Sport

Laatste Update: 14 september 2022

De winter workout!

Het is misschien wel de meest bekende smoes om niet te gaan sporten: "Ik heb geen zin". Je hebt de hele dag gewerkt en je komt 'savonds in het donker thuis, dan heb je echt geen zin meer om de sporttas te pakken en je richting de sportschool te begeven nadat je gekookt hebt. het is heerlijk om met beide benen omhoog voor de buis te liggen.

In de zomer hoeven we niet naar de sportschool. Het wordt in Nederland toch nooit zo warm dat we niet buiten kunnen sporten. Zelfs in de herfst is de temperatuur nog goed genoeg om lekker buiten een rondje te lopen. Heerlijk is dat, lekker na het werk en voor het eten even een klein uurtje de benen strekken.

Het weer heeft voor veel mensen invloed op wel of niet buiten sporten en op wel of niet sporten in het algemeen (1). Jongens sporten ook vaker buiten dan meisjes (2).

Het heeft afgelopen weekend misschien wel 15 graden plaatselijk gevroren en overdag was het niet echt veel warmer. Ik kan me goed voorstellen dat de zin om te gaan sporten minimaal is, nog minder dan normaal. Het is vroeg donker en tegen de avond bereikt het kwik z'n laagste punt van de dag. Wat eerder een lekker rondje "de benen strekken was" in nu bijna onmogelijk geworden. Het is ijs koud en zelfs wanneer je je goed aankleed is de kans groot dat je tenen bevroren worden tijdens het lopen. Geen goed idee dus....

Wat kan ik dan wel doen in de winter? In de kou naar de sportschool gaan is niet altijd ideal, zijn er toch dingen te doen om in beweging te blijven? En als ik toch wil hardlopen, wat kan ik dan doen zodat ik het toch warm genoeg heb? Hieronder een aantal tips voor je als je tijdens de winter toch voldoende wilt bewegen.

Daarbij heeft buiten sporten in de winter ook voordelen voor je gezondheid. Het kan bijvoorbeeld helpen met astma en met het verminderen van hooikoortsklachten (3).

De echte die-hards
Zelf heb ik het een keer geprobeerd, om buiten in deze kou hard te lopen. Het was een echte uitdaging. Het belangrijkste is natuurlijk om jezelf warm aan te kleden. Echter, teveel kleding over elkaar belemmerd de training. Draag 2 paar sokken en zorg ervoor dat je voeten compleet verwarmd zijn voordat je begint te lopen. Ik leerde die les snel aangezien ik begon te lopen met praktisch bevroren tenen. Deze begonnen enorm te tintelen toen deze tijdens het lopen weer werden opgewarmd. Je schoen zit hierdoor wel wat strakker, maak daarom je veters wat losser zodat je geen blaren krijgt. Draag altijd reflecterende kleding aangezien het tegen een uur of 5 al aardig donker aan het worden is. Goed rekken en strekken is erg belangrijk voor de training. Je spieren zijn door de kou minder flexibel waardoor de kans op blessures enorm toeneemt. De laatste tips, zorg voor een goed profiel onder je schoenen zodat je niet uitglijd en voor extra motivatie kan je altijd een "workout buddy" zoeken. Alleen lopen is en blijft aardig saai...

Originele winter workout oefeningen

Ik was benieuwd hoeveel mensen NIET aan sport deden in de winter en ik schrok een beetje toen ik het antwoord gevonden had. Ongeveer 30% van de hele Nederlandse bevolking doet in de wintermaanden niet aan sport. Vooral het weer heeft hier mee te maken. Ondanks dat de wintermaanden pas echt beginnen nadat we de goede voornemens hebben opgeschreven komt er weinig van het sporten terecht. 80% heeft goede voornemens, minder dan de helft voert deze uit.

Boswandeling
Ik de zomer is het misschien saai, maar in de winter kan het landschap en het bos erg mooi zijn. Stevige en warme bergschoenen aan, dikke jas en sjaal en handschoenen om het af te maken. Doordat jij je warm aankleed zal je lichaam sneller transpireren. Je verbrand meer calorieën tijdens een boswandeling in de winter dan wanneer de zon volop schijnt.

Schaatsen
De Elfstedentocht kan NOG niet gereden worden, maar er is vast bij je in de buurt wel een bevroren meer waarop je kunt schaatsen. Je verbrand net zoveel calorieën (ongeveer 400 per uur) tijdens het schaatsen dan wanneer je fiets!

Ga alleen het ijs op wanneer je zeker weet dat het ijs dik genoeg is.

Wintersport
Afgezien van het prima smakende biertje na het skiën is deze bergsport erg goed om calorieën te verbranden. Bijna elke spier in je lichaam wordt gebruikt en er worden meer dan 500 calorieën verbrand tijdens een afdaling. Ook het langlaufen is een prima vorm van sport/training.

Heb je een leuke aanvulling? Laat het me dan weten?
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095254616300576
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0749379710003181
  3. https://www.mdpi.com/1660-4601/16/11/2040

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share