• Een schimmelinfectie bij een vrouw

Schimmelinfectie vrouw: Hoe ziet dit eruit?

2016-10-29T16:35:03+00:00juli 11th, 2011|Vrouwelijke schimmelinfectie|42 Reacties

Schimmelinfectie vrouw

Iedereen kan schimmelinfecties oplopen, zowel mannen als vrouwen. Toch zijn bepaalde schimmelinfecties eenvoudiger op te lopen op het moment dat je een vrouw bent. Een schimmelinfectie aan de geslachtsdelen kan iedereen oplopen, maar de kans dat een vrouw last krijgt is eenmaal groter.

Op deze website en de schimmelinfectie blog kun je al veel lezen over een vaginale schimmelinfectie en hoe te behandelen. Echter, ik krijg toch regelmatig vragen wat je het beste kunt doen tegen een vaginale schimmelinfectie.

Introductie

Iedere vrouw heeft op dit moment de schimmel "candida" in zich wonen. In de vagina, de darmen en de maag: Dit hoort ook zo. Op het moment dat deze candida schimmel gaat overheersen is het mogelijk dat er een infectie ontstaat (als deze infectie extreem wordt, spreken we van candida overgroei).

Tussen de verschillende bacteriën heerst er een bepaald balans. De bacteriën in de vagina en in de rest van ons lichaam hebben zeker een belangrijke functie.  Echter, op het moment dat  deze balans verstoort is geraakt (dit kan verschillende oorzaken hebben) kun je last krijgen van een schimmelinfectie.

De meest voorkomende symptomen zijn in dit geval een witte afscheiding en eventueel nare geurtjes. Dan kan er sprake zijn van een vaginale schimmelinfectie en moet er actie worden ondernomen.

Oorzaken verstoring van de  balans

Er zijn veel verschillende redenen de bedenken wat er voor kan zorgen dat de balans in de vagina verstoort raakt. Zo kan een plotselinge "aanslag" op je immuunsysteem de oorzaak zijn. Maar ook een verstoring in het afscheidingproces van slijm en vocht van het slijmvlies in de vagina kan de boosdoener zijn.

Ook deze beide mogelijk oorzaken zijn weer verbonden aan andere oorzaken. Slechte voeding, stress, tekort aan belangrijke voedingsstoffen of zelfs een antibioticakuur kan de oorzaak zijn van een verminderde weerstand.  . De verstoring van het afscheidingproces in de vagina kan worden veroorzaakt door geslachtsgemeenschap.

Vind je balans terug

Wanneer de balans is verstoord in je lichaam, zal je dit merken doordat er infectie zullen gaan ontstaan. Deze typische vrouwelijke schimmelinfectie wordt de een balansverstoring veroorzaakt. Wanneer je deze infectie oploopt, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk weer die balans hersteld.

In veel gevallen kan je door een gezonde levensstijl erg veel doen op je eigen vrouwelijke schimmelinfectie onder controle te krijgen. Een goede verzorging van de vagina is erg belangrijk. De vagina van de vrouw is zo ontwikkeld dat deze zichzelf goed kan onderhouden en verzorgen. Het slijm en het vocht wat de vagina afscheidt zorgt voor een goede bescherming. Toch kan het niet verkeerd zijn om tijdens het douchen de vagina te verzorgen.

Veel vrouwen weten niet dat zeep enorm slecht is voor het slijmvlies is de vagina en door overmatig gebruik van zeep in de vagina kan dit zelfs het slijmvlies aantasten. Een vaginale schimmelinfectie is hier het gevolg van. Gebruik geen zeep, speciale vagina zeep kan wel worden gebruikt.

Wanneer een schimmelinfectie in de vagina is opgelopen, gaat dit vaak vanzelf weer over. In sommige gevallen is er medicatie  nodig om de schimmelinfectie aan te pakken.

