Voedingsadvies

Laatste Update: 2 juli 2014

Eet elke dag groente en fruit, moet je echt nog meer eten?

groente en fruitAls kind wilde je het liever niet horen. Als tiener alleen met tegenzin en als volwassene heb je er totaal geen problemen mee. Sterker nog, als je kinderen hebt herhaal je deze zin waarschijnlijk dagelijks.

Het is een aloude wijsheid en zeker niet achterhaald.

Voldoende groente en fruit eten is zeker één van de geheimen achter blakende gezondheid, maar waarom eigenlijk? Is het écht zo dat groente en fruit je leven met meerdere jaren kan verlengen?

In dit artikel neem ik groente en fruit onder de loep + tips om voldoende te eten.

Kort wat is groente en fruit überhaupt?

Heel simpel gezegd is fruit een plant dat zaden bevat en groente alles wat overblijft. Nu wordt het in de keuken toch snel een rommeltje aangezien fruit en groente regelmatig doorelkaar worden gehaald. Veel van de groente dat we eten zijn in werkelijkheid fruit, denk aan een komkommer, avocado, tomaten etc.

De reden waarom we veel variatie nodig hebben bij het eten van groente en fruit is dat geen één alle belangrijke vitamines en mineralen bevatten. Het is juist de variatie wat groene en fruit zo gezond maakt. Je lichaam heeft vitamines, mineralen en sinds kort fytonutriënten nodig om gezond te blijven.

Om je te helpen motiveren meer groente te eten en met gematigde hoeveelheden fruit (vanwege de fructose) zal ik je nu de top redenen geven:

 • Vermindert het risico op het krijgen van een hartaanval en beroerte
 • Verlaagt je bloeddruk
 • Verlaagt je cholesterol
 • Helpt tegen verstoppingen en pijnlijke maag- en darm klachten
 • Biedt bescherming tegen oogaandoeningen zoals staar
 • Helpt bij het afvallen (vooral groente) vanwege het lage aantal calorieën.

Soorten fruit

Fruit heeft een zoete smaak en bevat vrijwel altijd zaden. Normaal eet je fruit ongekookt en zijn er in allerlei soorten met elk een andere smaak en vorm. De bekendste fruitsoorten zijn:

Soorten groente

 • Bladgroenten (sla, witloof, spinazie, andijvie)
 • Koolsoorten (witte kool, rode kool, bloemkool, broccoli, spruitjes)
 • Paddenstoelen
 • Peulvruchten (witte bonen, bruine bonen, kidneybonen)
 • Vruchtgroenten
 • Wortelen

Variatie is het beste

De beste tip die ik je kan geven over groente en fruit is variatie. Hoe doe je dat? Heel simpel! Eet zo kleurrijk mogelijk. Wanneer je een maaltijd samenstelt met verschillende ingrediënten zorg ervoor dat het op een regenboog lijkt. De verschillende kleuren van groente en fruit hebben elk bepaalde gezondheidsvoordelen.

Vergeet niet om je groente niet te lang door te koken. Tijdens het koken gaan er veel vitamines verloren. Een goede tip is om te gaan stomen of een slow juicer aan te schaffen.

Waarom supplementen geen vervanger zijn

Je zou denken met allerlei supplementen op de markt dat inmiddels alle vitamines en mineralen synthetisch nagemaakt kunnen worden. Je neemt simpelweg een multivitaminen en je bent klaar voor de dag.

Helaas is het lichaam complexer dan dat. Nu kan een multivitaminen zeker gezondheidsvoordelen bieden, maar het is zeker geen vervanger voor gezonde gevarieerde voeding.

gezondDe uitdaging is dat men niet goed weet wat er allemaal in zo’n super pil zou moeten. De voordelen van groente en fruit is met name de interactie tussen verschillende soorten. Neem nou eens antioxidanten, belangrijk om vrije radicalen tegen te gaan. Zo hebben tomaten en wortelen andere antioxidanten en elk heeft een specifieke werking in je lichaam.

Tenslotte is de volledige werking ook nog niet geheel in kaart gebracht. Supplementen kunnen daarom nooit een vervanger zijn! Daarnaast mis je dan ook nog eens de rijke smaak van verse groente / fruit.

Tips om meer groente en fruit te eten

 • Eet voldoende! Probeer zoveel mogelijk groente te eten en zo gevarieerd mogelijk. Neem fruit in gematigde hoeveelheden.
 • Schenk extra aandacht om meer donkere bladgroenten te eten.
 • Vers is beter! Eet meerdere bronnen van verse groente en fruit per week. Koken beschadigt normaliter fruit en groenten.
 • Volg het seizoen! Zodoende heb je altijd zo vers mogelijk en krijg je ook per seizoen verschillende nutriënten binnen, dit is alleen al voldoende variatie.
 • Probeer nieuwe recepten uit. Op het internet zijn ontzettend veel recepten te vinden. Ook leuk is om het seizoen te volgen en daar de recepten op aan te passen. Is het tijd voor asperges? Maak een aantal recepten op basis van deze groente.
 • Maak kleine porties in de koelkast zodat je eenvoudig wat kunt eten als snack. Zo vind ik het zelf prettig om gesneden wortelen in de koelkast te hebben als snack.
 • Zorg dat er altijd wat fruit op tafel staat, zodoende vergeet je het ook niet.
 • Eet elke middag een salade, combineer met de gezonde vetten voor maximaal resultaat.
 • Schaf een smoothie maker aan en maak elke dag een groene smoothie.

Conclusie

Voldoende groente en fruit eten is één van de beste dingen die je kunt doen om je gezondheid te verbeteren. Helaas krijgen nog steeds veel mensen bij lange na niet voldoende groente en fruit binnen, dat is jammer aangezien je veel van de gezondheidsaandoeningen waar we mee te kampen hebben kunt voorkomen met je voedingspatroon, groene en fruit vervult daarin een grote rol.

Een manier die ik toepas om aan mijn dagelijks hoeveelheden te komen is door een salade te eten en groene smoothies te maken. Vergeet niet dat er geen perfecte aanbevolen hoeveelheid groente en fruit bestaat. Het beste wat je kunt doen is om zo gezond mogelijk te eten en dan is de kans op tekorten eenmaal erg klein.

Heb je zelf nog goede tips om meer groente en fruit te eten? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. ik slik dagelijks 15000 mg calcium 1800 mg kalium en noges vit d en is het bij ons thuis met de paplepel in gegeoten groente en fruit.alleen puber dochter houd er zo al haar leven lang een eigen menu opna.
  maar ik denk dat ze het wel overneemt jongste is nooit geen probleemeter geweest.
  mijn man houd er van om verwend te worden met goed eten al hij thuiskomt,en ik houd van koken.
  dus dat loopt wel os bij ons.Mijn schildklieren functioneren nauwelijks vndaar deze aanvulling via internist.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share