Diabetes Behandelen

Laatste Update: 16 januari 2017

Eiwitbrood voor mensen met diabetes

De kans is vrij groot dat je nog nooit gehoord hebt van eiwitbrood. Erg bekend is het inderdaad nog niet in onze contreien. In Amerika is het echter stilaan uitgegroeid tot een populair onderdeel van een dieet aangepast aan de behoeften van mensen met diabetes.

En terecht want 'proteïne-brood', zoals het daar genoemd wordt, is inderdaad een goede manier voor mensen met suikerziekte om te kunnen blijven genieten van brood en afgeleide producten en toch hun consumptie van koolhydraten onder controle te houden.

En voor zij die zich zorgen maken over de smaak is er goed nieuws: het smaakt heerlijk, bestaan in verschillende variëteiten en heeft ook dezelfde textuur als brood!

Of je nu van volkoren- of witbrood houdt, als je lijdt aan diabetes moet je je consumptie ervan drastisch inperken. Deze aandoening heeft immers tot gevolg dat alle koolhydraten die je consumeert tot een scherpe stijging van de glucose in je bloed leiden.

Om je bloedsuiker stabiel te houden als diabetespatiënt is het dus belangrijk dat je je inname van voedingsproducten met een hoge of middelhoge glycemische index zoveel mogelijk beperkt.

Uit vorige artikelen op de site weet je waarschijnlijk nog wel dat de glycemische index een aanduiding is voor de mate waarin bepaalde voedingsproducten onze bloedsuiker doen pieken.

Jammer genoeg scoort volkorenbrood op deze index middelhoog en witbrood zelfs erg hoog.

Als je diabetes hebt zal je arts of een diëtist je waarschijnlijk een limiet stellen aan hoeveel koolhydraten je per dag zou mogen eten. Deze limiet ligt vaak erg laag, zeker als je bedenkt dat één snee brood al snel 14 koolhydraten bevat. Dit betekent voor mensen met deze aandoening dat ze zo goed als geen brood meer mogen eten, want we krijgen dagelijks natuurlijk ook nog koolhydraten uit andere bronnen binnen.

Maar bijna iedereen eet wel graag brood en het is dan ook moeilijk ons een ontbijt of lunch zonder een lekkere boterham of een broodje voor te stellen. Nu er een groeiend aandeel van de bevolking aan diabetes lijdt heeft de voedingsindustrie daar echter een oplossing voor gevonden, zo lijkt het. Verschillende bakkerijen en dieetwinkels bieden tegenwoordig eiwitbrood aan.

Mocht het bij jouw in de buurt niet verkocht worden dan kan je het ook redelijk gemakkelijk zelf maken.

Wat maakt eiwitbrood nu zo bijzonder?

Eiwitbrood bevat, een beetje afhankelijk van de variëteit, maar enkele koolhydraten per snee én er is zelfs een variant zonder koolhydraten zoals je hieronder zal ontdekken. Op die manier kan je dus als diabetespatiënt met een gerust gevoel brood eten bij je ontbijt en lunch (let wel: nog steeds in matige porties uiteraard) en mag je de rest van de dag nog behoorlijk wat koolhydraten consumeren voordat je aan je door je diëtist voorgeschreven limiet zit.

Eiwitbrood is voornamelijk verkrijgbaar in twee variëteiten:

Eiwitbrood met notendeeg

Dit brood heeft een heerlijke licht-notige smaak, zoals je wel kan vermoeden. Het wordt gemaakt zoals traditioneel brood maar het traditionele deeg wordt vervangen door amandeldeeg, soja- of weiproteïne in poedervorm, geroosterde tarwezemelen en vitale tarwegluten.

Houd de volgende dosering aan als je dit brood zelf wil bereiden:  2 kopjes amandeldeeg, 1 kopje geroosterde tarwezemelen, 1 kopje proteïnepoeder en 1 kopje tarwegluten in plaats van vijf kopjes normaal deeg.

Gekiemd eiwitbrood

Op z'n minst even lekker en ook erg licht eiwitbrood kan je maken door tarwezaadjes, roggezaadjes en andere zaadjes te laten kiemen, ze vervolgens te laten drogen en ze dan tot een pulp te vermalen. Dit proces heeft uiteraard wat tijd nodig, het kiemen duurt enkele dagen. Voor de rest bak je het brood op dezelfde manier als traditioneel brood.

Eén goed recept is het volgende: Voeg bij de pulp tarwegluten (geen honing of suikers toevoegen), gist en zout. Meng dit alles goed zodat je een kleverig deeg krijgt en bak het dan af.

Heb jij al eiwitbrood geproefd? Laat de lezers dan weten wat je ervan vond! Stuur je reactie hieronder door.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Bij diabetis is het belangrijk de nieren in het oog te houden. Is eiwitbrood dan compleet ongevaarlijk? Zelf eet ik speltbrood en merk ook daarbij een lage G.I.. De vertering verloopt tevens schitterend.

    1. Dag Ronny,

      Letten op de hoeveelheid eiwitten is met name van belang bij een nierziekte of verminderde werking. Echter, het is een goed punt natuurlijk om niet helemaal over te gaan op een eiwitrijk dieet, hier moet de juiste belans in gevonden worden! Speltbrood eet ik zelf ook regelmatig en bevalt erg goed!

    1. Is bij mij niet bekend, Bea.

      Misschien iemand van de lezers die een goed adres kennen voor eiwitbrood?

  2. als je geen of weinig koolhydraten eet moet je veel eiwitten eten te compensatie en bij diabetes moet je juist wel de koolhydraten in de gaten houden want daar is je insuline op gebaseerd maar dit geld ook voor mensen die geen diabetes hebben ook zij moeten heel erg goed op de koolhydraten letten want hun lichaam maakt nog wel insuline aan maar als je te veel koolhydraten eet moet je lichaam veel insuline aan maken en dan is de kans groot dat je diabetes krijgt dus ook gezonden mensen mogen geen koolhydraten eten of in ieder geval zo min mogelijk

  3. Ik moet veel eiwitten eten, en waarrempel kwam ik in de liddl proteïne brood tegen.
    Het is goed te eten, en het blijft ook lang goed.
    Nu ben ik weer op zoek naar een zakje, maar kan het niet meer vinden, JAMMER!

  4. Lidl, Cambuurplein in Leeuwarden heeft het. Ik ben niet zo weg van compact brood, maar deze vind ik erg lekker,
    zonder boter en hoofdzakelijk met tomaat als beleg.

  5. In België is koolhydraatarm brood verkrijgbaar bij Delhaize. Het is goed van smaak en bevat meer eiwitten en vezels.
    Bedankt voor deze website. Diabetes 2 verandert je hele leven en dat van je partner en dan is alle hulp welkom.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

7 Shares
Tweet
Pin
Share7