Hoge bloeddruk supplementen

Laatste Update: 1 november 2018

De rol van magnesium om de bloeddruk te verlagen

Onlangs heb ik een artikel geschreven over een magnesiumtekort en diabetes. Tijdens het schrijven van het artikel stuitte ik op een onderzoek waarin naar voren kwam dat magnesium ook een belangrijke rol heeft bij de bloeddrukregulatie (1).

Hoge bloeddruk, iets waar de meeste mensen last van hebben is zeker een aandoening met gevolgen. Gelukkig kun je met gerichte leefstijlaanpassingen veel doen om de bloeddruk te verlagen.

Voldoende magnesium eten is een goede manier om te beginnen!

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal en essentieel voor het lichaam. Sterker nog, er zijn meer dan driehonderd chemische processen in het lichaam volledig afhankelijk van magnesium. Hieronder volgt een kleine opsomming van het nut van magnesium voor je lichaam:

 • Magnesium is belangrijk voor sterke botten.
 • Magnesium is belangrijk voor de insuline resistentie van je cellen.
 • Magnesium is belangrijk voor het aanspannen en ontspannen van je spieren.
 • Magnesium is belangrijk voor het transport van energie door je lichaam.

De afgelopen jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar de rol van magnesium om de bloeddruk te verlagen. Het lijkt erop dat mensen met een goed gebalanceerd voedingspatroon dat rijk aan magnesium is minder snel last krijgen van een hoge bloeddruk. De correlatie tussen leefstijl en hoge bloeddruk is zeker niets nieuws onder de zon.

Het ontspannen van de spieren, waar magnesium belangrijk voor is, is bijvoorbeeld erg belangrijk om stress te verminderen en om je hart de nodige rust te geven.

Magnesium van is van belang voor het cardiovasculaire systeem

Daarbij zijn er ook aanwijzingen dat een tekort aan magnesium een hoge bloeddruk veroorzaakt doordat het cardiovasculaire systeem erdoor verandert (2). Dit is dus een andere hoge bloeddruk dat een door overgewicht of het eten van te veel zout.

Zo wordt de functie van de endotheelcellen aan de binnenwand van de bloedvaten minder goed uitgevoerd als je een magnesiumtekort hebt. Hierdoor kunnen de aderen minder flexibel zijn en sneller beschadigd raken.

Ook krijgen vrije radicalen meer kansen om de bloedvaten te beschadigen waardoor er ader verdikking kunnen optreden. Dit kan zorgen voor een vernauwing van de bloedvaten en het zorgt ervoor dat de bloedvaten minder flexibel zijn.

Magnesium en calcium gaan hand in hand

Voordat je naar de natuurwinkel gaat om magnesiumsupplementen te halen is het belangrijk om te weten dat magnesium samenwerkt met calcium. De juiste balans vinden tussen magnesium en calcium is zeer belangrijk voor een gezond lichaam.

De aanbevolen hoeveelheid is dat je twee keer zoveel magnesium moet eten of drinken dan calcium. Als je dus meer magnesium wilt eten voor je gezondheid moet je ook meer calcium eten om de effecten te voelen.

Bij een magnesiumtekort stijgen de bloedsuikerspiegels waardoor de bloeddruk ook zal stijgen. Dit is waarom veel mensen met een insuline intolerantie ook last hebben van een te hoge bloeddruk.

Daarnaast kan een magnesiumtekort ook voor de volgende andere klachten zorgen:

 • Osteoporose
 • Zwakke spieren
 • Spastische bewegingen
 • Trillingen
 • Onregelmatige hartslag
 • Calcium en kalium tekort
 • Je bent sneller geïrriteerd of angstig
 • Je hebt geheugenproblemen
 • Je hebt meer moeite met nadenken
 • Je bent misselijk en moet eventueel ook overgeven
 • In extreme gevallen krijg je last van epileptische aanvallen

Voordelen van magnesium voor bloeddrukverlaging

Uit een Japans onderzoek (American Heart Association (1998, August 24). Magnesium Supplements May Help Lower High ) is naar voren gekomen dat magnesium supplementen kunnen helpen om de bloedvaten te ontspannen (3). Wanneer de bloedvaten gespannen zijn moet het hart namelijk meer moeite doen met een verhoogde bloeddruk als gevolg.

