Voedingsadvies

Laatste Update: 7 april 2017

De Voordelen Van Mandarijnen

Mandarijnen – welke Nederlander kent ze niet? Hoewel ze vroeger vooral veel gebruikt werden als traktatie bij Sinterklaas zijn ze tegenwoordig overal te krijgen. De gemiddelde Nederlander eet zelfs maar liefst vier kilo mandarijnen per jaar, hiermee is het een van de populairste fruitsoorten van Nederland.

Het is dan ook de zesde meest geïmporteerde fruitsoort in ons land, want ons klimaat nodigt niet echt uit voor de constante teelt van mandarijnen.

Er zitten verschillende voordelen aan mandarijnen die de meeste mensen niet weten. Vandaar dat we vandaag eens mandarijnen onder de loep leggen en even stilstaan bij hoe goed dit fruit wel niet voor ons is.

Wat zit er in mandarijnen?

Mandarijnen - een fruit met een roodachtig oranje huid is natuurlijk regelmatig in de supermarkt te krijgen. Wat mensen misschien niet weten is dat mandarijnen regelmatig worden gebruikt in verschillende Aziatische gerechten. Mandarijnen bevatten relatief weinig calorieën. Eén kopje mandarijnen bevat slechts 103 calorieën, hierdoor kunnen ze goed gebruikt worden in een caloriearm dieet.

Mandarijnen bieden ook aanzienlijke hoeveelheden van een paar essentiële voedingsstoffen, zoals vezels en vitaminen. Dit zijn voedingstoffen die onze gezondheid kunnen verbeteren.

Vezels

Mandarijnen bevatten een ruime hoeveelheid vezels, dit zijn een speciale vorm van koolhydraten. Elk kopje mandarijnpartjes (dit zijn ongeveer 2 middelgrote mandarijnen) bevat ongeveer 3,5 gram voedingsvezel.

In tegenstelling met andere koolhydraten breekt ons lichaam vezels niet af in energie.

Vezels trekken door ons spijsverteringskanaal, helpen ervoor de ontlasting regelmatig te houden en kunnen helpen bij het bestrijden van overgewicht. Daarnaast is aangetoond dat het eten van vezels kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed. Deze verlaging zorgt weer voor een vermindering van ons risico op hart- en vaatziekten.

Elk kopje mandarijnen bevat ongeveer 9 (voor mannen) tot 14 (voor vrouwen) procent van de aanbevolen dagelijkse vezel inname.

Vitamine C

Mandarijnen zijn ook een uitstekende bron van vitamine C. Elk kopje mandarijnpartjes geeft ons ongeveer 52 milligram vitamine C. Dit is 58 procent van de dagelijks aanbevolen inname voor mannen en 69 procent van de dagelijks aanbevolen inname van vrouwen.

Vitamine C helpt bij de synthese van collageen, een eiwit dat je lichaam nodig heeft om een sterke huid aan te maken en sterke botten te behouden. Daarnaast helpt vitamine C ook bij gezonde tanden, bevordert het een efficiënte wondgenezing en werkt als een antioxidant om genetische mutaties (zoals kanker) te helpen voorkomen.

Vitamine A

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom mandarijnen die oranjerode kleur hebben? De kleur van een mandarijnenschil komt vanwege de hoge hoeveelheid carotenoïden die erin zitten. Dit is een familie van pigmenten die ook dienen als bronnen van vitamine A.

Mensen hebben vitamine A nodig voor een goed gezichtsvermogen (vooral ’s nachts) en voor een gezonde cel ontwikkeling. Met genoeg vitamine A in ons dieet versterk je ook jouw immuunsysteem en ook deze vitamine bevordert een gezonde wondgenezing.

Met slechts één kopje mandarijnen verhoog jij jouw inname van vitamine A met  maar liefst 44 procent van de aanbevolen dagelijkse inname voor mannen en 60 procent voor vrouwen.

Tips voor het eten van meer mandarijnen

De zoete smaak van mandarijnen maakt het al vrij gemakkelijk om ze gewoon te pellen en dan op te eten. Maar mandarijnen kunnen ook erg goed worden verwerkt in verschillende recepten. Wil je bijvoorbeeld een exotische havermout maken in plaats van elke dag hetzelfde? Voeg dan mandarijnpartjes en geroosterde kokos toe aan jouw havermout en je merkt gelijk dat het een exotischere smaak heeft.

