Psoriasis

Laatste Update: 30 december 2016

Gelukkig zijn met psoriasis

Gelukkig zijn met psoriasisPsoriasis is een huidziekte die zich lastig verbergen laat. Hierdoor kun je in allerlei sociale momenten terechtkomen die eigenlijk niet prettig zijn. Het gevolg is dat je een cynische kijk kunt krijgen op je medemens of juist dat je zelfvertrouwen een behoorlijke knauw krijgt. Dit kan weer tot gevolg hebben dat je dingen die je eigenlijk wilt doen laat en daardoor minder gelukkig bent dan je wilt of kunt zijn.

Om erachter te komen welke invloed psoriasis heeft op je geluk ga ik in dit blog in op wat psoriasis is, welke effecten het op je sociale leven kan hebben en hoe je hier iets tegen kunt doen.

Huidziekte psoriasis

Psoriasis is een huidziekte die veroorzaakt wordt door huid die te snel groeit. Hierdoor wordt je huid dikker en minder flexibel. Door de dikte worden de bovenste huidcellen niet goed bereikt door het bloed waardoor je ook nog eens last krijgt van hele droge plekken die ook nog eens kunnen jeuken.

Psoriasis kan op verschillende plaatsen op je lichaam voorkomen, zoals op je borstkas, armen, benen, je nek en ook rond je nagels.

Vooral in de winter kun je last hebben van psoriasis omdat een gebrek van vitamine D en UV-straling een negatief effect hebben op de psoriasis. In de zomer heb je door het extra zonlicht vaak minder last van psoriasis dan in de winter.

Toch kun je ook in de zomer last blijven houden van psoriasis. Hierdoor krijg je ook vaak juist in de zomer last van mensen die geen begrip hebben voor deze huidaandoening.

“Is psoriasis besmettelijk?”

Dat is een vraag die veel mensen met psoriasis gesteld wordt. Uit wereldwijd onderzoek onder meer dan 8000 mensen met psoriasis blijkt dat bijna de helft van de mensen met psoriasis te kampen hebben met mensen die bang zijn dat het besmettelijk is.

De ene helft vraagt het, de andere helft blijft het zich afvragen en dan zijn er nog een paar mensen die weten dat er niets aan de hand is.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat tot wel 84% van de mensen met gemiddeld tot ernstige vormen van psoriasis te kampen heeft met achterstelling en vernedering. Bijna 40%, dat is bijna de helft van de mensen met psoriasis, wordt aangestaard.

Psoriasis: oorzaak van ongeluk?

Het onderzoek biedt veel inzichten. Psoriasis kan door de reacties die het oproept zorgen voor ongelukkige gevoelens.

Bijna 16 procent van de mensen met psoriasis, dat zijn er 1 op de 8 met psoriasis, blijven liever thuis dan dat ze ergens heengaan om nare ervaringen, zoals het staren of de achterstelling, te vermijden. Dan heb je ook nog een groep die liever niet gaat zwemmen en zelfs niet naar de kapper gaat om nare ervaringen te vermijden.

Zelfs 1 op de 10 psoriasispatiënten wil geen kinderen uit angst om de ziekte door te geven.

In de helft van de gevallen zorgt de psoriasis er ook voor dat er andere kleding gedragen wordt dan die je eigenlijk wilt dragen. Dit is met als doel de psoriasis te verbergen.

Psoriasis kan ook een grote inbreuk maken op je zelfvertrouwen. Het niet claimen van je plekje op de wereld is daar een symptoom van. Daarbij gelooft ook meer dan de helft van de mensen met psoriasis erin dat het niet mogelijk is om (tijdelijk) een egale huid zonder psoriasis te hebben.

En dat terwijl er tegenwoordig veel goedwerkende behandelingen zijn, zoals lichttherapie.

Daarbij hangt het gevoel van geluk en ongeluk ook samen met de manier waarop jij zelf tegen de ziekte aankijkt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel waarde hechten aan het uiterlijk vaak moeilijker kunnen accepteren dat ze last hebben van psoriasis.

Vrouwen hebben over het algemeen ook meer last van hun psoriasis dan mannen.

Ook in vergelijking met gezonde mensen hebben mensen met psoriasis vaker last van depressies, schaamte en ze geven ook vaker aan dat ze een negatieve stemming hebben.

Ongeveer 30% van de mensen met psoriasis heeft last van depressiviteit of andere angsten.

