De Voordelen Van Mandarijnen

2017-04-07T10:12:50+01:00november 24th, 2013|Voedingsadvies|2 Reacties

Laatste update: door

De Voordelen Van Mandarijnen

Mandarijnen – welke Nederlander kent ze niet? Hoewel ze vroeger vooral veel gebruikt werden als traktatie bij Sinterklaas zijn ze tegenwoordig overal te krijgen. De gemiddelde Nederlander eet zelfs maar liefst vier kilo mandarijnen per jaar, hiermee is het een van de populairste fruitsoorten van Nederland.

Het is dan ook de zesde meest geïmporteerde fruitsoort in ons land, want ons klimaat nodigt niet echt uit voor de constante teelt van mandarijnen.

Er zitten verschillende voordelen aan mandarijnen die de meeste mensen niet weten. Vandaar dat we vandaag eens mandarijnen onder de loep leggen en even stilstaan bij hoe goed dit fruit wel niet voor ons is.

Wat zit er in mandarijnen?

Mandarijnen - een fruit met een roodachtig oranje huid is natuurlijk regelmatig in de supermarkt te krijgen. Wat mensen misschien niet weten is dat mandarijnen regelmatig worden gebruikt in verschillende Aziatische gerechten. Mandarijnen bevatten relatief weinig calorieën. Eén kopje mandarijnen bevat slechts 103 calorieën, hierdoor kunnen ze goed gebruikt worden in een caloriearm dieet.

Mandarijnen bieden ook aanzienlijke hoeveelheden van een paar essentiële voedingsstoffen, zoals vezels en vitaminen. Dit zijn voedingstoffen die onze gezondheid kunnen verbeteren.

Vezels

Mandarijnen bevatten een ruime hoeveelheid vezels, dit zijn een speciale vorm van koolhydraten. Elk kopje mandarijnpartjes (dit zijn ongeveer 2 middelgrote mandarijnen) bevat ongeveer 3,5 gram voedingsvezel.

In tegenstelling met andere koolhydraten breekt ons lichaam vezels niet af in energie.

Vezels trekken door ons spijsverteringskanaal, helpen ervoor de ontlasting regelmatig te houden en kunnen helpen bij het bestrijden van overgewicht. Daarnaast is aangetoond dat het eten van vezels kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed. Deze verlaging zorgt weer voor een vermindering van ons risico op hart- en vaatziekten.

Elk kopje mandarijnen bevat ongeveer 9 (voor mannen) tot 14 (voor vrouwen) procent van de aanbevolen dagelijkse vezel inname.

Vitamine C

Mandarijnen zijn ook een uitstekende bron van vitamine C. Elk kopje mandarijnpartjes geeft ons ongeveer 52 milligram vitamine C. Dit is 58 procent van de dagelijks aanbevolen inname voor mannen en 69 procent van de dagelijks aanbevolen inname van vrouwen.

Vi