• tampon, candida en schimmelinfectie

Feit of Fictie: Tampon tegen schimmelinfectie

2016-11-01T09:00:44+01:00november 14th, 2011|Vrouwelijke schimmelinfectie|43 Reacties

Laatste update: door

Tampon tegen schimmelinfectie

Iedere vrouw krijgt wel eens te maken met een vaginale schimmelinfectie. Erg schadelijk is het niet, het is meer lastig. Sommige vrouwen krijgen het een paar keer per jaar, andere bijna nooit. Voor meer informatie over de oorzaken en gevolgen van een schimmelinfectie, lees het volgende artikel: "Waarom heb ik een schimmelinfectie?"

Heb je er een?

Dan zit je niet te wachten op een lang verhaal, maar je ben je wel op zoek naar een directe oplossing. Door de jaren heen is er al erg veel geprobeerd en geëxperimenteerd en de resultaten spreken voor zich. Het "gerucht" gaat, dat wanneer je een tampon dipt in yoghurt en daarna deze inbrengt, dat dit een oplossing is tegen een vaginale schimmelinfectie.

Is dit nu daadwerkelijk een feit of fictie? Ik heb hier een aantal uren onderzoek op losgelaten (vooral op het internet) en zoals altijd zijn een voor- en nadelen. Een specialist op dit gebied heeft het volgende geschreven (vertaald vanuit het Engels): "Ik geloof meer in het eten van groene bladeren dan in synthetische pillen"

Wanneer ik dit nu letterlijk vertaal slaat het nergens op, maar het komt er op neer dan je lichaam (mits het de juiste middelen krijgt) zichzelf kan herstellen. Medicijnen hebben ons heel erg veel gebracht, echter is niet voor ieder probleem de juiste oplossing. Soms kan het lichaam zich inderdaad zelf herstellen.

Het gebruik van yoghurt en tampons

Even voor de duidelijkheid, er is nog geen enkel onderzoek gestart naar de werking van de "yoghurt dipping", maar omdat veel vrouwen er daadwerkelijk baad bij hebben gebruiken veel vrouwen het toch.

Het gebruik van een tampon kan gevaarlijk zijn wanneer je deze niet goed inbrengt of bijvoorbeeld te lang laat zitten. Het enige wat je met deze behandeling doet is het herkoloniseren van bepaalde bacteriën in de vagina, dit heeft ook een medische term: "Lactobacillus recolonization"

Het is een relatief gezien veilige "behandeling" en er zijn praktisch geen risico's aan verbonden. Waarom werkt het? Yoghurt bevat probiotica, en deze hebben en uiterst goede werking tegen bepaalde schimmels. Ook de schimmels bij een vaginale schimmelinfectie: De candida albicans schimmel!

De werking van probiotica in yoghurt
Probiotica zijn micro-organismen die veel gezondheidsvoordelen met zich mee kunnen brengen. Klik hieronder op de link op te lezen wat schimmelinfectie/candida en probiotica met elkaar te maken hebben.

Probiotica tegen candida en schimmelinfecties

De reden waarom veel vrouwen hier baat bij hebben is omdat yoghurt natuurlijke probiotica bevat!

Welke yoghurt kan je het beste gebruiken?
Dit is een vraag die ik vorige week via de email heb ontvangen. Dit is persoonlijk voor mij een lastigere vraag om te beantwoorden omdat het zelf nog nooit geprobeert hebt. Mocht er iemand zijn die dit bericht leest en antwoord hebben, laat dan een reactie achter onder dit artikel (anoniem natuurlijk).

Kan ik elke vorm van probiotica gebruiken?
De reden waarom yoghurt wordt gebruikt, is omdat het probiotica bevat. Betekent dit dan ook automatisch dat elke vorm van probiotica goed is? Hieronder een kleine overzicht met voedingsmiddelen die probiotica bevatten:
Hieronder een aantal voorbeelden van probioticum:

 • Yakult
 • Yoghurt
 • Zuurkool
 • Salami
 • Kimchi
 • Actimel
 • etc etc

Het lijkt me logisch dat een aantal voedingsmiddelen die toch probiotica bevatten niet gebuikt kunnen worden.