Of voeg mandarijnpartjes toe aan jouw ontbijtgranen of kwark.

Gooi een combinatie van kokoswater (verkrijgbaar bij de reformwinkel), bevroren mandarijnpartjes, spinazie en cacao toe in een blender en je hebt een smoothie die helemaal vol zit met vezels en vitaminen. Probeer dunne mandarijnpartjes en venkel voor een snelle en eenvoudige salade. Gooi er een beetje vinaigrette gemaakt van mandarijn sap, olijfolie en mint op voor extra smaak.

Combineer fijngehakte mandarijnpartjes met blokjes mango's, gehakte rode ui en wat limoensap voor een smakelijke vruchtensalsa die erg goed samen gaat met gegrilde kip of karbonade. Besprenkel verse mandarijnen met honing en bestrooi ze met kaneel, of dompel ze onder in gesmolten pure chocolade om een heerlijk maar toch nog vrij gezond dessert te maken.

Het mag duidelijk zijn dat mandarijnen meer te bieden hebben dan de meeste mensen denken.

mandarijnen

De gezondheidsvoordelen van mandarijnen

We hebben al gekeken wat er precies in mandarijnen zit, maar er zijn nog genoeg andere voordelen voor de gezondheid die misschien niet gelijk duidelijk waren. Dit zijn een paar van de belangrijkste voordelen voor onze gezondheid van het eten van mandarijnen.

Bescherming tegen de schade van vrije radicalen

Mandarijnen bevatten talrijke krachtige antioxidanten zoals limoneen linalool, pineen, terpineol, pineen en myrceen. Vanwege deze antioxidanten beschermen mandarijnen het menselijk lichaam tegen schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen.

Deze vrije radicalen worden tijdens metabolische reacties gemaakt en kunnen voor ernstige aandoeningen zorgen. De belangrijkste en bekendste hiervan is kanker.

Citrusvruchten, waaronder mandarijnen, bevatten verbindingen genaamd flavonoïden. Deze verlagen het risico dat we bepaalde gezondheidsproblemen ontwikkelen. In een artikel dat in 2012 werd gepubliceerd in "Stroke", een tijdschrift van de Amerikaanse Hartstichting, stond dat de flavonoïden in citrusvruchten het risico op een beroerte drastisch zouden kunnen verminderen.

Dezelfde flavonoïden kunnen ons risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker sterk verminderen.

Een artikel dat in 2009 werd gepubliceerd concludeerde dat het eten van citrusvruchten de kans op het ontwikkelen van alvleesklierkanker sterk kan verlagen. Daarnaast kunnen deze flavonoïde verbindingen in citrusvruchten ook de groei van kankergezwellen helpen tegenhouden, dit volgens een artikel dat in 2000 werd gepubliceerd in het ‘American Journal of Clinical Nutrition.’

Een gezonde bloedbaan

Net als sinaasappelen zijn mandarijnen rijk aan vitamine C. Deze vitamine kan het lichaam zelf niet aanmaken, het is dus nodig om het via een externe bron binnen te krijgen. Dit helpt niet alleen bij de versterking van ons immuunsysteem en de bestrijding van cardiovasculaire aandoeningen, maar helpt ook problemen met een te hoge bloeddruk en verharding van de slagaders te voorkomen.

Daarnaast is vitamine C ook belangrijk voor een gezonde huid, voornamelijk bij de productie van collageen. Mede hierdoor is het een goed idee om wat meer mandarijnen te eten als iemand last heeft van acne of andere vervelende huidaandoeningen.

Een goed functionerende spijsvertering

Mandarijnen bevatten hoge hoeveelheden voedingsvezels, deze zorgen voor een goede werking van onze spijsvertering. Dit helpt om spijsvertering-gerelateerde aandoeningen te helpen voorkomen, denk bijvoorbeeld aan vervelende problemen zoals constipatie.

Daarnaast bevatten mandarijnen ook nog eens een flinke hoeveelheid kalium. Kalium is een mineraal dat ervoor zorgt dat onze spijsvertering blijft werken zoals het hoort. Dit mineraal maakt het gemakkelijker voor onze darmen om samen te trekken en weer te ontspannen. Hierdoor is het dus gemakkelijker voor ons eten en afvalproducten om door de darmen heen te trekken. Een mandarijn bevat 131 milligram kalium.

