Afvallen

Laatste Update: 12 oktober 2017

De 7 gevaarlijkste afslankpillen ooit

Samen met afslankpillen, is slank zijn altijd populair geweest. Er zijn door de jaren heen veel verschillende middelen om het slank-zijn te bereiken op de markt gekomen en weer gegaan, maar het gewenste doel om een ​​slank figuur te hebben is nog net zo begeerd. Als gevolg van deze poging om snel ponden kwijt te kunnen raken, overvallen de media ons met honderden snelle oplossingen, dat wil zeggen wonderpillen, snelwerkende supplementen en radicale diëten, die een alternatief zijn voor een gezond dieet en het doen van de dagelijkse oefeningen.

In hilarisch goedkope commercials zien we grappige individuen met overgewicht die zich transformeren tot fitnessmodellen met een perfect lichaam en dat allemaal door de nieuwste pil of een supplement. Maar vergis je niet: Al deze commercials mogen ‘goedkoop’ lijken, maar over alles is nagedacht, en kosten noch moeite worden gespaard. Alles om je maar te verleiden tot het trekken van je bankpas!

En wat deze advertenties niet vermelden, is dat de meerderheid van deze supplementen niet gereguleerd zijn en derhalve mogelijk extreem schadelijke en soms zelfs fatale bijwerkingen kunnen veroorzaken. Dus we hebben het eigenlijk over bedrijven, die geld verdienen aan mensen die dus letterlijk willen sterven om dun te zijn.

Wetenschappers en onderzoekers zeggen dat als een pil of supplement is om je gewicht te laten verliezen, dan is dat meestal niet gezond voor je. Dit is echt waar, omdat men eigenlijk niet meer dan 1-2 pond per week mag verliezen; populaire gewichtsverlieshulpmiddelen vertellen je dat het nemen van hun wonderpilletjes je kan helpen om tot 10 pond per week te verliezen. Je wilt het graag geloven, maar in de praktijk is dit niet haalbaar. Tenminste niet als je ook nog eens gezond wilt blijven.

Bovendien is er geen beter voorschrift voor gewichtsverlies dan een gezonde levensstijl, waaronder een goed uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging. Hieronder vind je een greep uit de gevaarlijkste geneesmiddelen en supplementen die er op de markt verkijgbaar zijn.

De gevaarlijkste afslankpillen ooit

De onderstaande pillen zijn niet per definitie verkrijgbaar op de Nederlandse markt, maar met behulp van internet kun je ze wereldwijd bestellen. Vandaar dat de lijst niet beperkt is tot de Nederlandse markt. De meeste pillen zijn verboden, maar nog steeds in binnen- en buitenland op de zwarte markt verkrijgbaar.

Gevaarlijke afslankpillen 1: Fen Phen

Toen Fen Phen in het begin van de jaren negentig werd geïntroduceerd, vloog het bijna letterlijk van de schappen. Het populaire medicijn dankt zijn naam aan de twee stoffen waaruit het bestaat: Fenfluramine en Phentermine. Fenfluramine, een eetlustonderdrukkend middel, werd in de jaren zeventig verkocht maar kreeg later slechte recensies omdat het alleen tijdelijke resultaten opleverde. Phentermine, ook een eetlust onderdrukker, is een amfetamine waarvan werd gezegd dat het geen schadelijke bijwerkingen heeft. Toen deze twee werden gecombineerd, werd Fen Phen geboren en werd het verkocht als een wonderpil voor gewichtsverlies.

Het is een wonderpil voor veel andere dingen, die minder wenselijk zijn. Bijvoorbeeld valvulaire hartziekte en longhypertentie of een verhoogde druk op de longaders wat uiteindelijk tot hartfalen kan leiden. Na ontvangst van talrijke meldingen van complicaties van mensen die het medicijn hebben genomen, met name een jonge vrouw die in februari 1997 slechts een maand na het innemen overleed, heeft de Amerikaanse FDA het geneesmiddel in september 1997 verboden, waardoor het de 300 miljoen dollar van de verkoop tot een halt heeft geroepen. De dodelijke bijwerkingen van het medicijn hebben de fabrikant bijna 22 miljard dollar aan schadevergoedingen gekost.

