Afvallen

Laatste Update: 19 juni 2020

Natuurlijke vetverbranders / fatburners onder de loep + 9 tips!

Iedereen kent het wel: je hebt vet, waar je vanaf wil. Dikke benen of een buikje, je zou dan niets liever willen dan die probleemzones zo snel mogelijk verliezen met een paar natuurlijke vetverbranders. Helaas is dat vaak nog niet zo makkelijk als veel ons doen beloven...

Je hebt vast ook wel eens gehoord van de zogenaamde fat burners: supplementen en voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je sneller vet verbrandt. Maar werken ze wel en zijn ze veilig?

In dit artikel + bijbehorende videotip over fat burners (vet verbranders) en hoe je het beste vetverbranding zelf kunt stimuleren!

Wat zijn vet verbranders?

De term ‘vet verbrander’ of 'fat burners' wordt gebruikt voor verschillende supplementen en voedingsmiddelen die claimen dat ze de verbranding (het metabolisme) van vetcellen kunnen versnellen, de opname van vetten kunnen tegenhouden en/of gewichtsverlies kunnen veroorzaken of versnellen (1). Ook zijn er middelen die de hongergevoelens tegengaan. Dat zijn geen fat burners natuurlijk, maar ze worden wel tot de afslankmiddelen gerekend.

Het lichaam heeft dan ook twee soorten vetcellen: witte vetcellen en thermogenische vetcellen. Witte vetcellen bevatten energie en spelen een belangrijke rol binnen onze hormoonhuishouding. Thermogenische vetcellen beschermen ons lichaam tegen onderkoeling: ze produceren hitte (een proces dat thermogenese heet). Vet verbranders worden dus ook wel eens ‘thermogenic supplements’ genoemd.

Ze laten de cellen namelijk hitte produceren, waardoor het vet verbrandt.

Vet kan ook afgebroken worden in plaats van verbrand. Dat proces wordt lipolyse genoemd. Vetten worden dan afgebroken tot hun bouwstenen, de verschillende vetzuren. Hierbij komt energie vrij voor het lichaam. Een vetverbrander stimuleert dit proces en zorgt er zo voor dat het lichaam zelf energie maakt door de afbraak van vet.

Omdat er zo veel verschillende vet verbranders op de markt zijn, is het moeilijk te zeggen hoe ze nu precies werken. Wel is een van de meest gebruikte ingrediënten in deze middelen cafeïne. Dit blokkeert de functie van de stof adenosine in het hersenen. Wanneer dit gebeurt, ben je niet meer slaperig en krijg je meer energie. Het welbekende effect van koffie.

Maar adenosine bindt zichzelf ook aan vetcellen. Als dat gebeurt, zul je het vet gaan verbranden. Ook zorgt cafeïne er voor dat je meer adrenaline (het stresshormoon) gaat aanmaken. Ook dit zorgt voor verbranding van vetten en calorieën. Adrenaline versterkt namelijk de stofwisseling, samen met alle andere processen in het lichaam. (2).

Omdat de afbraak van vet door heel het lichaam verloopt, is het niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden door middel van supplementen. Veel fat burners adverteren hier wel mee. Zij bieden bijvoorbeeld specifieke vetverbranders buik aan, om zo enkel het buikvet aan te pakken. Helaas werkt het lichaam niet zo.

Hoe veilig zijn al die vetverbranders?

Vaak zijn er zorgen over verschillende supplementen die claimen vet verbranding te stimuleren. Sommige middelen bevatten vaak zeer hoge doseringen cafeïne en andere stimulerende middelen, zoals ephedra. Ook zijn er middelen die zelfs amfetamines (speed) bevatten, een illegale partydrug. Wees niet bang: deze gevaarlijke middelen zijn niet verkrijgbaar in Nederland en zijn zelfs verboden. De beste vetverbranders bevatten deze stoffen dan ook niet. Ze zijn niet goed voor de gezondheid, kunnen hartklachten veroorzaken en zijn vaak illegaal.