Echter, onderschat de rol van je leefstijl ook niet. Een gezond voedingspatroon met de juiste balans micro- en macro nutriënten versterkt je immuunsysteem waardoor je minder snel last van een infectie zult krijgen.

Indien je last hebt van een vaginale schimmelinfectie raad ik je het aan om het volgende artikel door te lezen:

Top 10 tips tegen een vaginale schimmelinfectie

Voor vrouwen of een opmerking kun je hieronder altijd een reactie achter laten!

42 Reacties

 1. Thea de Wit 5 september 2011 om 08:43 - Antwoorden

  Is het bekend dat candida en andere schimmels in de vagina ook kramp en pijn kan veroorzaken en moeilijk plassen?

  • Robert Jan Hendriks 5 september 2011 om 09:22 - Antwoorden

   Ja dat kan zeker kloppen. De candida schimmel kan erg veel klachten veroorzaken. Kramp en pijn bij het plassen is daar 1 van.

 2. julle 25 februari 2014 om 17:43 - Antwoorden

  Euhh ik ben nog maar jong ik zocht dit op want ik heb altijd iets wits maar toen ik ging zitten deed het pijn maar bij tplassen heb ik nergens last van gehad ikk ben bezorgt....

  • Robert Jan Hendriks 26 februari 2014 om 07:51 - Antwoorden

   Het is moeilijk te zeggen of het daadwerkelijk om een schimmelinfectie gaat. Mijn advies is daarom ook om een afspraak te maken bij je huisarts! Zelf een diagnose maken is niet verstandig.

   Succes!

   Jack

 3. Grooters 1 april 2014 om 13:48 - Antwoorden

  Hoi, ik heb een vraag waar ik al langer mee zit. Ik heb al heel lang dat er een witte uitscheiding uit mijn vagina komt. Verder heb ik geen pijn bij het plassen, geen bloed. Alleen een beetje jeuk als het schraal is. En naar mijn mening ruikt het niet heel aangenaam. Ik heb wel een vriend. Ik zou graag willen weten of het een schimmelinfectie is?

  • Robert Jan Hendriks 4 april 2014 om 12:22 - Antwoorden

   Hallo Yasmin,

   Dat een vaginale uitscheiding hebt is heel normaal. Vaak wordt dit ten onrechte aangezien voor een schimmelinfectie of een andere aandoening aan de vrouwelijke geslachtshormonen. De onaangename geur zou wel iets kunnen betekenen. Neem voor de zekerheid even contact op met je huisarts.

   Laat je me even weten hoe het afloopt?

   Jack

 4. Noes 15 juni 2014 om 15:27 - Antwoorden

  Hoi!
  Ik heb nu ook een tijdje last van witte afscheiding, soms een dag wel en soms weer niet. Ik ben ook al bij de huisarts geweest voor een onderzoek, waar niets uitkwam. Ik heb verder ook geen jeuk of bloed of pijn.. Maar het ruikt ook een beetje raar soms.. Weten jullie misschien wat dit kan zijn? Of is het gewoon normaal?

  • Robert Jan Hendriks 16 juni 2014 om 09:38 - Antwoorden

   Hallo Noes,

   Als de arts niets kan vinden dat duidt op een infectie of iets dergelijks, dan lijkt het inderdaad iets heel normaals. Tenminste, lichamelijk gezien. Het feit dat jij het zelf als heel onprettig ervaart is een ander verhaal. Veel afscheiding kan een gevolg zijn van een dis-balans in je hormonen. Gebruik je de pil? Zo ja, dan kun je overwegen om (in overleg met je huisarts) een ander merk te nemen. De verandering van hormonen zal ook invloed hebben op je afscheiding.

   Hou je ons op de hoogte?
   Jack

   • Noes 17 juni 2014 om 21:53 - Antwoorden

    Ja tijdens het onderzoek zei de dokter dat ze wel iets roods zag, wat op een infectie kon duiden die al over was. Ik gebruik de pil wel, maar ik gebruik die al 5 jaar. Terwijl dit zich pas net begonnen is.. dus ik vond het nogal raar. Waarschijnlijk wordt het dan er mee leren leven en hopen dat het niet vaak voorkomt?