Kan het gebruik van een tampon zorgen voor een schimmelinfectie?

In tegendeel zelfs. Wanneer je erg vatbaar bent voor de vrouwelijke schimmelinfectie dan is het juist aan te raden om tampons te gebruiken in plaats van maandverband. Wel is het belangrijk dat wanneer je tampons gebruikt, dat je deze wel om de paar uur wisselt i.v.m. de hygiëne.

Wanneer je maandverband gebruikt is de kans groter op een infectie aangezien het broeierige klimaat optimaal is voor schimmels.

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

43 Reacties

 1. Lilian 6 november 2014 om 00:23- Antwoorden

  Biogarde is een goede.
  Het moet yoghurt zijn die lacto baccillus heeft.
  Biogarde 'groene yoghurt' (zo'n groen pak met witte voorkant. Of roer-biogarde, naturel.
  (Altijd naturel-yoghurt, geen smaakjes met allerlei toevoegingen en suiker etc.)

  • Do 30 maart 2015 om 02:29- Antwoorden

   Hooi vraagje hoe snel werkt dit?

 2. monique 5 januari 2015 om 02:15- Antwoorden

  Ik zit aan de antibiotica en omdat antibiotica er snel bij vrouwen voor zorgt dat je een schimmelinfectie krijgt heeft mijn dokter mij aangeraden veel yoghurt te eten. Dus er is wel bewezen dat yoghurt eten helpt... Maar de "yoghurt dipping" vraag ik mij af!

 3. Mandy 20 juni 2015 om 02:11- Antwoorden

  Yakult is naar mijn mening geen 'echte' probiotica... Vanwege de hoge suikergehalte... Light ook niet, vanwege zoetstoffen.. Al is het misschien wel 'iets' beter vanuit het opzicht van een schimmelinfectie. Je krijgt wel die 'lactobacillus.... Nog wat' binnen, maar je hebt verschillende lactobacillen en die van yakult is volgens mij meer gericht op de darmflora dan op je vaginale flora. Dus yakult is meer een lekkernij dan gezond vind ik... Puur om de hoeveelheid suiker. Maar zuurkool, kimchi en pure yoghurt zonder toevoeging vind ik wel uitstekende probiotica's !! Ze zijn nog lekker ook!

  • Robert Jan Hendriks 21 juni 2015 om 15:53- Antwoorden

   Ik ben het helemaal met je eens, Mandy.
   Yakut heeft alles wel in zich, maar door het vele toegevoegde suiker is het een stuk minder interessant voor diegene die écht resultaten willen zien.

   Fijne dag,
   Jack

 4. paul 31 augustus 2015 om 10:51- Antwoorden

  Dat yoghurt tegen schimmels werkt dat wist ik niet maar dat het tegen bacterien werkt dat weet ik wel. Voor mij is volle yoghurt zonder suiker een echt wondermiddel!!!!!
  En dat komt omdat de goede yoghurtbacterien winnen van de slechte bacterien.
  Dus overal waar slechte bacterien ontstekingen of andere vervelende dingen veroorzaken moet je er yoghurt op doen.
  Heb je acne? Smeer het in met yoghurt:weg acne.
  Heb je nat eczeem? 10 tegen 1 dat het door een bacterie komt. Yoghurt erop en je bent er vanaf.
  Heb je slechte adem? Neem een hap yoghurt, slik het niet door en houd het 10 minuten in je mond. Je adem wordt er beter van.
  Resistente bacterien? Yoghurt wint daar ook van, (van horen zeggen).

  Dus: Last van slechte bacterien? Gebruik yoghurt!!

 5. Emmy 4 september 2015 om 10:50- Antwoorden

  Yoghurt dipping werkt. En omdat de yoghurt koud is, verzacht het meteen ook de eventuele jeuk. Het liefst biologische yoghurt zonder toegevoegde suikers, schimmels voeden met suikers

 6. Jongedame 9 september 2015 om 23:33- Antwoorden

  Lieve meiden,

  Wat ik heb gedaan is voor het slapen gaan een tampon in de yakult gedipt en ingebracht.

