Multivitaminen: Waar moet je op letten

2017-04-07T10:15:20+01:00november 19th, 2013|Supplementen|26 Reacties

Laatste update: door

Multivitaminen: Waar moet je op letten

Over het algemeen hoor je in de medische wereld de boodschap dat het innemen van multivitaminen niet nodig is, als je tenminste gezond en gevarieerd eet. De grote vraag is natuurlijk of dit waar is. Zit er werkelijk nog genoeg vitamines en mineralen in onze voeding, en is het dus geldverspilling om dure potjes multivitaminen te kopen? En waar moet je dan eventueel op letten bij het kopen?

Lees snel verder over de zin en onzin van multivitaminen en hoe deze te kiezen.

Wat zijn multivitaminen?

Eigenlijk is de naam multivitaminen niet een naam die de volledige lading dekt. Je zou eigenlijk beter kunnen spreken van een multivitaminen- en mineralencomplex. Hier zitten dus nagenoeg alle vitaminen en mineralen in die je in je lichaam nodig hebt.

Als het een goed product is, zitten al deze voedingsstoffen in de capsule, in de juiste verhouding. Vaak worden er nog meer stoffen aan toegevoegd om de opname van de vitaminen en de mineralen door het lichaam beter, sneller en efficiënter te laten verlopen. Om kort te gaan: Het is een pilletje waarin alle vitaminen en mineralen zitten die je lichaam iedere dag weer nodig heeft.

Lekker makkelijk, maar heb je dit écht nodig?

De medische wereld, en ook het gezondheidscentrum, zeggen nog steeds dat multivitaminen slikken beslist niet nodig is als je op een verantwoorde, gezonde en gevarieerde manier eet. Zeker als je heel braaf volgens de schijf van vijf eet.

Hier zijn een paar hele grote vraagtekens bij te zetten. Zitten er inderdaad nog steeds de vitamines en mineralen in fruit en groenten, zoals we altijd aannemen? We denken altijd dat er bijvoorbeeld vitamine C in een tomaat zit, maar is dit wel zo?

Voordat je nu stopt met lezen, wil ik graag dit standpunt even uiteenzetten:

Arme bodem

Om de vitaminen en mineralen in de plant en de vrucht op te nemen, moet het uiteraard wel beschikbaar zijn. Als de gevraagde stoffen niet (meer) in de bodem zitten, kan het dus ook niet in de plant en de vrucht komen. De plant, met haar vruchten, is een afspiegeling van de bodem waar het op groeit.

Het is een feit dat de bodem steeds armer wordt, ook al wordt er veel gewisseld met gewassen op dezelfde bodem. Dit gaat dus ook op voor biologisch geteelde producten, hoewel hierbij de bodem beter verzorgd wordt.

Minder zon

Naast de kwaliteit van de bodem, is ook zonlicht natuurlijk van groot belang. Het is natuurlijk niet zo dat de zon minder schijnt, maar we onttrekken de planten eerder aan deze natuurlijke bron van energie. Hoewel kastomaten uit het Westland nog steeds in de zon staan, is het niet hetzelfde als buiten. Ho