Koop je supplementen daarom altijd bij betrouwbare winkels, apotheek en webshops. Dan weet je zeker dat je geen schade aan je gezondheid toebrengt.

Nu zijn vet verbranders in principe veilig te gebruiken, mits je gezond bent en daarnaast ook goed eet en genoeg beweegt. Als je niet goed tegen cafeïne kunt, of je hebt een onderliggende kwaal, raadpleeg dan altijd eerst een arts. Gebruik alleen supplementen die je koopt bij een betrouwbare (web)winkel. Gebruik niet meer dan op de verpakking staat en overschrijd deze dosering niet. Let op je dagelijkse cafeïne-inname om de kans op bijwerkingen zo klein mogelijk te houden.

Drink daarnaast genoeg water. Cafeine onttrekt vocht aan je lichaam en kan zo voor uitdroging zorgen.

Wel kunnen fat burners, vooral met cafeïne, milde bijwerkingen veroorzaken.

Bijvoorbeeld hoofdpijn, trillingen, hartkloppingen, een nerveus gevoel, slapeloosheid, maag- en darmklachten, hoge bloeddruk, oververhitting en uitdroging.

fat burners
Allemaal supplementen om zogenaamd vet te verbranden

Welke soorten vet verbranders zijn er?

Er zijn verschillende soorten vet verbranders. De beste vetverbranders bevatten vaak een gemiddelde dosis cafeïne, dezelfde stof die in koffie en energiedrankjes zit. Dit geeft je meteen een energieboost, zodat je kunt gaan sporten. Ook onderdrukt cafeïne hongergevoelens. Een groot gedeelte van de vetverbranders pillen bevat een gemiddelde tot hoge dosis cafeïne, samen met nog andere stoffen.

Natuurlijk zijn er ook nog verschillende natuurlijke vetverbranders. Groene thee en groene thee-extracten worden vaak gebruikt en zijn bewezen werkzaam (3). Groene thee bevat namelijk catechinen, die ervoor zorgen dat de vetverbranding verhoogt. Zeker wanneer je dit combineert met cafeïne is het effectief. Groene thee bevat vaak een kleine hoeveelheid cafeïne (of theïne, een soortgelijke stof).

Yohimbine is een ander belangrijk, natuurlijk ingrediënt in deze supplementen. Deze stof komt uit een boom uit Afrika, de yohimbe-boom. Yohimbine onderdrukt hongergevoelens en werkt stimulerend. Ook stimuleert het je metabolisme, waardoor je meer zult verbranden. Naar deze stof is wetenschappelijk onderzoek gedaan. Hoewel het de sportprestaties en spiermassa niet vergroot, werd in dit onderzoek wel ontdekt dat yohimbine geschikt is om vet te verliezen (4).

Dit zijn maar enkele voorbeelden van de meest gebruikte stimulerende middelen in vetverbranders pillen. Uiteraard zijn er nog veel meer verkrijgbaar, bijvoorbeeld Yerba mate, geranium en cayennepeper.

Beste vetverbranders:

Kun je niet tegen cafeïne, of gebruik je liever een alternatief? Gelukkig zijn er ook nog natuurlijke vetverbranders die dit niet bevatten.

