Supplementen

Laatste Update: 7 april 2017

Multivitaminen: Waar moet je op letten

Over het algemeen hoor je in de medische wereld de boodschap dat het innemen van multivitaminen niet nodig is, als je tenminste gezond en gevarieerd eet. De grote vraag is natuurlijk of dit waar is. Zit er werkelijk nog genoeg vitamines en mineralen in onze voeding, en is het dus geldverspilling om dure potjes multivitaminen te kopen? En waar moet je dan eventueel op letten bij het kopen?

Lees snel verder over de zin en onzin van multivitaminen en hoe deze te kiezen.

Wat zijn multivitaminen?

Eigenlijk is de naam multivitaminen niet een naam die de volledige lading dekt. Je zou eigenlijk beter kunnen spreken van een multivitaminen- en mineralencomplex. Hier zitten dus nagenoeg alle vitaminen en mineralen in die je in je lichaam nodig hebt.

Als het een goed product is, zitten al deze voedingsstoffen in de capsule, in de juiste verhouding. Vaak worden er nog meer stoffen aan toegevoegd om de opname van de vitaminen en de mineralen door het lichaam beter, sneller en efficiënter te laten verlopen. Om kort te gaan: Het is een pilletje waarin alle vitaminen en mineralen zitten die je lichaam iedere dag weer nodig heeft.

Lekker makkelijk, maar heb je dit écht nodig?

De medische wereld, en ook het gezondheidscentrum, zeggen nog steeds dat multivitaminen slikken beslist niet nodig is als je op een verantwoorde, gezonde en gevarieerde manier eet. Zeker als je heel braaf volgens de schijf van vijf eet.

Hier zijn een paar hele grote vraagtekens bij te zetten. Zitten er inderdaad nog steeds de vitamines en mineralen in fruit en groenten, zoals we altijd aannemen? We denken altijd dat er bijvoorbeeld vitamine C in een tomaat zit, maar is dit wel zo?

Voordat je nu stopt met lezen, wil ik graag dit standpunt even uiteenzetten:

Arme bodem

Om de vitaminen en mineralen in de plant en de vrucht op te nemen, moet het uiteraard wel beschikbaar zijn. Als de gevraagde stoffen niet (meer) in de bodem zitten, kan het dus ook niet in de plant en de vrucht komen. De plant, met haar vruchten, is een afspiegeling van de bodem waar het op groeit.

Het is een feit dat de bodem steeds armer wordt, ook al wordt er veel gewisseld met gewassen op dezelfde bodem. Dit gaat dus ook op voor biologisch geteelde producten, hoewel hierbij de bodem beter verzorgd wordt.

Minder zon

Naast de kwaliteit van de bodem, is ook zonlicht natuurlijk van groot belang. Het is natuurlijk niet zo dat de zon minder schijnt, maar we onttrekken de planten eerder aan deze natuurlijke bron van energie. Hoewel kastomaten uit het Westland nog steeds in de zon staan, is het niet hetzelfde als buiten. Hoe staat het met de kwaliteit van het zonlicht in de kassen?

De vitamine C die je bijvoorbeeld in tomaten verwacht aan te treffen, wordt gemaakt door de tomaat zelf onder invloed van direct zonlicht. De kweek in kassen zorgt voor ander zonlicht, en heeft dus een negatieve invloed op de aanmaak van vitamine C.

Rijping van de vruchten

fruitmandHet is commercieel niet interessant om rijpe vruchten te plukken waarna ze op transport moeten naar de verkooppunten. Tegen de tijd dat ze in het schap van de supermarkt liggen, beginnen de eerste donkere plekjes zich al te laten zien.

Geen mooi gezicht, en dus wordt het niet meer verkocht. We willen graag mooi fruit zien, wat lekker glanst. Daarom wordt steeds meer onrijpe vruchten geplukt, waarna ze geacht worden ‘door te rijpen’ terwijl ze in een doos, in een container, op een zeeschip zitten.

De vrucht zal inderdaad wel doorrijpen, maar zal niet het maximale aan vitamines en mineralen in zich op kunnen nemen. Simpelweg omdat er geen aanvoer meer is via de plant of de boom. De optimale hoeveelheid vitaminen en mineralen wordt pas bereikt als de vrucht rijp is, en uit zichzelf uit de boom valt.