    • Robert Jan Hendriks 18 juni 2014 om 08:06 - Antwoorden

     Bedankt voor je update, Noes
     'er mee leren leven' is naar mijn mening een fout uitgangspunt, in ieder geval niet mijn stijl. Als jij niet tevreden bent met de huidige situatie, dan moet je er wat aan doen.
     Is er in de afgelopen tijd iets veranderd in je leven? Extra stress? Ander voedingspatroon? Je kunt ook op andere manieren je hormonen weer in balans brengen. Alles wat je wilt weten over hormonen kun je vinden in de 6-delige special over hormonen.

     Ben benieuwd,
     Jack

     • Noes 20 juni 2014 om 10:43

      Hoi!
      Ja er mee leren leven is ook geen oplossing inderdaad. De laatste tijd heb ik wel veel meer stress gehad dan normaal en nog steeds eigenlijk (laatste tentamens). Zou het kunnen dat door die stress de infectie weer terug is? Mijn eetpatroon is verder niet veranderd.

      Noes

     • Robert Jan Hendriks 21 juni 2014 om 15:12

      Hoi Noes,

      Inderdaad, stress kan een belangrijke factor zijn. Stress heeft namelijk direct invloed op heel veel functies van het lichaam. Het ontstaan van een schimmelinfectie is daar mogelijk (indirect) ééntje van.

      Jack

 5. janna 17 juli 2014 om 21:17 - Antwoorden

  Hallo, ik ben pas 14 en heb de laatste tijd heel erg veel jeuk op de vagina. Maar ik heb ook veel pijn in de vagina en de pijn is echt ondragelijk! Ik kan niet eens meer normaal zitten of lopen. Janna

  • Robert Jan Hendriks 24 juli 2014 om 17:26 - Antwoorden

   Hallo Janna,

   Sorry voor de late reactie, maar ik raad je aan om direct een afspraak te maken met je huisarts. Als het inderdaad een schimmelinfectie is, waar het wel op lijkt, dan kan deze je medicijnen geven zodat je er weer snel vanaf bent. Ik begrijp dat dit gênant voor je kan zijn, met name vanwege je leeftijd, maar het op zijn beloop laten is beslist géén optie.

   Succes,
   Jack

 6. O Urun 17 december 2014 om 00:13 - Antwoorden

  Hallo, ik ben 24 en heb een paar jaar geleden een schimmelinfectie gehad met witte afscheiding. Hiervoor heb ik een capsule gekregen en het hielp direct. Nou had ik twee maanden geleden een uitwendige schimmelinfectie, net tussen mijn vagina en mijn anus in, hiervoor heb ik een zalfje gekregen dat hielp ook. En nu heb ik opeens jeuk aan de binnenkant van mijn schaamlip, het was een beetje rood en sommige plekken iets dikker, maar geen afscheiding of dergelijke. Ik had gelijk de dokter gebeld en hij gaf me weer een capsule, maar dit keer hielp het niet. De roodheid is wel een beetje weg, maar het jeukt nog steeds. Soa is onmogelijk want ik heb daarop laten testen. Ik had gelezen dat yoghurt goed zou zijn, dus dat heb ik nu gedaan. Ik wil zo min mogelijk medicijnen gebruiken. Weten jullie misschien of yoghurt echt goed is of beter niet? En als het geen schimmelinfectie en geen soa is, wat kan het nog meer zijn. Als de jeuk aan houdt ga ik sowieso weer naar de dokter maar in de tussentijd wil ik toch ook andere meningen.

  • Robert Jan Hendriks 22 december 2014 om 12:03 - Antwoorden

   Op afstand kan ik hier weinig over zeggen. Inderdaad maar even naar je huisarts gaan.