Gevaarlijke afslankpillen 2: Dinitrofenol (DNP)

In de vroege jaren 1930 werd het middel in explosieven en als chemisch bestrijdingsmiddel gebruikt. Jaren later werd er ontdekt dat het een zeer gewild bij-effect bleek te hebben: gewichtsverlies. Een erg problematische bijwerking is dat het het menselijk lichaam oververhit, waardoor er hevig zweten, huidletsels, kortademigheid en verrassend genoeg ook staar veroorzaakt wordt. Mensen die het geneesmiddel hebben ingenomen hebben ook verklaard dat hun lippen zouden bloeden terwijl zij het gebruiken.

In 1939 werd het geneesmiddel door de overheid verbannen. Volgens onderzoekers, die de dodelijke chemische stoffen hebben bestudeerd, wordt het metabolisme versneld waardoor de gebruikers van binnen gaan 'koken'. Niet alleen verbrandt het vet, het verbrandt eigenlijk dus alles op zijn pad wanneer het wordt ingenomen voor gewichtsverlies.

Ondanks dat het meer dan 60 doden heeft gekost, wordt het nog steeds online verkocht en wordt het voornamelijk door bodybuilders en atleten gebruikt. In 2012 werd een 23 jarige medische student dood aangetroffen nadat ze het geneesmiddel van een online handelaar had gekocht. Hoewel  de online verkoop van DNP niet onder controle gehouden kan worden, hebben de controlerende instanties laten weten dat het lastig is dat het product gemakkelijk kan worden gevonden en worden gekocht.

Gevaarlijke afslankpillen 3: Efedrine

Efedrine is het actieve bestanddeel in het kruid genaamd Ephedra. Het werd oorspronkelijk in de oude Chinese geneeskunde voor de behandeling van astma en andere ademhalingsproblemen gebruikt. Efedrine wordt momenteel gebruikt als stimulant en als eetlustonderdrukker. Het wordt gevonden in talrijke gewichtsverliesmedicijnen en -supplementen in combinatie met verschillende andere stoffen, die vaak schadelijk en soms zelfs fataal zijn. Artsen waarschuwen dat Efedrine absoluut niet gecombineerd mag worden met cafeïne of andere soorten stimulanten.

Onderzoekers zeggen ook dat het als gevolg van de bijwerkingen die onder meer ​​een verhoogd risico op een beroerte, een hartaanval, hartritmestoornissen, duizeligheid, misselijkheid, angst, een droge mond en slapeloosheid zijn, om er maar eens een paar te noemen, niet gebruikt moet worden als voedings- of gewichtsverlies supplement. In 2005 hebben de autoriteiten een verbod op efedrine alkaloïden geplaatst, die werden verkocht als gewichtsverliesmedicijnen of -supplementen. Het staat vooral bekend om zijn gebruik door atleten als prestatieverbeterend geneesmiddel.

Gevaarlijke afslankpillen 4: Clenbutrol

Clenbuterol is een steroïde, die gebruikt wordt om ademhalingsziekten bij paarden te behandelen. Het is niet goedgekeurd voor menselijk gebruik, maar wordt illegaal door atleten en modellen genomen om de spiermassa te stimuleren en gewichtsverlies te bevorderen. Het kwam de afgelopen zomer in het nieuws toen atleten van de Pan Am-spelen werden verbannen nadat ze positief waren getest op 'Clen', zoals dit middel ook wel bekend staat.

Voordat het door het Internationaal Olympisch Comité werd verbannen, werd het door bodybuilders en atleten als prestatieverbeterend middel gebruikt.