Heb jij last van een te hoge bloeddruk en wil je hier het liefst zo snel mogelijk vanaf? Ben je het zat om medicijnen te slikken die je nog ergere bijwerkingen geven? In mijn boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ leg ik je uit hoe je op een natuurlijke en eenvoudige manier je bloeddruk kunt controleren!

Ga dus direct aan de slag en download mijn ebook hier!

In het onderzoek werden 60 mannen en vrouwen behandeld met magnesiumsupplementen. De resultaten zijn niet baanbrekend, maar er was wel een verlaging van de bloeddruk! In 8 weken tijd werden de groep mensen met hoge bloeddruk gesupplementeerd met magnesium. Vervolgens kregen ze 8 weken geen magnesium supplementen.

In de periode van 8 weken met magnesium supplementen werd er een verlaging van de bovendruk 2.7 mm Hg en onderdruk 1.5 mm Hg geconstateerd. Het lijkt erop dat de effecten van verlaging vooral toenemen bij een hogere bloeddruk.

Dus als je een normale bloeddruk hebt blijft je bloeddruk op peil en hoef je niet bang te zijn voor een te lage bloeddruk.

Bloedsuikerspiegels & glycemische index

Gezien het feit dat een insuline intolerantie vaak gepaard gaat met hoge bloeddruk is het belangrijk om je bloedsuikerspiegels onder controle te houden.

Met name voeding hoog in de glycemische index moeten vermeden worden. Denk aan wit brood, snacks, rijst, chips, cornflakes, aardappelen, popcorn etc. De glycemische index geeft aan hoe snel voedsel verteert in de darmen en omgezet wordt van koolhydraten naar glucose.

Voedsel met een lage GI zijn volkoren producten, groente, fruit en vezelrijke producten. Het toverwoord hierbij zijn vezels. Vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten uit voeding minder snel worden omgezet in glucose waardoor de GI last lager zal zijn.

Daarbij is deze voeding vaak ook rijk aan magnesium.

Voedingsdeskundigen zijn het nog niet helemaal eens of de glycemische index kan meegenomen worden in voedingsadvies. Het belangrijkste is om voorzichtig te zijn met de keuze voedingsmiddelen om zodoende de bloedsuikerspiegels onder controle te houden en diabetes te voorkomen.

Voor meer informatie over de glycemische index inclusief tabellen neem dan een kijkje op de volgende website:

http://www.glycemische-index.com/

Conclusie

De rol van magnesium en het verlagen van de bloeddruk is aangetoond. Dit heeft ermee te maken dat een dieet dat rijk is aan magnesium al heel goed en gebalanceerd is. Het belangrijkste is om altijd goed op te letten of de ratio magnesium en calcium 2 op 1 is, omdat deze hand in hand gaan.

Magnesium is belangrijk om de gezondheid van je bloedvaten in stand te houden. Door het toevoegen van magnesium in je dieet kunnen de herstelwerkzaamheden die het lichaam dan beter kan uitvoeren al zorgen voor een significante verlaging van je bloeddruk.

Wanneer je verwacht dat je een magnesium tekort hebt is het verstandig om deze waarden te laten meten door een arts zodat je er iets aan kunt doen.

Bronnen:

http://www.livestrong.com/article/494159-list-of-functions-of-magnesium/

Cunha, A.R. et. al. (2011). Magnesium and Vascular Changes in Hypertension.

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/hoge bloeddruk/hogebloeddruk-magnesium.mp4" width="478" height="360" description="magnesium en hoge bloeddruk" player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Welke supplementen hebben nog meer invloed op de bloeddruk? Ontdek de meest complete totaaloplossing om je bloeddruk te verlagen!
.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Goedemorgen,
  Welk Magnesium supplement werkt het beste bij hoge bloeddruk?
  Malate, taurine, citrate.
  Vr.gr. Lia Br andenburg

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share