  De volgende ochtend was de viezen lucht helemaal weg !
  Ik weet niet of het gezond is of het kwaad kan. Maar het is nog steeda weg.

  Succes !

 7. Sietske 26 januari 2016 om 09:55- Antwoorden

  Het wei opvangen uit de biogarde. Ik gebruik zelf stand-biogarde, hier komt wat vocht (wei) op te liggen. Het 'dipt' makkelijker dan de yoghurt zelf.

  • Team OptimaleGezondheid 1 februari 2016 om 16:14- Antwoorden

   Dankjewel voor deze aanvulling, Sietske.

   Zijn er meer mensen die het op deze manier toepassen?

 8. Anon 4 oktober 2016 om 12:40- Antwoorden

  Vreselijk last van schimmel infectie. Ontzettend jeuk. Volle yoghurt heeft me net gered van de jeuk. Ontzettend bedankt voor dit artikel!

  • Team OptimaleGezondheid 6 oktober 2016 om 20:54- Antwoorden

   Geen dank, Anon. Ben blij dat het geholpen heeft!

 9. verbeek 5 september 2017 om 20:30- Antwoorden

  Ik had verschillende uren in de wagen gezeten zonder dat ik de gelegenheid kreeg om te plassen en dit gaf enorme druk. Uiteindelijk na zo'n 3 uur heb ik kunnen plassen. Enkele dagen later begon de ellende. Pijn bij het plassen en jeuk. Enkele dagen afgewacht maar dan dringend naar de arts van wacht gegaan die concludeerde "schimmel" alhoewel ik aangaf dat het meer een branderig gevoel was aan de clitoris en de schaamlippen. Kreeg antibiotica LOCOID voorgeschreven, slaappillen en de raad een warm bad te nemen. De eerste maal dat ik die crème LOCOID gebruikte ging ik door het dak, het was een hel brandend gevoel. Ik had telkens pijn bij het plassen. Door het feestweekend kon ik mijn huisarts niet bereiken, maar kreeg ondertussen van een apoteker nog een andere zalf die mij opnieuw door de hel deed gaan. Uiteindelijk kon ik na het weekend bij mijn huisarts die mij vertelde dat die vorige medicatie niet juist was en mij een bereidde zalf voorschreef én een héél ernstige éénmalige pil voorschreef die voor alles goed was. De zalf ::: weer hetzelfde, alleen de pil scheen te werken. Ik had die dokters al elke keer gezegd dat ik een "wandelende" urineblaas heb die soms even zichtbaar wordt als ik een inspanning doe en dus kwam die branderige zalf soms ook in contact met die urineblaas en gaf ook dat brandend gevoel. Ik ben allergisch aan bepaalde stoffen in leidingwater zodat ik bij "spoelen" ook onmiddellijk hetzelfde probleem heb. Blijkbaar luisteren die dokters niet als je hen iets verteld en moet je maar alles ondergaan. Ondertussen ben ik hier op deze site terecht gekomen en heb inderdaad gebruik gemaakt van (Bio natuurlijk) youghourt met schitterend resultaat. De laatste dagen is er een enorme verbetering gekomen en de pijn (soms) bij het plassen was bijna weg, gisteravond dacht ik om er goed aan te doen om een warm zitbad te nemen (op aanraden van iemand die dat ook had gedaan met goed resultaat) maar opnieuw brak de hel los, heel de nacht weinig slaap en vanaf het ogenblik dat ik weer vlot kon plassen was het zo goed als over. Ik moest vandaag echter nog wat werkjes in de tuin doen zodat ik met de warmte fel begon te zweten en blijkbaar was dit op de foute plaats ook het geval. Ik heb nu een doek met youghourt aangelegd en veel thee (waaronder ook netelthee) beginnen te drinken omdat ik ondervonden heb dat zodra ik vlot kan plassen ook de rest is opgelost. De youghourt deed uitstekend zijn werk en ik voel mij weer OK - LEVE DE YOUGHOURT en vermoedelijk had ik een blaasontsteking.

