__CONFIG_group_edit__{"jusilw5x":{"name":"Paragraph","singular":"-- Text %s"},"jusim8ni":{"name":"Quote Title","singular":"-- Text %s"},"jusimmum":{"name":"Quotation Marks","singular":"-- Image %s"},"jusimu0n":{"name":"Author Name","singular":"-- Text %s"},"jusin0tq":{"name":"Author Image","singular":"-- Content Box %s"},"jusin92w":{"name":"Quote Box","singular":"-- Content Box %s"},"jusinfv3":{"name":"Quote Block","singular":"-- Content Box %s"}}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{"b0430":"Accent Color"},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm 7 dagen menu. Download het receptenboek meteen.

Afvallen

Laatste Update: 11 oktober 2019

De 12 gevaren van afvalpillen

3
(3)

afvalpillen

Afvalpillen worden vaak verkocht als een snelle oplossing om op de lange termijn gewicht te verliezen. Overal beloven advertenties dat deze pillen je stofwisseling en je energieniveau zullen verhogen, en je zullen helpen de pondjes zonder moeite weg te smelten. Hoezeer we ook willen dat deze beloftes waar zijn, weten we natuurlijk allemaal dat er geen magische manieren bestaan om binnen no-time een droomlichaam te bereiken.

En als je van plan bent om zogenaamde 'natuurlijke' voedingssupplementen te nemen, moet je je ervan bewust zijn dat ook deze producten verborgen actieve bestanddelen kunnen bevatten die normaal alleen te vinden zijn in geneesmiddelen die op recept verkrijgbaar zijn.

Het is zeer belangrijk om bewust te zijn van de gevaren en bijwerkingen van dieet- en afvalpillen. De meeste afvalpillen zijn ofwel eetlustremmers of stimulerende middelen, en ze kunnen nadelige effecten op je hartslag en gastro-intestinale bijwerkingen hebben. En omdat sommige van deze pillen de absorptie van vet in je lichaam vermijden, loop je het risico dat je lijf niet alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Snel gewichtsverlies klinkt vast en zeker aantrekkelijk, vooral als het kan worden bereikt in pilvorm, maar in werkelijkheid is snel gewichtsverlies gevaarlijk en ongezond. Deze pillen kunnen ernstige bijwerkingen hebben, en de resultaten zijn vaak van korte duur.

Hoewel vrijwel alle afvalpillen vermeden moeten worden. Zijn er enkele waar je wel heel erg voor op je hoede moet zijn. Enkele waarschuwingssignalen van zulke producten zijn:

- Ze beloven je een ultra-snelle oplossing, bijvoorbeeld "raak tot wel 10 kg in één week."

- Het gebruik van termen zoals "wetenschappelijke doorbraak" of "gegarandeerde".

- Producten die in een vreemde taal op de markt werden gebracht.

- Producten die via massa e-mails worden verkocht (koop NOOIT producten waarover je leest in je spam-emails).

- Producten die verkocht worden onder de noemer ''kruidenpillen''.

- Wees sceptisch over anekdotische informatie zoals persoonlijke "getuigenissen" over de ongelooflijke voordelen of resultaten van het gebruik van een product.

En denk je er toch aan een bepaald voedingssupplement te nemen, bespreek het dan eerst met je arts en laat hem/haar ook de ingrediëntenlijst zien, zodat hij/zij kan beoordelen of het veilig is voor gebruik.

Er zijn echter ook nog andere redenen waarom het beter is om afvalpillen te vermijden als je de pondjes graag voorgoed kwijt wilt raken. Hieronder heb ik er enkele voor je op een rij gezet!

1. Je hebt geen garantie

Natuurlijk willen we allemaal de beloftes geloven, maar over het algemeen werken al deze producten niet en zijn ze gevaarlijker dan je denkt. Dit is des te meer waar omdat al deze supplementen niet hoeven te worden goedgekeurd door de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) voordat ze op de markt verkocht mogen worden. Pas wanneer er sprake is van ernstige bijwerkingen waar mensen ook daadwerkelijk melding van maken, is er kans dat ze van de markt gehaald worden.

Kortom, er kunnen allerlei nare stoffen in deze pillen zitten. Laatst was er nog een meisje in het nieuws dat gestorven was omdat ze afvalpillen van het internet besteld had en hier gelijk 8 van had genomen. De dodelijke dosis was 2 pillen.

2. Meer kans op een hartaanval of hersenbloeding

De meeste dieetpillen kunnen worden onderverdeeld in twee groepen. Ten eerste heb je de stimulerende middelen en dan heb je ook nog de eetlustonderdrukkende middelen. De meeste pillen vallen in de eerste groep. Vaak bevatten deze pillen ingrediënten die eerst werden gevonden in geneesmiddelen die je alleen met een recept kunt verkrijgen, maar die verbannen werden omdat ze te veel bijwerkingen hadden. Vervolgens komen ze via illegale weg terecht in deze stimulerende pillen.

