groter dan gemiddeld dat je eens een operatie moet ondergaan. Door de diabetes kun je last hebben van extra complicaties. Chirurgen en anesthesisten zijn hiervan op de hoogte en doen er alles aan om een operatie voorspoedig en veilig te laten verlopen.

Mensen met diabetes hebben bijvoorbeeld een grotere kans om na een operatie een hartaanval te krijgen, soms zijn de symptomen niet te merken. Het is daarom verstandig om je hartslag in de gaten te houden. Dit kan al met zo’n gezondheidsbandje.

Daarnaast kun je last krijgen van je doorbloeding in de onderste ledematen.

Ook heb je een grotere kans op infecties na de operatie. Het is daarom niet verrassend dat mensen met diabetes vaker na een operatie op de intensive care liggen dan mensen zonder diabetes.

Om ervoor te zorgen dat je operatie voorspoedig verloopt zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de chirurg en anesthesist te helpen met hun werk.

  • Vertel je arts welke medicijnen je neemt en de hoeveelheid van die medicijnen.
  • Vraag aan je arts of je 48 uur voor de operatie moet stoppen met 1 van die medicijnen.
  • Als je insuline gebruikt vraag dan aan je arts of je de dosering moet aanpassen op de avond voor de operatie.

Vertel je arts ook over het verloop van je diabetes en welke problemen je ermee ervaart. Als je al last hebt van problemen met je doorbloeding of zenuwen is het van levensbelang om dit aan je chirurg te vertellen.

De kans op complicaties verminderen

Voor het verminderen van de kans op complicaties zijn er zowel bij diabetes type 1 en bij diabetes type 2 overeenkomsten in zaken die je kunt uitvoeren, zoals het laag houden van de bloedsuiker en het hebben van een gezonde bewegingsrijke levensstijl.

Tips voor het laag houden van de bloedsuikerspiegel

Er zijn meerdere stappen die je kunt zetten voor het laag houden van de bloedsuikerspiegel.

Beweging

Door regelmatig te bewegen kun je je bloedsuiker verlagen. Door de beweging wordt het suiker uit je bloed beter opgenomen in de spieren omdat die de suiker nodig hebben voor energie. Daarbij helpt beweging ook om gewichtsverlies te bevorderen en ook dat kan de grens om het suiker naar de cel te verplaatsen verlagen.

Krachttraining is een bewegingsvorm die wordt aanbevolen om de glucoseopname door spiercellen te verbeteren.

Zeker bij diabetes type 2 is dit een verstandige manier om je bloedsuiker laag te houden.

Voeding

Voeding speelt een belangrijke rol in het hoog en laag krijgen van je bloedsuiker. Uiteraard is het belangrijk om voeding te eten met zo min mogelijk (toegevoegde) suikers om je bloedsuiker laag te houden.

Dit betekent dat je vaak stopt met snoepen en je stopt met het eten van snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten zitten bijvoorbeeld in wit brood en witte pasta. In plaats daarvan kun je beter volkoren varianten eten.

Vezels die in volkoren producten, groenten en fruit zitten zorgen er namelijk voor dat koolhydraten en natuurlijke suikers gelijkmatiger in het bloed worden opgenomen. Hierdoor heb je een stabielere bloedsuikerspiegel.

Daarbij heb je door suikerziekte vaak al een iets hogere ontstekingswaarde omdat je bloedsuiker nooit zo optimaal is als dat van iemand zonder suikerziekte.

Daarom is het ook belangrijk om transvetten te vermijden omdat dit een soort vet is waar het lichaam niets mee kan. Hierdoor verhogen ontstekingswaarden ook en dat is nu net iets dat je wilt vermijden.

Door de hoge bloedsuiker kun je ook last krijgen van je organen, vooral nierproblemen zijn veel voorkomend bij mensen die al langere tijd last hebben van diabetes en die hun bloedsuiker regelmatig te hoog hebben. Door extra water te dringen en extra voeding met kalium te eten zorg je voor een extra beschermende factor voor je nieren.

Tips voor het verlagen en gezond houden van je bloeddruk

Bij diabetes type 2 is het ook belangrijk om je bloeddruk op orde te houden. Hiervoor zijn ook een aantal stappen te ondernemen.

