Diverticulitis is een lastig woord voor een nog lastiger aandoening: De ontsteking van een divertikel. Ok, het wordt er niet gemakkelijker op met al die moeilijke woorden. Laten we punt voor punt eens bekijken waar we het over hebben. In het eerste deel van dit artikel gaan we kijken wat Diverticulitis is, hoe het ontstaat en wat de gevolgen kunnen zijn. In het tweede deel gaan we kijken wat we er aan kunnen doen, en hoe we dit eventueel kunnen voorkomen.
De dikke darm
Om de aandoening Diverticulitis te begrijpen, gaan we eerst even terug naar de basis: De dikke darm. Dit deel van het maagdarmstelsel is het deel dat de voedselresten opneemt die de dunne darm niet heeft kunnen verwerken. Om even de juiste weg van het voedsel voor ogen te krijgen, even een opsomming van de weg die het voedsel aflegt voordat je het toilet doortrekt:
- Mond
- Slokdarm
- Maag
- Dunne Darm
- Dikke Darm
- Endeldarm
- Anus
We gaan ons in dit artikel concentreren op de dikke darm. Via de dikke darm worden de voedselresten door het lichaam opgenomen, die de voorgaande dunne darm niet heeft kunnen verwerken. Een soort tweede kans voor de resten die de dunne darm niet verwerkt heeft. Je moet hierbij denken aan de voedselresten die niet de juiste vorm hebben (te groot), en/of voedselresten die eerst nog moeten worden afgebroken door darmbacteriën. Alle onverteerbare resten die dan overblijven belanden uiteindelijk in de endeldarm en, iets later, via de anus in het toilet.
Wat is een divertikel?
Een divertikel is een, op zich onschuldige, zakvormige uitstulping die op veel plaatsen in het lichaam voor kan komen. Je kunt hierbij denken aan de slokdarm of de urineblaas. Maar de meest voorkomende plaats is de dikke darm. Divertikels kunnen variëren van 2,5 mm. tot maar liefst 2,5 cm. Het ontstaan van de divertikels wordt met name vanaf het 40ste levensjaar steeds sterker. Ouderen boven de 80 jaar hebben meestal heel veel divertikels.
Over het exacte ontstaan van een divertikel is nog niet heel erg veel bekend. In het algemeen wordt aangenomen dat ze ontstaan als gevolg van grote druk in de dikke darm. Let wel: Hierbij bedoel ik niet dat Divertikels kunnen ontstaan door het persen bij de toiletgang. De druk waar we hier over spreken komt van binnenuit en veroorzaakt zwakke plaatsen in de darm. Bij het persen tijdens de toiletgang komt de druk via de buikholte van buitenaf. Een duidelijk vergelijk kun je trekken met het oppompen van een binnenband van de fiets. Als er zwakke plekken in de binnenband zitten, zullen deze uit gaan stulpen als de band hard wordt opgepompt.
Het enige verschil is dat de uitstulpingen in de binnenband verdwijnen als je de band leeg laat lopen, terwijl een Divertikel niet zal verdwijnen. Een divertikel die zich in de dikke darm bevindt, noemen we gewoon een Divertikel. Een Divertikel in de slokdarm noemen we een Zenker-Divertikel. In de blaas voorkomende divertikels noemen we blaas-divertikels.
Divertikels komen, vreemd genoeg, in het westen meestal voor aan de linkerzijde. Dit in tegenstelling tot Azië, waar divertikels meestal voorkomen aan de aan de rechterzijde. Dit verschil is nooit duidelijk geworden, dus dit blijft een groot vraagteken voor nu.
Wat is diverticulose?
De volgende term: Diverticulose. De onschuldige aanwezigheid van Divertikels in het lichaam wordt Diverticulose genoemd. Diverticulose kan op verschillende manieren tot klachten leiden, maar dat hoeft beslist niet. Er zijn talloze mensen die Diverticulose hebben, maar hier nooit iets van zullen merken.
En als laatste: wat is diverticulitis?
Divertikels zijn onschuldige uitstulpingen waar je geen last van zult hebben, maar ze kunnen wel heel gemakkelijk ontstoken raken. In een divertikel kan heel gemakkelijk ontlasting vast komen te zitten, wat snel tot een ontsteking kan leiden. Pas dan spreken we van Diverticulitis.
Een ontstoken divertikel kan soms heel veel last geven, maar is in de meeste gevallen vrij gemakkelijk te behandelen. Alleen in extreme gevallen is een operatie noodzakelijk.