Onderzoek heeft reeds aangetoond dat zulke middelen het risico op een hartaanval of beroerte kunnen verhogen. Doordat ze je stofwisseling stimuleren, gaat ook je hartslag flink naar boven. Op een gegeven moment kan het zijn dat je hart het niet meer trekt en je een hartaanval krijgt.

3. Je kunt verslaafd raken

Uiteindelijk draait het in deze industrie om geld. En om zoveel mogelijk geld aan je te verdienen, is het nodig dat je zoveel en zo vaak mogelijk opnieuw pillen koopt. Daarom zijn er vaak verslavende stoffen te vinden in afvalpillen, zoals anti-depressiva en andere middelen. Deze stoffen zorgen er allemaal voor dat je afhankelijk wordt van de pillen. Pas hier dus voor op voordat je eraan begint!

4. Gevaarlijke bijwerkingen

Veel afvalpillen beloven je dat ze je helpen met afvallen door het vet dat je consumeert niet wordt geabsorbeerd in je darmen. Dit kan echter zorgen voor buikkrampen en bovendien heb je bepaalde vetten nodig voor een optimale gezondheid. Krijg je deze dus niet binnen, dan krijg je last van weer heel andere bijwerkingen. Probeer deze zogenaamde fat blockers dus als de pest te vermijden!

5. Valse beloften

Vaak staan op de labels van afvalpillen allerlei beloften die het aantrekkelijker maken en je ervan proberen te overtuigen het product te kopen. Wees er echter van bewust dat deze beloften vaak niets meer dan marketing zijn. Omdat de producten op de markt mogen worden gebracht zonder goedkeuring van de FDA, is de werking ervan ook niet bewezen. In maar liefst twintig procent van de gevallen zijn de claims die op het label staan dan ook totaal fout. Laat je dus niet verleiden!

6. De meeste afvalpillen werken niet

Heb ik al vermeld dat verreweg de meeste afvalpillen gewoonweg niet werken? En dat je dus onnodig risico loopt terwijl je veel betere resultaten zou kunnen behalen door gewoonweg gezond te eten en te sporten? Een magische pil, zoals we allemaal weten, bestaat gewoon niet.

Veel van deze pillen zijn op basis van caffeine, en hoewel dit de stofwisseling inderdaad iets kan versnellen, is dit effect te klein om echt verschil te maken. De enige reden waarom je aanvankelijk wat gewicht zou kunnen verliezen is omdat deze stof je vocht laat verliezen. Koffie is namelijk een welbekend diureticum, denk er maar eens aan wat er gebeurt als je enkele koppen koffie op hebt. Vaak moet je dan al snel naar het toilet rennen!

Desalniettemin laat de weegschaal een klein verschil zien, waardoor consumenten denken dat het werkt en ze de producten blijven kopen. Jammer genoeg komt dit effect echter alleen in het begin voor. Sprake van vetverlies is er namelijk niet. En is het je al eens opgevallen dat elke verpakking zegt dat het middel alleen werkt wanneer je een gezond dieet volgt met voldoende lichaamsbeweging? Hieruit alleen al blijkt hoe effectief deze middelen in werkelijkheid zijn: totaal niet.

En volg je het advies op en neem je de afvalpillen, dan zul je inderdaad afvallen, maar totaal op eigen kracht omdat je je dieet en beweging hebt aangepast.

UPDATE: Heb je mijn gratis eBook al met 19 handige tips om je lichaam over te schakelen naar een vet verbrander? Zodat je niet afhankelijk blijft van pillen en nare bijwerkingen?

Download dan hier mijn nieuwste boek tijdelijk gratis: Bye Bye Buikvet!

7. Meer kans op angst- en paniekaanvallen

Eerder heb ik al genoemd dat veel afvalpillen - vooral de pillen die hier in Nederland op de markt te vinden zijn - zijn gebaseerd op caffeine. Het is bekend dat caffeine paniekaanvallen kan uitlokken in mensen die hier gevoelig voor zijn. Vermijd je koffie dus om dezelfde reden, is het waarschijnlijk slim om deze afvalpillen ook te vermijden.

8. Een hogere kans op longziekten

Een van de bekende afvalpillen die in de jaren '80 de ronde deed, was Fen-Phen, waarvan het actieve ingredient Fenfluramine was. Hoewel deze pil lichtelijk effectief was, werden er ook steeds meer gevallen vermeld van mensen die longziekten kregen na gebruik van deze afvalpillen. De stof Fenfluramine is echter nog steeds in enkele (illegale) supplementen te vinden.