Uit ander onderzoek naar mensen met psoriasis blijkt ook dat Amerikanen met psoriasis zich 20% minder gelukkig voelen dan Amerikanen zonder psoriasis. Wel 41% heeft problemen met het zelfvertrouwen en voelt zich ook niet vaak vol zelfvertrouwen.

Psoriasis en de werking van de hersenen

Daarbij heeft het hebben van psoriasis ook gevolgen voor de cognitieve ontwikkeling. Zo is het werkgeheugen van mensen met psoriasis vaak minder goed waardoor men concentratieproblemen kan krijgen. Het afwisselen van taken gaat moeilijk en ook de overtuiging dat je iets zelf kunt doen is vaak lager bij mensen met psoriasis dan bij mensen zonder psoriasis. Terwijl een lichaam op zich net zo goed kan functioneren met of zonder psoriasis. Ook zou het geen invloed moeten hebben op de werking van de hersenen.

Psoriasis en stress verminderen

Stress kan psoriasis verergeren. Hoe mensen met je omgaan en hoe jij daarmee omgaat kan stress veroorzaken. Dit kan daardoor een soort vicieuze cirkel worden waardoor het lastig is om van de psoriasis af te komen.

Leer meer over psoriasis en de behandeling

Een van de eerste dingen die je kunt doen om minder last te hebben van een stigma is door je te verdiepen in psoriasis en wat het inhoudt. Uit onderzoek blijkt dat als mensen met psoriasis hun ziekte begrijpen ze minder last krijgen van stress dan patiënten die minder goed op de hoogte zijn van hun aandoening.

Dit komt onder andere doordat ze minder snel stoppen met de behandeling, omdat ze weten wat de behandeling doet, waarom het werkt en hoe lang het duurt voordat het werkt.

Praat met lotgenoten

Door in gesprek te gaan met andere mensen die last hebben van psoriasis kun je een soort mentale hulpgroep krijgen van mensen die zich herkennen in je situatie. Vooral als je vaak last hebt van afwijzing door de psoriasis helpt een hulpgroep om stress te verminderen en om je zelfvertrouwen hoog te houden.

Ontspan regelmatig

Het vermijden van plekken en mensen die ervoor zorgen dat je stress krijgt is een strategie die veel gebruikt wordt, maar die eigenlijk omgekeerde effecten heeft op de lange termijn. Het is beter om na een dergelijke confrontatie gewoon te ontspannen.

Als het in de zomer zonnig is help je jezelf direct door gewoon 20 minuten te chillen in de zon.

Mediteer

Dagelijks mediteren helpt ook ontzettend goed om stress te verminderen. 10 minuten meditatie per dag kan het aantal stresshormonen in je lichaam al significant verlagen.

Er zijn meerdere vormen van meditatie die je kunt uitvoeren, zoals zittende meditatie, mindfulness meditatie en yoga meditatie.

Zittende meditatie

Bij zittende meditatie ga je in kleermakerszit zitten, focus je je blik op een punt en houd je je aandacht bij je ademhaling. Als gedachten je dan lastigvallen focus je je op het gevoel dat ademhalen je geeft.

psoriasis gelukkig zijn

Mindfulness meditatie

Bij mindfulness meditatie zorg je er eerst voor dat je gefocust bent op je ademhaling, maar het verschil met zittende meditatie is dat je mindfulness meditatie op elk moment van de dag kunt toepassen. Het maakt niet uit waarmee je bezig bent.

Waar het omgaat is dat je met je aandacht in het hier en het nu bent en bij de activiteit waarmee je bezig bent. Als je bezig bent met het opvouwen van de was voel je de stoffen en de bewegingen die je maakt om de was op te vouwen. Als je wordt afgeleid door een gedachte focus je je weer op je ademhaling en vervolgens op de taak waarmee je bezig was.

Uit onderzoek blijkt ook dat mindfulness meditatie tijdens lichttherapie ervoor zorgt dat je sneller de gewenste resultaten behaalt dan als je geen mindfulness meditatie tijdens de therapie toepast.

Yoga meditatie

Yoga meditatie is een vorm waarbij je ook de focus hebt op je ademhaling en die combineert met beweging. Als je een yoga flow hebt betekent dit dat je op een ademhaling van lichaamshouding verandert. Je beweegt je armen bijvoorbeeld op een uit- of inademing.

In India worden er ook veel onderzoeken uitgevoerd naar de vraag of yoga helpt om psoriasis te verminderen. Doordat yoga helpt om stress te verminderen denken ze dat het indirect goed kan helpen voor een mooiere huid.