Dit medicijn is in veel landen voor menselijke consumptie illegaal, maar als je echt wilt, vind je wel een manier om het in handen te krijgen. Ook wel bekend als Clen, wordt de stof vaak gebruikt om paarden met ademhalingsproblemen, als gevolg van ademhalingsinfecties of astma te behandelen. In sommige landen wordt het ook voorgeschreven aan mensen die aan ademproblemen lijden. Het wordt meestal onder de namen Spiropent en Ventipulmin verkocht.

Clenbuterol is niet bij mensen getest, maar er is bewijs van dierstudies dat het door spierweefsels in het lichaam wordt geabsorbeerd en daarom de hartspier kan beschadigen. Het is illegaal om het voor menselijke consumptie te gebruiken, maar het is met een snelle Google-zoekopdracht makkelijk verkrijgbaar bij veel farmaceutische websites. Er is ook een bezorgdheid dat we Clenbuterol onbewust zouden kunnen innemen; deze zomer heeft de FDA gewaarschuwd dat tot 40% van het ingevoerde vlees positief was voor Clenbuterol, wat werd overgebracht door dierlijk gebruik.

Bijwerkingen van Clenbuterol omvatten: pijn op de borst, hartritmestoornissen (en een aantal andere hartproblemen), diarree, hyperthyreoïdie of een overactieve schildklier, misselijkheid, zenuwachtigheid, spierwonden, hoofdpijn en een gevaarlijke hoge of lage bloeddruk.

In het afgelopen decennium zijn er als gevolg van de dieren, die Clen gevoerd kregen om ze mager te houden, in andere landen verschillende gevallen van voedselvergiftiging geweest. Deze landen hebben sindsdien maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat dieren, die voor consumptie worden gebruikt, dit medicijn niet meer krijgen.

Gevaarlijke afslankpillen 5: Meridia

Ook wel bekend onder haar generieke naam, sibutramine en verkocht onder de namen Reductil en Sibutrex, werd deze eetlustonderdrukker vrijwillig teruggetrokken van de markt, nadat het door de Amerikaanse FDA in 2010 werd verboden. Andere landen zoals Canada, Australië, India en Nieuw-Zeeland hebben dit advies gevolgd en sibutramine van de markt verwijderd.

Onderzoeken tonen aan dat Meridia de hartslag en de bloeddruk kan verhogen. Andere bijwerkingen zijn: hoofdpijn, een droge mond, misselijkheid, een ontstoken maag, duizeligheid, slapeloosheid, rusteloosheid, verwardheid, depressie, suïcidale gedachten en in sommige gevallen zelfs een plotselinge dood.

Hoewel de stof is verboden, zijn er tientallen voedingssupplementen gevonden die ongepubliceerde hoeveelheden sibutramine bevatten. In 2008 gaf de FDA een waarschuwing af aan fabrikanten van 20 van de genoemde supplementen. Eén jaar later nam de FDA nog een andere partij van meer dan 30 kruidensupplementen, waarvan werd geloofd dat ze sibutramine bevatten, onder de loep.

Gevaarlijke afslankpillen 6: De Braziliaanse dieetpillen

Voedingssupplementen geïmporteerd uit Brazilië en verkocht onder de naam Emagrece Sim en Herbaslim. De lange lijst van ingrediënten bevat Librium, de antidepressiva Prozac en de stimulant Fenproporex. Sinds 2006, toen de FDA een waarschuwing heeft afgegeven tegen voor deze medicijnen, hebben de nieuwsberichten alarm geslagen.

De combinatie van uppers en downers kan ernstige stemmingswisselingen veroorzaken. Er zijn berichten bekend over modellen die extreme persoonlijkheidsveranderingen ondergingen, evenals andere vreemde symptomen, zoals een overgevoeligheid voor aanraking. Intussen blijven de medicijnen snel via websites verkocht worden omdat deze sites de geweldige gewichtsverliesvoordelen blijven promoten.