9. Een ongezonde relatie met eten

Laten we even eerlijk zijn, de reden waarom je wilt afvallen is waarschijnlijk omdat je gewoonweg te veel gegeten hebt in de afgelopen periode. Uiteindelijk klopt het dat wat er in gaat er ook uit moet gaan en als je de calorieën die je consumeert niet verbrandt, dan eindigen ze nou eenmaal als vet op de heupen.

Veel mensen zijn echter te zwaar omdat ze een probleem hebben met chronisch overeten. Dit leidt niet alleen tot overgewicht, maar ook tot allerlei andere metabolische aandoeningen. Afvalpillen veranderen hier niets aan. Zelfs eetlustremmers hebben maar een tijdelijk effect en kunnen dit probleem zelfs nog erger maken. Daarom is het belangrijk dat je op een andere manier naar voedsel leert kijken. Het is geen vermaak, of manier om je af te leiden als je emotioneel bent. Het is een manier om je lichaam te voeden. En als je echt wilt afvallen en je gezondheid weer onder controle wilt krijgen, dan helpt het alleen om gezond te eten en psychologisch hier ook iets aan te doen.

10. Meer kans op diarree

Afvalpillen die de opname van vet in je voeding blokkeren, kunnen er ook voor zorgen dat je ontzettend last krijgt van diarree. Doordat het vet namelijk niet opgenomen wordt, wordt het uitgescheiden, via...je raadt het wel. Dit kan leiden tot dramatische diarree-aanvallen. Minder prettig als je net op je werk bent of tijdens een avondje uit!

11. Een hogere kans op leververvetting

CLA, een van de populaire afvalpillen, staat bekend om zijn bijwerkingen. Bovendien is de pil maar licht effectief en veroorzaakt een gewichtsverlies van 100 gram per week. Dat kun je ook gemakkelijk bereiken door 100 kcal per dag minder te eten. Desalniettemin staat de pil er ook om bekend de kans op leververvetting te verhogen, een nare aandoening die normaal alleen voorkomt als je erg veel alcohol drinkt.

12. Geen langdurig effect

Zelfs al zouden afvalpillen je helpen om flink wat gewicht te verliezen en je streefgewicht te bereiken, is de kans wel heel erg klein dat je je gewicht ook kunt behouden, tenzij je de rest van je leven pillen wilt slikken.

Uiteindelijk heb je je levensstijl namelijk niet veranderd. Je hebt simpelweg een paar pillen genomen gedurende enkele weken of maanden. En als deze al je stofwisseling zouden verhogen, gaat dit effect verloren wanneer je ze niet meer neemt. Echter, je eet waarschijnlijk nog op dezelfde manier als je deed voordat je de pillen hebt genomen - dezelfde manier die je aanvankelijk dik heeft gemaakt.

Afvalpillen hebben over het algemeen geen effect op je levensstijl en dus is het bijna niet te vermijden dat je het gewicht dat je bent kwijtgeraakt met afvalpillen ook weer snel bijkomt.

Tot slot...

Er is geen enkele afvalpil die bijzonder veel gewichtsverlies heeft aangetoond. Sterker nog, een gezond dieet en wat sport zijn vele malen effectiever gebleken. Ook een koolhydraatarm dieet kan hier uitkomst bieden.

Mijn gratis boek Bye Bye Buikvet Challenge is juist daar op gericht. Klik hier om het eBook gratis te downloaden.

Kortom: Denk aan je gezondheid en eet gezond, dan volgt de rest vanzelf!

Succes!

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2826589/

http://ajcn.nutrition.org/content/85/5/1203.long

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19597519

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a601244.html

http://ajcn.nutrition.org/content/49/1/44.long

http://ajpendo.physiology.org/content/268/6/E1192.short

http://ajpendo.physiology.org/content/269/4/E671.short

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7486839

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo ,
  Zodra ik het al zie afval pilllen koop ik ze ! Heb ook 10 verschillen de soorten en slik alles door en met elkaar . Nu heb ik ik zoveel potjes in huis en ik heb ze niet nodig want ik ben al Dun ,maar het woord afvallen dat is een verslaving ofzo.
  Mijn ademhaling is érg vreemd en hartkloppingen heb ik ook . Kan ik er gewoon mee stoppen en hetzelfde gewicht behouden ? Dit is een verkeerde manier voel ik ...

  Mvg, E.C. Salomé

  1. Je ademhaling en hartkloppingen zijn er niet voor niets. Dit kan idd van het overmatig gebruik van afslankpillen komen.
   Omdat het bij jou bijna een verslaving betreft, raad ik je aan om contact op te nemen met een diëtist.
   Dat je van die pillen af moet, is wel duidelijk, maar om dun te blijven zul je je levensstijl aan moeten passen: Gezond eten, met mate eten, en bewegen!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

januari 16, 2021

januari 4, 2021

december 19, 2020

december 9, 2020

december 2, 2020

november 26, 2020

7 Shares
Tweet
Pin3
Share4