• zonnebank

De Zonnebank deel 1: Alles over de zonnebank

2016-11-29T11:06:05+01:00april 22nd, 2013|Gezondheid Algemeen|1 Reactie

Laatste update: door

De Zonnebank deel 1: Alles over de zonnebank

De zomer staat weer voor de deur. Voor veel mensen dé aanleiding om voor de zomer eerst een zonnebankkuur te nemen voordat je jezelf in zwemkleding op het strand waagt, of dat leuke korte rokje met dat mouwloze hemdje aan gaat trekken. Een goed begin van de zomer, maar er zijn eerst een aantal dingen die je over zonnebanken moet weten.

Let wel: Ik wil je niet overtuigen van alle slechte dingen die een zonnebank bezit. Ik wil je gewoon bewust maken van het feit dat je het volgens de regels moet doen om alle risico’s te vermijden.

Zonnebanken en zonnehemels

Er bestaan allerlei hulpmiddelen om thuis, of in een zonne-studio, je kleurtje wat bij te werken. Als we het over zonnebanken hebben, bedoelen we meestal dat apparaat met die vele TL-Buizen die het lichaam aan twee kanten tegelijk bruint, of alleen aan één kant. In het laatste geval spreken we van een zonnehemel, en wordt gebruikt in combinatie met een bed. Nadeel is dat je steeds moet draaien, maar het grote voordeel is de prijs, de flexibiliteit en het gemak waarmee je deze op kunt bergen.

Het andere model is technisch gezien een zonnebank. Deze kenmerkt zich doordat je tegelijkertijd aan twee kanten kunt bruinen. Nadeel is de hogere prijs en de ruimte die het apparaat inneemt. Meestal zal deze in ongebruikte logeerkamer staan, maar neemt toch meer plaats in dan een zonnehemel.

Soorten UV-straling en de invloed op je huid

Als het zonnetje schijnt, voelen we de behaaglijke warmte op onze huid en we worden er vrolijk van. Op zich helemaal niks mis mee, maar er is een klein deel van de zonnestraling die aan de ene kant verantwoordelijk is voor die mooie bruine tint, en aan de andere kant risico’s met zich meebrengt. Dit deel van de straling heet de Ultra-Violette Straling (UV-Straling). We kennen drie soorten UV-Straling die de zon uitstraalt, maar ook van toepassing zijn op de lampen in een zonnebank:

UV-A Straling