Jicht

Laatste Update: 15 november 2015

Jicht door stress: tips om jicht van stress te verminderen.

Jicht door stress’s Nachts wakker liggen door pijn aan je grote teen. Daardoor niet meer even normaal naar de koelkast kunnen lopen om een nachtmutsje te nemen en dus een echt verstoorde slaap met alle gevolgen van dien en dat weken achter elkaar.

Komt dit je bekend voor?Dan is de kans groot dat je weleens een jichtaanval hebt gehad.

Jicht is ontzettend vervelend. Door de pijnlijke zwelling van krijgen waardoor normaal bewegen niet meer mogelijk is. Meestal krijg je dit bij je grote teen wat heel vervelend is als je wilt lopen.

Deze pijnlijke zwellingen van de gewrichten kunnen herhaaldelijk terugkomen als je jicht niet behandeld. Daardoor kun je jouw gewrichten en andere weefsels permanent beschadigen.

In de laatste jaren stijgen de gevallen van jicht ontzettend in de westerse landen en is het de nummer 1 oorzaak van artritis door ontstekingen.

Jicht

Jicht is een vorm van artritis. Je kunt door jicht plotseling last krijgen van pijn en daarbij gezwollen en rode plekken rond de gewrichten. Meestal merk je als eerste aan je grote teen dat je last hebt van jicht. Tevens komt het veel voor in de rest van je voet, enkels en knieën. Daarnaast komen de pijnaanvallen vooral ‘s nachts voor waardoor je nachtrust verstoord raakt. Soms kan de pijn dagen tot weken aanhouden voordat het ophoudt.

Jicht komt vooral voor bij mannen en minder bij vrouwen.

Jicht wordt veroorzaakt door te veel urinezuur in het bloed. Hoge niveaus van dit zuur zijn voor de meeste mensen geen probleem, maar een te hoog niveau al bij mensen die er gevoelig voor zijn jicht veroorzaken. Daarom kun je al veel doen tegen jicht met een dieet waardoor je minder urinezuur aanmaakt.

Normaal gesproken filteren je nieren urinezuur uit je bloed, maar als je te veel voeding eet die de aanmaak ervan bevorderen kan het te veel worden voor je nieren.

Daarnaast geeft overgewicht en het drinken van (veel) alcoholische dranken ook een vergrotende kans op de ontwikkeling van jicht.

Stress

Stress is een term die meestal gebruikt wordt als je het gevoel hebt dat alles je een beetje te veel wordt. Maar dat is eigenlijk een situatie van langdurige stress.

Stress is een reactie van het lichaam op een “gevaarlijke” situatie. Hierdoor stijgt je bloeddruk zodat je alert kunt reageren op de situatie. Daarbij maak je allerlei hormonen vrij zoals adrenaline, cortisol en noradrenaline zodat je sneller kunt rennen en zwaarder kunt tillen als dat nodig is. Je focus wordt daardoor ook een stuk sterker.

Daardoor kan het zijn dat je voordat je echt last krijgt van langdurige stress je eerst een periode hebt waarbij alles juist op rolletjes loopt. Je focus klopt, je hebt energie en alles lijkt goed te gaan. Alleen het potje waaruit je dat haalt vult zichzelf niet snel genoeg bij.

Uiteindelijk raak je sneller geïrriteerd en krijg je last van concentratieproblemen, slapeloosheid en andere klachten.

Om weer energie te krijgen of om met de stress om te gaan kunnen mensen juist veel alcohol gaan drinken of juist veel ongezonder gaan eten. Dit komt omdat alcohol een verdovende werking heeft waardoor je de stress tijdelijk niet voelt. Van vet- en suikerrijk eten maak je juist gelukshormonen aan waardoor je de stress even niet voelt. Maar vet en suiker zorgen voor extra gezondheidsrisico’s zoals overgewicht, diabetes en ook een hogere kans op jicht aanvallen.

Als of dat nog niet genoeg was zorgen overgewicht en diabetes ook nog eens voor een verhoogd risico op jichtaanvallen.

Daarom kan langdurige stress schade veroorzaken. Het kan onder andere hart- en vaatziekten veroorzaken. Een hoge bloeddruk verhoogt ook je urinezuurgehalte in het bloed. Daarnaast vermindert langdurige stress je immuunsysteem waardoor vrije radicalen meer schade kunnen aanrichten en je hogere ontstekingswaarden rijgt. Urinezuur heeft een interactie met vrije radicalen waardoor hart- en vaatziekten erger kunnen worden en ook de kans op jicht vergroot wordt.

Maar ook zorgt stress er dus voor dat je spijsvertering minder energie krijgt. Immers, alle energie gaat naar je speren en reflexen, de bekende vecht of vlucht reactie. Doordat je spijsvertering op een laag pitje wordt gezet is de kans op weinig mineralen en vitaminen in je lichaam groot.