De symptomen van Diverticulitis
Als al eerder Diverticulose is vastgesteld, is de diagnose Diverticulitis snel vastgesteld. In beginsel kun je last hebben van koorts en drukpijn. Deze laatste is meestal aan de linkerzijde van de buik. Heel vaak worden deze symptomen verward met een blindedarmontsteking, waarbij de drukpijn in de meeste gevallen aan de rechterzijde van de buik aanwezig is. Voor een totaalplaatjes, even een overzichtelijke lijst van mogelijke symptomen:
- Buikpijn en buikkrampen
- Opgezette buik
- Koorts
- Hevige diarree of ernstige obstipatie
- Misselijkheid, soms samen met braken
- In sommige gevallen verlies van bloed en/of slijm via de anus
De potentiële complicaties van Diverticulitis
Als Diverticulitis niet tijdig onderkent en behandeld wordt, kunnen er zeer ernstige complicaties optreden. Een ontstoken Divertikel kan bijvoorbeeld zo groot worden dat het de normale stoelgang kan belemmeren (Obstipatie, Constipatie of Obstructie) of een ontstoken Divertikel kan openbarsten met hele vervelende gevolgen. Hierbij even een opsomming van mogelijke complicaties van een niet behandelde Diverticulitis:
- Divertikelbloeding
Een divertikelbloeding kan ontstaan doordat een heel klein bloedvaatje in de divertikel scheurt. Hierdoor kan bloedverlies plaatsvinden via de anus, soms in grote hoeveelheden. Een divertikelbloeding kan ook optreden als er geen sprake is van Diverticulose. Gelukkig kun je een bloeding als deze vrij snel onderkennen doordat er bloedverlies via de anus plaatsvindt. Op deze manier kun je snel actie ondernemen en medisch advies inwinnen.
- Darmperforatie
Als een ontstoken Divertikel niet, of niet goed, behandeld wordt, kan een ontstoken Divertikel openbarsten en op deze manier een darmperforatie veroorzaken. De kans op een darmperforatie wordt aanzienlijk groter, als je veel ontstoken Divertikels hebt. De gevolgen van een darmperforatie kunnen vrij fors zijn. Hierbij moet je denken aan fistelvorming, abcesvorming, stenose of een buikvliesontsteking.
- Buikvliesontsteking
Als gevolg van een darmperforatie, kan er ontlasting in de buikholte terechtkomen, met een buikvliesontsteking als gevolg. De symptomen zijn een hoge koorts, in combinatie met hevige, acute pijnklachten in de buikholte.
Wat kun je doen om dit te genezen of te voorkomen?
Gelukkig hebben de meeste mensen die wel Divertikels hebben, nooit last van Diverticulitis. Maar als je het hebt, kun je er vrij gemakkelijk weer vanaf komen met een vloeibaar dieet en rust. Nog beter is om diverticulitis te voorkomen. Hoe te verhelpen en te voorkomen, kun je lezen in het tweede deel van dit artikel over Diverticulitis.
Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Diverticulitis deel 2: Wat kun je doen?
Wat kan ik het beste eten, ik heb last van divertikels, in mijn dikke of dunne darm.
Kunt U mij misschien iets aanraden?
Bij voorbaat mijn Gartelijke dank hiervoor.
Met een Vriendelijke groet van: Gerda Zweers- Prijs
Meer info over wat je beste kunt eten bij diverticulitis kun je vinden in het volgende artikel:
https://www.optimalegezondheid.com/diverticulitis-deel-2-wat-kun-je-doen/
Succes,
Jack
Ik heb diverticulitus. Ik heb ook nog steeds blaasklachten. Maar wat ik ook heb zijn steeds van die dreigende colappsen. Ik voel mij dan erg naar en voel mezelf wegzakken. Heb dit gemeld maar ze kunnen er niet veel mee.
Moet a.s. vrijdag weer terug naar het ziekenhuis.
Kan dit bij de klachten horen.
Ongeruste Inge
Dit zou inderdaad bij de klachten kunnen horen. Maar ik kan daar geen definitief oordeel over geven. Ik ken je dossier niet, en ik ben natuurlijk géén arts.
Maar ik ben wel heel nieuwsgierig naar het vervolg aanstaande vrijdag. Hou je me op de hoogte?
Inmiddels een colonscopie gehad. Er zijn biopten genomen. Werd ook microscopische colitus ontdekt. Heb een week Budesoine geslikt maar voelde mee steeds slechter.
Henny R.. in december 2016 begon de pijn boven mijn schaambeen. Allerlei onderzoeken gehad, baarmoeder/blaas(bleek dat mijn blaas ontstoken was, daarvoor een halfjaar antibiotica geslikt) Pijn blijft! 18 juli `17 kreeg ik een colonoscopie. Daar werd door de arts gevonden dat ik Diverticulose heb. Een uitstulping in de darm. Ik eet nu vezelrijk, drink 1 1/2 tot 2 liter water maar heb nog steeds die nare zeurende, vermoeiende pijn. Voor de pijn moet ik van de huisarts 4 x 2 paracetamol innemen. Ik zou heel graag van die pijn verlost zijn. ik word er 's nachts wakker van .
Wat kan ik meer doen?
Lees even het vervolg op bovenstaande informatie, Henny:
https://www.optimalegezondheid.com/diverticulitis-deel-2-wat-kun-je-doen/
Vind olie 2, 75 % werkt bij.mij prima
Was binnen 4 dagen van mijn paracetamollen af.
Slikte er ook 8 per dag
Heb een afgedekte darmperforatie en de buikwand is ook verdikt
Na 2 weken nog steeds verbetering!
Mag je bij diverticulitis ibuprofen slikken?
Nee, dat is niet aan te raden. Met Ibuprofen wordt de diverticulitis alleen maar erger.