  • L-carnitine is een aminozuur, een van de bouwstenen van eiwitten. Het is dus geen stimulerend middel, maar wel zeer effectief. Het helpt je lichaam opgeslagen vet om te zetten in energie, en dus te verbranden. Hierdoor zul je vanzelf vet verliezen en slanker worden. Ook is het goed om te gebruiken na het sporten om zo schade aan de spieren te herstellen en voorkomen. Omdat L-carnitine niet stimulerend werkt, is het goed te gebruiken door mensen die niet goed tegen cafeïne kunnen, of dit niet mogen hebben.
  • Capsacaine is de stof die in rode pepers zit en zorgt voor het brandende gevoel in je mond. Ook kan het pijn verlichten. Dit doet het door het lichaam endorfine en adrenaline te laten produceren. Deze twee stoffen zetten je stofwisseling in een sneltreinvaart. Een effectieve fatburner dus.
  • Vitamine D lijkt een vreemde eend in de bijt, maar is het zeker niet. Een groot gedeelte van de Nederlanders heeft een tekort aan deze vitamine, zeker in de wintermaanden. Volgens sommige studies is er een overeenkomst tussen veel lichaamsvet en een lage spiegel vitamine D. Het nemen van vitamine D-supplementen kan ervoor zogen dat je sneller afvalt. Deze vitamine voorkomt namelijk het vormen van nieuwe vetcellen en het overmatig opslaan van vet. Er is waarschijnlijk een sterke link tussen vitamine D en obesitas (5) en (6).

9 Tips en trucs voor maximale vetverbranding

Overweeg je om een vetverbrander toe te voegen aan je dieet? Volg dan zeker de volgende tips en trucs om zo snel mogelijk je gewenste resultaat te bereiken. Met alleen supplementen kom je er namelijk niet. Als je wil afvallen, is het nodig om een gebalanceerd dieet te volgen, een gezonde levensstijl aan te nemen en genoeg te bewegen. Zo houd je het goed vol. Supplementen zijn dan hulpmiddelen, die je kunnen helpen je doel te bereiken.

Geef het de tijd

Ook met een vetverbrander als hulpmiddel zal het even duren voordat je resultaat ziet.Geef het dus de tijd en geef niet op. Na een aantal weken kun je voorzichtig je progressie gaan vergelijken met je startpunt. Je zult dan zien dat je wat kilo’s en centimeters kwijt bent. Ga ook niet te snel. Te snel afvallen of het volgen van een crashdieet doet meer kwaad dan goed voor het lichaam.

Blijf realistisch

Supplementen en fat burners zijn geen wondermiddel. Ze zullen er niet voor zorgen dat je opeens 5 kilo in een week kwijt bent of binnen een maand een sixpack hebt: dat is simpelweg niet mogelijk op een gezonde manier. Wanneer je gezond bezig bent, zul je niet meteen heel erg dun worden. En dat is belangrijk: jezelf uithongeren en uitdrogen maakt je er niet mooier op, je zult je niet goed voelen en je kunt je lichaam en metabolisme onomkeerbaar beschadigen.

Zet dus een realistisch doel voor jezelf, met haalbare resultaten. Houd je progressie regelmatig bij en vind zo de motivatie om verder te gaan. Zo verhoog je de kans dat je slaagt!

Verandering is goed

Je zult dit misschien niet weten, maar het kan goed werken om eens een andere fatburner te proberen. Na een tijdje is je lichaam namelijk gewend aan de cafeïne. Wanneer deze gewenning optreedt, zul je niet meer dezelfde resultaten zien. Stop na vier tot zes weken dus een korte periode (enkele weken) met je fatburner, zodat je daarna weer goed verder kunt. Schrik niet, bij fat burners met cafeïne kun je lichte ontwenningsverschijnselen krijgen, zoals hoofdpijn. Dat is te vergelijken met het stoppen met dagelijks koffie drinken.

Dit geldt natuurlijk alleen voor supplementen met cafeïne. Bij natuurlijke vetverbranders die niet stimulerend werken is dit niet nodig. Wel kan verandering van supplement dan soms verrassende resultaten geven.

Volg de instructies op

Neem niet meer dan op de verpakking vermeld staat. Sterker nog, begin altijd met een zo laag mogelijke dosering. Bepaal na twee weken of je wat meer nodig hebt. Overschrijd nooit de op de verpakking vermelde dagelijkse dosering, dat kan zorgen voor vervelende bijwerkingen zoals hartkloppingen, zweten en slapeloosheid.