Gevaarlijke afslankpillen 7: de Japanse pil voor gewichtsverlies

Een supplement dat geïmporteerd word uit Japan en bekend staat als Xiushentang wordt in drie kleuren (groen, geel en blauw) verkocht als een snelle Japanse gewichtsverliespil. De FDA een sterke waarschuwing af, waarin zij verklaarde dat de medicijnen het chemische Fenolftaleïne en het gewichtsverliesmiddel sibutramine bevatten.

Fenolftaleïne wordt door de autoriteiten aangemerkt als een vermoedelijk kankerverwekkend middel en sibutramine, verkocht onder de handelsnaam Meridia, werd in 2010 uit de handel genomen door het risico op het veroorzaken van een hartaanval en een beroerte.

Ingrediënten die je moet vermijden

Veel dieetpillen bevatten ingrediënten die je gezondheid kunnen beschadigen. Afslankpillen werken niet of nauwelijks en zijn niet gezond. Maar als je dan toch wilt: Let goed op wat je koopt! Neem nooit gewichtsverliespillen in zonder de ingrediënten op het etiket en de kleine lettertjes te bestuderen:

  • Ma huang/ephedra/ephedrine/pseudoephedrine - Ma huang, een soort ephedra, bevat vaak efedrine en pseudoephedrine, dat het zenuwstelsel kan beïnvloeden en kan leiden tot een hoge bloeddruk, een verhoogde hartfrequentie, een onregelmatig hartritme, een hartaanval, een beroerte of de dood. Ephedra is in de VS verboden.
  • Bitterorange/synefrine - bitterorange bevat een chemische stof genaamd synefrine, dat vergelijkbaar is met ephedra en kan leiden tot verhoogde hartslag, hoofdpijn, braken, slapeloosheid, een hoge bloeddruk, flauwvallen, een hartaanval en een beroerte.
  • Sibutramine - sibutramine is een krachtige stimulant, die naast een lange lijst van bijwerkingen, het risico op hartaanvallen, aritmieën of beroertes aanzienlijk kan verhogen. Het werd in 2010 van de markt gehaald. Er zijn verschillende gewichtsverlies medicijnen gevonden die het illegale sibutramine bevatten.
  • Fenproporex - fenproporex is een stimulant die niet is goedgekeurd voor gebruik; het wordt in het lichaam omgezet in amfetamine en kan hartritmestoornissen en mogelijk zelfs een plotselinge dood veroorzaken. Deze stof kan ook verslavend zijn.
  • Fenolftaleïne - fenolftaleïne is een bestanddeel dat tot en met 1999 in sommige laxerende producten zat, totdat de FDA verklaarde dat het niet algemeen als veilig en effectief erkend was. Men is er achter gekomen dat het ook een verborgen ingrediënt in verscheidene gewichtsverliespillen is.

Er is in ieder geval géén bewijs dat afslankpillen werken

Denk er eens goed even over na: De huidige obesitas crisis dreigt het verzekeringsstelsel vanwege de kosten voor het behandelen van obesitas-gerelateerde ziekten te verlammen. Als er een medicijn was dat effectief en veilig was om mensen te helpen om gewicht te verliezen, denk je dan echt dat de ziektekostenverzekeringen het geheim zou houden?! Of denk je niet dat huisartsen het zouden aanbieden aan elk van de 60% van ons die momenteel overgewicht hebben of tenminste aan die 25% die last van obesitas hebben? Denk je niet dat de farmaceutische bedrijven elk tijdschrift zouden vol zetten met advertenties met de 'oplossing'... ze zouden een fortuin kunnen verdienen. Een dieetpil die daadwerkelijk werkt, is de 'heilige graal' van medicijnen waar iedereen naar op zoek is - en tot nu toe heeft niemand deze gevonden!