En juist die mineralen heb je hard nodig om je urinezuurwaarden laag te houden.

Het mechanisme dat ervoor zorgt dat je lichaam in balans blijft wat betreft urinezuur zit in je nieren. Zoals ik net al vertelde kun je door purinerijke voeding teveel urinezuur aanmaken, maar andersom kun je natuurlijk ook dit filterproces van de nieren saboteren, bijvoorbeeld met stress.

De nieren binden urinezuur aan basische mineralen zoals magnesium en calcium. Dus als jij veel stress hebt heb je een mindere capaciteit om urinezuur te neutraliseren, immers een verminderde spijsvertering zorgt voor een verminderde opname van voedingsstoffen en dus een lagere capaciteit wat betreft neutraliseren van urinezuur.

Correlatie jicht en stress

Uit een onderzoek naar stress en voeding bij docenten en studenten blijkt dat mensen die gezonder eten ook beter tegen stress kunnen. De mensen die juist ongezonder aten hadden ook niet altijd de beste manieren om stress te verminderen. Door het ongezonde eten wordt de kans op vorming van jicht juist groter en er is een correlatie tussen stress en ongezond eten. Daardoor is er een soort (kleinere) correlatie tussen stress en de vorming van jicht.

Daarnaast is er een correlatie tussen hart- en vaatziekten en jicht. Dit wordt mede beïnvloed door hogere ontstekingswaarden en de vermindering van de weerstand waardoor er niet alleen een grotere kans is op plaque vorming, maar ook op jicht aanvallen.

Vooral bij hogere ontstekingswaarden is de kans dat je een jichtaanval krijgt groter. De pro-oxidatieve eigenschappen van urinezuur kunnen dan gaan overheersen en daardoor heb je een grotere kans op jichtaanvallen.

Daarom is het belangrijk om je immuunsysteem te versterken door je stress te verminderen.

Er lijkt dus geen direct verband te zijn tussen jicht en stress en of je jicht kunt krijgen door stress, maar er is wel een indirect verband. Stress zorgt er namelijk bij veel mensen voor dat ze naar comfort food, zoals pizza, grijpen in plaats van een stuk fruit als tussendoortje, waardoor je urinezuurwaarden stijgen en de kans op jicht toeneemt. Ook zorgt extra alcoholgebruik, overgewicht en diabetes door dit comfort food voor een grotere kans op jicht aanvallen. Daarnaast verzwakt het immuunsysteem waardoor de pro-oxidatieve eigenschappen van urinezuur de overhand krijgen en je echt jichtaanvallen krijgt door langdurige stress.

Jicht behandelen door stress te verminderen

Jicht is op meerdere manieren te behandelen, zoals door het aanpassen van je dieet. Daarnaast kun je ook stappen ondernemen om stress te verminderen waardoor je minder zin krijgt in comfort food en je immuunsysteem weer sterker wordt.

Tip 1: Laat het verleden achter je

Iedereen heeft weleens van die momenten dat er zich opeens een gênante herinnering aan je opdringt van eerder. Dit kan gebeuren, maar als je de hele dag door denkt aan hoe iets had moeten gaan en hoe het is gegaan kan dat ontzettend veel stress opleveren. Het is belangrijk om tegenslagen een plaats te geven. Bedenk je bijvoorbeeld wat je ervan hebt geleerd en hoe je dit in de toekomst weer kunt gebruiken en ga weer verder met je leven. Ben je door de gebeurtenis helemaal de kluts kwijt geraakt? Dan kun je ook nieuwe doelen stellen zodat je weer aan de toekomst denkt en in het hier en nu leeft.

Tip 2: Houd rekening met tegenslagen

Dit is een tip in het verlengde van de eerste tip. Het leven is vallen en opstaan. Door een deel van je inkomen te sparen, als dat lukt, kun je tegenslagen in ieder geval financieel beter opvangen. Dat kan al veel stress voorkomen.

Daarnaast helpt het om bij het maken van een schema 10%, een tiende, extra tijd voor elke taak te geven in verband met onvoorziene omstandigheden. Meestal zal het goed gaan, maar als je dan toch een tegenslag hebt is je schema niet gelijk overhoop gehaald.

Tip 3: Geef je grens aan

Dit is een tip voor jezelf en voor anderen om je heen. In eerste instantie is het belangrijk om je grenzen goed aan te voelen. Heb je het idee dat je sneller vermoeid of geïrriteerd raakt dan normaal? Dan is het een goed idee om je activiteiten in kaart te brengen en te zien wat minder kan.

Daarna is het belangrijk om je grenzen aan te geven. Zeg nee tegen opdrachten als je agenda al helemaal vol zit. Geef eventueel een verklaring of stel iemand anders voor die de taak ook goed kan uitvoeren.

Verdeel huishoudelijke taken als je merkt dat die je opbreken.