Drink genoeg

Cafeine onttrekt vocht aan het lichaam. Vergeet dus niet genoeg water te drinken om uitdroging te voorkomen. Drink ook voor, tijdens en na het sporten genoeg om je reserves weer aan te vullen. Zo voorkom je bijwerkingen en uitdroging. Vaak denken mensen dat ze kort na het beginnen met de fat burner al gewicht hebben verloren. Het gaat dan alleen om watergewicht: het lichaam heeft het vocht afgedreven. Wanneer je jezelf weer goed gaat hydrateren, zullen deze kilo's er weer vlug aankomen.

Zorg voor een gezonde voeding

Je zult niet alleen kunnen afvallen met fat burners. Een gezonde voeding is des te belangrijker. Neem dus een gezonde levensstijl aan, in combinatie met supplementen en beweging. Eet voldoende eiwitten en goede vetten en zorg ervoor dat je genoeg groente en fruit binnenkrijgt. Vul dat eventueel aan met een multivitamine. Ook al wil je afvallen, je hebt nog steeds voldoende energie nodig voor je dagelijkse bezigheden. Kies dus voor gezonde voedingsmiddelen en gezonde snacks. Zo verklein je de kans dat je terug valt in het eten van ongezonde snacks.

Het aannemen van een gezonde levensstijl verhoogt de kans op slagen. Een dieet is namelijk moeilijk vol te houden voor langere tijd. Wanneer je je levensstijl aanpakt en daarin veranderingen doorvoert, kun je het afvallen ook op de langere termijn veel beter volhouden. Ook nadat je op je streefgewicht bent, kun je op die manier een gezonde levensstijl vol blijven houden.

Plaatselijk afvallen is niet mogelijk

Het is zonder cosmetische ingrepen of chirurgie niet mogelijk om plaatselijk vet te verliezen. Er zijn dan ook geen speciale vetverbranders buik of billen. Vet zul je verliezen over je gehele lichaam. Plaatselijk afvallen is niet mogelijk. Houd je verwachtingspatroon dus realistisch. Wil je aan probleemzones werken? Kies dan voor krachttraining: bijvoorbeeld specifieke oefeningen voor de billen, benen of buikspieren. Je zult dan sterker worden, je conditie opbouwen en slanker ogen.

Sporten is goed voor je

Een goed lichaam krijg je helaas niet alleen door af te vallen. Nu je bezig bent met het verbranden van vet, is dit een goede gelegenheid om aan je spiermassa te werken. Zo voorkom je dat je spieren gaat verbranden. Ook zijn ontwikkelde spieren goed voor afvallen en het behouden van je resultaat. Meer spiermassa zorgt namelijk voor een snellere verbranding, en geeft je lichaam een mooie vorm voor een langere tijd. Ook word je lichamelijk sterker en fitter en dat zul je ook voelen. Een gespierd lichaam is sterker en zal daarnaast ook nog eens slanker ogen.

Tot slot...

Mijn eigen favoriete methode om maximaal vet te verbranden is door intermittent fasting, oftewel het vastendieet 80% van de tijd toepassen. Het effect is vele malen effectiever dan welk supplement dan ook! Echter, dat betekent natuurlijk niet dat er geen effectieve fat burners op de markt zijn. Groene thee en vitamine D is een mooi startpunt. De vet verbranders die je aantreft in een supplementen store bevatten meestal veel Cafeïne waardoor je net zo goed een paar bakken koffie kunt drinken 🙂

Wil je méér (gratis) tips om van overtollig (buik)vet af te komen, zodat je niet opeens geconfronteerd wordt met de nare gevolgen hiervan?

Wat zijn jouw ervaringen met vet verbranders? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Bronnenlijst + onderzoeken:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-789X.2011.00908.x

https://academic.oup.com/ajcn/article/81/1/122/4607419h

ttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2912010

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15438620600987106

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24622804

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15001609

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share