Ga sporten

Vooral als je last hebt van overgewicht kan beweging ervoor zorgen dat je ook minder last krijgt van psoriasis. Daarbij helpt sporten ook om stress te verminderen, dit komt doordat je bepaalde gelukshormonen aanmaakt als je langdurig beweegt.

Dat is ook de reden van de runnershigh en waarom sommige wielrenners opeens denken dat ze door rood mogen fietsen ;).

Voeding die helpt tegen stress en psoriasis

Er zijn een paar voedingsmiddelen die helpen tegen stress. Dit komt omdat deze voedingsmiddelen of helpen om je spieren te ontspannen, of helpen om de werking van je hersenen te verbeteren waardoor het eenvoudiger is om problemen op te lossen. Het is de vraag of deze voeding ook helpt tegen psoriasis.

Groente en fruit

Groente en fruit helpt tegen stress. Uit onderzoek blijkt dat studenten die groenten en fruit eten zich beter en minder gestrest voelen dan studenten die dit minder eten.

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die het Mediterrane dieet volgen, dat rijk is aan groenten en fruit, veel minder vaak last hebben van psoriasis dan mensen die dit dieet niet volgen.

Omega 3

Een ander voordeel aan het Mediterrane dieet is dat er veel omega 3 in zit, door de vis en olijven. Uit onderzoek blijkt ook dat omega 3 helpt om psoriasis te verminderen en wetenschappers zijn zelfs bezig om hier een medicijn mee te ontwikkelen dat specifieker gebruikt kan worden tegen psoriasis.

Daarnaast helpt omega 3 om stress te verminderen doordat het ook een belangrijk vetzuur is voor de werking van je hersenen. Problemen kun je daardoor eenvoudiger oplossen wat weer voor minder stress zorgt.

Foliumzuur en Vitamine B12

Foliumzuur en vitamine B12 tekorten kunnen bij mensen met psoriasis sneller tot hart- en vaatziekten leiden dan bij andere mensen. Daarom is het ook belangrijk om hiervan voldoende te eten. Er zijn onderzoekers die het aanraden om hiervan supplementen te nemen als je hiervan minder dan gemiddeld in je bloed hebt zitten.

 • Foliumzuur is vooral te vinden in bladgroenten.
 • Vitamine B12 is te vinden in vlees, zuivel en eieren.

Daarbij helpen deze twee stoffen ook tegen stress. Foliumzuur is een belangrijke bouwsteen voor je rode bloedcellen en is daarom belangrijk om voldoende voedingsstoffen door je lichaam te transporteren. Als je hiervan te weinig hebt kun je last krijgen van bloedarmoede.

Vitamine B12 is weer belangrijk voor de werking van je hersenen. Het ondersteunt met name je geheugen.

Laat dit wel van te voren bij je arts meten en overleg met je arts of dit voor jou de juiste manier is om met psoriasis om te gaan.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat voor stressverlichting kan zorgen doordat het een belangrijke rol speelt in het ontspannen van de spieren. Spierspanning kan ervoor zorgen dat je je extra gestrest voelt.

Magnesium kan juist helpen om te ontspannen.

Psoriasis bij mijn kind

De confrontatie met de echte wereld en het ongelukkige gevoel dat voor sommige mensen met psoriasis kan ontstaan kan al in de kindertijd beginnen.

Toen een vriendin van mij op de basisschool zat in groep drie kreeg ze een klasgenootje dat last had van psoriasis aan de handen. In die tijd moesten ze van de school naar de gymzaal lopen in paren van twee, hand in hand.

Je raadt het al. Niemand wilde eigenlijk met dat kindje hand in hand lopen.

 • Want hij was vies.
 • Zijn hand voelde raar.

Uiteindelijk is zij dus met hem hand in hand naar de gymzaal gelopen, maar dit zijn toch signalen aan je kind dat het niet “normaal” is en dat hij eigenlijk een soort “freak” is. Want ook al ging zij wel hand in hand met hem lopen, dit was toch onder twijfelachtige omstandigheden en ook voor haar was het “spannend” om met hem hand in hand te lopen.

Uiteindelijk hebben we het nu over kinderen van zes jaar.

Dat is een leeftijd waarin veel dingen invloed kunnen hebben op het gedrag en gevoelens voor de rest van je leven.

Het is daarom belangrijk om je kind hiertegen weerbaar te maken. Vooral kinderen die zelf ook de wereld nog moeten ontdekken en die geen algemene kennis hebben dat psoriasis niet besmettelijk is en ook niet vies is, kunnen erg gemeen doen tegen iemand met psoriasis.