Presentatie in het schap

De laatste reden van dit betoog betreft de presentatie van de groenten en fruit in het schap. Om het allemaal mooi te presenteren en aantrekkelijk te maken voor ons als consument, worden er felle lampen boven gehangen. Dit zie je niet alleen in de supermarkten gebeuren, maar ook in de bio-markten.

De meeste mineralen en vitaminen zijn heel erg gevoelig voor licht, en onder invloed hiervan zullen deze gewoon in het niets oplossen.

Om deze vier eerder genoemde redenen zitten er dus steeds minder vitamines en mineralen in ons eten. En dit geldt niet alleen voor de ‘normale’ teelt, maar ook voor de biologische teelt. Let wel: Dit is beslist géén reden om dan maar weer over te stappen naar gewone teelt, want biologische teelt bevat nog steeds heel veel voedingsstoffen die in de gewone teelt domweg ontbreken.

Een verstandige aanvulling op een gevarieerd voedingspatroon

groenteGezien al deze vorige feiten, denk ik dat het gebruik van een multivitaminen een hele verstandige aanvulling is op een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Let er wel op dat een multivitaminen nooit een vervanging kan zijn voor gezond eten. Iedere dag fastfood eten met een multivitaminen-preparaat om het schuldgevoel hierover weg te nemen, gaat écht niet werken.

En dan sta je voor het schap: meters lang allemaal multivitaminen! Welke moet je nu kiezen? De duurste? Een gulden middenweg? Of is de goedkoopste versie ook afdoende?

Begin met het lezen van het etiket

Ok, als je voor het schap staat, neem dan even rustig de tijd om het etiket te lezen. Als er een hele lijst met vitamines en mineralen op staat is dit een goed uitgangspunt, maar er is meer nodig. Om de voedingsstoffen efficiënt door het lichaam op te kunnen nemen, zijn hulpstoffen nodig. De voedingsstoffen moeten dus verbonden zijn met deze hulpstof.

Een voorbeeld hiervan is selenium, wat alleen efficiënt door het lichaam opgenomen kan worden, als het verbonden is met de stof methionine. Op het etiket moet je dus kunnen lezen: selenium (selenomethionine). Als je op het etiket nergens een verwijzing naar deze hulpstoffen kunt vinden, kun je het beter maar in het schap terug zetten, en de volgende pakken voor nadere bestudering.

Wat moet er juist NIET in zitten?

Je wilt natuurlijk dat er zo veel mogelijk voedingsstoffen in één pilletje zitten, maar té veel is ook weer niet goed. 3 dingen die er niet in horen te zitten:

Magnesiumoxide

Een andere manier om de goede van de slechte te kunnen scheiden, is het zoeken naar de magnesiumverbinding op het etiket. Als er gesproken wordt van magnesiumoxide, dan is dit een slecht teken. Magnesiumoxide is een stof wat door ziekenhuizen wordt gebruikt om de darmen schoon te maken. Met andere woorden: Dit is een laxeermiddel. Zodra er magnesiumoxide op het etiket staat, heb je gewoon een heel duur laxeermiddel in handen.

Magnesium blijft wel een belangrijke voedingsstof, maar in een andere verbinding: magnesiumbisglycinaat of magnesiumcitraat is een prima verbinding zonder de laxerende bijwerking.

E-nummers

Jawel, het bestaat echt! Multivitamines waar bepaalde, door Europa ‘goedgekeurde’, hulpstoffen in verwerkt zitten. Denk hierbij aan geurstoffen, kleurstoffen, conserveermiddelen en glutamaat. Dit heeft helemaal geen functie in de werking van de multivitaminen, behalve dan dat mooie rode kleurtje en die frambozensmaak. Totaal onnuttig!

Fosfor en natrium

Er zijn bepaalde voedingsstoffen die je beslist niet nodig hebt, simpelweg omdat je deze in het dagelijkse leven al in ruime hoeveelheid binnen krijgt. Het betreft hier fosfor en natrium (zout). Met name zout heb je al snel te veel, en dit zelfde geldt ook voor fosfor.