 10. Ghizmo 7 september 2017 om 20:51- Antwoorden

  Hallo allemaal,

  Ik ben op vakantie en hier heb je alleen maar Turkse yoghurt. Ik heb het geprobeerd met de Turkse yoghurt en de jeuk is meteen verminderd!!! Halleluyahhh wat voelt het beter!!

  • Team OptimaleGezondheid 14 september 2017 om 16:36- Antwoorden

   Geweldig, Ghizmo!

 11. anoniem 6 december 2017 om 19:24- Antwoorden

  ik heb zojuist een tampon met yoghurt aangebracht maar ik hen griekse yoghurt gebruikt, weet iemand of dit ook kan?
  alvast bedankt voor het mee denken!

  • Team OptimaleGezondheid 8 december 2017 om 00:18- Antwoorden

   ja, waarom niet? Het gaat uiteindelijk om de yoghurtculturen, de goede bacteriën.

 12. Els 8 februari 2018 om 12:10- Antwoorden

  Al jaren heb ik last van pijn met plassen en bij iedere blaasontsteking constatering kwam er penicilline aan te pas. Laat dit nu net voor schimmels zorgen, waardoor ik continue aan de medicatie zit. De pijn wordt door de dokter bestempeld als pantoom en er is niks aan te doen. Mijn oplossing is om altijd veel water en witte thee te drinken. Ik heb daarom altijd een flesje met filter bij me zodat ik schoon water kan drinken waar ik maar ben. Ook helpt het yoghurt dippen enorm. Vele zullen mij begrijpen als ik het over het ongemak heb van doktersbezoeken en chemist medicatie kopen. Ik heb daarom altijd griekse/turkse yoghurt in huis voor als de nood aan de man is. Tip: laat het niet te lang zitten ga slapen en spoel het weer schoon de volgende ochtend.

 13. Jo 26 februari 2018 om 19:57- Antwoorden

  Hoe werkt het met tampon en yoghurt, heb standaard volle yoghurt in huis maar geen tampons. Canesten zei de vervange huisarts, maar lees daar geen positieve reactie's op.
  Heb voor een lange tijd een antibiotica en daar heb ik nu dus vaginale schimmelinfectie van.
  Inwendig jeukt het en uitwendig rood en gezwollen. Please help meeeeeee

  • Team OptimaleGezondheid 2 maart 2018 om 16:47- Antwoorden

   In jouw geval raad ik je aan om standaard een pakje tampons in huis te hebben, Jo

 14. Maya 28 maart 2018 om 12:10- Antwoorden

  Hallo,
  Ik heb al ene tijdje last van vaginale afscheiding met een sterke geur wat eraan hangt. Ik voel me er zo onzeker door. ik ben net een maand getrouwd en vooral na gemeenschap is de geur zo sterk dat ik me gewoon schaam ervoor. Ik heb van de huisarts micanozol creme gekregen wat in begin heeft geholpen en daarna niet meer. laatst heb ik Gyno daktarin gekregen wat ik niet heb gebruikt vanwege reacties wat ik las.
  Wat moet ik nu het beste doen? ik denk aan tampon met yoghurt en welke yoghurt is dan de beste? merk etc.
  ik las ook ergens dat een bad met bakpoeder zou helpen?
  kunnen jullie mij helpen aub?

  groeten maya

  • Team OptimaleGezondheid 29 maart 2018 om 19:51- Antwoorden

   Als je yoghurt gebruikt, probeer dan biologische yoghurt. Daar zitten verder geen vreemde toevoegingen in.
   En ja, een bad met bakpoeder kan ook helpen.

   Maar wat belangrijker is voor jou: Probeer op de een of andere manier de achterliggende oorzaak te vinden. Je huisarts doet aan symptoombestrijding! Eerst achterliggende oorzaak vinden, en dan pas behandelen!

   • Maya 4 april 2018 om 08:35- Antwoorden

    bedankt voor je opmerking!
    de huisarts heeft mij gyno daktarin aangeraden. Dan lijkt het mij de beste om toch dat te gebruiken en pas daarna behandeling met yoghurt,
    ik heb het nu namelijk wel 2 keer uitgeprobeerd met biogarde yoghurt en het heeft geholpen maar ik ben bang dat het dus langzamerhand dan weer terug komt...
    nogmaals bedankt !!!!

