• De beste 13 tips om het jojo-effect te voorkomen

De beste 13 tips om het jojo-effect te voorkomen

2019-10-11T12:57:26+01:00september 17th, 2015|Afvallen|0 Reacties

Laatste update: door

De beste 13 tips om het jojo-effect te voorkomen

Je ziet het constant om je heen, vrienden, familie, zelfs beroemdheden hebben er last van. Het jojo-effect na een dieet, ook bekend als de gewichtscyclus, verwijst naar het herhaaldelijk verliezen en weer aankomen van gewicht. Dit kan variëren van 2-5 kg tot zelfs meer dan 20 kilo. Dit kan voorkomen over een periode van enkele maanden tot zelfs enkele jaren en kan schadelijk zijn voor je hart en je algemene gezondheid.

Kortom, er zijn dus belangrijke redenen waarom het beter is een jojo-effect te voorkomen. Voor mensen die zich momenteel in deze vicieuze cirkel bevinden, is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zijn er verschillende manieren om een jojo-effect te voorkomen en in onderstaand artikel delen we zoveel mogelijk tips om je te helpen je gezondheid EN je gewicht weer onder controle te krijgen.

Maar eerst een stukje achtergrondinformatie...

Waarom is het jojo-effect zo gevaarlijk?

Onderzoek toont aan dat het beter is voor je gezondheid om helemaal niet op dieet te gaan, dan alleen te zeggen dat je op dieet gaat en ondertussen tijdens elke reclame naar de snoeppot rent. Dat komt omdat de meeste diëten het jojo-effect stimuleren. Dat is dus nog gevaarlijker dan een stabiel overgewicht. De meeste mensen die last hebben van het jojo-effect komen uiteindelijk meer aan dan dat ze afgevallen zijn. De schaamte en stress van het aankomen, kunnen juist leiden tot nog meer eten en dus tot nog meer gewichtstoename.

Deze cyclus van afvallen en aankomen kan ook negatieve psychologische en gedragseffecten hebben. Onderzoeken laten zien dat het risico op mentale nood, ontevredenheid over het eigen leven en eetbuien toeneemt. Een aantal onderzoeken laat zien dat in extreme vormen het jojo-effect zelfs het hart ka