Vitamine B6 als graadmeter voor de dosis

De volgende vraag is natuurlijk of het voldoende is om één capsule per dag te nemen, of eventueel meerdere. Een mooie graadmeter hiervoor is de hoeveelheid Vitamine B6 die in iedere capsule zit. Dagelijks heb je 20 milligram B6 nodig, dus als er 10 milligram in een capsule zit moet je er dagelijks twee van slikken.

Maar als de gebruiksaanwijzing aangeeft dat er 50 milligram B6 in iedere capsule zit, en je moet twee capsules per dag slikken, zet dan het potje maar weer snel terug in het schap. Is een slecht idee, want een overdosis vitamine B6 kan voor hele vervelende klachten zorgen, en dat is beslist niet het doel van een vitaminepreparaat.

Wat zijn goede merken?

Als je dus de etiketten goed leest, ga je vanzelf merken dat een groot deel van de potjes direct al afvalt, zowel in het goedkope als in het dure segment. Zelf gebruik ik vitamine van het merk Solgar, een prima keuze. Maar er zijn natuurlijk ook andere goede merken op de markt zoals Bonusan en AOV Lamberts.

Tenslotte, goed kijken naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, met name de in vet oplosbare vitamines (ADEK) mag je niet te veel van hebben!

Welk merk gebruik jij? Lees het etiket eens na, en plaats je bevindingen in de commentaren. Ik ben erg benieuwd!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Wij zijn een groot voorstander van het slikken van een goede multi, eventueel aangevuld met supplementen naar persoonlijke behoefte. Helaas zijn er nog veel mensen die uw bovenstaande verhaal tegenspreken. Toch zien wij steeds meer mensen die zich bewust worden van het nut van multivitaminen. Wij hebben zelf jarenlang Omnium van Solgar geslikt, maar zijn nu uiteraard overgestapt op onze eigen merk vita24!

 2. Dag Jack,
  Mooi stuk en helder! Dank! Ik gebruik al zeker 10 jaar de multi vitaminen/mineralen voor volwassenen van het merk Plantina.

 3. ik neem 1 capsule per dag b12 is 50mg b 6 12 mg
  Ik dacht altijd dat het een goede zaak was een multivitamine te nemen
  zo neem ik ook eencalcium tablet(zelfde firma)calciumcitraat150 mg

  Mag ik eens uw visie horen?
  Ik gebruik het al jaren,als je dat zou willen,kun je er dan mee stoppen?

  Bij voorbaat mijn dank

  Vr.groeten
  Dina Ausema Appingedam

  1. Hoi Dina,

   ik dat het gebruik van een multivitaminen een hele verstandige aanvulling is op een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Let er wel op dat een multivitaminen nooit een vervanging kan zijn voor gezond eten.

   Je kunt altijd weer stoppen met het gebruiken van vitamines, maar als u zich beter voelt met de Multivitamine dan zou ik ze gewoon als aanvulling blijven gebruiken.
   Maar blijf er wel op letten dat het geen vervanging mag zijn van voedsel.

   Succes!

 4. Hoi Jack,
  Ik lees bij de producten van Solgar inhoud tot 20000% van de ADH. Zijn dit allemaal veilige doses?
  Bedankt,
  Judith

  1. Beste Judith,

   Normaal gesproken is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet voor niets vastgesteld. 20000% van de ADH is wel heel erg extreem. Overdosering is vooral gevaarlijk als er sprake is van vetoplosbare vitaminen.

   Hierover kun je meer lezen in dit artikel: https://www.optimalegezondheid.com/de-gevaren-van-vitamine-supplementen/

   In sommige gevallen zoals bij een chronisch tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen kan een veel hogere dosis voorgeschreven worden om het tekort weg te werken. Dit moet dan wel gemonitord worden door een huisarts.

   Groet,
   Jack

   1. Fijn om de toelichting te lezen, ik zie dat het in dit geval om vit B12 gaat, dus dat is wat onschuldiger dan de 2233% vit E bijvoorbeeld.. Bedankt voor je reactie!

