Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 7 augustus 2015

Nieuwe Mindset (gezonde gewoontes aanleren)

Nieuwe mindset

De eerste stap naar een gezonder leven is het in kaart brengen van al jouw gewoontes die invloed hebben op jouw gezondheid. Zoals je misschien wel weet is een mens een echt gewoontedier. Dit heeft te maken met de manier waarop ons brein werkt.

Je hebt namelijk een bewustzijn en een onderbewustzijn. Dit bewustzijn is zeg maar je actieve brein waarmee je nieuwe taken leert. Het onderbewustzijn is de automatische piloot die allerlei taken voor je doet zodat je veel minder energie en moeite kwijt bent aan die taken, dit zijn de gewoontes.

Juist die gewoontes hebben een hele grote invloed op gezond jouw leven er uitziet. Ga maar na, als jij een of meer ongezonde gewoontes hebt dan voer je elke dag weer onbewust ongezond gedrag uit, en dat elke dag weer, misschien wel je hele leven lang!

Daarom is het essentieel dat je al die gewoontes in kaart brengt. Welke gezonde gewoontes heb jij ? Welke ongezonde gewoontes heb je? Die gezonde gewoontes zijn een hele goede basis, bouw deze gezonde gewoontes uit door ze nog net even wat vaker of gezonder te maken.

Verbeter je gezonde gewoontes

Het is belangrijk dat je je niet alleen richt op datgene wat je niet goed doet, vaak is het een kleine moeite om de gezonde gewoontes nog net even gezonder te maken. Iets dat je al goed doet nog net even wat beter doen voelt veel positiever en gaat je gemakkelijker af dan een ongezonde gewoonte afleren.

Je kunt wat betreft je gezondheid altijd wel verbeterpunten vinden, al is het alleen maar omdat je in de huidige maatschappij haast wel gedwongen wordt om niet zo gezond te leven.

Neem je elke dag al een lekkere gezonde smoothie, maak er een groene smootie van door wat groente aan de smoothie toe te voegen. Loop je elke dag al een rondje met de hond? Maak de ronde 20% langer! Probeer van donkere chocolade over te stappen op chocolade die 90% puur is, net nog even wat gezonder!

Vervang je ongezonde gewoontes

Het tegenovergestelde moet je natuurlijk doen met je ongezonde gewoontes. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben immers te maken met gewoontes. En een gewoonte is veel moeilijker te doorbreken.

De beste manier om een slechte gewoonte te doorbreken is door deze gewoonte te vervangen door een hele andere nieuwe gezonde gewoonte.

Het vergt minder moeite om het ene patroon te vervangen door het andere patroon. Nogmaals dit komt omdat we geprogrammeerd zijn om onze dag door te komen op patronen en rituelen. Een patroon afleren is veel lastiger omdat je dan een gat in je patroon krijgt, vul je dat gat daarentegen op met een andere ritueel dan zal je de oude ongezonde gewoonte veel minder missen!

Dag 1: Aanleren nieuwe gewoontes, 30 dagen tijd

De eerste dag van dit traject gaan we meteen aan de slag met de gewoontes. Want om van nieuw gedrag een gewoonte te maken moet je deze nieuwe gedraging minimaal dertig dagen uitvoeren. Na dertig dagen gaat er een soort knop om in je hersenen en wordt het nieuw aangeleerde gedrag van je bewustzijn doorverwezen naar het onderbewustzijn, een nieuwe gewoonte is geboren!

Dit is de sleutel naar het verbeteren van je gezondheid. Al die nieuwe gezond voornemens blijven pas echt hangen als je ze dertig dagen volhoudt!

Tip 1 Schaf een kalender of dagboek aan

De eerste tip die ik je wil geven in het aanleren van een nieuwe gezonde gewoonte is simpel. Schaf een kalender of een dagboek aan zodat je elke dag een kruisje af kunt vinken in de kalender als je je nieuwe gezonde gewoonte hebt uitgevoerd.