Er is slechts één geneesmiddel dat in het Verenigd Koninkrijk specifiek wordt voorgeschreven voor gewichtsverlies (de andere zijn verboden vanwege het risico op bijwerkingen). Dit medicijn, Orlistat, werkt door te stoppen met het opvangen van vet uit je darm.... Daarom neem je minder calorieën op. Wat is het nadeel? Als je vet voedsel eet en niet goed absorbeert, krijg je onaangename winderigheid en diarree (en soms incontinentie!)... met als nettoresultaat dat veel van de patiënten gewoon niet het geneesmiddel zullen nemen, als ze een vette maaltijd willen eten.

De gevaarlijkste afslankpillen ooit

Dus, in plaats van dat je je wilskracht gebruikt om niet te veel te eten, heb je gewoon de wilskracht nodig om het medicijn te nemen, dat je zal afschrikken om te veel te eten. Hmmm... is dat niet een geweldig uitgangspunt voor een succesvolle behandeling. Als gevolg hiervan is gewichtsverlies bij dit geneesmiddel bescheiden en kom je vaak weer aan zodra je stopt met het gebruik van het geneesmiddel. Voeg daarbij toe dat het feit dat gezonde vetten (en de vitaminen die we met hen absorberen) goed voor ons zijn.

Er zijn een paar andere medicijnen goedgekeurd en die kunnen helpen om je trek te onderdrukken... Maar laten we naar de feiten kijken: De meesten van ons die overgewicht hebben, eten niet alleen te veel omdat ze honger hebben! Het zijn de andere redenen - gewoontes, emoties, een onstuitbare drang voor chocolade of chips - die ertoe leiden dat de ponden eraan vliegen. Het verminderen van onze eetlust zal dat waarschijnlijk niet kunnen veranderen!

Tot slot...

Dieetpillen kunnen zeggen dat ze een ​​magische snelle oplossing voor gewichtsverlies zijn. Zoals hierboven al vermeld, zijn veel dieetpillen echter gevaarlijk en dodelijk en kunnen ze enorme gezondheidsrisico's opleveren. Niet alle dieetpillen zijn echter verboden of worden gebruikt voor schoonheidsdoeleinden. Sommige dieetpillen worden voorgeschreven door artsen aan patiënten met obesitas.

Bovendien kan worden gezegd dat dieetpillen gevaarlijker en dodelijk zijn, indien deze door bepaalde mensen worden genomen, d.w.z. iemand die een eetstoornis heeft of iemand die al bepaalde gezondheidsproblemen heeft. Desalniettemin maakt de makkelijke toegankelijkheid tot de gevaarlijke dieetpillen en misleidende marketing van sommige pillen ze tot een grotere bedreiging.

De beste manier om gewicht te verliezen, is door gezond te eten en meer te bewegen. Ik geloof dat een evenwicht tussen een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging ervoor zal zorgen dat je een gezond gewicht behaald en zult behouden. Het kan misschien een oud en basaal advies zijn, maar ik geloof dat deze eenvoudige informatie veel minder gevaarlijk is voor de lichamelijke gezondheid dan al die pillen.

Heb je het nu even gehad met al die dieetpillen? Ben je overtuigd van het feit dat afvallen alléén maar lukt als je gezond eet, met mate eet én zorgt voor voldoende lichaamsbeweging?

Goedzo, maar waar te beginnen?

Juist voor die mensen heb ik een fantastisch eBook geschreven die je van A tot Z zal begeleiden bij het afvallen.

Het boek heet Bye Bye Buikvet”, en staat boordevol natuurlijke tips om dat vervelende buikvet kwijt te raken.

Je kunt het GRATIS eBook “Bye Bye Buikvet hier downloaden >>>

Bronnen

www.medisite.fr/conseils-minceur-des-produits-pour-maigrir-dangereux.214965.77.html

leplus.nouvelobs.com/contribution/1358564-elle-prend-des-pilules-pour-maigrir-et-meurt-n-achetez-jamais-de-medicament-sur-internet.html

www.doctissimo.fr/html/nutrition/dossiers/regimes/articles/9634-pilules-regime-danger.htm

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

10 Shares
Tweet
Pin1
Share9