 5. Hoi!

  Met veel interesse je artikel gelezen, ik heb al visolie van het merk SOLGAR maar ben nu opzoek naar een goed multivitamine/mineralen tablet. Nu zeg jij dat 20 mg b6 eigenlijk de max. is per dag. Als ik naar de tabletten ga kijken, is vrijwel elke soort voorzien van minstens 50 mg B6 (en waar sommige ook staat dat je het twee keer per dag moet nemen). Hoe moet ik dit nu zien? is het nu wel of niet goed?

  Groetjes,

  1. 20 a 25 mg per dag is de veilige grens voor Vitamine B6. Je kunt dit tijdelijk wel verhogen naar bijvoorbeeld 100 mg of zelfs hoger, maar als dat te lang duurt (en dan heb ik het over minimaal een jaar) dan kan er neurologische schade optreden.

   Succes,
   Jack

 6. Hey Jack,
  Ik lees regelmatig je collums en vind ze echt top!
  Ik heb vandaag voor het eerst multi vitamine gekocht genaamd centrum cardio.
  Nu vraag ik me af zijn dit wel gezonde vitamines? Ik ben momenteel bezig m'n levensstijl om te gooien en gezonder te gaan leven aangezien er diabetes is geconstateerd bij me en dat op 30jarige leeftijd. Maar zie soms door de bomen ut bos niet meer

  Groetjes Danny

 7. Hallo, van die vit. B 6 klopt, ruim 3 jaar heb ik multivit. forte van bonusan geslikt, naar tevredenheid.Nu heb ik pas mijn bloed laten controleren en inderdaad, B 6 veel te hoge waarde! Ik ben erachter gekomen dat B 6 in veel multivitamines teveel zit dus ben nu op zoek naar een andere goede multivitamine. Heb indertussen veel gelezen en er zijn heel veel mensen met een te hoge waarde B6. groet karin.

 8. Net het programma gezien op tv over multivitamines? Van B6 mag je echt maar 1,5 mg per dag hebben, dus als je permanent een multivitamine wilt slikken, welke vitamine is dan eigenlijk veilig? Solgar stopt absurd veel B6 in haar vitamines en ik ga nu ook met Plantina stoppen. Wie weet er een multivitamine waar wel een normale dosis B6 in zit? Eventueel ga ik Optimax van mijn kinderen slikken. dan heb je in elk geval een aanvulling, maar niet teveel.

 9. Gebruik multivitaminen van Boni. Vitamine B6 is 1,4mg.m (als antwoord op vraag van Judith ivm vit. B6).
  Ben zelf erg tevreden over deze multivitamine!

  1. In principe heb je geen vitaminepillen nodig, als je voldoende fruit en groente eet.
   Tenminste, dit geldt voor het grootste deel.
   De vitamines die uit dierlijk voedsel komen (bijvoorbeeld vitamine B12) moet je even apart bekijken.

 10. ik lees ook dat er in veel multivitamine Chroompicolinaat zit en dat het kankerverwekkend zou zijn klopt dit of is het gewoon veilig ?

 11. Beste Robert,

  Bedankt voor je top artikel! Heel erg hulpvol!
  Heb je een lijst van de academische onderzoek die gebruikt zijn voor dit artikel?

  Groet,

  Jens

 12. Hallo nu veel gelezen ook veel gezien maar raak door het dolle heen er is gewoon teveel !!Dat ik niet meer weet welke.Ik ben aan de lijn kha eten dus wie oh wie weet merk en vitamine waar alles naar GOEIE verhoudingen inzit ik zie het niet meer.

 13. Hallo,
  Ik heb jaren Solgar formule VM 2000 ingenomen, maar de hoeveelheid B 6 is
  50 Mg terwijl het maximaal maar 21 Mg. mag zijn volgens de consumentengids..

  M.v.g. Kees

  1. Een overdosis aan vitamine B6 kan schadelijk zijn voor je lijf, Kees.
   Een enkele keer is natuurlijk niet erg, maar als je structureel te veel B6 binnenkrijgt kunnen er problemen ontstaan.

 14. Ik las je artikel en ik ben zelf ook helemaal fan van Solgar. Echter met betrekking tot het ingrediënt magnesium zie ik dat ook zij magnesiumoxide op hun label vermelden. Dat vind ik dan weer jammer.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share