Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem Dieet

Laatste Update: 28 oktober 2022

Eczeem door voedselallergie

Zeer zelden hoor je artsen en dermatologen praten over eczeem en mogelijke voedselallergieën. Toch kan het heel goed zijn dat je eczeem wordt veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen (1).

Want veel mensen tegenwoordig hebben te kampen met een voedsel allergie/intolerantie. Maar uitzoeken waar je eventueel niet tegen kunt kan erg lastig zijn en onnodig lang duren.

In dit artikel ga ik het juist hebben over  alle mogelijke voedsel allergieën en eczeem. Want steeds meer onderzoeken wijzen erop dat eczeem erg goed te verhelpen is met de juiste voedingsmiddelen!

Allergische reactie

Het is bekend dat bij de meeste mensen eczeem veroorzaakt wordt door een allergische reactie. Vaak worden er een serie van onderzoeken gedaan om vast te stellen waardoor eczeem specifiek wordt veroorzaakt. Maar testen op een mogelijke voedingsintolerantie wordt zeer zelden gedaan.

Dat terwijl er veel mensen zijn met de volgende voedselintoleranties:

Voedselintolerantie dagboek

Het probleem is dat het erg lastig te onderzoeken is of er überhaupt sprake is van een voedselintolerantie. Dit komt omdat er geen duidelijke symptomen zichtbaar zijn.

Maar wat je zelf heel goed kunt doen is een dagboek aanschaffen waarin je exact opschrijft wat je gegeten hebt. Als je al last hebt van eczeem is het erg lastig om de trigger te achterhalen, maar als je eczeem opeens erger wordt kun je herleiden waardoor het eczeem verergerd is. Als extra controle kun je dat voedingsmiddel 6 weken laten staan, zien of je eczeem ook echt minder wordt en het dan nog eens eten. Als de eczeem dan weer terugkomt weet je zeker welke voeding je eczeem triggert.

Bekende Eczeem triggers

Als je last hebt van een voedselintolerantie dan is de kans groot dat het door éém van de volgende voedingsmiddelen komt:

Het probleem is dat je jarenlang last kunt hebben van eczeem zonder dat je doorhebt dat het door één voedingsmiddel kan komen. Het opsporen is niet gemakkelijk en bij de meeste mensen heeft het meerdere jaren geduurd. Dit komt omdat je soms juist elke 6 weken 1 voedingsmiddel moet schrappen omdat het niet opeens erger wordt, maar gelijk blijft.

Daarbij kan sommige voeding, zoals avocado, heel goed zijn tegen eczeem maar kan het net bij jou de trigger zijn waardoor je meer last krijgt van eczeem.

Zo krijg ik zelf spijsverteringsproblemen van te veel snelle koolhydraten (witbrood, pasta etc.) en heb ik jarenlang onnodig last gehad van maagkrampen. Toen ik gezonder begon te leven namen mijn eigen klachten af – soms denk ik: ''Had ik deze kennis maar 10 jaar geleden gehad" 🙂

Leven met voedselintoleranties

Als je alles al hebt geprobeerd tegen eczeem en nog steeds regelmatig last van uitbarstingen. Dan kan het heel goed zijn dat het komt door een voedselintolerantie. Het beste is om een uitvoerig onderzoek te laten doen op mogelijke allergieën inclusief voedselintoleranties.

Zoals eerder gezegd is dit niet gemakkelijk om te laten onderzoeken, maar zeker mogelijk! Daarbij kun je eerst ook beginnen met de bovenstaande lijst. Van de bovenstaande lijst schrap je elke 6 weken 1 uit je dieet en houd je bij wat dit doet met je eczeem.

Voedingstips

Het belangrijkste is dat je er voor zorgt dat alles wat je eet zo vers en organisch mogelijk is! Ik snap dat organisch vaak duurder is dan regulier. Maar kan voor een enorm verschil maken en is de extra investering zeker waard.

Hieronder een aantal tips afkomstig uit het Eczeem Verdwijn Programma:

 • Stop met het eten van bewerkte voedingsmiddelen zoals varkensvlees, hamburgers, worst, beleg (uit verpakking), snacks, chips, koekjes, en frisdranken.
 • Stop met zuivelproducten, veel mensen hebben een lactose intolerantie en het is bekend dat het verminderen van zuivel per direct de huid verbeterd. Dit komt omdat melk vol zit met hormonen en sommige mensen kunnen daar niet goed tegen. Uitzondering is kefir en magere yoghurt (beperkt) vanwege het effect op de darmflora (3).
 • Stop met graan/tarwe, denk aan brood, pasta, pizza, witte rijst etc.
 • Stop met margarine en andere transvetten. Olijfolie is prima want daar zitten goede vetten in. Ook  oppassen met transvetten uit bewerkte voedingsmiddelen.
 • Zoals altijd, drink veel water en stop met frisdrank, sapjes, te veel koffie, thee (behalve groene), chocomelk enz.