Ze kunnen helpen om gewicht te verliezen

Iedereen die ooit mandarijnen heeft gegeten weet dat ze vrij groot kunnen worden en veel sap bevatten. Echter, mandarijnen bevatten geen vetten en erg weinig calorieën. Mede hierdoor zijn ze een perfecte snack om tussen de middag de honger even te stillen. Het geeft je het gevoel dat je iets in jouw maag hebt maar zorgt niet voor veel extra calorieën.

Een verbeterd gezichtsvermogen

De hoeveelheden betacaroteen en ascorbinezuur die aanwezig zijn in mandarijnen helpen ons gezichtsvermogen te verbeteren. Onderzoekers hebben aangetoond dat regelmatige inname van deze stoffen een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van leeftijdsgebonden zichtverlies. Daarnaast bevatten mandarijnen ook nog eens foliumzuur, dat zorgt voor een betere productie van rode bloedcellen en helpen bij het voorkomen van bloedarmoede (een te laag gehalte aan hemoglobine in het bloed).

Mandarijnen helpen bij het verminderen van stress

Ben jij ook gek op de geur van mandarijnen zodra je de schil eraf haalt? Je bent niet de enige, het is namelijk zelfs in onze hersenen geprogrammeerd. De aromatische geur van mandarijnen zorgt ervoor dat onze hersenen een bepaalde stof loslaten. Deze stof is een neurotransmitter in de hersenen die ervoor zorgt dat we minder stress voelen.

Hierdoor kan zelfs de geur van mandarijnen stress verlichten en zorgt ervoor dat we ons weer verfrist voelen.

Hoe kies je goede mandarijnen?

Mandarijnen zijn winterseizoen vruchten. Echter, het is mogelijk ze het hele jaar door in de supermarkt te vinden.  Koop gezond uitziende vruchten die een heldere oranje kleur hebben en zwaar in de hand aanvoelen (dan weet je nog dat er sap in zit). Vermijd vruchten die duidelijke donkere vlekken hebben, die overmatig zacht of "hol" in de hand aanvoelen.

Hoewel de pitten in mandarijnen misschien niet slecht zijn voor onze gezondheid hebben ze wel een duidelijk bittere smaak. Hierdoor is het een goed idee ze gewoon weer uit te spugen en weg te gooien.

De meeste mandarijnen die in Nederland worden verkocht komen uit Brazilië, Spanje, Marokko, en Griekenland. Wanneer ze geplukt worden zijn mandarijnen nog groen, ze worden pas oranje onder invloed van hele koude temperaturen.

Interessant artikel? Deel het hieronder via social media! Alvast bedankt. 

Bronnen

http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=78

http://www.huffingtonpost.com/2012/02/26/citrus-stroke-risk-antioxidant-flavonoid_n_1299753.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik lees net dat bloemkool goed tegen kanker is; wij aten vroeger 3x per week bloemkool omdat alle buren dit verbouwden. Mijn beide ouders zijn jong aan kanker overleden (maag en darm). Ik eet dus bijna nooit bloemkool, vroeger te veel gehad!

  1. Een gezond voedingspatroon moet naar mijn mening rijk zijn aan een verscheidenheid van voedingsstoffen. Mijn eigen regel is om zo ''kleurrijk'' mogelijk te eten. Ik heb zelf ook wat onderzoek gedaan of er wetenschappelijk bewijs is om het risico op kanker te verminderen. Wat ik tot nu toe heb gevonden is: groene thee, voldoende antioxidanten uit voedingsmiddelen (als je uitgaat van de vrije radicalen theorie) en niet overmatig veel calorieën. Interessant over bloemkool, heeft u een link voor mij? Wel heel goed natuurlijk om zelf groente te verbouwen, iets wat ik in de toekomst ook meer wil gaan doen.

   Mvg,

   Jack

 2. oke mandarijen zijn gezond maar hoe zit het met de [ pestisiden bestrijdings middelen] die men ter bescherming erop spuit in die landen?????

 3. Ik eet ongeveer 10 mandarijnen en 1 kiwi per dag en ik heb mij nog nooit lekker gevoeld , mijn huid straalt gewoon , de kleine rimpels die er al waren zijn bijna niet meer zichtbaar , vele schatten mij zeker 10 jaar jonger dan dat ik werkelijk ben , dat is eenleuk gevoel zeg , dank je wel mandarijntjes , oja , ik heb ook nooit gerookt , dat is natuurlijk de huid natuurlijk ook heel blij mee.
  Maar ik kan het eten van mandarijnen echt iedereen aanraden

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share