    • Team OptimaleGezondheid 5 april 2018 om 22:23- Antwoorden

     Geen dan, Maya. 😉

  • Rebecca 16 oktober 2018 om 21:09- Antwoorden

   Hi Maya, mocht je weer last krijgen van de vervelende geur. Dat is geen schimmelinfectie, maar bacteriële vaginose. Dat is wanneer je zuurtegraad in de war is. Bij de drogist kan je daar prima middeltjes voor kopen die direct werken.

  • Lois 29 november 2019 om 01:14- Antwoorden

   Hey!

   Zo te horen heb je misschien eerder een bacteriele vaginose ipv een schimmel. Daarvoor heb je een pil nodig van de dokter. Bacteriele vaginose komt er namelijk geur vrij wat niet zo smakelijk is.

 15. Hatoen 8 mei 2018 om 22:48- Antwoorden

  Candida schimmelinfectie voedt zich meer suikers. Om er echt vanaf te komen moeten we een behandelplan hebben waarbij we weken lang een juiste voedingsschema aanhouden en het voorgoed verwijderen.
  Candida schijnt de oorzaak te zijn van vele ziektes.

 16. Vraag 1 juni 2018 om 13:02- Antwoorden

  Hoe lang moet je de tampon laten zitten? Bedankt!

  • Team OptimaleGezondheid 5 juni 2018 om 18:24- Antwoorden

   Ga uit van een maximum van 2 uur.

 17. D 5 augustus 2018 om 22:43- Antwoorden

  Kan het ook met Kwark?

 18. T 19 december 2018 om 03:11- Antwoorden

  Kan dit ook met magere yoghurt?

  • Team OptimaleGezondheid 6 februari 2019 om 17:16- Antwoorden

   Ja hoor, geen probleem.

 19. Lisanne 9 januari 2019 om 14:05- Antwoorden

  Zou het met kwark ook helpen?

  • Team OptimaleGezondheid 7 februari 2019 om 15:22- Antwoorden

   Ja hoor, ik zie niet in waarom dat niet effectief zou zijn.

 20. Marja van de zande 21 januari 2019 om 11:38- Antwoorden

  Als je een inbreng/spoelcanule van Lactacyd gebruikt en je mengt de yoghurt een beetje aan met water kun je de yoghurt vaginaal inbengen . Na 1 -2 keer spoelen is de infectie weg bij mij.

  • Team OptimaleGezondheid 11 februari 2019 om 14:24- Antwoorden

   Dank voor het delen van jouw ervaringen, Marja

 21. Anoniem 9 maart 2019 om 16:09- Antwoorden

  Heel erg bedankt voor dit artikel!! Ik ga de 'yoghurt dipping' uitproberen met magere yoghurt, ik hoop dat het werkt! Ik heb namelijk last van bacteriële vaginose.

  • Team OptimaleGezondheid 4 april 2019 om 19:57- Antwoorden

   Laat je me weten hoe het afgelopen is?

 22. Lies 17 april 2019 om 21:38- Antwoorden

  Hi

  Ik heb nu een blaasontsteking en in het verleden is al eens gebleken dat ik daarna een schimmelinfectie krijg.. N wil ik dat voorzijn.
  Ik slik nu anderhalve dag en nog 5,5 dag te gaan. Is het zinvol om nu al 1x per dag voor circa 2 uur een tampon met yochurt te zetten?Preventief zo gezegd.. Of moet ik wachten tot dat ik klachten heb?

  • Team OptimaleGezondheid 19 april 2019 om 18:28- Antwoorden

   Ik heb daar geen ervaring mee, maar het lijkt me redelijk om dat preventief te doen. Ik zie hierin geen belemmeringen.

 23. Roos 30 januari 2020 om 23:00- Antwoorden

  Bij mij helpt yoghurt-dipping fantastisch. Ik doop een tampon in Griekse Yoghurt en na 1 a 2 dagen is het weer weg. Ik heb ooit een keer Canestan gebruikt. Dan voelt zo smerig, maar werkte ook. Ik gebruik toch liever de yoghurt-dip

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
0 Shares
Tweet
Pin
Share