De reden waarom het belangrijk is om met bewerkte voedingsmiddelen te stoppen is omdat het wellicht niet eens je eczeem triggert, maar het verzwakt wel het immuunsysteem. Dit zorgt ervoor dat je meer last kunt hebben van eczeem dan nodig is. In bewerkte voedingsmiddelen zitten namelijk vaak stoffen, zoals toegevoegde suikers en transvetten. Deze stoffen zijn heel slecht voor het lichaam waardoor je vaak hogere ontstekingswaarden krijgt. Dan moet het immuunsysteem zich daarop focussen waardoor het minder energie over heeft om je huid te beschermen.

Het drinken van water is een ideale manier om je huid van binnenuit te hydrateren en als vervanger voor frisdrank en fruitsapjes die vaak te veel suikers bevatten.

Tot slot...

Als je al van alles doet aan hygiëne en huidverzorging en toch niet van eczeem afkomt is het tijd om naar je voedingspatroon te kijken. Sommige voedingsmiddelen kunnen een trigger zijn of een onderliggende voedselintolerantie zorgt voor eczeemuitbraken. Dit is super vervelend. In sommige gevallen kan een arts uitsluitsel geven of je last hebt van voedselintoleranties of niet en anders is het verstandig om een eetdagboek bij te houden en voeding gedurende 6 weken te schrappen om het effect ervan op de huid te kunnen controleren.

Op die manier kun je achterhalen welke voeding de trigger is voor meer eczeem.

Daarnaast kun je ook het gratis e-book boordevol tips tegen eczeem downloaden en die uitproberen om zo je eczeem te verminderen. Bijna iedereen die het boek heeft gedownload is super tevreden met de tips die erin staan.

Probeer de bovenstaande tips voor tenminste 30 dagen te volgen en schrijf in je dagboek wat de effecten zijn op je huid.  Voor meer tips om van eczeem af te komen, kijk dan op mijn blog.

Bronnen:

 1. https://europepmc.org/article/med/2206923
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1398-9995.2007.01429.x
 3. https://journals.lww.com/co-allergy/Abstract/2013/06000/Probiotics_and_prebiotics_in_preventing_food.12.aspx

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/eczeem/Eczeem en voedselallergie.mp4"
width="478"
height="360"
description="Eczeem en voedselallergie"
player="5"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Leuk artikel. Nuttig als je zo'n eczeem hebt. Maar ik heb seborroisch eczeem. De bekendste vorm is berg op het hoofd, tijdens de kinderjaren. Geen voedselintolerantie dus, maar wel gevoelig voor zeep, waspoeder en parfum in al die producten.

 2. bij seborroisch eczeem werkt groene klei, met enkele druppels Tea tree (opgelost en een beetje olie) bij, zeer goed !

 3. In ieder geval de moeite waard om uit te proberen. Maar ik vraag me af, aangezien je waarschijnlijk maar voor één voedselgroep/producttype allergisch bent, of het nodig is om de hele lijst eruit te gooien gedurende 30 dagen, of dat je ook iedere productgroep er om de beurt 30 dagen uit kunt gooien? In de genoemde optie weet je immers na 30 dagen nog niet wat de boosdoener is, in het geval dat het eczeem inderdaad vermindert/verdwijnt.

  1. Hallo,

   Het kan goed zijn dat je voor meerdere producten allergisch bent. Belangrijk hierbij is om een voedseldagboek te beginnen en nauwkeurig noteren wat je per dag eet. Toen ik zelf erg last had van een eczeem uitbraak heb ik het bekende appel dieet geprobeerd. Echter, bij mij waren de resultaten wisselvallig. Uiteindelijk is een gezond en gevarieerd voedingspatroon de essentiële stap tegen eczeem. Dit in combinatie met goede huidverzorging en allergenen uit de omgeving natuurlijk voorkomen.

   Laat met weten wat de resultaten zijn.

   Succes!

   1. Ik heb er eens over nagedacht en het lijkt me eerst handig om te kijken óf het eczeem uberhaupt wordt veroorzaakt door een voedselallergie. In dat geval zou voor 30 dagen alles elimineren waarvan je een eczeemreactie kunt krijgen, het snelste zijn.

    In het artikel worden echter 3 rijtjes met producten genoemd, de intoleranties, eczeemtriggers en tips. Deels vullen ze elkaar aan, deels overlappen ze, maar deels spreken ze elkaar ook tegen. Bijvoorbeeld: eczeem kan mogelijk voortkomen uit een glutenintolerantie, maar vervolgens krijg je de tip wel havermout te mogen eten, terwijl dat ook gluten bevat.

    Ik zie door de bomen het bos niet meer zo, helaas nog weinig concreet wat nu wel of niet mag. Zonde van de grote moeite om 30 dagen een eliminatiedieet te volgen als je er aan het eind achterkomt dat je die elke dag havermoutpap als ontbijt tóch niet had mogen doen natuurlijk! Dus voor mij helaas nog te weinig houvast om er daadwerkelijk aan te beginnen.