   Hou je me op de hoogte van de diagnose?
   Jack

  • Rianne 11 januari 2015 om 19:16 - Antwoorden

   Het Klink raar maar biologische appelazijn (troebel) drinken. Je kunt het ook op een tampon doen en inbrengen. Heb het zelf heel vaak gehad en was te einde raad. Nadat de homeopaat mij dit middel voorschreef. Het het nu zelden tot nooit meer.

 7. korrie 14 april 2015 om 13:41 - Antwoorden

  mijn vraag is me vriend heb op ze penis en eikel rode vlekjes is rood maar we zijn geen van 2 vreemd gegaan wat kan dat zijn

  • Robert Jan Hendriks 6 mei 2015 om 20:28 - Antwoorden

   Hallo Korrie,

   Met deze informatie kan ik hier weinig zinvols over zeggen. Ik raad je aan om, eventueel samen met je vriend, even naar de huisarts te gaan voor een duidelijke diagnose.

   Succes,
   Jack

 8. Janna 9 juni 2015 om 20:43 - Antwoorden

  Hallo ik heb bij mijn vagina wat rood en zit wel es plekjes en daar op zityen allemaal grijs en witte afschijding en ik ben nog maar 13 jaar en bij plassen brandt het wel es en hen wat scjeurtjes

  • Robert Jan Hendriks 15 juni 2015 om 13:42 - Antwoorden

   Hallo Janna,

   Gezien jouw leeftijd kun je het beste even een afspraak met de huisarts maken, eventueel in overleg met je ouders.

   Succes,
   Jack

 9. lotte de winter 13 augustus 2015 om 14:19 - Antwoorden

  hoi,
  ik denk dat ik vaginale schimmel heb....
  maar ik pas 14 dus ik wist niet of dit kon
  ik heb rode en opgezwollen schaamlippen
  en het doet héél veel pijn en juikt heel erg
  ik doe aan hoog nivaue paardrijden ,
  maar ik kan nu niet stoppen ik moet trainen
  paardrijden doet echt super veel pijn!
  maar ik wil echt niet naar de huisarts en mijn ouders mogen het niet weten
  want ik schaam me er voor....

  gr. lotte

 10. Elena 17 september 2015 om 01:44 - Antwoorden

  Hallo.

  ik ben 18 en Ik heb al een hele lang tijd last van vaginale jeuk, ik voel dan ook hele kleine bultjes ook bij mijn anus, een onaangename geur en vaak afscheiding.

  ik heb verder helemaal geen pijn, en heb een zalfje bij de kruitvat tegen schimmel infectie ook al geprobeerd..
  vind het erg eng om naar de huis arts te gaan..

  • Team OptimaleGezondheid 12 oktober 2015 om 11:00 - Antwoorden

   Hoi,

   Hoe moeilijk het misschien ook is, toch is het verstandig om een afspraak bij je huisarts te maken. Als dit onbehandeld blijft, kunnen de gevolgen erger zijn.

   Succes!

 11. Jessica 5 november 2015 om 11:34 - Antwoorden

  Hallo...

  Ik heb een tijdje terug een schimmelinfectie gehad e. Ben daarmee naar de huisarts geweest.omdat het inwendig was heb ik een capsule gekregen die ik voor het slapen gaan vaginaal moest inbrengen. De dokter waarschuwde me wel dat het een beetje kon gaan branden en dat ik het daarom voor het slapen gaan moest inbrengen zodat ik er weinig van zou merken.

  Ik heb zijn instructies opgevolgd maar na een tijdje begon het wel heel erg te branden. Ik had het gevoel dat ik daar beneden in brand stond en heb zelfs tot midden in de nacht huilend met de douchekop op mijn vagina onder de douche gestaan. Ik raakte in paniek omdat het niet weg wilde gaan. Mijn moeder heeft me hierin wel gesteund en heeft me laten staan tot het branderig gevoel minder werd. De volgende morgen was de branding weg en de jeuk was ook minder geworden. Maar wat ik niet snap is dat die capsule me zoveel meer pijn deed dan de schimmel zelf? Ik moet toe geven dat ikniet meer naar de dokter terug ben gegaan omdat ik niet durfde. Nu ben ik er gelukkig vanaf ben en gebruik sindsdien lactacyd uitwendig en het is ook nooit weer terug gekomen.