Kalium

Kalium is bijvoorbeeld niet alleen goed om de functie van je nieren te ondersteunen. Het is ook een gezond mineraal om een te hoge bloeddruk mee te verlagen. Een te hoge bloeddruk die komt door te veel vocht in het lichaam kan bijvoorbeeld verlaagd worden door extra kalium te eten.

Kalium zit onder andere in fruit zoals peren, appels en abrikoos. Vooral gedroogde abrikozen werken erg goed om een te hoge bloeddruk te verlagen.

Ontstekingsremmende voeding

Hogere ontstekingswaarden in het bloed zorgen er vaak voor dat de bloedvaten beschadigd raken en de reparaties die dan nodig zijn zorgen voor een minder flexibel bloedvat. Dit heeft een hogere bloeddruk tot gevolg.

Het is daarom van belang om voeding te eten die een ontstekingsremmende werking heeft. Voeding met antioxidanten, zoals vitamine C en A, zijn bijvoorbeeld zeer geschikt om ontstekingen te remmen.

Rauwe knoflook en ui (al dan niet gebakken) staan ook bekend om hun ontstekingsremmende werking.

Beweging

Ook om de bloeddruk te verlagen is beweging van belang. In het geval van het verlagen van je bloeddruk kan cardio-training, de naam zegt het al, van belang zijn. Cardiotraining is training waarbij de hartslag langdurig verhoogd wordt. Hierbij moet je denken aan:

Tips voor het laag houden van je cholesterol

Bij diabetes type 2 is het ook van belang om je cholesterol laag te houden om complicaties te voorkomen. Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om je cholesterol laag te houden of te verlagen.

Omega 3

Omega 3 is een vetzuur dat erg gezond is voor het verlagen van het cholesterol. Dit komt doordat omega 3 ervoor zorgt dat je meer van het goede cholesterol krijgt, wat weer verantwoordelijk is voor het opruimen van het slechte cholesterol. Al met al krijg je daardoor vaak juist minder cholesterol.

Minder rood vlees

Rood vlees is heerlijk, maar dient met mate gegeten te worden omdat dit vaak slecht is voor je cholesterolgehalte. Probeer rood vlees daarom het liefst helemaal te vermijden en probeer anders om het maximaal 1 keer per 2 weken te eten.

Noten

Een handje noten kan je leven verlengen en dit komt door de gezonde eigenschappen die noten hebben. Noten zorgen net als omega 3 voor meer HDL-cholesterol (het goede cholesterol). Door dagelijks een handje noten te eten kun je dus al behoorlijk veel doen om complicaties te voorkomen.

Tot slot…

Complicaties bij diabetes hebben met name te maken met verslechtering van het microvasculaire systeem. Hierdoor kunnen organen en de huidproblemen krijgen. Het meest bekende voorbeeld van problemen in dit systeem is de diabetesvoet die het tot gevolg kan hebben.

Voor beide vormen van diabetes is het van belang om de bloedsuiker zo laag mogelijk te houden om dit soort complicaties te voorkomen. Voor diabetes type 2 is het daarbij ook van belang om een te hoog cholesterol en een te hoge bloeddruk te voorkomen.

Daarbij kan diabetes bij chirurgische ingrepen leiden tot vervelende complicaties. Praat daarom altijd met je arts voor een operatie over je diabetesverloop, medicijnen en insuline.

Wil je meer tips tegen diabetes? Download dan dit gratis e-book boordevol tips om zo min mogelijk last te hebben van diabetesklachten. 95% van de mensen die het heeft gedownload is super tevreden met de tips die erin staan.

Bronnen:

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1310799#t=article

http://care.diabetesjournals.org/content/37/1/9.short

http://www.webmd.com/diabetes/type-1-diabetes-guide/diabetes-complications-type-1#1

http://www.webmd.com/diabetes/type-2-diabetes-guide/hyperglycemic-hyperosmolar-nonketonic-syndrome

http://www.webmd.com/diabetes/type-2-diabetes-guide/type-2-diabetes-sleep#1

https://patient.info/doctor/precautions-for-patients-with-diabetes-undergoing-surgery

https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000702.htm

https://patient.info/doctor/precautions-for-patients-with-diabetes-undergoing-surgery

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hallo
    mijn bloeddruk is gemiddeld 126/68
    diabetes type 2 : 5.9/6.0

    cholesterol : 2.4
    eGFR (CKD-EPI) 54 ml/min

    Zijn dit goede waarden, of nog voor verbetering?
    Met vriendelijke groet,
    Wim Kieboom

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share