Aan je kind uitleggen wat de ziekte is kan al ontzettend veel doen om minder last te hebben van negatieve emoties door de ziekte. Hij/zij heeft door de kennis over zijn aandoening direct een weerwoord als iemand vervelend doet.

Daarnaast kan je je kind helpen met een gezond voedingspatroon, ontspanning en beweging om zo min mogelijk last te hebben van stress.

Tot slot…

Psoriasis is een ziekte die niet alleen effect heeft op je huid. Door de zichtbaarheid van de aandoening kun je last krijgen van stigmatisering wat weer een effect heeft op je mentale gesteldheid.

Grofweg de helft van de mensen met psoriasis heeft last van problemen met het zelfvertrouwen en grofweg 1 op de 8 mensen met psoriasis mijdt daarom plaatsen waar ze in nare sociale situaties terecht kunnen komen. Een groot deel verlaat zelfs het huis niet.

Er zijn meerdere manieren om toch gelukkig te zijn terwijl je last hebt van psoriasis. Door bijvoorbeeld meer te leren over psoriasis, te praten met andere mensen die last hebben van psoriasis, regelmatige ontspanning en inspanning en door een gezond voedingspatroon.

Bronnen:

https://www.novartis.com/news/media-releases/largest-global-psoriasis-survey-shows-84-people-face-discrimination-and

http://www.archivespp.pl/uploads/images/2016_18_2/59Janoska_Archives_PP_2_2016.pdf

http://finance.yahoo.com/news/worlds-first-study-happiness-skin-150810924.html

http://journals.lww.com/psychosomaticmedicine/Abstract/1998/09000/Influence_of_a_Mindfulness_Meditation_Based_Stress.20.aspx

http://www.indianjournals.com/ijor.aspx?target=ijor:jnt&volume=5&issue=1&article=009

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bjd.12735/full

http://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-014-0372-1

http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-40458-5_38

2016.3-5

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik ben blij met deze informatie. Ik heb psoriasis al bijna tien jaar aan handen en onder de voeten. Ik heb vaak jeuk maar ook vaak pijn. Ik heb ook die lichttherapie gehad en zalfjes, maar niks helpt. Was er maar een oplossing voor.

 2. Gezond eten is natuurlijk en must.Mijn broer had al jaren Psoriasis,is een half jaar geleden begonnen met hennepzaadolie in te nemen en de Psoriasis is praktisch helemaal verdwenen. Je ziet nog wel iets waar het heeft gezeten maar meer ook niet.Geen jeuk meer of zo.Een familielid van zijn vrouw had ook Psoriasis, is hennepzaadolie in gaan nemen en is er ook vanaf.De dosis: s´morgens een eetlepel en s´avonds een eetlepel.Door het eten of na het eten maakt niets uit,als je het maar binnen krijgt.Het is het proberen waard,de kosten zijn het niet en het is niet schadelijk ook geen bijwerkingen, puur natuur. In Breda zit een webshop die het goedkoper verkoopt dan de meeste webshops en de natura winkels.Ik hoop hiermee een bijdrage geleverd te hebben voor die mensen die onder Psoriasis gebukt gaan.

  1. Dank je wel voor deze aanvulling en het delen van jullie ervaringen, Mato! Wordt erg op prijs gesteld!

 3. Lieve mensen,
  Ook ik wil graag mijn mening geven over psoriasis. Ik zat helemaal vol met plekken, onder mijn armen mijn borsten onderarmen en in de liezen en benen op mijn hoofd en veel jeuk . Van de dermatoloog zalf en shampoo gekregen maar als ik dat een tijdje had gebruikt moest ik weer een tijd stoppen en was het allemaal weer wat rustiger. Maar dan kwam alles weer terug een hele nare tijd. Ik ben nu een half jaar bezig met elke morgen een lepel hennepzaadolie en een lepel lijnzaadolie biologisch van de tuinen door mijn yoghurt of havermout in te nemen en ik ben helemaal schoon. Ik zou graag willen dat het bij de artsen en dermatologen bekent is. Maar ze verdienen er niets aan en ik denk dat dat erg mee speeld. Hoop dat meer mensen dit lezen het is echt geweldig.
  Lieve groet

  1. Dank u Ina voor de info. Ik heb hetzelfde probleem en wou graag uw receptje eens proberen. . Vraagje: Waar haal je die oliën? Ik woon in België.
   Dank voor de info,
   Vele groetjes

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share