Daarnaast heb je gelijk ook iets tastbaars, je hebt op papier staan welke gewoonte je vanaf wanneer in je leven aan het implementeren bent.

Tip 2 Begin klein

Een nieuwe gewoonte aanleren is niet gemakkelijk, als jij te veel in een keer wilt veranderen is de kans klein dat je ook daadwerkelijk succes zult hebben. Begin daarom klein. Als jij teveel suiker eet, probeer dan de suikerinname te verminderen door geen suiker meer in de thee of koffie te doen.

Dit is een heel haalbaar doel en het is ook nog eens een prima doel wat omgezet kan worden in een gewoonte, dat kopje koffie of thee is immers al een ritueel op zichzelf.

Natuurlijk is dit maar een klein stapje, maar kleine stapjes zijn beter haalbaar dan in een keer proberen je hele leven om te gooien.

Tip 3 Deel je einddoel op in subdoelen

Stel jij hebt als einddoel tien kilo afvallen, dan kan alleen het feit dat die tien kilo zo’n grote hoeveelheid is je al afschrikken en je ervan weerhouden dat doel te realiseren.

Je begint met afvallen maar je hebt al het gevoel dat dit je nooit gaat lukken.

Dit komt voor een deel doordat het te bereiken doel voor je gevoel te hoog gegrepen is. Aan de andere kant is de verandering te groot. Zoals ik net al vertelde, mensen zijn gewoontedieren. Dus als jij jezelf in een keer een grote verandering oplegt dan zal je onderbewustzijn zich hier tegen verzetten. Een grote verandering gaat gepaard met veel stress en wordt door je lichaam gezien als een bedreiging en geen verbetering.

De oplossing hiervoor is dat je dat grote einddoel van die tien kilo opdeelt in kleine doelen van maximaal een halve kilo per etappe.

Dit opdelen van grote doelen is ten eerste makkelijker realiseerbaar. Ten tweede kun je optimaal gebruik maken van je natuurlijke neiging naar routine. Je kunt al die kleine subdoelen verwerken in schema’s en je kunt je vorderingen in kaart brengen.

Je leidt je onderbewuste af van die grote gevaarlijke verandering door het onderbewuste te voeden met van die kleine prettige routinedoelen. Alles is er eigenlijk op gericht om van een nieuw idee een gewoonte te maken, precies wat de menselijke aard graag wil.

Je bent niet bezig met tien kilo afvallen, je bent gefocust op de structuur die je in je leven aanbrengt die ertoe leidt dat je over een paar maanden tien kilo minder weegt.

Een prettige bijkomstigheid is dat je door het doel haalbaar te maken je elke keer als je een subdoel haalt een kleine mini-overwinning kunt vieren. Onderschat nooit de kracht van succes! Elke dag een mini-overwinning vieren omdat je twee ons bent afgevallen motiveert jou oneindig veel meer om je doel te halen dan negatieve feedback.

Tip 4 Elke week een subdoel toevoegen

Wil je op de lange termijn grote verbeteringen zien wat betreft je gezondheid dan is een enkel gezondheidsdoel natuurlijk niet voldoende. Zelfs als je heel gezond leeft kun je vast nog wel aandachtpunten vinden die jou belemmeren in het hebben van een supergezondheid.

Daarnaast is het erg belangrijk dat je jezelf uitdaagt. Doordat je elke week een extra gezonde gewoonte aan je leven toevoegt blijf je gericht op het verbeteren van je gezondheid, die gezonde gewoonte van vorige week zal sneller naar je onderbewuste worden geredigeerd omdat je elke week actief een nieuwe uitdaging krijgt die je jezelf eigen moet maken.

Tip 5 Ken je sterktes en zwaktes

Natuurlijk is het risico aanwezig dat je teveel hooi op je vork neemt als je elke week een nieuwe uitdaging aangaat. Je moet heel erg oppassen dat je niet te enthousiast wordt en de lat te hoog legt.