  • Lou 24 oktober 2016 om 13:28 - Antwoorden

   Hoi
   Dat komt omdat jij 1 capsule hebt gekregen. Jij kan beter 3 capsules krijgen. Ik heb het ook gehad. Stond in de brand dat wil ik ook nooit meer. Als jij de kuur krijgt net 3 is het te doen. Moet jij aangeven bij jou huisarts.
   Succes!

 12. Hasna 5 januari 2016 om 03:38 - Antwoorden

  Hallo

  Ik ben 18 jaar en heb al 4 maanden last van overvloedige afscheiding, soms voel ik het als het ware er gewoon uit lopen. Op het begin was dit plakkerig maar nu niet meer, het is een soort van melkachtige afscheiding het heeft een visgeur en soms ruikt het ook zuur. Ik ben bij de HA geweest en heb antibiotica gekregen omdat het volgens hem candida was, ik heb deze kuur afgemaakt maar nog steeds geen resultaat.

  Ik heb hiervoor wel chlamydia opgelopen, in de tijd dat ik net chlamydia had kreeg ik plots last van de afscheiding dus ik dacht steeds dat de afscheiding met chamydia te maken had toen ik antibiotica kreeg voor chlamydia ging de afscheiding nog steeds niet weg nu vraag ik me af of de antibiotica tegen chlamydia gewoonweg niet geholpen heeft en daarvan deze afscheiding komt of het gewoon puur met wat anders te maken heeft?

  Groet

  • Team OptimaleGezondheid 5 januari 2016 om 12:11 - Antwoorden

   Waarschijnlijk heeft de antibiotica niet geholpen, want in normale gevallen zou dit een afdoende oplossing moeten zijn. Heb jij in het verleden veel antibiotica gebruikt? Het kan namelijk zijn dat je inmiddels resistent bent geworden voor deze specifieke antibiotica, een groot probleem voor de medische wereld door het overvloedig voorschrijven van dit medicijn. Overleg met je arts voor een andere antibiotica-kuur, antibiotica die is gebaseerd op een andere stam.

   Heel veel succes!

 13. lotte 6 januari 2016 om 22:33 - Antwoorden

  Hallo,
  Ik ben 13 jaar oud & heb last van veel witte dikke papperige afscheiding. In de afscheiding zaten soms doorzichtige draden wat houd dat in? Ik heb pas 1/2 keer last gehad van maagkrampen. Heb ik last van een schimmel infectie?

  Groetjes

  • Team OptimaleGezondheid 8 januari 2016 om 13:19 - Antwoorden

   Dit is inderdaad een mogelijkheid, Lotte.
   Ik kan hiervandaan natuurlijk geen diagnose stellen, maar ik raad je aan om even een afspraak te maken met de huisarts. Deze kan exact bepalen wat er aan de hand is, en hiervoor medicijnen geven.

   Heel veel succes!

 14. Scarlet 26 juni 2016 om 23:07 - Antwoorden

  Hallo, Ik ben 19 en heb al een tijdje last van een schimmelinfectie, Het probleem is ik ben al meerdere keren bij de huisarts geweest en heb medicatie orale en zalfjes gehad, het is erg raar wand het werkt dan ongeveer een week maat daarna komt het weer terug.

  Ik weet niet meer wat ik moet doen, Ik heb vanalles geprobeerd maar niks werks enige tips Etc? Zou mijn lichaam door zo vaak antibiotica kuuren er inmum voor zijn geworden?

