Eczeem door voedselallergie, de missende link?

Zeer zelden hoor je artsen en dermatologen praten over eczeem en mogelijke voedselallergieën. Toch kan het heel goed zijn dat je eczeem wordt veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen.

Want veel mensen tegenwoordig hebben te kampen met een voedsel allergie/intolerantie. Maar uitzoeken waar je eventueel niet tegen kunt kan erg lastig zijn en onnodig lang duren.

In dit artikel ga ik het juist hebben over  alle mogelijke voedsel allergieën en eczeem. Want steeds meer onderzoeken wijzen erop dat eczeem erg goed te verhelpen is met de juiste voedingsmiddelen!

Allergische reactie

Het is bekend dat bij de meeste mensen eczeem veroorzaakt wordt door een allergische reactie. Vaak worden er een serie van onderzoeken gedaan om vast te stellen waardoor eczeem specifiek wordt veroorzaakt. Maar testen op een mogelijke voedingsintolerantie wordt zeer zelden gedaan.

Dat terwijl er veel mensen zijn met de volgende voedselintoleranties:

Voedselintolerantie dagboek

Het probleem is dat het erg lastig te onderzoeken is of er überhaupt sprake is van een voedselintolerantie. Dit komt omdat er geen duidelijke symptomen zichtbaar zijn.

Maar wat je zelf heel goed kunt doen is een dagboek aanschaffen waarin je exact opschrijft wat je gegeten hebt. Als je al last hebt van eczeem is het erg lastig om de trigger te achterhalen, maar als je eczeem opeens erger wordt kun je herleiden waardoor het eczeem verergerd is. Als extra controle kun je dat voedingsmiddel 6 weken laten staan, zien of je eczeem ook echt minder wordt en het dan nog eens eten. Als de eczeem dan weer terugkomt weet je zeker welke voeding je eczeem triggert.

Bekende Eczeem triggers

Als je last hebt van een voedselintolerantie dan is de kans groot dat het door éém van de volgende voedingsmiddelen komt:

Het probleem is dat je jarenlang last kunt hebben van eczeem zonder dat je doorhebt dat het door één voedingsmiddel kan komen. Het opsporen is niet gemakkelijk en bij de meeste mensen heeft het meerdere jaren geduurd. Dit komt omdat je soms juist elke 6 weken 1 voedingsmiddel moet schrappen omdat het niet opeens erger wordt, maar gelijk blijft.

Daarbij kan sommige voeding, zoals avocado, heel goed zijn tegen eczeem maar kan het net bij jou de trigger zijn waardoor je meer last krijgt van eczeem.

Zo krijg ik zelf spijsverteringsproblemen van te veel snelle koolhydraten (witbrood, pasta etc.) en heb ik jarenlang onnodig last gehad van maagkrampen. Toen ik gezonder begon te leven namen mijn eigen klachten af – soms denk ik: ''Had ik deze kennis maar 10 jaar geleden gehad" 🙂

Leven met voedselintoleranties

Als je alles al hebt geprobeerd tegen eczeem en nog steeds regelmatig last van uitbarstingen. Dan kan het heel goed zijn dat het komt door een voedselintolerantie. Het beste is om een uitvoerig onderzoek te laten doen op mogelijke allergieën inclusief voedselintoleranties.

Zoals eerder gezegd is dit niet gemakkelijk om te laten onderzoeken, maar zeker mogelijk! Daarbij kun je eerst ook beginnen met de bovenstaande lijst. Van de bovenstaande lijst schrap je elke 6 weken 1 uit je dieet en houd je bij wat dit doet met je eczeem.

Voedingstips

Het belangrijkste is dat je er voor zorgt dat alles wat je eet zo vers en organisch mogelijk is! Ik snap dat organisch vaak duurder is dan regulier. Maar kan voor een enorm verschil maken en is de extra investering zeker waard.

Hieronder een aantal tips afkomstig uit het Eczeem Verdwijn Programma:

  • Stop met het eten van bewerkte voedingsmiddelen zoals varkensvlees, hamburgers, worst, beleg (uit verpakking), snacks, chips, koekjes, en frisdranken.
  • Stop met zuivelproducten, veel mensen hebben een lactose intolerantie en het is bekend dat het verminderen van zuivel per direct de huid verbeterd. Dit komt omdat melk vol zit met hormonen en sommige mensen kunnen daar niet goed tegen. Uitzondering is kefir en magere yoghurt (beperkt) vanwege het effect op de darmflora.
  • Stop met graan/tarwe, denk aan brood, pasta, pizza, witte rijst etc.
  • Stop met margarine en andere transvetten. Olijfolie is prima want daar zitten goede vetten in. Ook  oppassen met transvetten uit bewerkte voedingsmiddelen.
  • Zoals altijd, drink veel water en stop met frisdrank, sapjes, te veel koffie, thee (behalve groene), chocomelk enz.

De reden waarom het belangrijk is om met bewerkte voedingsmiddelen te stoppen is omdat het wellicht niet eens je eczeem triggert, maar het verzwakt wel het immuunsysteem. Dit zorgt ervoor dat je meer last kunt hebben van eczeem dan nodig is. In bewerkte voedingsmiddelen zitten namelijk vaak stoffen, zoals toegevoegde suikers en transvetten. Deze stoffen zijn heel slecht voor het lichaam waardoor je vaak hogere ontstekingswaarden krijgt. Dan moet het immuunsysteem zich daarop focussen waardoor het minder energie over heeft om je huid te beschermen.

Het drinken van water is een ideale manier om je huid van binnenuit te hydrateren en als vervanger voor frisdrank en fruitsapjes die vaak te veel suikers bevatten.

Tot slot...

Als je al van alles doet aan hygiëne en huidverzorging en toch niet van eczeem afkomt is het tijd om naar je voedingspatroon te kijken. Sommige voedingsmiddelen kunnen een trigger zijn of een onderliggende voedselintolerantie zorgt voor eczeemuitbraken. Dit is super vervelend. In sommige gevallen kan een arts uitsluitsel geven of je last hebt van voedselintoleranties of niet en anders is het verstandig om een eetdagboek bij te houden en voeding gedurende 6 weken te schrappen om het effect ervan op de huid te kunnen controleren.

Op die manier kun je achterhalen welke voeding de trigger is voor meer eczeem.

Daarnaast kun je ook het gratis e-book boordevol tips tegen eczeem downloaden en die uitproberen om zo je eczeem te verminderen. Bijna iedereen die het boek heeft gedownload is super tevreden met de tips die erin staan.

Probeer de bovenstaande tips voor tenminste 30 dagen te volgen en schrijf in je dagboek wat de effecten zijn op je huid.  Voor meer tips om van eczeem af te komen, kijk dan op mijn blog.

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/eczeem/Eczeem en voedselallergie.mp4"
width="478"
height="360"
description="Eczeem en voedselallergie"
player="5"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]