Nogmaals de weg naar het einddoel gaat in kleine pasjes. Zorg ervoor dat je doel niet de methode in de weg gaat staan. Niet voor niets moet je vooral kleine subdoelen opstellen. Dus als jij van te voren al weet dat je bij bepaalde ongezonde gewoontes snel de verleiding niet kunt weerstaan dan moet je op dat gebied extra voorzichtig zijn met het stellen van doelen.

Kleine veilige stapjes die goed vol te houden zijn vergen minder wilskracht dan die grote veranderingen. Het gaat er in de eerste plaats om dat je een ongezonde gewoonte afbouwt en langzaam inruilt voor een gezonde(re) gewoonte.

Die nieuwe routine aanleren is belangrijker op de lange termijn dan het eventuele resultaat op korte termijn.

Aan de andere kant weet je dat er ook zaken zijn die je gemakkelijk afgaan, als jij in de eerste plaats al niet zo’n zoetekauw bent dan kun je wat betreft suikerinname best wat rigoureuzer zijn.

Met andere woorden weet waar je moeite mee hebt en forceer jezelf niet op dat gebied.

Tip 6 Stok achter de deur!

Je kunt natuurlijk ook doordraven in je voorzichtigheid en lekker alles bij het oude laten. Of de lat zo laag leggen dat je eigenlijk niet echt een verandering aanbrengt in je leven.

Om dit gedrag te voorkomen kun je het beste een extra stok achter de deur hebben door een deal te sluiten met je partner of een goede vriend. Op het moment dat jij niet langer bezig bent met het verbeteren van je gezondheid en je dus niet je subdoelen behaalt moet je iets doen wat je liever niet doet, bijvoorbeeld de oldtimer van je vriend wassen of de afwas doen.

Op die manier kun je aansprakelijk gehouden worden voor je daden. Je vrienden of je partner zal je er graag aan helpen herinneren dat je de oldtimer mag wassen en als bonus mag je vast ook wel het chroom erbij oppoetsen!

Nu moet je niet te ver gaan wat betreft de strafmaat. De prikkel moet net genoeg stimuleren om toch maar eieren voor je geld te kiezen en gewoon je subdoel te halen.

De strafmaat moet niet dusdanig zijn dat je er zwaar tegenop ziet, de kans is groot dat je dan maar helemaal stopt omdat zowel de subdoelen als de straf beide niet te doen zijn.

Actieplan

Dit zijn nogal wat tips voor 1 dag, maar dit is de eerste dag naar een gezondere toekomst en je kunt niet snel genoeg beginnen wat betreft het aanleren van nieuwe routines. Vergeet niet dat een nieuwe routine aanleren wel een maand kan duren voordat de routine ook blijft hangen!

Daarom moet je zo snel mogelijk starten door jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Wat zijn jouw gezondheidsdoelen?
 • Welke doelen zijn voor jou makkelijk haalbaar?.
 • Welke doelen gaan jou meer moeite kosten?

De volgende stap is om deze doelen voor jezelf haalbaar te maken:

 • Hoe kan ik deze grote doelen opdelen in tastbare subdoelen.
 • Schaf een dagboek/kalender aan, waarin je de doelen kunt noteren.
 • Maak je partner of je beste vriend je accountability buddie

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mijn doel is om s morgens om half negen op te staan en niet om half twaalf of later wat zo vaak gebeurt. Ik baal hier zo verschrikkelijk van. Maar het lukt me maar niet.

  1. Heb je er wel eens aan gedacht om voor iedere morgen een afspraak te maken buiten de deur? Met een vriend of vriendin, met je arts, of voor iets anders.
   Dan MOET je, en heb je een reden om op te staan.
   Na een paar weken kom je dan beter in het nieuwe ritme, en kun je de afspraken buiten de deur langzaamaan afbouwen.

   Hou je me op de hoogte?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share