  • Team OptimaleGezondheid 28 juni 2016 om 08:55 - Antwoorden

   Het is een bekend probleem dat té veel gebruik van antibiotica niet goed is. Uiteindelijk wordt je immuun hiervoor, waardoor het ook niet meer gaat werken als je het écht nodig hebt, voor bijvoorbeeld een levensbedreigende situatie.

   Kijk even op mijn blog, die helemaal gaat over schimmelinfecties. Wellicht vind je daar andere oplossingen!
   De link: https://www.optimalegezondheid.com/candida/

   Heel veel succes!

 15. Desi 14 november 2016 om 01:28 - Antwoorden

  Ik heb nu bijna 1 week last van mijn vagina.
  Voelt alsof ik een grote schaafwond van binnen heb.
  Doet ook zeer bij het plassen.
  Zou dit een schimmelinfectie kunnen zijn?

  • Team OptimaleGezondheid 16 november 2016 om 22:03 - Antwoorden

   Dit kan een schimmelinfectie zijn, maar zou ook een ontsteking kunnen zijn.

   Ik raad je aan om even een afspraak te maken met je huisarts voor een correcte diagnose.

 16. mylène 18 december 2016 om 21:01 - Antwoorden

  hallo,
  ik ben 14 jaar. de laatste dagen geeft mijn vagina een branderig gevoel en veel afscheiding. ik heb er heel veel last van en weet niet goed wat ik ermee moet doen. ik weet wel dat ik niet langer door wil gaan met deze bijna ondraaglijke pijn. maagklachten heb ik niet gehad. wat raad u mij aan? de huisarts of zal ik het nog even aankijken tot het beter gaat?
  gr. mylène

  • Team OptimaleGezondheid 19 december 2016 om 16:33 - Antwoorden

   Ik raad je aan om even een afspraak met je huisarts te maken, Mylène. Ook al was het alleen maar om jezelf gerust te stellen!

 17. Anoniem 27 april 2017 om 04:28 - Antwoorden

  Hallo ik heb de laatste drie dagen erg jeuk aan mijn vagina en last van heel veel slijm ik ben ook nog niet ongesteld. Kun je me helpen?

  • Team OptimaleGezondheid 27 april 2017 om 20:40 - Antwoorden

   Het beste advies wat ik je kan geven is om even een afspraak bij de huisarts te maken. Jeuk aan de vagina kan een symptoom van verschillende aandoeningen zijn.

 18. Anoniem 5 november 2017 om 07:03 - Antwoorden

  Hee,

  Ik heb een soa test gedaan en bleek niks te hebben. Het deed ontzettend veel pijn doen de huisarts in mij vagina ging met een soort wattenstaaf (zonder eendenbek). Hoe kan dit? Ik heb vaak als ik gezweet heb of na het douchen bizarre jeuk aan mijn vagina. Het ruikt dan vaak ook naar en heb vaak dikke witte afscheiding. Is dit een schimmel infectie? Kan ik hier zelf wat mee of moet ik naar de huisatts

  • Team OptimaleGezondheid 9 november 2017 om 18:32 - Antwoorden

   Klinkt idd als een schimmelinfectie, maar kan ook nog wat anders zijn. Inderdaad maar even naar je huisarts voor een correcte diagnose.

 19. anissa 2 december 2017 om 14:02 - Antwoorden

  Hoi, ik had een vraagje,
  Ik denk (weet wel bijna zeker) dat ik een schimmelinfectie heb daar beneden. Ben alleen bang om naar de huisarts te gaan. Ik heb geen idee wat hij gaat doen. Moet ik per se mijn broek uit voor onderzoek en het laten zien of kan hij dmv vragen te stellen ook een medicijn voorschrijven?

  Groetjes!

  • Team OptimaleGezondheid 8 december 2017 om 00:37 - Antwoorden

   Vaak gaat het mondeling. Onderzoek is vaak niet nodig.

   En ook al moet hij onderzoeken, laat dat je niet weerhouden. Niet behandelen kan heel erg uit de hand lopen op termijn...

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: