• De functie van insuline

De functie van insuline

2014-03-19T14:59:02+01:00maart 19th, 2014|Insuline|10 Reacties

Laatste update: door

De functie van insuline

insuline injectieWe kennen allemaal de term ‘insuline’. Of je hebt er zelf mee te maken, of je kent wel iemand in je omgeving die er mee te maken heeft. Op het moment dat je een probleem hebt met de aanmaak van het hormoon ‘insuline’, gaat de hoeveelheid suiker in je bloed omhoog, wat potentieel gevaarlijk kan zijn.

We spreken hier natuurlijk over diabetespatiënten. Gelukkig kan in heel veel gevallen medicijnen of kunstmatig ingebrachte insuline een oplossing bieden.

Minder bekend is de exacte functie van insuline in het lichaam, en wat dit exact te maken heeft met mensen die diabetes hebben.

De werking van insuline in je lichaam

Om eerst even heel erg kort door de bocht te gaan: Insuline is een hulpstof die door de alvleesklier wordt aangemaakt om de hoeveelheid glucose in je bloed, je bloedsuikerspiegel, op een normaal niveau te houden. De insuline doet dit met behulp van de 3 taken die insuline uit kan voeren:

  • De insuline verzorgt en begeleid het transport van de glucose naar de celmembranen
  • De insuline zorgt er voor dat overtollige glucose omgezet wordt in glycogeen, wat op zijn beurt weer in de lever en in de spieren opgeslagen wordt: Een energievoorraadje voor barre tijden
  • De insuline zorgt er voor dat de resterende overtollige glucose, als de lever en de spieren verzadigd zijn, wordt omgezet in lichaamsvet: Een extra energievoorraad voor later gebruik.

Al deze 3 taken staan natuurlijk niet op zichzelf, maar hebben een belangrijke samenhang met elkaar. Het heeft allemaal te maken met energiemanagement: Transport en opslag van glucose.

Op het moment dat je iets eet, wordt het zetmeel en de suikers in je lichaam afgebroken en omgezet naar bloedsuiker. Deze vorm van suiker (glucose) is geschikt om door het lichaam gebruikt te worden als energiebron voor de cellen. Op het moment dat er glucose, dus bloedsuiker, in je bloedbaan komt, wordt er in de alvleesklier alarm geslagen.

De alvleesklier is het orgaan wat de insuline aanmaakt, op het moment dat het nodig is. De alvleesklier is een heel slim orgaan die een ingebouwde bloedsuikermeter heeft. Deze meer continue hoeveel glucose er in je bloed zit, en weet dan ook precies hoe hoeveel insuline er aangemaakt moet worden om de glucose naar de cellen te transporteren.

[pullquote]Dus gaat de bloedsuikerspiegel omhoog, dan wordt extra insuline aangemaakt, gaat de bloedsuikerspiegel daarna weer naar beneden, dan past de alvleesklier de insulineproductie aan.[/pullquote]

Transport van glucose naar de celmembranen

Op het moment dat de alvleesklier signaleert dat er bl