    1. Havermout is van nature glutenvrij, echter de meeste havermout wordt in NL verwerkt via dezelfde kanalen als tarwe en daarom kan het wel gluten bevatten. Er is ook glutenvrije havermout verkrijgbaar (internet), soms de bio variant in supermarkten

 4. Ik let zelf al op mijn voeding, vandaag bleek uit een onderzoek.
  Dat ik positief getest werd op tarwe, ik vroeg gelijk of ik ook voor gluten in het algemeen allergisch was.
  Daarvoor moet ik morgen nog eens terug bellen.
  Verder let ik ook op wat ik allemaal op mijn hoofdhuid e.d. gebruik omdat veel shampoos tegenwoordig sodium laureth/lauryl sulfate bevatten en parabenen en dat soort dingen.
  Die kunnen naar mijn mening ook irritaties uitlokken.

 5. Ja...ws. allemaal waar en geloofwaardig alleen....ik zit met een meisje van 6 die zich tot bloedens toe open krabt. Kindjes op school pesten dr al en willen niet mrt dr spelen omdat ze denken dat t besmettelijk is.
  Ik ben sinds afgelopen weekend gaan minderen met melk en melkprodukten voor haar. Zelf reageer ik denk ik op tarwe.
  Maar om dat kleintje nou àlles te ontzeggen....geen brood, koekje etc.... wat moet ik dr dan bijv als ontbijt geven? Geen brood geen yoghurt.... en ze eet al zo goed als niks

  1. Dat is inderdaad een vreselijk dilemma, Brenda.
   Het is kiezen uit twee kwaden.
   Heb je er al eens over nagedacht om contact op te nemen met een diëtist, om samen een lekker menu samen te stellen?

   Ontzettend veel succes!

 6. Ikzelf reageer ook op melk en tarwe.(meeste tarwe word doodgespoten met round-up) Heb uit voorzorg voor me zoon elke ochtend Zelf noten melk gemaakt... handje noten nachtje laten weken. Vers water erbij en je kan pannenkoeken en pap van maken.

 7. Wat een interessant artikel. Ik ben zelf een half jaar geleden gestopt met het eten van gluten! De verschillen waren wezenlijk! Ik was geschrokken toen ik merkte dat de eczeem klachten minder werden, de kringen rond mij ogen werden minder, de vermoeidheid werd minder en het constante gevoel dat er iets in me maag zit zonder te weten dat het me dwars zat is ook weg. Ik heb al bijna mijn hele leven eczeem, dit was bij mij voor het eerst geconstateerd toen ik drie jaar was en ik ben nu 28 jaar. Jaren heb ik bij dermatologen en allergologen gelopen en altijd hebben ze geroepen dat er geen relatie was tussen mijn eczeem en mijn voeding. Toen ik was gestopt met de gluten en mijn hele eetpatroon heb veranderd toen ging alles veranderen. Ik ben daarna nog langs de allergoloog geweest en die heeft gezegd dat voor hem de relatie lastig is vast te stellen en als we het alsnog diepgaand willen onderzoek moet ik 4 weken lang gluten eten. Dit ben ik dus niet van plan om te doen. Ik geef eerlijk toe dat het lastig is soms, vooral als ik snel honger heb en als ik ga lunchen of eten met vrienden. Maar geloof me het is te doen. Het vraagt in het begin een beetje creativiteit maar daarna gaat het vanzelf. Uiteindelijk merk je zelf dat het eten van gluten je niet waard is. Daarnaast heeft de appie, biologisch winkels een ruim assortiment in glutenvrije producten, zoals brood en pasta. Deze zijn echt prima!

  Voor de rest is de eczeem niet 100% weg. Als zalf gebruik ik protopic deze is hormoonvrij, in het begin voelt dit een beetje raar maar na een paar weken went het en kan je weer afbouwen. Ook gebruik ik soms allergiepillen dit is tegen de kriebel dit doe ik soms als ik merk dat ik een beetje last heb.

  Als jullie nog vragen of iets hebben! Laat het me weten! Ik wil ook wel meedenken met alternatieven voor het dieet. Als je glutenvrij eet moet je wel rekening houden met een mogelijk vitamine B12 tekort

  1. Dank je wel voor het delen van jouw ervaringen en de tips, Elizabeth!
   Dit wordt heel erg op prijs gesteld!

 8. Elizabeth jij had het over protopic dat er geen hormonen in zit klopt..maar deze creme is nog veel slechter dan met cortecosteroiden . Mij helpt t niet meer..en heb nu een vrreselijke rebound ervan. Dus probeer goed de bijwerkingen op lang termijn te lezen...succes

 9. Na een aantal jaren cortizonzalf gesmeerd te hebben, kreeg van een heks een kruidenzalf om te proberen. Resultaat was zeer positief. Kan/mag het nu zelf maken.
  Komt nog wel af en toe terug. Onderzoek door dermatoloog gaf aan dat er door een gemuteerd gen (af en toe) te weinig filaggrine wordt aangemaakt, waardoor keratine niet goed omgezet wordt. Nadenkend zou dat kunnen kloppen, want haar splijt nogal en nagels hebben laagjes en scheuren erg makkelijk.
  De aanmaak kan gestimuleerd worden door veel advocado te eten.
  Uiteraard wordt er zo veel als mogelijk biologisch gegeten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin
Share2