Tip 4: Goede nachtrust

Een goede nachtrust doet wonderen om je stressniveau te verminderen. Slaap je minder dan 7 uur per nacht? Probeer dan eens eerder naar bed te gaan. Heb je juist moeite met slapen? Dan is een ritme en goede nachthygiëne van belang om toch tot een goede nachtrust te komen. Maak je slaapkamer donker en kijk in bed niet meer naar je smartphone of tablet.

Stop ook met het drinken van koffie na 4 uur ’s middags.

Tip 5: Knuffelen

Uit onderzoek is gebleken dat knuffelen je stressniveau verlaagd. Zelfs als dit met een teddybeer is. Dus wordt het je even te veel pak je partner of megabeer en knuffelen maar!

Tip 6: Mediteren

Dagelijks 10 minuten mediteren helpt met het verminderen van stress. Je kunt zowel thuis als op je werk mediteren. Het is belangrijk om tijdens het mediteren op je ademhaling te focussen. Daarbij rustig adem te halen, je kunt bijvoorbeeld langzaam tot drie tellen bij het inademen en uitademen.

Uit recent onderzoek is ook gebleken dat meditatie een pijnstillend effect heeft.

Meditatie kan dus niet alleen helpen tegen stress en zo de kans op een jichtaanval verminderen. Ook tijdens een jichtaanval kan meditatie helpen om de pijn te stillen. In het geval van pijnbestrijding is dagelijks 20 minuten meditatie nodig in plaats van 10 minuten voordat het werkt.

Tip 7: Eet gezond

In gezonde voeding zitten allerlei vitaminen en mineralen. Met name het mineraal magnesium is goed om spierspanning te verminderen en de werking van je zenuwen te verbeteren. Daarbij helpt het tegen stress. In gezonde voeding zitten ook vitaminen en mineralen waardoor de aanmaak van urinezuur minder groot is dan bij ongezonde voeding vol suikers en toegevoegde bestanddelen.

Gezond eten heeft dus twee voordelen het pakt stress aan en direct de oorzaken van jicht.

Tip 8: Sport

Sporten is een van de beste manieren om van stress af te komen. Door een aantal keer per week te sporten maak je gelukshormonen aan die je stress verminderen. Als je al een tijd niet gesport hebt kun je ook beginnen met een dagelijkse wandeling. Tot je het gevoel hebt dat je echt kunt gaan sporten. Drie keer per week jezelf een uur in het zweet werken wordt door veel gezondheidsspecialisten aanbevolen. Dan kun je gelijk de gebeurtenissen van de dag verwerken waardoor je weer verder kunt met de volgende uitdagingen.

Daarbij vermindert het de kans op overgewicht dat ook een correlatie heeft met het ontstaan van jicht.

Ga naar je arts

Werken al deze tips niet tegen de jichtaanvallen? Dan is het belangrijk om naar je arts te gaan. Als je bang bent dat de pijn alsnog terug komt kun je ook naar je arts gaan. Hij zal je vragen stellen over de pijn die je hebt. Daarnaast kan er extra onderzoek uitgevoerd worden naar je bloed om het niveau urinezuur te onderzoeken. De medicatie die je van je arts krijgt wordt over het algemeen verminderd als de symptomen weggaan. Door de tips tegen stress te gebruiken en te letten op je dieet kan je de medicatie een handje helpen waardoor je sneller op natuurlijke wijze zonder medicatie verder kunt lezen.

Tot slot…

Jicht is een van de meest voorkomende ontstekingen van artritis in de westerse landen. Stress heeft indirect invloed op het ontstaan van jicht doordat stress het immuunsysteem verzwakt en je bronnen van energie uitput. Hierdoor stijgen ontstekingswaarden en kan urinezuur ook sterkere reacties veroorzaken zoals een jichtaanval.

Door middel van gezonde voeding, sport, meditatie, knuffelen en andere technieken om stress te verminderen kun je jouw immuunsysteem weer versterken zodat jicht een kleinere kans krijgt om jouw weken uit je doen te brengen.

Daarnaast is het belangrijk om naar je arts te gaan als de jicht langer dan een week duurt of als je bang bent dat je weer een jichtaanval krijgt. Hij kan extra onderzoek uitvoeren en je medicatie geven die na verloop van tijd weer afgebouwd wordt. Met deze tips en andere aanpassingen kun je de medicatie sneller afbouwen.

Bronnen:

http://www.webmd.com/arthritis/tc/gout-topic-overview

http://eric.ed.gov/?id=EJ1013878

http://rheumatology.oxfordjournals.org/content/49/7/1229.short

http://assistentensite.nl/2015/11/15/pijnstillende-werking-van-meditatie-geen-placebo-effect/

http://www.biomedcentral.com/1471-2474/12/103/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik heb al twee weken pijn aan het gewricht van de grote teen hij is niet dik en gezwollen heb al een stookkuur van pretnison gehad maar nog last ik weet me geen raad meer

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share